Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Ne verujem da se kod nas prodaju semena biljki mesožderki. Jedino da povedeš nekog iskusnog botaničara :zvezda: na teren, pa da ti on pronađe željenu biljku. Tresavskih staništa ima i na Kopaoniku. To su staništa nastala na mestima nekadašnjih jezera ili u okolini potočića, potoka ili rečica. Prepoznaćeš ih po tome što se zemlja ugiba dok gaziš (velika količina organskih materija se na tim mestima taložila i nije se raspadala usled velike vlažnosti, anaerobnih uslova i niskih temperatura). Drosera rotundifolia raste na sfagnumskim tresavama, a na Divčibarama nema sfagnumskih mahovina (na Divčibarama je prisutan poseban tip tresava - prelaz između visokih i niskih).
By Dragonite
Originally posted by Kiborg
Komplikovano je to, mislio sam nešto kao što se kupuje ova zemlja po prodavnicama.

Ali ozbiljno sam rešio da odgajim jednu mesožderku, tako da kad dođe proleće, ako treba idem i na Divčibare!
Seme jos nisam nasao u Srbiji, ali u mrakujevackom Metrou imas, cim udjes, odeljenje hortikulture gde obicno imaju Dionaea muscipula, Venerinu Muholovku (sad mi je zao sto je nisam kupio :placko: ).

Treset imas u salonu namestaja Dalas, odmah pored Bank of Greece. Cak mislim da su jedno vreme imali i treset sa Divcibara, ali pogledaj u svakom slucaju.
Originally posted by Sunce
Upravo tako! U kojim bojama imaš ljubičice? :zen: I kako ih zalivaš?
Trenutno imam:

1. Svetloplavu, veliki cvetovi, po 3-4 na jednoj drsci. To je ujedno i jedina ljubicica koja ravnomerno odbacuje listove kako raste (razvije nov list i odbaci stari za 10-12 dana)

2. Ljubicastu, mali cvetici koji skoro da su skupljeni u cvasti, kao male ruze. Cveta non-stop, pusta mladice sa strane non-stop, samo sto cvetici traju krace nego obicno.

3. Tamno-plavu (koja je pod vestackim svetlom tamno ljubicasta), sporo raste, takoreci ne odbacuje listove, malo redje cveta, cvet traje jako dugo.

4. Ljubicasta osnova, bela po krajevima i

5. njen parnjak, bela osnova sa ljubicastim tackicama (po obodu ili krajevima)

6. Bela, sa maaaalo zelene u sredistu cveta (inace vrlo zajebana za gajenje, ima krhko stablo a jake listove)

7. Klasicnu ljubicastu

8. Tamno plavo-ljubicasta (nikad se niko nije slozio oko boje), sa skroz uspravnim, tamnim, skoro sivkastim listovima, cveta dosta retko, ali cvet traje po mesec-dva.

Ako treba, mogu i da se razmnoze po potrebi :sunce: koristim aktivni ugalj, pa mi nikada ne istruli pelcer.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Dragonite
Upravo tako! U kojim bojama imaš ljubičice? :zen: I kako ih zalivaš?
Trenutno imam:

1. Svetloplavu, veliki cvetovi, po 3-4 na jednoj drsci. To je ujedno i jedina ljubicica koja ravnomerno odbacuje listove kako raste (razvije nov list i odbaci stari za 10-12 dana)

2. Ljubicastu, mali cvetici koji skoro da su skupljeni u cvasti, kao male ruze. Cveta non-stop, pusta mladice sa strane non-stop, samo sto cvetici traju krace nego obicno.

3. Tamno-plavu (koja je pod vestackim svetlom tamno ljubicasta), sporo raste, takoreci ne odbacuje listove, malo redje cveta, cvet traje jako dugo.

