Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Kiborg
Pa u filmu, scena u kojoj se ona odupire iskušenju da uzme prsten od Froda je svakako jedna od najjačih. Trnci me podiđu svaki put kad je pogledam (nešto slično kao i kad Vilenjaci dolaze u pomoć ljudima kod Helmovog ponora). A i ona je jedna od onih koja je dobila jedan od tri Sauronova prstena namenjena Vilenjacima. Visoko se kotira u vilenjačkoj hijerarhiji, imaš na kraju Silmariliona porodična stabla, tako da nije ni čudo što si slab na nju. Potpuno te razumem :)
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa pri pocetku pise cija je cerka... jedna od prvorodjenih...

Ali opet, nekako je predivna ah! :D

Mada moram priznati da me je ocarao jos jedan lik Jovajne ili Eowyn ili kako vec.
Jeste pripadnik ljudske rase ali je uzvisena isto koliko i Galadrijel kod vilenjaka.

Naravno ne spominjem Gandalfa koji mi je naravno van konkurencije, i mislim da ga je fantasticno odglumio Ian McKellen koji mi je omiljeni glumac inace.
Saruman mi je u filmu isto mnogo dobar, najbolji negativac ali u knjizi i nije nesto... previse je ispao jadan :D
Korisnikov avatar
By Daxos
> nešto slično kao i kad Vilenjaci dolaze u pomoć ljudima kod Helmovog ponora

A baš je bilo reči o nedoslednostima između knjige i filma... :)

Kompletna scena ulaska družine u Lotlorijen, i prvog susreta sa Kelebornom i Galadrijelom podiže žmarce (ili trnce). Pojačana je muzičkom podlogom i upotrebom sekunde (ie. dve susedne dirke na klaviru) koja stvara disonanti efekat - strepnje, koja zahteva razrešenje.

Svaka adaptacije nekog bestselera u film je pomalo nezahvalan posao. Imati posla sa milionima čitalaca, koji svi imaju neku svoju predstavu kako to treba izgleda, zatim fanovima "ekspertima" (ovima koji znaju da su druga dva prstena kod Elronda i Gandalfa) može lako da dovede da se gledališče podeli na vatrene pobornike i protivnike. Pogledajte film Dejvida Linča Dina, po romanu Frenka Herberta, i peripetije sa tim. Isto važi i za prethodni animirani film Gospodar Prstenova iz 1978.

Džekson ne samo da je menjao radnju, menjao karakterne osobine likove, tekstove jednog lika davao drugome, već je imao i spisak ideja koje na sreću nije snimio. Npr. Aruena je trebalo da bude ratnica-princeza koja spašava Froda i ubije Veštac-Kralja, Sarumana ubije Nazgul, kompletnca scena Lotlorijena zameni samo sa Galadrijelinim priustvom Savetu, na kome je prisutan i Denetor!?

A postoji i dobar deo materijala koji je Džeskon snimio a nije stavio čak ni u Extended ediciju, jer je shvatio da nema smisla da bespotrebno menja radnju iz knjige!

Fanovi su izmontirali i "The Purist Edit", u kome su izbacili 40 minuta filma, izmedju ostalog i Kiborgovu omiljenu scenu, sa početka ovog posta. :shmi:

Bilo kako bilo, Džekson je odlično odradio posao, maksimalno dobro moguće i uspeo je u najvažnijem - da duh knjige pretoči na film i omogući novim generacijama fanova da pročitaju knjigu (i shvate šta su propustili) :)
Korisnikov avatar
By Dirrty
Slazem se za scenu sa Helmovim ponorom... nema nikakvih dodirnih tacaka sa onom iz knjige :)

Pa ako su to bile sulude ideje, drago mi je da ih nije sproveo u delo! :D

Za neke dogadjaje i likove mi nije toliko krivo sto su izostavljeni jer su bili zamarajuci, dok neki likovi koji su po meni trebali da se pojave, nisu...

Ali dobro, bilo kako bilo film je super, knjiga jos bolja... svi srecni i zadovoljni :D
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Daxos
Fanovi su izmontirali i "The Purist Edit", u kome su izbacili 40 minuta filma, izmedju ostalog i Kiborgovu omiljenu scenu, sa početka ovog posta. :shmi:
E tu verziju neću da gledam :durenje:
U principu, sve nedoslednosti su minorne, sem one sa Aruenom, naravno. Purist Edition bez nje bih rado odgledao da nisu izbacili i Galadrijelino iskušenje :)

A što se Dine tiče, film je iskasapljena verzija knjige, ali jesvejedno odličan. Ne bi bilo loše da se Džekson toga dohvatio umesto što je snimao onog King-Konga. Naravno, daleko bilo da snime nešto poput "The Children of Dune". Ono je grozomorno.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Bacam se na citanje... :bye:
Korisnikov avatar
By svejedno
Mali off:

Za ljude koji kazu da je Tolkin alfa&omega (alfa svakako jeste) fantasy zanra - George R. R. Martin - Pesma Leda i Vatre

@ Dirty - reeeeci.

