Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By istok
Danas sam naleteo na tekst J. Ćirilova u Blic-u. On je uvek bio u mojoj dubokoj milosti zbog svog doprinosa vidljivosti gay populacije na ovim prostorima u vreme kada je za takvo ponašanje bilo potrebno mnogo više hrabrosti negoli danas. Medjutim, ovaj tekst ga je malo više spustio sa pređašnjeg pijadestala. Ono što hoću da pitam je: Zašto intelektualci njegove fele jako često ne mogu da uvide idealan trenutak za dostojanstveno povlačenje već po inerciji odlutaju?Iskreno, zaboleo me je ovaj "pad".

Jovan Ćirilov | 01.08.2007
Slikari usamljenosti

Jovan Ćirilov

Gotovo da nema dana da ne sretnem nekoga ko mi poverava svoju veliku tajnu - piše roman. Ti ljudi sa tajnom su najrazličitije profesije: kolege iz pozorišta, garderoberke u restoranu, taksisti u vozilu, saobraćajci na odustvu, pesnici kojima je dojadila kratka forma, lepotice koje odnedavno vode tokšou emisiju, automehaničari mojih prijatelja, jedino nisu samobice pred skok sa savskog mosta.
Mesta i vremena ispovesti su razna: prekookeanski avioni, duga vožnja tramvajem, a kratka liftom. Čak mi je jednom ponudio da pročitam njegov roman - sused iz pisoara. „Zaboga, čoveče, zar čovek više ne može mirno ni da... (izgovorih glagol)!“. „Moja potreba za pisanjem je jača od fiziologije i od bontona!“. „Očigledno!“.
Kad imam vremena i strpljenja, upustim se u priču o romanu-prvencu. „O čemu to pišete?“. „O usamljenosti!“. „O, vrlo originalno!“, usudih se da budem ironičan. „Nego šta! To vam je tema našeg vremena“! Izvadih ruku iz džepa, na spisku bodilengvidža očigledan trenutak kad čovek iz ravnodušnosti prelazi u aktivnu fazu. „Zar vam se ne čini da je na tu temu rečeno, snimljeno, ispevano, naslikano, sve što se moglo reći, snimiti, ispevati i naslikati?“. „Možda“, pogleda me sagovornik malo začuđeno, a onda se u piku snađe: „Da, ali ja to pišem na nov način, kako to još niko nije obradio...“. „Čime se vaš tekst razlikuje recimo od Kafke?“. „Ne, ja nisam nadrealist. Prošlo je vreme nadrealizama, pa čak i postmodernizma... Moj usamljenik je opisan realističkim sredstvima, direktno i bez milosti.
Vratio nam se dobri, stari realizam kako sam čuo (čula) u svetskim razmerama“. „Možda, ali ja nemam smisla za temu usamljenosti. Nekako me to ne uzbuđuje. Čak volim usamljenost“. „O, kako vas žalim!“. „I ja vas. Ali nešto vam moram reći, ja i sad vapijem za usamljenošću, koju ste mi oduzeli“. (Pauza, a onda provala gneva.) „Da bog da ne sreli više nekoga u životu! A da znate, dobri ljudi pate u svojoj usamljenosti, a vi tako...“. Moj sagovornik i majstor romaneskne usamljenosti je još nešto govorio, izgleda kleo me i vređao, ali ja sam već bio van domašaja njegovog glasa“.
By Simor
Da li je greh ako kažem: mene Ćirilov nikada nije fascinirao? Naprotiv.

A kolumne u "Blicu" su mu ultra dosadne. Bar onih nekoliko koliko sam imao prilike da pročitam slučajno, pošto mi je, jel'te, i "Blic" ultra dosadan.

:adiktusha:
Korisnikov avatar
By istok
@Simor
Nije greh, naravno. Ali nije ni odgovor na postavljeno pitanje.
By Sixto
Originally posted by Simor
Da li je greh ako kažem: mene Ćirilov nikada nije fascinirao? Naprotiv.

A kolumne u "Blicu" su mu ultra dosadne. Bar onih nekoliko koliko sam imao prilike da pročitam slučajno, pošto mi je, jel'te, i "Blic" ultra dosadan.

:adiktusha:
Moj covek! :up:

Beskrajno dosadan covek s tripom doajena!
By Simor
@istok, ne znam šta bi mogao da bude odgovor. Prosto, ja intelektualca posmatram kao nekoga ko se bori protiv jednostranog, ideološkog i dogmatskog shvatanja sveta. Neki ljudi se valjda tokom vremena isuviše užive u ulogu nekoga ko je važan faktor i čije se mišljenje sluša bespogovorno, i onda ta pozicija moći malo čoveka pomuti a i umanji mu intelektualnu oštrinu (a ako mene pitaš, i značaj). Možda se to dešava sa Ćirilovim.

:neznam:
By Simor
Originally posted by Sixto
Beskrajno dosadan covek s tripom doajena!
Sixto, da se ne lažemo, sve je ovo orkestrirano iz jednog centra moći!

Ne mora, valjda, fencysmurf da dolazi da te podseća na to!

:dj:
By Sixto
Jao jeste, ja an Smurfijev zakona zaboravio!
U to ime, zifeli!

Jedan od meni najvaznijih kriterijuma za nekog da kazem da je intelektualac je potpuno odsustvo osecaja za posebnost i sebi svojstven kvalitet! To me uzasava ma koliko osoba bila realno kvalitetna! Detalj za srozati se do kraja!
Korisnikov avatar
By Tot
Recimo da je problem u ovome: neki ljudi bilduju svoj osećaj bitnosti tokom karijere a naročito je to slučaj sa tzv. javnim radnicima. Dakle priznanje je nešto bez čega ne mogu opstati. Ali kada se smenom generacija, starenjem i slično sklone sa "pijedestala" osećaju se valjda užasno minornim. Ne sumnjam ja da ima kuvarica koje pišu romane ali je krajnje problematično obaveštavati javnost preko nekog javnog glasila koliko smo omiljeni, svi nas vole; pučka navala ljubavi je toliko jaka da ugrožava intelektualnu rafiniranost koja valjda samo pred kamerama dolazi do punog izražaja na što nisu ostale imune ni pomenute kuvarice. To treba svi da znaju!
Korisnikov avatar
By Egon
mada ... tekst i nije toliko losh ....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!