Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By ivanazuh
Glasao. :)
Ali kako god okrenes, to zavisi od vanile i kolicine vanilica koju napravi za kampanju! :P
By zoom
Originally posted by Adagio
Da li posle Kosova dolazi Vojvodina?

Mozda vam izgleda nezamislivo da uopste i pomislite na to ali to je veoma izvesno. Uskoro ce se dosta misliti i pricati o Vojvodini kao samostalnoj. Jedino sto verujem da ce nezavisnost biti izvojevana mirnim putem. Referendumom.
A razlozi za tu suludu ideju su...? :pokazuje:

Ma daj bre,kakva nezavisnost...Prema nekim podacima tamo zivi oko 82% Srba od '90ih na ovamo...A ostatk dele 25 i vise nacionalnih manjina...Problem sa Vojvodinom postoji samo kada bi neko hteo da omasti brk...doduse Canak se redovno brija :ccn: Kaze Canak muka mu je od beogradizacije Srbije,a Vojvodjani kazu muka im je od novosadizacije,no njemu i slicnima to ne smeta.U nekoj emisiji javila se jedna gospodja iz Panceva i kaze Canku,da ce u slucaju otcepljenja Vojvodine ne samo Pancevo nego i ceo Banat da se pripoji ostatku Srbije,na sta je on rekao kako je to suludo jer nema cepanja Vojvodine na Banat,Backu i Srem...ma nemoj,Srbija je za cepati,a kasica prasica nije.Tako da...mora i Canak da privuce koji glas.Da jos dodam,cenim vrlo njegov intelekt i humor! :)
Korisnikov avatar
By V25
Glupe li teme:psiholog:
By zoom
Originally posted by RACABG
vliki broj srba iz vojvodine zeli nezavisnost .
smatraju da bi bolje ziveli bez uze srbije
5,10,15... koliko :P ;) ?zbog tih gluposti raste broj pristalica SRS :|
By zoom
Originally posted by TotalControl
Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, etnički sastav stanovništva Vojvodine bio je sljedeći: Srbi (65,05%), Mađari (14,28%), Slovaci (2,79%), Hrvati (2,78%), i drugi.
S obzirom na to da su Srbi većina u Vojvodini smatram (i nadam se) da do nezavisnosti Vojvodine neće doći!
ja sam cuo za neki podatak da je srba oko 82% jer se veliki broj izbeglica iz hrvatske i drugih krajeva nastanio u vojvodini....e sad ne znam kako to ide... mozda ce da se vrate :) ?
By zoom
Veliki broj Madjara i Slovaka se protivi cak i nezavisnom Kosovu,
Ja imam koleginicu sa faxa,Slovakinju iz Kovacice koja kaze da ono sto joj je pruzila Srbija nije joj pruzila Slovacka kad su jedno vreme boravili tamo.Tako da...Molim lepo :)
By zoom
Originally posted by Pipin
Čanak ne zagovara nezavisnost Vojvodine, ne znam otkud vam ta glupost. Kad je onomad gostovao na TV Panonija, voditelj mu je pročitao jedno od pitanja gledalaca - Kada će Vojvodina biti nezavisna država? Na šta je ovaj jasno odgovorio - Nikad. Tu je sledilo objašnjavanje nadaleko i naširoko zašto, kako i zbog čega. Naravno da nisu nikakvi patriotski ili etnički razlozi u pitanju, već čista ekonomija.

Sad je malo spustio loptu...najpre je trazio nezavisnost,e sad je za republiku....ma nije ni on lud...setio se da ide korak po korak...posle ce da bude,nesto ne mogu republike da se usaglase,najbolje mi sami...
By zoom
Originally posted by Adagio
Od 1918. godine Vojvodina je deo Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Vreme je da konacno ne bude nicija vec svoja! :peace:
Da, 25.11. ako me ne vara secanje...1918. se pripojila SRBIJI ,a takva Srbija (ciji je juzni deo bila danasnja BJR Makedonija,a kojoj se 26.11. nakon 1183. opet 1918. pripojila i Crna Gora) usla u Kraljevinu SHS.