@ Knjizevni puritanci:

Silmarilion, iako posthumno objavljen, je Tolkinova najbolja PROZA, za razliku od PRICE, koja je oduvek bila iznad, iznad, iznad proseka.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Sta reeeeeeci? :D

Ne razumem.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Nisu bas sve izmisljene scene loshe. Ulazak Haldira sa vilenjacima u Helmov Ponor je jedna od najlepsih u celom filmu :D Mozda mi najvise smeta kako je zavrsio Saruman u filmu i sto je potpuno zanemareno poglavlje "Ciscenje Okruga".
Korisnikov avatar
By Daxos
To što je Saruman izbačen sa početka bioskopske verzije Povratka Kralja (vraćen je srećom u Extended verziji) iz sličnog je razloga zašto u filmu nema ni "Ćišćenje okruga".

Duel sa Sarumanom je logički trebalo da se desi na kraju Dve kule, međutim to bi bio "antiklimaks" filma - nakon glavne bitke, srećnog kraja, kada tenzija treba da popusti, uvodi se neka "sporedna" akcija. Pošto to nije moglo da se desi u skladu sa uobičajenom praksom filmske dinamike, Saruman je trebalo da se pojavi na početku trećeg dela ali je Džekson odustao od toga jer bi umesto početka pričanja "nove" priče trebao da bude umetnut deo već "ispričane".

Tako je Saruman izvisio, Kristofera Lija mi je baš bilo žao, jer je čovek bio iznenađen, nije znao da premijere da se neće pojaviti, a sam je još od ranije Tolkinov fan, za razliku od npr. Iana Mekelena (Gandalfa) koji nije čitao Gospodara Prstenova do pre snimanja filma!

"Čišćenje okruga" iz istog razloga nije stavljeno u film - "antiklimaks" glavnoj radnji, pobedi prstena, srećnom kraju, ljubavi, drugarstvu, rastajanjima, koji su u proširenoj verziji trajali još 45 minuta, i to je bilo pomalo predugo, tako da vremena za to nije bilo.

Dobra vest je da će u nekom HD-DVD re, realeasu, biti ubačeno još snimljenog materijala, ali ne u sam film, već kao "dodatne scene".

:mag:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Procitah sada pricu o Lutijeni i Benrenu... prelepo! I tuzno :placko:
Korisnikov avatar
By ogi_ns
Hobita sam citao kao dete, svideo mi se. :cita:
Gospodara Prstenova kao dvadesetogodisnjak... pre filmova :cita: (doduse neposredno).
Similarion mi se nekako ne da, nisam raspolozen za Tolkina. :nono: Na momente je neopisivo dosadan (hint PESME KOJE PEVAJU ENTI u knjizi i sav taj deo s njima ... ne znam kako to preziveh, na kraju sam preskocio taj deo koliko me je smaralo!)
dakle, neka ceka similarion... neko bolje vreme

JK Rowling rules trenutno sa Polukrvnim princom - jedva cekam da nastavim! :cita: :cita:
By Dragonite
Bilo kako bilo, Džekson je odlično odradio posao, maksimalno dobro moguće i uspeo je u najvažnijem - da duh knjige pretoči na film i omogući novim generacijama fanova da pročitaju knjigu (i shvate šta su propustili) :)
Slažem se. Prenošenje knjige na film uvek bude u stilu 'svetu se ne može ugoditi'.
Originally posted by Kiborg

A i ona je jedna od onih koja je dobila jedan od tri Sauronova prstena namenjena Vilenjacima. Visoko se kotira u vilenjačkoj hijerarhiji...
Eee... ne samo da je visoko, već se smatra ravnom svom rođaku Feanoru, kovaču Silmarila...

... i moja puristička priroda mi ne dozvoljava da ne primetim da tri prstena, dva u posedu Galadrijele i Gandalfa (kome Prsten Vatre dade Kirdan Brodograditelj cim je dosao u Srednju Zemlju), nisu Sauronovi , jer nisu kovani pod njegovim nadzorom. On je tri vilenjačka prstena hteo bas zbog kontrole nas Vilenjacima (kao što vidimo, Vilenjaci nisu tako lako padali pod uticaj Senke poput ljudi).

