Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By proudgirl
Ne znam kako cu odgajati decu, jer nekako ne vidim sebe kao roditelja. Ali mozda ce se promeniti moje misljenje za par godina
Korisnikov avatar
By Hys.
dete.deca.
Ej.
Da li postoji ista odgovornije, magicnije, stravicnije,od radjanja-odgajanja novog zivota :iskolacen: ?
Ej.
Nikad nisam pomislila da ne zelim dete/decu.
Ali jesam KADA.
To kada nece nikada biti dovoljno dobro, ja nikada dovoljno mudra, zrela, jaka.
Ali dovoljno mi je da budem malo vise.
Sto se tice batinjanja-znam da je u UK zabranjeno zakonom i da mogu da oduzmu decu za to.
APSOLUTNO sam protiv fizickog nasilja nad bilo kim /ajd sad da izuzmemo ono pod pristankom u odredjenim odnosima, kada i nije nasilje, okej.../ a ne znam da li postoji ista gore od nasilja nad detetom???
Moram da priznam sledece:
kada vidim razmazenu decu koja kukaju u prodavnici da im se kupi "to i to" kako besne, placu, skacu, zaista imam zelju da ih zalepim uza zid.
Sto naravno ne znaci da bi to uradila, ali ne znam da li me ista izvede tako iz takta kao "beshnjenje".
U jednoj takvoj situaciji kada je malo dete to MENI radilo, apsolutno sam ga izignorisala, a ono je bilo TOLIKO razmazeno da je dovelo sebe u stanje frasa i pocelo da se gusi od suza /u pitanju je bilo to sto nisam dozvolila da pravi kurslus u radnji/.
Kada se smirio /posmatrala sam ga kako besni na ocigled svih/ roditelji koji su konacno dosli su me pitali "zasto mu nisam to i to dozvolila???"
eto odgovora zasto se dete tako ponasalo: jer moze.
Sto se tice posla i dece, moj stav je oduvek bio da prve tri godine barem budem uz dete/decu-bolesti, prvi koraci, socijalizacija...ukoliko mogu da radim kuci /kako cesto i radim/, zasto da ne.
Moram da priznam da sam se najezila kad sam cula da su dete jedni dali sa 8 meseci u jaslice "jer moraju da rade"
Izvinjavam se, ali ako TOLIKO niste finansijski sposobni da morate dete koje nije prohodalo da uvalite u jaslice /u kojima je svakog meseca bilo bolesno i dan danas vuce posledice/ koji moj ste pravili decu???
A da, neplanirana trudnoca :roll:
lame excuse:down:
ps. samo da se zna-baka deka servis NIJE isto sto i jaslice.
jaslice su vaspitacice koje vam ostave usrano dete koje ako se sete da ga/je prepoviju rade to sa dugackim roze noktima, ne maze ga/je, samo sto mu/joj ne daju bensedin da ih ne smara:kletva:

pps. moja seka koja je vaspitac je prisustvovala kada je vaspitacica dete od nekoliko meseci OSAMARILA u jaslicama jer place.od tada seka ne radi kao vaspitacica-sta reci:(
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by devokICA
kada vidim razmazenu decu koja kukaju u prodavnici da im se kupi "to i to" kako besne, placu, skacu, zaista imam zelju da ih zalepim uza zid.
Sto naravno ne znaci da bi to uradila, ali ne znam da li me ista izvede tako iz takta kao "beshnjenje".
U jednoj takvoj situaciji kada je malo dete to MENI radilo, apsolutno sam ga izignorisala, a ono je bilo TOLIKO razmazeno da je dovelo sebe u stanje frasa i pocelo da se gusi od suza /u pitanju je bilo to sto nisam dozvolila da pravi kurslus u radnji/.
Kada se smirio /posmatrala sam ga kako besni na ocigled svih/ roditelji koji su konacno dosli su me pitali "zasto mu nisam to i to dozvolila???"
Hej.... pa to je ono baksuz-dete! Zoe, locirali smo ga i opkolili! Sakrilo se na ovoj temi. :mini: :kasalj: :serlok:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ja mislim da je deci pre svega potrebna ljubav i paznja..
Nije bitno da li ima dve mame, dve tate ili mamu i tatu..

Ako detetu date sebe, posvetite mu se, ucite ga pravim zivotnim
vrednostima, ono ce uvek biti iznad svakog proseka..

Ja nisam nikada bila pravi Tata, ali sam se trudila da detetu prenesem
sto vise znanja. Moj klinac zna za sve moje osobine, vrline i nedostatke i to nije nista strasno vec je krajnje prirodno i razumljivo
i deca to lako prihvataju.. Kasnije ih u zivotu drustvo "pokvari" i oduzme im deo razuma, jer drustvo u kom mi zivimo sigurno nije
deo prirode.

Ima puno primera u inostrastvu gde gej brakovi odgajaju decu, i
po statistikama su ta deca daleko bolje od dece iz hetero brakova.
Zasto? Pa zato sto se gej parneri mnogo vise trude i posvecuju
detetu jer znaju da su oci drustva uprte u njih..