Srpsko vojvodstvo... :) Dakle...naziv kaze sve :)
By XanaX
da,srpsko vojvodstvo... a šerif je nijemac kojeg šalje direkt Beč i koji stoluje u Temišvaru...
By zoom
Originally posted by XanaX
da,srpsko vojvodstvo... a šerif je nijemac kojeg šalje direkt Beč i koji stoluje u Temišvaru...
E pa dobro,sad te vazalne odnose vi iz RH bolje znate...Mislim,od 1102. do 1918. ste utvrdili kako to ide ;)
Pozdrav :sunce:
By XanaX
ja sam samo opisao kako je bilo organizirano "Srpsko vojvodstvo i temišvarski Banat" u Austrougarskoj,ono kratko vrijeme dok je trajalo (a postojalo je kako bi Austrijanci napakostili Madžarima)....

što se tiče Hrvatske, pa baš,pogotovo u Srednjem vijeku, i nije bilo "vazalstva"... formalno, madžarski kralj je ujedno bio i hrvatski (još od Pacta conventa). Za vrijeme Šubića, Hrvatska je funkcionirala gotovo kao samostalna kneževina... a kasnije, nakon par dinastija, Madžarska i Hrvatska dobile su Habsburgovce za vladare... Možda valja pripomenuti da su u tom događaju dosta važnu ulogu imali i hrv. kneževi... U Austrougarskoj, Hrvatska je formalno postojala kao kraljevina Hrvatska u madžarskom dijelu Monarhije... naravno, hrv. "samostalnost" je bila "pro forme", Sabor i Ban bili su pod kontrolom Budimpešte itd...

no, ne razumijem baš zašto "nas" iz RH smatraš tako dobrim poznavateljima vazalskih odnosa, ako se ne varam i Srbija ima podulji status nečeg što bi nalikovalo "vazalstvu" u Otomanskoj imperiji...?

a još malo o Vojvodini:

tijekom burne 1848. vojvođanski Srbi tako su poželjeli ujediniti Srpsko Vojvodstvo ni s kim drugim, nego - Hrvatskom... štoviše, Karlovačka mitropolija je uzdignuta na stupanj patrijaršije, a tadašnji mitropolit, Josif Rajačić, proglašen je za srpskog patrijarha...

ili...

krajem 10. mjeseca 1918. Srijem je ušao u sastav Države Slovenca, Hrvata i Srba, a Banat, sa središtem u Temišvaru, postao Banatskom republikom...
a zatim je krajem 11. mjeseca iste godine, Velika skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje odlučila o prisajedinjenju tih krajeva Srbiji, a zatim je to učinio i Srijem...

zanimljivo je nekoliko stvari:

granice Banata, Bačke i Baranje nisu bile uopće definirane, to će se dogoditi tek na Versailleskoj konferenciji; N. Pašić nije bio posebno zainteresiran za sjevernu Baranju i Bačku, pa čak ni za Suboticu,a kamoli Pečuh (jer "što će mu toliki katolici")... bez obzira na "Rezoluciju nezavisnih Srba i Hrvata iz Juzne Ugarske"...

također, Skuština je imala i zanimljiv sastav, ako se uzme u obzir entički sastav Vojvodine i Banata kojeg je predstavljala... od njih 757, 578 je bilo Srba, dok je slavenski katolitički korpus uglavnom predtsvljalo 84 Bunjevaca... neslaveni su bili, što je još zanimljivije, zastupljeni s 6 Nijemaca i jednim Madžarom...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Morgan smatra da je ovo pitanje unutrashnja stvar ljudi koji zive u Vojvodini, a ne nekih glisha koji su se spustili s brda u gradove pa im se chini da su svu pamet sveta isisali.

Kao shto Morgana boli kurac da li ce Kosovo dobiti nezavisnost, tako i one juzno od Save i Dunava treba da boli za Vojvodinu.

Na kraju moci ce te da se hvalite prijateljima kako ste se upravo vratili iz inostranstva gde se bili da popijete kaficu.
By zoom
Originally posted by XanaX
ja sam samo opisao kako je bilo organizirano "Srpsko vojvodstvo i temišvarski Banat" u Austrougarskoj,ono kratko vrijeme dok je trajalo (a postojalo je kako bi Austrijanci napakostili Madžarima)....
Kako god...ja sam samo rekao da imas pravo i da bolje od mene poznajes stvari jer ste ipak skoro oko 1000 godina utvrdjivali ustrojstvo monarhije ;)