Jan mek Kelen je prosto briljirao kao Gandalf (mada je imao odličnu ulogu i u Bogovima i Monstrumima).

Ne bih se složio da je fantasy završen sa Tolkienom. Ceo serijal Dina je, meni lično, mnogo bolji od LotR-a, ni šest knjiga o Domaji nisu loše (mada treba izdržati do kraja :nerd: , a tu je npr Letnja&Snežna Kraljica sa Worldćs End i Tangled Up in Blue od Džoan Vindž koja je uvek dobar izbor za vrele letnje dane :)

E, sad malo i o Silmarilionu

:klavir:

Sil sam čitao na engleskom i bio sam (i dalje sam) oduševljen knjigom, čak znam neke pesme napamet i dan - danas :freak:

Valja pročitati i Nezavršene priče gde je sve ostalo objašnjeno (posebno onaj nesrećni Turin Turambar, jadničak).
By Sixto
Aj za nas pocetnike vi koji ste malo upuceniji ispisite naslove i autore za one za koje mislite da potpadaju pod alfu i omegu zanra!?
By Dragonite
Originally posted by Sixto
Aj za nas pocetnike vi koji ste malo upuceniji ispisite naslove i autore za one za koje mislite da potpadaju pod alfu i omegu zanra!?
Ako hoćeš nešto u Tolkien stilu, ali komplikovanije sa psihološke strane, onda Domaja (mislim da su sad kod nas objavili ponovo svih 6 knjiga: Ranjena Domaja, Kob poglavara Kletnika, Jedino drvo itd ) od Stivena Donaldsona ili Donalda Stivensona, nikad to nisam mogao za zapamtim :pivce:

Serijal Dina je isto dobar izbor, ali rodićeš čopor koza i mečaka dok pročitaš... posebno Božanskog cara Dine, Jeretici Dine su lakši a Kapitol Dina brzo ide, ali Herbert zna da bude užasno komplikovan.

I Ursula Legvin obavezno! Bez Zemljomorja ništa!

:bic:

:kolo:
Korisnikov avatar
By Daxos
Originally posted by Dragonite
... i moja puristička priroda mi ne dozvoljava da ne primetim da tri prstena, dva u posedu Galadrijele i Gandalfa (kome Prsten Vatre dade Kirdan Brodograditelj cim je dosao u Srednju Zemlju), nisu Sauronovi , jer nisu kovani pod njegovim nadzorom. On je tri vilenjačka prstena hteo bas zbog kontrole nas Vilenjacima (kao što vidimo, Vilenjaci nisu tako lako padali pod uticaj Senke poput ljudi).

Poštovani manista Lhûgonite (vilovnjački "man" = engl. "pure", Lhûg = "Dragon"), dva prstena ne mogahu biti u posedu Galadrijele, već samo jedan. Po jednoj varijanti dva su bila kod Gil-Galada, koji je jedan dao Elrondu a drugi Kirdanu (koji ga je kasnije dao Gandalfu), a po drugoj varijanti Kirdan je svoj imao od početka. Mi Enti dugo pamtimo... :trep:

PS. Okoreli ljubitelji Tolkina i britanskog humora mogu da pogledaju skeč iz humorističkog šoua Frenč i Sanders: http://www.youtube.com/watch?v=oCYbRUmzIb0
Korisnikov avatar
By Kiborg
dva u posedu Galadrijele i Gandalfa, znači od ta tri, dva su kod Galadrijele i Gandalfa, jedan kod Galadrijele, a drugi kod Gandalfa, ne oba kod Galadrijele - nisi lepo razumeo rečenicu.
Korisnikov avatar
By Daxos
Kada se taj deo umetne u ovako dugačku rečenicu, može da se shvati dvojako.
> ...da tri prstena, dva u posedu Galadrijele i Gandalfa (kome Prsten Vatre dade Kirdan Brodograditelj cim je dosao u Srednju Zemlju), nisu Sauronovi.

A što ne bi bio slučaj da je Dragonite pomenuo da je treći kod Elronda. Mora da ga ne voli od kada je ovaj dao savet Bilbovoj družini kako da pređu zmaja i ušunjaju se u pećinu kroz sporedni ulaz.... :tumble:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Kakva su ovo neslaganja i prepirke u mojoj temi?!

P.S. Ostalo mi jos nesto manje od 100 strana...
Zavrsio se deo Silmariliona... :usamljen:

Mada posle njega, a pre ovog drugog dela mislim da dolazi jos nesto... posto je sve malo nejasno i nekako previse zbrzano...
Pretpostavljam da je to knjiga koju je neko pomenuo da je poslednja izasla.

