Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Sixto
Juce nadjoh u omiljenoj knjizari sledecu knjigu od Letopisa Narnije koja je prevedena Potovanje Namernika Zore! Odma' dovatih sa police, kazu bice i ostatak uskoro!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Na osnovu filma mi se nije previse dopao taj jedan deo...

Mislim istina je da postoji izmisljen svet takodje sa misticnim i magicnim stvorenjima, ali nekako mi je previse detinjasto...
I nije mi se svideo kraj!

Mada ne znam koliko toga je izmenjeno iz knjiga, ali sama sustina mi se ne dopada... tako da ne zelim da se upustam u citanje.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Procitao sam Hobita... i mogu reci da sam odusevljen iako pomalo razocaran zato sto ima samo jedva 300 strana :placko:
By Sixto
PA jeste Narnija decija literatura al mi je simpa!
Korisnikov avatar
By Dirrty
:lol:

P.S. Uzeo sam da procitam "Nezavrsene price o Numenoru i Srednjoj zemlji"

Ima nesto preko 500 strana :yay:
Sadrzi pomalo od svakog razdoblja...

Izmedju ostalog tu je prica i o Gondolinu, kao i malo o Galadrijeli i Kelebornu...
A i o Gandalfu i njihovom savetu...
Sve sto sam zeleo da procitam malo detaljnije :zavera:

Jedva cekam!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma kakvi kupio, uzeo iz gradske biblioteke grada Beograda gde nema puno njegovih dela...

Ostale naslove koje sam video da postoje i nalaze se u arhivi, nisam nasao na polici :placko:

Ali svejedno, tih par naslova su kratke price, jer sam video da nijedan ne prelazi 100 strana :slinavko: , ukljucujuci tu i Drvo i List koji ima svega 150...
By Sixto
Samo me rastuzi jos da je na engleskom!?
By Sixto
Moram to da nadjem!
Korisnikov avatar
By Dirrty
P.S. Ove nedovrsene price o Srednjoj Zemlji su malo smorne... bolje su sve ostale...

Procitao sam 350 od 500 i nema nista preterano zanimljivo...
Onaj deo o Galadrijeli je nesto kratak ...

Jedino jos preostaje prica o Gandalfu i ostalim :deda:
Ali i to koliko videh traje kratko... tako da sam se malo razocarao.

Ali najvise smaraju komentari Tolkina Jr! Mora on da kenja odakle je sta uzeo... i na mnogim mestima se pominju vise verzija raznih prica...
I necu tako da se igram! :durenje:
By Çâðê_DUP
meni je interesantno da pisem i zavrshavam jedan horror roman sa primesama fantasy-ja, a da nisam procitala nijedan fantasy roman (horrore jesam citala i to naveliko)

procitala sam vase preporuke i cini mi se da su "Pesme leda i vatre" najblizi mom fazonu. Javljam utiske, mada je lokalna biblioteka lose snabdevena, mozda je i necu naci.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
volim fantazije...ali sto je meni taj Tolkin dosadan, majko mila....uopste ne vidim zasto je on tako poseban
By Çâðê_DUP
Originally posted by hlaefdige
volim fantazije...ali sto je meni taj Tolkin dosadan, majko mila....uopste ne vidim zasto je on tako poseban
meni se ne svidja, ali gotivim zacetnike bilo kog pravca u knjizevnosti.

smetaju mi samo njegovi fanovi, koji se ponasaju kao da su nekakvi isusovi sledbenici kad je doticni u pitanju. mnogi ga citaju zato sto je to "in" :kosa:
By Çâðê_DUP
ono sto meni pada u oci jeste da porast interesovanja za fantasy raste sto vise su novije generacije opterecene materijalizmom i hedonizmom. da li je to neka vrsta kompenzacije za duhovnu prazninu?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
hmmmm....

...moguce....fantazije jesu dovoljno pitke za svakoga, i lako prenose temu i ideju......