što se tiče Hrvatske, pa baš,pogotovo u Srednjem vijeku, i nije bilo "vazalstva"... formalno, madžarski kralj je ujedno bio i hrvatski (još od Pacta conventa). Za vrijeme Šubića, Hrvatska je funkcionirala gotovo kao samostalna kneževina... a kasnije, nakon par dinastija, Madžarska i Hrvatska dobile su Habsburgovce za vladare... Možda valja pripomenuti da su u tom događaju dosta važnu ulogu imali i hrv. kneževi... U Austrougarskoj, Hrvatska je formalno postojala kao kraljevina Hrvatska u madžarskom dijelu Monarhije... naravno, hrv. "samostalnost" je bila "pro forme", Sabor i Ban bili su pod kontrolom Budimpešte itd...
To i kazem...kontrola :) ...mada znam da se u vasim udzbenicima pad Hrvatske pod Austrijance slovi kao "dobrovoljna" unija...ko jos trci da sluzi drugome i da ga taj tlaci?Jel tako? :)

no, ne razumijem baš zašto "nas" iz RH smatraš tako dobrim poznavateljima vazalskih odnosa, ako se ne varam i Srbija ima podulji status nečeg što bi nalikovalo "vazalstvu" u Otomanskoj imperiji...?
Ja,ja...dakako.. samo ja sam mislio na vazalstvo ovima gore.Pricali smo o Vojvodini ili o Kipru?Zasto menjas temu and lokaciju? :)
Ali ako cemo tako,znas,mi Srbi smo navikli na kraljevine,carevine do tog 15-og veka i pada Smedereva,pa smo se nekako uhodali u to kako voditi zemlju i kontrolisati druge.No,padose i veci divovi (npr.Vizantija),pa pade i srpsko carstvo ;)
By zoom
Originally posted by Morgan Le Faye
Morgan smatra da je ovo pitanje unutrashnja stvar ljudi koji zive u Vojvodini, a ne nekih glisha koji su se spustili s brda u gradove pa im se chini da su svu pamet sveta isisali.

Kao shto Morgana boli kurac da li ce Kosovo dobiti nezavisnost, tako i one juzno od Save i Dunava treba da boli za Vojvodinu.
Неки немају брда,па се понашају као да су сишли са истих...

Елем,није то унутрашње питање Војводине већ републике Србије...а ти нам забрани да о томе полемишемо :salut: И зашто се напајаш струјом произведеном јужно од Саве и Дунава.Волиш спољашњу енергију за рачунар?
By XanaX
@zoom

nemam vremena, a niti volje upuštati se u rasprave...

samo bih ti napomenuo da negdje pročitaš / informiraš se o Hrvatskoj pragmatičnoj sankciji (od strane hrv. Sabora) kojim je Hrvtska "dobrovoljno" ušla u Habsburšku monarhiju... Također, i Pragmatičnu sankciju Austrije, i dio koji se odnosi na Hrvate / Hrvatsku...

also, srpsko Carstvo je samo jedna od slavensko-balkanskih ekspanzionstičkih iskrica... i Slovenci / Slaveni (Slovenije) imali su Karantaniju, Hrvati kneževinu, pa kraljevinu, Bosna kraljevinu, Srbija, eto i Carstvo, Bugarska također... (naziv "carstvo" osobito je bio popularan na ist. Balkana, dok su na zapadu, po latinskoj tradiciji, postojale kraljevine...).

također, nisam mijenjao niti temu niti poziciju. srbi su ti koji naseljavanjem Vojvodine mijenjaju temu i poziciju...
Korisnikov avatar
By Vel boy
mislim da se i zoom-ova i Xanax-ova pristrasna preopterecenost istorijom ilti povijeshcu moze slobodno tretirati kao debeo offtopic te stoga i izbaciti iz ove teme tamo gde offtopici i idu....

:zev:
By XanaX
pa, ako nekako misli izaći (Vojvodina) trebala bi znati i kako je ušla...

and zoom was the one who started it all!!!

a sad ozbiljno: ne mislim kako su moji postovi pristrano poviješću preopterećeni... i Srbi su ti koji su dijelili povijest H. monarhije, kao i Hrvati; a to što on želi hrv. odnose u ugarsko-hrv. državi, H. monarhiji i Austrougarskoj prikazati kao "dugu vazalnu prošlost" Hrvatske - ne stoji baš, zbog razl. političkih preinaka u tim drž. zajednicama...
naime, lako se može proglasiti činjnicu da je Madžarska gradili željeznice po Hrvatskoj, koje su bile dio Madžarske željeznice i gdje se govorio madžarski jezik; no, zaboraviti se da je pri tome Hrvatska, eto, dobila, napokon i željeznički promet, što je po meni veći plus, nego nekakvo protumadžaronsko zanovjetanje...