Moram je imati! :mag:
By Dragonite
Kada se taj deo umetne u ovako dugačku rečenicu, može da se shvati dvojako.
> ...da tri prstena, dva u posedu Galadrijele i Gandalfa (kome Prsten Vatre dade Kirdan Brodograditelj cim je dosao u Srednju Zemlju), nisu Sauronovi.

A što ne bi bio slučaj da je Dragonite pomenuo da je treći kod Elronda. Mora da ga ne voli od kada je ovaj dao savet Bilbovoj družini kako da pređu zmaja i ušunjaju se u pećinu kroz sporedni ulaz.... :tumble:
Hvala :cyborg:

Može, a i ne mora da se shvati dvojako. Da sam napisao '...tri prstena, dva u posedu Galadrijele i jedan kod Gandalfa...' onda bih se bas obrukao. :katemoss:

Anyway, imao sam neki gadan prevod juče, pomerao sam reči i slagao rečenice iznova ceo dan, pa vas molim da mi ne zamerite :) i naravno da znam da je Narya kod Gandalfa, Nenya kod Galadrijele a Vilya kod Elronda... don't mess with the dragons...

Kiborže, kopaj malo po Wikiju o Galadrijeli pa ćeš da vidiš koliko je matora - ta još pamtri svetlost Dva Drveta! Za neupućene, to znači da je starija od Borke Vučić :alexis:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Galadrijel je cerka Finfarfina, koji je najmladji sin Finveov... sto znaci da je medju prvim prvorodjenima... i medju nekolicinom koja je prezivela sva doba Srednje Zemlje do kraja vladavine 3 prstena kada su je svi Vilenjaci napustili. :placko:

A sto se tice prstenja, Narja-Prsten Vatre ukrasen rubinom, bio je namenjen Kirdanu Brodograditelju... koji ga dade Gandalfu cim je dosao u Srednju Zemlju.

Nenja- Prsten Vode ukrasen dijamantom bese namenjen Galadrijeli, i poslednji Vilja-Prsten Vazduha ukrasen safirom bese namenjen Elrondu...

P.S. Zavrsio sam jutros citanje... samo 2 dana je trajalo! :slinavko:
Moram sutra odmah po Hobita i po jos koju knjigu :zavera:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Poceo sam sa citanjem Hobita.
Procitah 1. glavu... a to je u ovom slucaju 20ak strana.
Pa deluje mi malo drugacije nego ostale Tolkinove knjige vezane za Srednji Svet...
Plasio sam se u pocetku da mi se mozda nece dopasti, ali samo prisustvo Gandalfa u knjizi me je zainteresovalno na citanje.
A pored toga, posle jedno 4 sata neprekidnog ucenja, svaka knjiga bi bila dobra!

Nego da li neko zna mozda kakva je knjiga od Tolkina "Drvo i list" koja je valjda vezana za vilenjake...
I postoji jos jedna knjiga koja je sigurno vezan za to, a to je valjda "Pustolovine Bombadila" ili tako nesto...
Za ostale naslove koje sam nasao u vezi njega, nesto nisam siguran da su vezani sa ovim ostalim knjigama :misli:

Uglavnom zeleo sam da uzmem i te 2 knjige ali hvala Bogu u gradskoj biblioteci nisu imali! :protest:
By жњ
Nazalost, Tolkinova biblija - Silmarilion, je ostala u rukama moje ex-devojke.

Tim tuznije sto mislim da je nije ni pogledala :pegla:

A da, knjiga je fenomenalna. Kao uostalom i sve sto je John Ronald Reuel Tolkien napisao. Zahteva angazovanje maste u vecoj meri nego inace, vise nego njegova ostala (laganija) dela, ali ipak zadivljujuce upotpunjuje sliku o njegovom izmisljenom svetu. Odusevila sam se idejom da je ceo jedan svet i sve u njemu, stvarano muzikom. :radosnice:

Ne preporucujem je ljudima koji nisu procitali Hobita i Gospodara, kao ni onima koje taj fazon ni malo ne zanima, jer ce se nevidjeno smoriti. Za Silmarilion je ipak potrebno malo vise od puke jednostavne simpatije prema Tolkienovim delima. Ne zato sto je ne znam koliko komplikovano i tesko za razumevanje, nego jednostavno zahteva neka predznanja i zelju za daljim saznanjima o svetu Middle Eartha i to cisto iz razloga da vam ne bi bilo dosadno.