...ne verujem da u novim generacijama (sta god to znacilo) ima manje duhovnih ili inteligentnih, sirokih, dubokoumnih, ili kakvih vec ljudi...verovatnije mi je da se sve vise citavo drustvo orjentisano ka konzumaciji, pa samim tim i kulturni sadrzaji kojima su ljudi izlozeni su mahom consumer-oriented (naravno, ovo je veliko generalizovanje). prostim recima, citalac preferira "lakse" stivo, jer je za potrosacki orjentisan um "konformnije"
By Çâðê_DUP
Originally posted by hlaefdige
hmmmm....

...moguce....fantazije jesu dovoljno pitke za svakoga, i lako prenose temu i ideju......

...ne verujem da u novim generacijama (sta god to znacilo) ima manje duhovnih ili inteligentnih, sirokih, dubokoumnih, ili kakvih vec ljudi...verovatnije mi je da se sve vise citavo drustvo orjentisano ka konzumaciji, pa samim tim i kulturni sadrzaji kojima su ljudi izlozeni su mahom consumer-oriented (naravno, ovo je veliko generalizovanje). prostim recima, citalac preferira "lakse" stivo, jer je za potrosacki orjentisan um "konformnije"
da, probablemente sea asi..

moje misljenje (naravno, kad se diskutuje na ovaj nacin, generalizacija se podrazumeva) je da su inteligentni, ali prazni, mozda zbog toga sto si navela..u velikoj meri se slazem sa tobom. ali (pak) sta moze dubokoumnog, sirokog etc coveka naterati da bude plitak sem njegova sopstvena consumer priroda, ili linija manjeg otpora kojom gazi... mislim na generacije npr 81 pa nadalje..

u moje vreme (76-to) takodje je postojalo nacelo konzumacije, ali cini mi se da je moja generacija (sedamdesete) nekako ipak vise orijentisana ka duhovnim vrednostima (sad zvucim kao neka baba sektashica ) naravno, izroda ima svuda. hocu reci, imali smo i MI kompjutere :giggle:

ipak, primetila sam da interesovanje materijalistickih konzumera za fantasy zanr u neverovatnom porastu.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
moguce da se barem deo razloga krije i u izlozenosti sadrzaju....pogledaj samo naglavackenski pad sistema vrednosti...evo, ja kao neko iz generacije '80 znam gde mi je dupe a gde mi je glava od neke...hmmm... 1997...zamisli kakva histerija od sadrzaja mi se tada nudila!
...a i mediji se menjaju neverovatnom brzinom....knjiga je sve manje primarni medij...pa eto...
Korisnikov avatar
By Hys.
Prvi put sam procitala gospodare sa 10 godina, i od tada sam mastala kako ce to biti na filmu (jos uvek nisam gledala ceo treci deo jer mi je ZAO da ga celog pogledam, kao kada vam je zao da zavrsite dobru knjigu)
Ne mogu ni da pocnem da objasnjavam koliki sam fan, koliko je tolkin uticao na moj zivot i kolko puta sam procitala sta....trajalo bi dugo...
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja bih ozbiljno imala strpljenja da mi objasnis sta si tako genijalno pronasla u Tolkinu....narocito Gospodarima
By Sixto
Ne moze se o Tolkinu govoriti u iseccima!
Treba obuhvatiti celo delo da bi se stekao utisak o velicini i razradi ideje o Srednjoj i Prekomorskim Zemljama cija deskripcija ne pocinje recenicom 'Bio jednom jedan kralj' vec recenicom 'Neka bude svetlo...'!
Zamisliti, poceti i opisati ceo jedan svet od postanja, tri istorijska doba, sa kompletnom genealogijom dobrog dela likova je zaista za divljenje!
Ako se nekom ne dopada stil, tema i sl to je ok, al je zaista malo preterano reci da covek nema crtu genijalnosti u sebi!
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Sixto
Treba obuhvatiti celo delo da bi se stekao utisak o velicini i razradi ideje o Srednjoj i Prekomorskim Zemljama cija deskripcija ne pocinje recenicom 'Bio jednom jedan kralj' vec recenicom 'Neka bude svetlo...'!
Zamisliti, poceti i opisati ceo jedan svet od postanja, tri istorijska doba, sa kompletnom genealogijom dobrog dela likova je zaista za divljenje!
Ako se nekom ne dopada stil, tema i sl to je ok, al je zaista malo preterano reci da covek nema crtu genijalnosti u sebi!

