Originally posted by Andre87
Niki,potpisujem.Slazem sa svim sto si rekla. LOL mozemo da otvorimo posebnu temu "Knjiga utisaka pacijenata _ . _" i posaljemo joj link na kraju price.Salu na stranu, i ja sam primetio da oseca gadjenje prema nasoj populaciji.
Stvarno neverovatno! A ja sam mislila kako ja to umišljam, projektujem se itd. Činilo mi se da psihijatrica oseća prikriven negativni stav prema trans osobama, ali sam izbegavala da upotrebim reč gađenje. Čim ima još osoba sa istim utiskom, o tome treba razmišljati...
Prepisala mi je lek koji je ukinut jer izaziva srcane probleme..Naravno da necu da ga pijem. I nemam pojma kako je zakljucila da sam nestabilna licnost. Htela je da me zadrzi na posmatranju u dnevnoj bolnici ali i meni je uzas da gledam one skrshene ljude..a verujem da je izvestan broj njih nastradao zbog loseg lekarskog pristupa. Mislim vidim po sebi, izadjem sav iznerviran da nisam u stanju ni novine da procitam naredna 3 dana..Takodje me nervira sto je njen posao da nas upozna sa opcijama tako da mozemo maksimalno da iskoristimo sadasnju situaciju..ali ne.Ona cuti kao zalivena, i tek kad joj kazes da si na Internetu procitao to i to ona potvrdi...A kad sam krenuo da upotrebljavam strucne termine operacija(metaidioplastija,faloplastija,bilateralna mastektomija itd.) jer su mi se jednostavno uvukli u recnik..ona mi je rekla "Mozes li da se izrazis narodnim jezikom?" Sto ce reci da plasticno opisem sta zelim da mi urade. Boze!Zar je to bilo neophodno? Onda mi je rekla da ne verujem Internetu vec njoj..pa normalno je da se informisem o svom problemu(da,znam da na netu ima dosta djubra)...i mislim da svaki pacijent ima pravo da analizira postupke lekara, da mu kaze sta smeta i da ZAJEDNO dodju do resenja. Zao mi je sto nas ne razumeju..kao sto sam vec rekao profiltriraju nasa osecanja i shvataju ih uprosceno a da ne govorim sto suptilne veze izmedju mnogih delica onda nedostaju plus ih oblikuju po svojim predrasudama i dobiju totalno drugaciju sliku. Stekao sam utisak da nas Svetlana najbolje razume a ona je endokrinolog... Ali je lekar koji saoseca sa pacijentom.
Ja cu pauzirati sa tim sastancima..moram da pozavrsavam neke poslove sa strane...a tranziciju cu gurati maksimalno bez nje.
Eto vidiš do čega te dovodi ta situacija, i da njen način rada može trans ljudima naneti štetu. Umesto da sa njom radiš na otvoren način i da bez osećaja ugroženosti dođeš do svog najboljeg rešenja koje će te učiniti srećnim, a da ti ona u tome samo pomogne, ti praktično bivaš izbačen na ulicu da se snalaziš sam. Ona zaboravlja da nas niko nije doveo tu, ili naterao da dođemo, već da smo svojom voljom...
A za Svetlanu... to je tačno. Ja sam im jednom rekla da je najbolje da ona bude psihijatar za trans osobe. Kada sam bila kod nje prvi put, imala sam standardni pregled, i ona nije ništa komentarisala da me podržava i razume, ali sam odmah jasno mogla da osetim da me razume i da zna šta osećam, bez i jedne reči sa njene strane, i da me u potpunosti prihvata. To me je toliko dodirnulo da sam na kraju kod nje u ordinaciji počela da plačem... I još mi je rekla neke stvari, gde me je tačno "bocnula" u živac, i gde sam se momentalno raspala. Nisam mogla da kontrolišem svoje reakcije. Posle sam shvatila da ona tačno poznaje psihologiju trans osoba, i da može da te "pročita" za 15 minuta.
Srecno Nikita. Budi jaka...
Hvala Andre...