no, slažem se:

"A sof, a sof! (Ick bet...)"
Korisnikov avatar
By kal zakath
I onda zamisli, da su brača Rusi bili vazali tamo nekih Mongola. Mislim pa to je samo da se ubiješ.
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by zoom
Ja imam koleginicu sa faxa,Slovakinju iz Kovacice koja kaze da ono sto joj je pruzila Srbija nije joj pruzila Slovacka kad su jedno vreme boravili tamo.Tako da...Molim lepo :)
Koleginica ti je ili lenja ili vrlo neobaveštena ili prosto glupa.
Da je samo poželela Slovačka bi joj pružila besplatno studiranje, povlastice pri upisivanju na taj fakultet (u odnosu na same Slovake iz Slovačke) i stipendiju toliku da bi mogla pomagati i roditeljima u Srbijici.
Nakon tog studiranja od te iste Slovačke bez problema bi dobila i pasoš EU zemlje (pasoš- to je ono što mi tako nazivamo onu hrpu papira na čijim koricama se nalaze neka slova koja ništa ne znače i neki grb koji ništa ne predstavlja).

A Srbija joj je dala šta tačno? Baš bih voleo da upoznam tu tvoju drugaricu. Da čujem šta je to njoj dala Srbija.
Mora da mnogo mazi, pazi & zove Đole tu hrpu psihičkih bolesti koje joj je majka Srbija dala nesebično (njoj i svima nama).
By zoom
Koleginica ti je ili lenja ili vrlo neobaveštena ili prosto glupa.
Da je samo poželela Slovačka bi joj pružila besplatno studiranje, povlastice pri upisivanju na taj fakultet (u odnosu na same Slovake iz Slovačke) i stipendiju toliku da bi mogla pomagati i roditeljima u Srbijici.
Nakon tog studiranja od te iste Slovačke bez problema bi dobila i pasoš EU zemlje (pasoš- to je ono što mi tako nazivamo onu hrpu papira na čijim koricama se nalaze neka slova koja ništa ne znače i neki grb koji ništa ne predstavlja).

A Srbija joj je dala šta tačno? Baš bih voleo da upoznam tu tvoju drugaricu. Da čujem šta je to njoj dala Srbija.
Mora da mnogo mazi, pazi & zove Đole tu hrpu psihičkih bolesti koje joj je majka Srbija dala nesebično (njoj i svima nama).
Tebi verovatno niko nista nije dao,ni bazicne ljubavi,pa si tako napet i besan :) Rado cu te upoznati sa njom,pa joj u lice reci da je glupa ili lenja i da ti iz Srbijice bolje znas nego ona koja je bila tamo i uzgred budi receno,nije dobila nista,pa se vratila ovde.A ovde je imala skolovanje na svom jeziku,npr,sto mnogi Srbi nemaju u zemljama u blizoj nam okolini.Toliko smo ludi, valjda,pa smo nonsensa,priznali hrvatski kao sluzbeni u Vojvodini,sve negirajuci da ti isti Hrvati po Beckom sporazumu iz 1850. uzese nas jezik za literalni i otad pa na ovamo se sluze istim.

Bravo za onog heroja koji je da bi ucinio ugodan o(p)stanak komsiji,izbrisao moja 2 posta :) Hrabro.Moz' i ovaj ;)
Korisnikov avatar
By Marvin
Znam između 20 i 30 ljudi koji su sve ovo dobili od Slovačke.
Tačnije ne poznajem nikoga ko je pokušao i nije uspeo.
Otud da je neobaveštena, lenja ili glupa.
A sve to sam video i u Slovačkoj, ne samo iz ovog kaveza.

Ko mi je šta dao i analiziranje mene me- :hand: :zev:
By zoom
Originally posted by Marvin
Znam između 20 i 30 ljudi koji su sve ovo dobili od Slovačke.
hej,ssst...zaokruzi na 100,delovace ubedljivije...ili 200,da,da 200 ljudi znas,bolje zvuci :)
By zoom
@ XannaX

Premda su obrisali oba moja odgovora upucena tebi,ne znam iz kog razloga...ukratko,ako vec menjamo teme...pa ko "naseli" Istru i sl krajeve :) ?

