- 03 Jul 2007, 14:20
Garbo shmeker...
Elizabet Bergner (Austrijska glumica)
Elizabet Bergner priča o svojim sećanjima na Garbo
Postoji jedna smešna priča koja se odigrala dan nakon mog dolaska u Holivud. Neko je zvonio na vrata i Paulus ih je otvorio. Na njima je bila Garbo koja je pitala „Gde je ta žena?“. Paulus se zbunio „Još uvek spava“. I onda je otišla.
Jednog dana je poslala Eriha Mariju Remarka kod nas, da nas zamoli da se pridružimo proslavi njenog rođendana. Tamo smo bili samo Paulus, ja, Remark i gospodin Gejlord Hauzer, poznati dijetetičar za koga je bila jako vezana u to vreme. Ali skoro celo veče je provela sedeći pored Paulusa, pevajući mu švedske pesme. Bila je stidljiva u vezi mene, skoro isto koliko sam ja bila u vezi nje. Možda ću vam kasnije ispričati tu priču, o tome kada je Remark jedne večeri došao zajedno sa njom kod nas na večeru.... Posle ove bizarno-holivuske priče, reći ću vam jednu još divniju. Kada je Remark doveo prvi put na večeru kod nas, ne mogu da se tačno setim šta smo jeli, ali se sećam da smo pili „Akvavit“. Rekli smo joj kako su nam se svideli njeni i Stilerovi filmovi i uzvratila nam je sličnim komplimentom na naše filmove i „priznala“ nam da je to razlog zašto nas je potražila čim je čula da smo došli u Holivud.
Želela je da je otpratim do kupatila posle večere. Odvela sam je uz stepenice i otvorila vrata. Odjednom je stavila svoje ruke, doduše, polako ih je spustila na moje grudi i pogledala me vrlo iskreno i smireno. Trebalo mi je nekoliko sekundi da se povratim k sebi. Onda sam je pogledala, i takođe vrlo smireno uzela njene ruke, sklonila ih sa svojih grudi i ostavila je samu u kupatilu. Činjenica da smo obe stajale jedna nasuprot druge, tako smirene, je na mene ostavila najveći utisak. Događaj je na mene ostavio pecat o prijateljstvu, ljubavi i poverenju. Čula sam neke glasine o neograničenoj slobodi koju je praktikovala u životu. I onda sam shvatila, da je bila uzvišena baš onako kao što je i izgledala.
Kada je Greta sišla dole da bi nam se opet pridružila, uključili smo muziku i počeli da plešemo. Ja prva. A onda i ona. Svaka sama za sebe. To je bilo predivno. Remark je takođe pokušao da pleše sam, ali je ubrzo odustao. Previše je popio. Paul (Bergnerkin muž) nije mogao da zapleše, čak ni u pokušaju (prim. Prev. – bili su raaaazvaljeni). Ja sam navikla da plešem sama i uživala sam. I ona je bila totalno ispunjena u tom momentu. To je bilo jedno od mojih najdivnijih holivudskih večeri, ako ne i najdivnije. Paulus se celo veče žalio što nije imao kameru kod sebe da zabeleži taj ples. Nismo se više nikad videle u Holivudu, jer ja i Paulus nismo tamo dugo ostali. Nisam nikad ništa rekla Paulusu o događaju u kupatilu. Želela sam da izbegnem nesporazume.
Garbo shmeker...