Takodje koliko kod nas ima brakova koji uopste ne posvecuju paznju deci? Koliko ih ima koji se tuku i svadjaju pred decom? Koliko ih ima
koji su alkoholicari?

Dakle, ljubav i samo ljubav.. najveca na svetu prema detetu..

Dete to oseca, zna, i srecno je..

Kiss
Andjela
Korisnikov avatar
By Dina
Devokice,
skoro sam cula u nekoj emisiji i htela sam da zapamtim ali ipak nisam... ali otprilike je bilo - ne cekajte da budete potpuno spremni za dete jer tako vreme moze sasvim proci...

Za batinjanje - jedva cekam da taj zakon dodje kod nas :molise:

Ne slazem se sa tobom sto se tice pocetka rada... Ima zemalja gde je trudnicko bolovanje do cetiri meseca nakon trudnoce i sve majke (koje rade) se tada vracaju na posao. Mislim da je to u SAD a sigurno u jos zemalja. Moja rodjaka koja radi ovde u stranoj firimi isto je morala da se vrati na posao kada je dete imalo cetiri meseca. Neke druge zemlje, npr Nemacka, imaju trudnicko do detetove tri godine tako da nema jaslica, niti obdanista za manju decu. Opet ni sto se tice ljudi koji finansijski lose stoje, nisam za to da nemaju decu ako ih zele. Nije novac sve, svakako. Ja se mozda u nekoj losoj finansijskoj situaciji ne bih odlucila na dete ali to ne znaci da drugi ljudi ne treba i da deca nisu srecna i zadovoljna iako zive u losijim uslovima. Moja poznanica je dala dete sa osam meseci u jaslice jer nije bila u situaciji da ne radi i kaze da je bilo ocajno, da je plakala svakog jutra kad ga je vodila. Nije problem u roditeljima koji moraju da rade nego u jaslicama u kojima se ne vodi racuna dovoljno o deci. Sve to sto kazes mi je pricala i ta poznanica (sem tog samaranja - to je stvarno previse :shocked: ) .

Inace, ja kad sam planirala da radim kad dete navrsi cetiri meseca (kad mogu Amerikanke mogu i ja ;) ) nisam planirala da ga dam u jaslice. To sto ja kazem da bih radila, ne znaci da cu biti na poslu po ceo dan ili svaki dan, nego odem povremeno dok je dete sa ocem ili na sat, dva sa sve detetom (ako bi se partner slozio da mu dete krene na posao vec sa cetiri meseca :D ). Ali sad sam otisla u drugu krajnost, pa necu da radim do predskolskog :lol: Ali partner se nesto ne slaze sa tim - zbog mene jer misli da bi se lose psihicki odrazilo na mene da sam samo stalno sa detetom. Ali dobro, videcu i kad se dete rodi, zavisi i od njega i njegovih osobina...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by andjelat
Ja mislim da je deci pre svega potrebna ljubav i paznja..
Nije bitno da li ima dve mame, dve tate ili mamu i tatu..

Ako detetu date sebe, posvetite mu se, ucite ga pravim zivotnim
vrednostima, ono ce uvek biti iznad svakog proseka..

Ja nisam nikada bila pravi Tata, ali sam se trudila da detetu prenesem
sto vise znanja. Moj klinac zna za sve moje osobine, vrline i nedostatke i to nije nista strasno vec je krajnje prirodno i razumljivo
i deca to lako prihvataju.. Kasnije ih u zivotu drustvo "pokvari" i oduzme im deo razuma, jer drustvo u kom mi zivimo sigurno nije
deo prirode.

...
Svakako. Mada ja dugo nisam htela dete izmedju ostalog jer nisam sebe videla kao klasicnu majku. Nekako mi se cinilo lose da dete ima klasicnog oca i nesto neodredjeno sto leprsa (tako ja vidim sebe), mislim da bi bilo zbunjeno. Ovako, moj partner je isto atipican muskarac, otprilike koliko sam i ja atipicna zena, tako da se dopunjavamo u lepsanju i prizemljenju ;) I mislim da je to mnogo bolje za dete, niti ce imati klasicnog oca, niti majku a opet ce imati dva roditelja, i jos potencijalnih, zavisi sta vreme donese ;) Moj partner ponekad strepi od toga sto ti kazes - kako ce dete reagovati kad udje u drustvo, ali ja ne toliko. Mislim da je mnogo bolje odrasti u zanimljivoj porodici nego stereotipnoj. Sem toga nasledice valjda nesto od nasih osobina, a ne da zudi za nekom klasikom i tipicnoscu.
Korisnikov avatar
By EYA
divno si to rekla, andjela :up:
ljubav, razumevanje, iskrenost i podrska su najbitniji za dete :sunce:

posto vidim da ste se zaglavile oko ˝jaslice vs biti sa detetom sto vise mozes˝, u skladu sa gore recenim, a opet zavisno od faktora (posao, obaveze, zivci) - svako ce naci svoj recept za odgajanje deteta, verujte, da je akcenat na kvalitetu vremena koje provodite zajedno, a kvantitet sam po sebi ne donosi mnogo dobrog za dete.
kao primer: svi u okruzenju mozemo pronaci majke/oceve koji su posvetili svo vreme provodeci uz decu, gledali da ih nahrane, obuku, iskoluju, zdravlje sacuvaju... a da pri tom nemaju pojma kakve su im deca licnosti, sta ih muci, o cemu razmisljaju i sta zele :(

ako razvijete odnos poverenja sa svojim detetom, lepo mu objasnite sta, zasto i kako se ne/radi, onda mozete biti mirni, i uzivati u samostalnosti i odgovornosti vaseg deteta, umesto da stalno idete za njim plaseci se da ne gurne ruke u steker sa strujom, padne sa terase, predje put na crveno ili van semafora, napravi neki nered, pije, drogira se i slično.
vaspitanje nije samo sistem kazni i nagrada + pun stomak deteta. ako ne pokazujemo disciplinovanost i doslednost u svojim odlukama, kako od deteta da trazimo isto :puzzle:
vecina roditelja zeli da njihova deca budu bolja i pametnija od njih, pa ih teraju da rade sve ono sto oni sami nikad nisu smeli/mogli, a brane mnoge stvari koje su i sami radili i jos uvek rade. dete nije objekat, niti je sredstvo za postizanje nasih ciljeva.

joj, sad sam se zanela i izgubila pocetnu misao :giggle:
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by jukie
Originally posted by devokICA
Hej.... pa to je ono baksuz-dete! Zoe, locirali smo ga i opkolili! Sakrilo se na ovoj temi. :mini: :kasalj: :serlok:

:uplasen:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by Dina
skoro sam cula u nekoj emisiji i htela sam da zapamtim ali ipak nisam... ali otprilike je bilo - ne cekajte da budete potpuno spremni za dete jer tako vreme moze sasvim proci...

Za batinjanje - jedva cekam da taj zakon dodje kod nas :molise:
:up:
da su moji cekali idealne uslove verovatno jos uvek ne bih bio rodjen :giggle:
a opet, ne mislim da mi je ista falilo tokom odrastanja(ok, mozda casovi baleta, glume, par letovanja... :D ). Bio sam sit, obucen, zdrav, srecan. ;)
Vise sam za ono - ako ima ljubavi i zelje + zajednickog truda i ulaganja od cekanja na idealnu finansijsku situaciju.
Sto se tice jaslica slazem se da je sa mesec dana rano. Mozda sam starodoman ali mislim da je bebcetu potrebno vise roditeljske brige, dodira, reci, :mazi: nego sto mu prezauzeta ili potpuno nezainteresovana vaspitacica moze tamo pruziti. Moja sestra, prolazeci pored vrtica, im je bukvalno vratila jedno dete sa ulice :iskolacen: Nisu ni primetili da ga nema.
Ne treba naravno ni drzati dete uza sebe do polaska uz skolu. To se obilo o glavu sestri od tetke. Previse vezano za majku...
Gde je zlatna sredina nemam pojma :)

A da, umalo da zaboravim :D U vezi "neobicnih" porodica...secam se da sam gledao neki nemacki deciji festival za koji su sama deca pravila pesme.
Odusevio me je jedan malac sa pesmom o svoja dva oca: koliku podrsku mu pruzaju, koliko je srecan sa njima...Tako da - go 4 it! Bicete vi ok roditelji imam neki filing ;)
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Dobila sam bratanca pre malo vishe od mesec dana :) bebe je medeno a vec nekako svojeglavo i razmazeno :) kako bi narod rekao naviknuto na ruke, malo ga ostavish samog krece urlanje :) ako ga ne ljushkash kako njemu odgovara (a tomu dodje metoda muckaj do potresa mozga) opet krece plakanje :) pre nego shto se on rodino imala sam neke stavove koje tada ne bih promenila ni pred veshalima, mislim na korishcenje cucle i vezivanje crvenog konca oko ruke ALI sve se to promeni kad jedno malo bice te pogleda u ochi i kad znah da zavisi od tebe :) postanesh blesav skroz, tako da, nemam pojma kako cu da vaspitavam nashu decu, znam samo da ce najbitnija stvar da bude komunikacija, prichanje dok kuvamo zajedno, sredjujemo kucu, igramo se. Vazno je da se sa detetom sve deli, da gleda i uchi od roditelja u praksi :) Pravila ce sama lichnost deteta da nametne, nauchicu shta voli a shta ne pa to onda uklopiti u vaspitnje.
Ljudi gde danas nadjoh da chitam ovu temu samo shto sam zatvorila prozorchic- http://www.londonwomensclinic.com/sperm ... ients.html eehhhhhh uhvatilo me baaashhh ocem bebuuu :)
Korisnikov avatar
By Torry
toootalno drugacije nego kako se odgaja i vaspitava ovde u Srbiji
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!