A sto ste se tukli sa tisucletnjim prijateljima 1097. onda?Mislim,sta vas napali kad ste vi vec hteli da se "ujedinite". zaboravih .... da dodam .... dobrovoljno :) :misli:
By XanaX
Originally posted by zoom
@ XannaX

Premda su obrisali oba moja odgovora upucena tebi,ne znam iz kog razloga...ukratko,ako vec menjamo teme...pa ko "naseli" Istru i sl krajeve :) ?

A sto ste se tukli sa tisucletnjim prijateljima 1097. onda?Mislim,sta vas napali kad ste vi vec hteli da se "ujedinite". zaboravih .... da dodam .... dobrovoljno :) :misli:
pa, hajde, brzo pročitaj jer će otići u off...

Istru su naseljavali mnogi, a ti vjerojatno misliš na naseljavanje Slavena i germanske pohode u 7. st.
U Istri je dotada živjelo većinom romanizirano stan. (Histri).
Mlečani (Talijani) se pojavljuju kao vladari u 13 st.
početkom 20 st. Slaveni (hrvatskog i slovenskog jezika, slovenskog većinom na sjeveru i u Trstu) čine većinu stan. Istre. Talijana je oko 35% i žive uglavnom u zap. ist. gradovima i u Puli.
Utvrđenje granice NFRJ I Italije nakon '45. dovelo je do toga da je naveći dio Istre pripao u sastav NR Hrvatske, manji dio, izlaz na more, NR Sloveniji, a sjeverni repić s Trstom - Italiji. Talijani su od '45. masovno bježali pred partizanima... danas ih je ostalo jako malo...
Ukratko, paralela sa seobom Srba u Vojvodinu baš i ne stoji.

zatim:

1089. umro je hrv. kralj Dmitar Zvonimir, bez sina- nasljednika. Njegova supruga, madžarska princeza,smatrala je da pravo na hrv. krunu sada ima njezin brat Ladislav.
No, na prijestolje je došao nećak Zvonimirov, Stjepan II. koji je zatim umro, a za "narodnog vladara" neokrunjenog, postavljen je Petar, 1093.
1095. madžarski kralj Ladislav je umro, a njegov je nasljednik Koloman krenuo po "hrv. krunu". U bitki na Zrinu, Petar je poginuo, 1097.
Koloman nije uspio zauzeti Hrvatsku jer su u međuvremenu, Kumani napali Ugarsku. 1098. nagodio se s Mlecima, kako njima pripada Dalmacija, a nejmu Hrvatska.
Iste godine, Koloman se zaratio s batom Almošom, oko kraljevanja Hrvatskom i Ugarskom. Uz to, Madžari još nisu uspjeli vojno zauzeti Hrvatsku.
1102., suočen s tim sukobima, Koloman je odlučio sklopiti personalnu uniju Ugraske i Hrvatske (Pacta conventa).
Personalna unija nije ujedinjenje dviju država, već uspostava kralja za vladara dviju država. O "dobrovoljnom" ulasku pod vlast Habsburgovaca sam već pisao.
By zoom
pa, hajde, brzo pročitaj jer će otići u off...

Istru su naseljavali mnogi, a ti vjerojatno misliš na naseljavanje Slavena i germanske pohode u 7. st.
U Istri je dotada živjelo većinom romanizirano stan. (Histri).
Mlečani (Talijani) se pojavljuju kao vladari u 13 st.
početkom 20 st. Slaveni (hrvatskog i slovenskog jezika, slovenskog većinom na sjeveru i u Trstu) čine većinu stan. Istre. Talijana je oko 35% i žive uglavnom u zap. ist. gradovima i u Puli.
Utvrđenje granice NFRJ I Italije nakon '45. dovelo je do toga da je naveći dio Istre pripao u sastav NR Hrvatske, manji dio, izlaz na more, NR Sloveniji, a sjeverni repić s Trstom - Italiji. Talijani su od '45. masovno bježali pred partizanima... danas ih je ostalo jako malo...
Ukratko, paralela sa seobom Srba u Vojvodinu baš i ne stoji.

zatim:

1089. umro je hrv. kralj Dmitar Zvonimir, bez sina- nasljednika. Njegova supruga, madžarska princeza,smatrala je da pravo na hrv. krunu sada ima njezin brat Ladislav.
No, na prijestolje je došao nećak Zvonimirov, Stjepan II. koji je zatim umro, a za "narodnog vladara" neokrunjenog, postavljen je Petar, 1093.
1095. madžarski kralj Ladislav je umro, a njegov je nasljednik Koloman krenuo po "hrv. krunu". U bitki na Zrinu, Petar je poginuo, 1097.
Koloman nije uspio zauzeti Hrvatsku jer su u međuvremenu, Kumani napali Ugarsku. 1098. nagodio se s Mlecima, kako njima pripada Dalmacija, a nejmu Hrvatska.
Iste godine, Koloman se zaratio s batom Almošom, oko kraljevanja Hrvatskom i Ugarskom. Uz to, Madžari još nisu uspjeli vojno zauzeti Hrvatsku.
1102., suočen s tim sukobima, Koloman je odlučio sklopiti personalnu uniju Ugraske i Hrvatske (Pacta conventa).
Personalna unija nije ujedinjenje dviju država, već uspostava kralja za vladara dviju država. O "dobrovoljnom" ulasku pod vlast Habsburgovaca sam već pisao.
Videcemo,mada cisto sumnjam,gotive tebe ovde,pa ono sto ti pises ostaje ON :)

Iz ovog tvog romana nisam dobio odgovor na pitanje
1.zasto ste ratovali sa,kako vas uce,buducim 1000godisnjim saveznicima i prijateljima?
2.zasto ste "izlazili" iz "unije"? :sweet:
3.a u cemu je razlika ? u stvari postoji,srbi su duzi niz vekova u vojvodini (npr,pogledaj niz sredjevekovnih manastira na fruskoj gori...),tj u srpskom vojvodstvu,a istra vam je pripala zahvaljujuci srbima :) nakon '45. mislim,i dan danas se pitam,zasto li smo vas spasavali od odgovornosti za Jasenovac i saradnju sa Hitlerom... :piski:
4.oko carstva i istocne tradicije,zar carstvo nije na vrhu piramide moci?mi smo bili duzi period kraljevina,pa smo se onda uzdigli iznad svih :D i postali mocna carevina :) jer,ako to nije kako ti kazes tradicija zapadno,kako se objasnjava rimsko carstvo,britanska imperija itd:sweet:
Korisnikov avatar
By Stripi
Naklon spasiteljima :hail:
Šta bi mi bez njih :hail:
Od čega li su nas pokušali zadnji put spasit?
Od nas samih?
Korisnikov avatar
By kal zakath
kada smo več u off-u

Britanska imperija je opšte prihvačen naziv, no on nije nužno tačan. Do 1876 ni jedan engleski monarh nije imao titulu cara. Prva koja je nosila tu titulu je kraljica Viktorija i sasvim specifičnih razloga. Posle pobune sepoja, Engleska država uzima direktnu upravu Indije od Istočno indijske kompanije (do tada je Indija bila de facto privatno vlastništvo iste). E sada posto su u Indiji postojali i polu-samostalni kraljevi (radže, maharadže, etc.), smislili su titulu cara Indije, kako bi bilo sasvim jasno, da je engleski monarh iznad tih indijskih vladara. Titula cara se odnosila isključi na Indiju - znači carica Viktorija nije bila carica Engleske, Škotske, etc.

Što se tiče titule rimskih careva (verovatno misliš na Sveto rimsko carstvo), tu je sasvim druga priča i osnovi za nju su u podeli Rimskog carstva (originalnog), na istočnu i zapadnu polovinu, kao i podeli hriščana na katolike i pravoslavce.

Inače u okviru jedne religije ne mogu postojati dva, tri,...deset careva. Postoji samo onaj koji vuče korene od Rimske imperije, svi ostali su samo neki "kvazi" carevi (čitaj srpski, bugarski, makedonski,.....).
By zoom
Originally posted by kal zakath
"kvazi" carevi (čitaj srpski, bugarski, makedonski,.....).
Noktiju ti i zglobova :) ?

Za tebe kvazi,za istoriju pravi:sunce:

Drugi samo mogu da zale sto su bili svega par godina kraljevina...dok smo se mi uzdigli na najmocniji nivo:oskar: Ima u jednoj seriji... "A ti zete crkni" :)
Korisnikov avatar
By catch me if you can
Originally posted by kal zakath
Inače u okviru jedne religije ne mogu postojati dva, tri,...deset careva. Postoji samo onaj koji vuče korene od Rimske imperije, svi ostali su samo neki "kvazi" carevi (čitaj srpski, bugarski, makedonski,.....).
ruski nemacki austrijski?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!