Originally posted by Loni
I meni je grozno što ubijaju i jedu delfine.
Ali s druge strane oni nama mogu zameriti što jedemo svinje, a svinje su po nekim istraživanjima pametnije i od delfina i od pasa.
Dakle, svako ko se buni zbog ubistva delfina u Japanu, trebalo bi da se pobuni i zbog ubistva svinja u svojoj zemlji, a da stvar bude gora meso se mora jesti zbog proteina, koji su za zdravlje neophodni.
Secam se svoje profesorke poznavanja prirode i drustva u osnovnoj skoli Nikola Tesla koju sam pohadjao, zvala se Rumenka i bila je gradjena kao pescani sat. Moja prva ljubav inace i od tad se nikad nisam oslobodio svog popaljivanja na starije zene koje nose stiklice i brushalter.
Sasha, drzi se teme!
Cekaj, maco, jako je vazno da mi je kao trinaestogodisnjaku, Rumenchica dala prve lekcije o zivotu dok smo se valjali kraj futoskog puta, dok je gladila moju neznu tinejdzersku kozu, upravo preko delfina i manje zasticenih vrsta. Govorila je da se i to odnosi na ljude.
Naime, iz racionalnih, bioloskih i statijaznam kojih vec..etickih da, razloga, covek bi trebalo da se hrani, tj da vodi racuna da koristi samo obnovljive kolicine zivih organizama. Na stranu ko je sad pametniji, delfin, svinja ili covek, istina je da svinja ima mnogo vise, te da one nisu ugrozene u tom famoznom lancu ishrane. Prosto, svinja je oduvek bilo, uvek ce ih biti, za razliku od delfina, morskih krava i drugih egzoticnih zivuljki.
Iz etickih i racio. razloga covek kao inteligentna (valjda) vrsta- bar tako sam za sebe tvrdi, a mi hajde da se slozimo- ne bi trebalo da istebljuje, ili da iskoriscava do istrebljenja svoje 'zrtve i neprijatelje', vec da zivi sa celokupnom prirodom u ravnotezi i da sprecava da se zbog kojekakvih ljudskih aktivnosti (a narocito pohlepe za tasnicama od delfina, krznima egzoticnih zivotinja i slicno) ne odumre i nepovratno ne nestane pojedini deo prirode. Znaci ne razori, ne unisti- onosvni postulati- ne ubij, makar ako za to nemas bas dobar razlog. A covek je jedina zivotinjska (da dobro ste procitali) vrsta, pored tigra, koja ubija iz cistog zadovoljstva (tj i kad nije gladan)!
E ma mnogo si mi ti pametan! Ja bas hocu te tashnice sa sljokicama od delfinovog bubrega! Slaze mi se uz ten... A sad marsh u mesaru i donesi nam piroske sa svinjskom sunkom! :sekira: