Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Stripi, Moderators
Originally posted by AdagioA razlozi za tu suludu ideju su...?
Da li posle Kosova dolazi Vojvodina?
Mozda vam izgleda nezamislivo da uopste i pomislite na to ali to je veoma izvesno. Uskoro ce se dosta misliti i pricati o Vojvodini kao samostalnoj. Jedino sto verujem da ce nezavisnost biti izvojevana mirnim putem. Referendumom.
Originally posted by TotalControlja sam cuo za neki podatak da je srba oko 82% jer se veliki broj izbeglica iz hrvatske i drugih krajeva nastanio u vojvodini....e sad ne znam kako to ide... mozda ce da se vrate
Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, etnički sastav stanovništva Vojvodine bio je sljedeći: Srbi (65,05%), Mađari (14,28%), Slovaci (2,79%), Hrvati (2,78%), i drugi.
S obzirom na to da su Srbi većina u Vojvodini smatram (i nadam se) da do nezavisnosti Vojvodine neće doći!
Originally posted by Pipin
Čanak ne zagovara nezavisnost Vojvodine, ne znam otkud vam ta glupost. Kad je onomad gostovao na TV Panonija, voditelj mu je pročitao jedno od pitanja gledalaca - Kada će Vojvodina biti nezavisna država? Na šta je ovaj jasno odgovorio - Nikad. Tu je sledilo objašnjavanje nadaleko i naširoko zašto, kako i zbog čega. Naravno da nisu nikakvi patriotski ili etnički razlozi u pitanju, već čista ekonomija.
Originally posted by AdagioDa, 25.11. ako me ne vara secanje...1918. se pripojila SRBIJI ,a takva Srbija (ciji je juzni deo bila danasnja BJR Makedonija,a kojoj se 26.11. nakon 1183. opet 1918. pripojila i Crna Gora) usla u Kraljevinu SHS.
Od 1918. godine Vojvodina je deo Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.
Vreme je da konacno ne bude nicija vec svoja!![]()
Originally posted by XanaXKako god...ja sam samo rekao da imas pravo i da bolje od mene poznajes stvari jer ste ipak skoro oko 1000 godina utvrdjivali ustrojstvo monarhije
ja sam samo opisao kako je bilo organizirano "Srpsko vojvodstvo i temišvarski Banat" u Austrougarskoj,ono kratko vrijeme dok je trajalo (a postojalo je kako bi Austrijanci napakostili Madžarima)....
što se tiče Hrvatske, pa baš,pogotovo u Srednjem vijeku, i nije bilo "vazalstva"... formalno, madžarski kralj je ujedno bio i hrvatski (još od Pacta conventa). Za vrijeme Šubića, Hrvatska je funkcionirala gotovo kao samostalna kneževina... a kasnije, nakon par dinastija, Madžarska i Hrvatska dobile su Habsburgovce za vladare... Možda valja pripomenuti da su u tom događaju dosta važnu ulogu imali i hrv. kneževi... U Austrougarskoj, Hrvatska je formalno postojala kao kraljevina Hrvatska u madžarskom dijelu Monarhije... naravno, hrv. "samostalnost" je bila "pro forme", Sabor i Ban bili su pod kontrolom Budimpešte itd...To i kazem...kontrola
no, ne razumijem baš zašto "nas" iz RH smatraš tako dobrim poznavateljima vazalskih odnosa, ako se ne varam i Srbija ima podulji status nečeg što bi nalikovalo "vazalstvu" u Otomanskoj imperiji...?Ja,ja...dakako.. samo ja sam mislio na vazalstvo ovima gore.Pricali smo o Vojvodini ili o Kipru?Zasto menjas temu and lokaciju?
Originally posted by Morgan Le FayeНеки немају брда,па се понашају као да су сишли са истих...
Morgan smatra da je ovo pitanje unutrashnja stvar ljudi koji zive u Vojvodini, a ne nekih glisha koji su se spustili s brda u gradove pa im se chini da su svu pamet sveta isisali.
Kao shto Morgana boli kurac da li ce Kosovo dobiti nezavisnost, tako i one juzno od Save i Dunava treba da boli za Vojvodinu.
Originally posted by zoomKoleginica ti je ili lenja ili vrlo neobaveštena ili prosto glupa.
Ja imam koleginicu sa faxa,Slovakinju iz Kovacice koja kaze da ono sto joj je pruzila Srbija nije joj pruzila Slovacka kad su jedno vreme boravili tamo.Tako da...Molim lepo![]()
Koleginica ti je ili lenja ili vrlo neobaveštena ili prosto glupa.Tebi verovatno niko nista nije dao,ni bazicne ljubavi,pa si tako napet i besan
Da je samo poželela Slovačka bi joj pružila besplatno studiranje, povlastice pri upisivanju na taj fakultet (u odnosu na same Slovake iz Slovačke) i stipendiju toliku da bi mogla pomagati i roditeljima u Srbijici.
Nakon tog studiranja od te iste Slovačke bez problema bi dobila i pasoš EU zemlje (pasoš- to je ono što mi tako nazivamo onu hrpu papira na čijim koricama se nalaze neka slova koja ništa ne znače i neki grb koji ništa ne predstavlja).
A Srbija joj je dala šta tačno? Baš bih voleo da upoznam tu tvoju drugaricu. Da čujem šta je to njoj dala Srbija.
Mora da mnogo mazi, pazi & zove Đole tu hrpu psihičkih bolesti koje joj je majka Srbija dala nesebično (njoj i svima nama).
Originally posted by zoompa, hajde, brzo pročitaj jer će otići u off...
@ XannaX
Premda su obrisali oba moja odgovora upucena tebi,ne znam iz kog razloga...ukratko,ako vec menjamo teme...pa ko "naseli" Istru i sl krajeve?
A sto ste se tukli sa tisucletnjim prijateljima 1097. onda?Mislim,sta vas napali kad ste vi vec hteli da se "ujedinite". zaboravih .... da dodam .... dobrovoljno![]()
![]()
pa, hajde, brzo pročitaj jer će otići u off...Videcemo,mada cisto sumnjam,gotive tebe ovde,pa ono sto ti pises ostaje ON
Istru su naseljavali mnogi, a ti vjerojatno misliš na naseljavanje Slavena i germanske pohode u 7. st.
U Istri je dotada živjelo većinom romanizirano stan. (Histri).
Mlečani (Talijani) se pojavljuju kao vladari u 13 st.
početkom 20 st. Slaveni (hrvatskog i slovenskog jezika, slovenskog većinom na sjeveru i u Trstu) čine većinu stan. Istre. Talijana je oko 35% i žive uglavnom u zap. ist. gradovima i u Puli.
Utvrđenje granice NFRJ I Italije nakon '45. dovelo je do toga da je naveći dio Istre pripao u sastav NR Hrvatske, manji dio, izlaz na more, NR Sloveniji, a sjeverni repić s Trstom - Italiji. Talijani su od '45. masovno bježali pred partizanima... danas ih je ostalo jako malo...
Ukratko, paralela sa seobom Srba u Vojvodinu baš i ne stoji.
zatim:
1089. umro je hrv. kralj Dmitar Zvonimir, bez sina- nasljednika. Njegova supruga, madžarska princeza,smatrala je da pravo na hrv. krunu sada ima njezin brat Ladislav.
No, na prijestolje je došao nećak Zvonimirov, Stjepan II. koji je zatim umro, a za "narodnog vladara" neokrunjenog, postavljen je Petar, 1093.
1095. madžarski kralj Ladislav je umro, a njegov je nasljednik Koloman krenuo po "hrv. krunu". U bitki na Zrinu, Petar je poginuo, 1097.
Koloman nije uspio zauzeti Hrvatsku jer su u međuvremenu, Kumani napali Ugarsku. 1098. nagodio se s Mlecima, kako njima pripada Dalmacija, a nejmu Hrvatska.
Iste godine, Koloman se zaratio s batom Almošom, oko kraljevanja Hrvatskom i Ugarskom. Uz to, Madžari još nisu uspjeli vojno zauzeti Hrvatsku.
1102., suočen s tim sukobima, Koloman je odlučio sklopiti personalnu uniju Ugraske i Hrvatske (Pacta conventa).
Personalna unija nije ujedinjenje dviju država, već uspostava kralja za vladara dviju država. O "dobrovoljnom" ulasku pod vlast Habsburgovaca sam već pisao.
Originally posted by kal zakathNoktiju ti i zglobova
"kvazi" carevi (čitaj srpski, bugarski, makedonski,.....).
Originally posted by kal zakathruski nemacki austrijski?
Inače u okviru jedne religije ne mogu postojati dva, tri,...deset careva. Postoji samo onaj koji vuče korene od Rimske imperije, svi ostali su samo neki "kvazi" carevi (čitaj srpski, bugarski, makedonski,.....).
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!