Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Zonche!
Sveti Luka...

Mom ujaku slava...

:yay:
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Kako da ne slavim,zavio sam 150 sarmi tim povodom:evilgiggle:
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Zoe
Moje cedo :beba: je danas u skoli ucilo o Noci vestica, i nakon skole je sa jos 2 drugara, maskiran krenuo po trick-or-treat okolo.......naravno, nakon sto smo dugo razgovarali.
:bundeva:
Ja sam mu rekla da se to kod nas ne slavi i da ce da ga nagrde najstrasnije na svakim vratima, i da ce se razocarati samo, no on je bio spreman i na to....

Zanimljivo, niko ih nije nagrdio, i svi su napunili svoje kese slatkisima :)
I dalje ne verujem....
Ovo je veliko iznenadjenje jer ni ja nikad nisam cula da kod nas deca to rade...
Unas se to obilaženje kuća maskiran u pohodu na slatkiše ( :mljac: ) obavlja na Badnje veče i zove se kurinđanje/korinđanje.

I traje odvajkada i veze nema sa američkim Halloweenom a na isto se svede.
Korisnikov avatar
By jukie
Moja mama se seća neke pesmice koja je išla ovako:

Prosim, prosim,
kandilo ti nosim,
ako nećeš dati
umrla ti mati

A ako se dobro sećam pominje se i kod Ivana Cankara? u onoj zbirci pripovedaka gde je i Kafa
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by jukie
Moja mama se seća neke pesmice koja je išla ovako:

Prosim, prosim,
kandilo ti nosim,
ako nećeš dati
umrla ti mati

A ako se dobro sećam pominje se i kod Ivana Cankara? u onoj zbirci pripovedaka gde je i Kafa
offtopic:
:wtf: O_O

Izvini, a po chemu je ovo "pesmica"? Po tome shto se rimuje, ili?

Ako je to pesmica, onda je i "dal' josh pica ti je mala, ili zeva ko sandala" pesmica (s tim sho je ova vishe maligna)..

Odvratno.
Korisnikov avatar
By Zoe
Ihhh, Marvine, ima da ide i na Badnje vece :lol:
Korisnikov avatar
By Marvin
Pa zato ti i kažem :smilegrin:
Besplatnih slatkiša nikad dosta :deb'o:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by kal zakath
Ček, to su mi objašnjavali u Irskoj, jer od tamo kao potiče sve to. Ako sam dobro zapamtio, taj dan je nešto kao keltska Nova godina, i na taj dan se preklapaju svet živih i svet mrtvih, pa mogu duše mrtvih da šetaju naokolo, a živi se maskiraju kako jih mrtvi ne bi odveli sa sobom, ako bi slučajno sreli nekoj umrlog rođaka. Nešto u tom stilu.
da, tnx. mislim da sam pricu vezanu za halloween cula u nekom filmu, nego htedoh reci da se taj dan ne slavi vec obelezava :sitnicar:
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by arwen_evenstar
Originally posted by kal zakath
Ček, to su mi objašnjavali u Irskoj, jer od tamo kao potiče sve to. Ako sam dobro zapamtio, taj dan je nešto kao keltska Nova godina, i na taj dan se preklapaju svet živih i svet mrtvih, pa mogu duše mrtvih da šetaju naokolo, a živi se maskiraju kako jih mrtvi ne bi odveli sa sobom, ako bi slučajno sreli nekoj umrlog rođaka. Nešto u tom stilu.
da, tnx. mislim da sam pricu vezanu za halloween cula u nekom filmu, nego htedoh reci da se taj dan ne slavi vec obelezava :sitnicar:
prekochih ovaj post :roll:

da, kod njih se taj praznik zvao samhain.
Korisnikov avatar
By Sutekh
LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
Korisnikov avatar
By muzika86
kakvo je to bre čudovište. dol đe treba pička ono glava
By Sixto
Iz koje tradicije je to poteklo da mi ej samo znati?
Verovatno iz mister dolar folklora!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Kostim je vrh! :lol:

Da sam znao to i ranije, odavno bih poceo da slavim!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by polarlicht4.1
Postoji i slovenska verzija Dana mrtvih a to su zadušnice. Mislim da čak i ubrzo slede neke, baš posle "Noći veštica". A koliko mogu da primetim, vrlo su slični običaji (mislim na običaje pre komercijalizacije Halloween-a), što nije nikakvo čudo s obzirom na zajedničko IE poreklo.
slovenska ili hrishcansko-pravoslavna ne znam, ali to su bile Mitrovske zadushnice chini mi se oko 3. Novembra.

na pitanje:
slavim ovde sve kad i ako mogu jer skoro svi oko mene slave
Korisnikov avatar
By Dirrty
Zadusnice, da... mada je kod nas to vise obicaj posecivanja grobova svojih bliznjih... (daleko bilo), i odavanje postovanja paljenjem sveca i mozda jos nekim ritualom za koji ne znam.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Pa i rimokatolichki hrishcani manje-vishe tako obelezavaju Sve Svete.

ljudi, Halloween je tradicija iz paganske keltske svetkovine Samhain i u anglosaksonskim zemljama je negovana kao prvenstveno jedan od dechjih praznika. A, vrlo moguce je da je prihvatanje halloween-a u ovim zemljama bio izraz da se oda pochast i jednoj originalnoj keltskoj svetkovini kao delu docnije anglosaksonske kulture.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by Vel boy

ljudi, Halloween je tradicija iz paganske keltske svetkovine Samhain i u anglosaksonskim zemljama je negovana kao prvenstveno jedan od dechjih praznika. A, vrlo moguce je da je prihvatanje halloween-a u ovim zemljama bio izraz da se oda pochast i jednoj originalnoj keltskoj svetkovini kao delu docnije anglosaksonske kulture.
nope, nego zarad lakshe asimilacije u hrishcjanstvo.

pravoslavlje je puno paganskih obichaja upravo zato shto su pagani bili tvrdoglavi u svojim verovanjima.

da se oda pochast? :lol: :lol: :lol: kako to? unutar hrishcjanstva ne postoji respect za nishta drugo, osim za svoje.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Sutekh
Originally posted by Vel boy

nope, nego zarad lakshe asimilacije u hrishcjanstvo.

da se oda pochast? :lol: :lol: :lol: kako to? unutar hrishcjanstva ne postoji respect za nishta drugo, osim za svoje.
choveche, u Americi (za druge zemlje koje ga slave- znam manje) se Halloween (31. oktobar-veche) uopshte ni ne smatra hrishcanskim verskim praznikom. vishe se smatra dechjim praznikom i praznikom anglosaksonske kulture te se priznaje da je baziran na keltskom paganskom Samhain-u.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Kad sam napisao to shto sam napisao imao sam u vidu Srbiju (zato sam i spominjao slave). Amerika je totalno druga pricha.
Korisnikov avatar
By Vel boy
ne znam. ti si citirao i replikovao na moj post u kom sam ja skoro potpuno pisao o Halloween-u (u npr. Americi) te samo s jednom rechenicom rekao kako i rimokatolici manje vishe obelezevaju Sve Svete kao i pravoslavci Zadushnice....
Korisnikov avatar
By Sutekh
dobro de. ali vidish da se ovde prichalo i o pravoslavnom obelezhavanju paganskih praznika, na koje si se ti nadovezao, pa sam se ja nadovezao na tvoje nadovezivanje.

:deda:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!