Da li ste znali da se pred smrt posvetio izucavanju slovenskih jezika, medju kojima je bio i srpski? :radosnice:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Xm, nisam znao...

Zaista zanimljiv podatak...

Ax da je ostao malo duze u zivotu, mozda bi napisao neke knjige u kojima bi srpski bio jezik neke od izmisljenih rasa :D
Korisnikov avatar
By switchon1234
Citala sam Hobita, Gospodara a i Silmarilion (i tu i tamo neke delove iz ostalih knjiga).

Silmarilion je jednostavno neprevazidjen. To sto je ova knjiga ostavila najveci utisak na mene je iz razloga sto su tu vise prisutni vilovnjaci. U svojoj tolkien-fazi napravila sam i vilenjacki ogrtac koji i dan danas imam (samo sto vise ne koristim).
Omiljeni likovi su mi Galadriel i Smeagol/Golum.

Planiram uskoro opet da procitam Silmarilion, sa malo starijom glavom.
By жњ
Originally posted by Dragonite

Ako hoćeš nešto u Tolkien stilu, ali komplikovanije sa psihološke strane, onda Domaja (mislim da su sad kod nas objavili ponovo svih 6 knjiga: Ranjena Domaja, Kob poglavara Kletnika, Jedino drvo itd ) od Stivena Donaldsona ili Donalda Stivensona, nikad to nisam mogao za zapamtim :pivce:

Serijal Dina je isto dobar izbor, ali rodićeš čopor koza i mečaka dok pročitaš... posebno Božanskog cara Dine, Jeretici Dine su lakši a Kapitol Dina brzo ide, ali Herbert zna da bude užasno komplikovan.

I Ursula Legvin obavezno! Bez Zemljomorja ništa!

Super kaze Dragonite :up: (Dina :radosnice: )

Ja cu da se nadogradim sa jos dva dela.

Robert Dzordan i njegov serijal "Tocak Vremena"

hm, sta jos reci... chova trenutno pishe jedanaestu knjigu serijala i nadam se da ce na njoj da se zaustavi. Ja trenutno citam sestu i kao da sve ide u nedogled. Prve tri su jako dinamicne i interesantne (svima preporucujem), ali ostatak se polako pretvara u politiku i radnja postaje sve razvodnjenija, zhvakanje do besvesti. Ali zato, da ponovim - prve tri knjige su pun pogodak za ljubitelje zanra!!!!

Uprkos svemu, Dzordan je osvojio moje simpatije zbog pripovedackog stila punog topline. Nekako je sve bajkovito, toplo i naivno :meda:

Dzordz R. Martin, serijal "Pesme Leda i Vatre"

E ovo je BLASTER!!!! vrh vrh vrhhhh!!! mnogo manje topao i "deciji" od Dzordana, njegova suprotnost, ali zaaatoooo, akcija, spletke, seks, incest, zavere, magija, ljubav, zombiji, zmajevi :lol: chovek je ubacio SVE i kontam da me jos stosta ocekuje.... ma odusevila sam se!! Trenutno citam drugu knjigu i ne pusta me da se odlepim!!!

Eto, to bi bilo to od mene...

Neko citao artemisa faula, vukodava i sl??? vidjam ih na policama knjizara al mi neki instinkt govori da im ne prilazim. da li sam u pravu?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nabrojaste vi vala dosta dela...

Treba ce meni dosta da ih procitam sva... tako da sam obezbedjen za narednu godinu najmanje :D
By жњ
Originally posted by Dirrty18g
Nabrojaste vi vala dosta dela...

Treba ce meni dosta da ih procitam sva... tako da sam obezbedjen za narednu godinu najmanje :D

Ih al ces ti da se nauzivas :smug:

ne stvarno, ponekad sam ljubomorna na ljude koji neka meni omiljena dela citaju po prvi put, jer znam koliko sam i ja sama uzivala kada su mi prvi put pala u ruke :)

Imam taj neki trip, sta ces :kiss:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Jedva cekam! :klap:

A i Hobit mi stoji ovde pored i zove meeeee! :)
By Dragonite
Ja čitao Faula :cita:

Fine su knjige o Faulu, jeste da su kraće i jednostavnije, i za nešto mlađu čitalačku publiku, ali imaju neki svoj šarm :peva:

Džordana sam krenuo da čitam i stao sam na drugoj knjizi (zato što nemam para da kupim druge:slinavko: ), sviđa mi se. Tačno je da je uzajmio dosta od Tolkiena, al', jebote, to je epska fantastika i ne može da bude to što jeste bez zmajolikih i orkoidnih stvorenja. Ima tu dosta originalnih stvari.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!