ja sam ozbiljna bila kada sam rekla da bih volela da mi neko objasni njegovu genijalnost, posto sam za nju potpuno slepa (bez ironije u toj recenici)....ovo sto si ti naveo bih mogla da okarakterisem kao temeljnost za svaku pohvalu...ali to je sve sto vidim kao veliko u njegovim delima...
By Çâðê_DUP
Originally posted by Sixto
podseca na biblijski fazon..
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by жњ

Dzordz R. Martin, serijal "Pesme Leda i Vatre"

E ovo je BLASTER!!!! vrh vrh vrhhhh!!! mnogo manje topao i "deciji" od Dzordana, njegova suprotnost, ali zaaatoooo, akcija, spletke, seks, incest, zavere, magija, ljubav, zombiji, zmajevi :lol: chovek je ubacio SVE i kontam da me jos stosta ocekuje.... ma odusevila sam se!! Trenutno citam drugu knjigu i ne pusta me da se odlepim!!!
Indeed. Blaster ;)

@ A777

Ovo bih tebi ja preporucio, jer zaista smatram da je od velikog broja fantasy pisaca Martin jedini uspeo da napravi fantsy pricu uz svu prljavstinu, svinjogoj &td , ljudsku zlobu & dobrotu...

I to na odlican nacin, sto se tice i proze i koncepcije knjige.

Neko citao artemisa faula, vukodava i sl??? vidjam ih na policama knjizara al mi neki instinkt govori da im ne prilazim. da li sam u pravu?
Jesi.
By Sixto
I nije dovoljno sto je stvorio grupu bozanstava, podario im zemlju, razlicite vrste bica sa razlikama unutar jedne u zavisnosti od stanista, razlicitu floru, faunu, istoriju sveta u tri doba, lirske momente isprepletene sa epskim kroz poeziju i prozu, detaljne opise vilenjacke arhitekture, mehanike, ratnih taktika i sto je najlepse tu, fantastican zaplet o nastanku, zivotu i kraju prstena!?

Tri prstena za prste
Kraljeva vilin vrste
pod nebesima što sjaju
Sedam za vladare Patuljaka
u dvoru njihovom kamnom
Devet za Smrtne Ljude
koje smrt čeka na kraju
Jedan za Mračnog Gospodara
Unjegovom prestolu tamnom
U Zemlji Mordor
Gdje Sjenke traju
Jedan Prsten da svima gospodari
jedan za svima seže
Jedan Prsten da sve okupi
i u tami ih sveže
U Zemlji Mordor
gdje sjenke traju

Sto se tice Vukodava ja cuh od poznanice s kojom imam dosta identican ukus da ga svakako uzmem posto jos nisam! Ne znam ni sam!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa stvoriti potpuno nov i drugaciji svet sa toliko pojedinosti ne moze se pripisati mnogim piscima, kao ni to da su po njegovim knjigama snimljeni filmovi koji su jedni od najuspesnijih ikada...
By Çâðê_DUP
Originally posted by Dirrty19g
Procitao sam Hobita... i mogu reci da sam odusevljen iako pomalo razocaran zato sto ima samo jedva 300 strana :placko:
hobita mi je cale chitao pred spavanje kad sam bila bash mala mala mala...i tu knjigu obozhavam...
ako ne mozhesh da nadjesh neke knjige javni,pa cu ja da cimam techu koji ima bukvalno svetu policu tolkinovih knjiga...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa evo, javljam ti! :D

Procitao sam sve sto se moglo naci, da je onako podeblje :)
A knjige do 150 strana nisu po mojoj meri!
By Sixto
Ne mogu nikako da nadjem Nedovrsene price od Tolkina, alnari je izdavao al vidim nemaju to vise!
Ubih se kopajuci po knjizarama, pa da ga jebes!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!