4. Ljubicasta osnova, bela po krajevima i

5. njen parnjak, bela osnova sa ljubicastim tackicama (po obodu ili krajevima)

6. Bela, sa maaaalo zelene u sredistu cveta (inace vrlo zajebana za gajenje, ima krhko stablo a jake listove)

7. Klasicnu ljubicastu

8. Tamno plavo-ljubicasta (nikad se niko nije slozio oko boje), sa skroz uspravnim, tamnim, skoro sivkastim listovima, cveta dosta retko, ali cvet traje po mesec-dva.

Ako treba, mogu i da se razmnoze po potrebi :sunce: koristim aktivni ugalj, pa mi nikada ne istruli pelcer.
Ti si moj idol. Toliko si posvećen. Afričke ljubičice imam u roze, bordo (prelaz između bordo i ciklama boje), ljubičastoj, beloj, svetlo plavoj boji. Više ih gaji moja sestra, ja sam ipak zaljubljenik u biljke u prirodnim uslovima. :zen: Želiš pelcere?
By Dragonite

Ti si moj idol. Toliko si posvećen. Afričke ljubičice imam u roze, bordo (prelaz između bordo i ciklama boje), ljubičastoj, beloj, svetlo plavoj boji. Više ih gaji moja sestra, ja sam ipak zaljubljenik u biljke u prirodnim uslovima. :zen: Želiš pelcere?
Aham :) belu i bordo, ako nije problem. Hoces ti neki pelcer od mene?

Inace sam gajio i prkos par godina, a imam i neki ljiljan u basti (narandzast), kao i nesto malo hrizantema. Planiram da zasadim neku ruzu :) , a jedino ne podnosim miris jorgovana, od njega mi je muka (mada ne sporim da je lepa biljka).

Ranije sam bio mnogo posveceniji biljkama, sad imam malo vremena od faksa, posla i drustvenog zivota. Da neko nema pelcer monstere (ali da ne bude bas ogromna), dobro bi mi dosla u sobi?
Korisnikov avatar
By Sunce
Dogovorićemo se! Superiška! Sviđaju mi se tvoje afričke ljubičice sa ljubičastom osnovom i belim krajevima, kao i sa belom osnovom i ljubičastim obodom.

Slika

Slika Slika Slika Slika Slika SlikaSlika Slika Slika Slika
By Dragonite
Donja slika, prvi red, s leva na desno: imam drugu, cetvrtu i petu

drugi red: imam prvu, trecu i cetvrtu :zen:

Stavicu tokom popodneva listice u vodu sa aktivnim ugljem, trebalo bi da imamo novu biljku za dva meseca :mjuza:
Korisnikov avatar
By Sunce
Koje su vaše omiljene biljke?

Yuca i Dracena (koje se kod nas zajedno zovu drvo zivota, mada su iz razlicitih rodova). Prosto prelepe, po legendi sok dracene je zapravo krv zmaja; skoro neunistive.
Koje Dracena-e i Yucca-e imaš? Ja gajim Dracena tricolor (ivica lista roza boje, zatim bela, a onda zelena), obično drvo života (Yucca elephantipipes) i vrstu Yucca sp. (ne znam joj ime na latinskom - ili je Yucca aloifolia ili Yucca baccata).

Slika Slika Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
@ Deksi: bio sam u ruskoj tajgi i zaista sam se osećao kao u bajci. Nagledao sam se smrča, belih borova i breza.
U tajgi seku smrče, a onda se dešava prirodna obnova šuma. Naime, na posečenom polju klijaju i rastu beli borovi (koji vole jako osvetljena staništa). Vremenom oni prave senku na terenu što stvara povoljne uslove za klijanje smrče. I tada se dešava sukcesija: smrča ponovo dominira.
Korisnikov avatar
By Deksi
@ Deksi: bio sam u ruskoj tajgi i zaista sam se osećao kao u bajci. Nagledao sam se smrča, belih borova i breza.
U tajgi seku smrče, a onda se dešava prirodna obnova šuma. Naime, na posečenom polju klijaju i rastu beli borovi (koji vole jako osvetljena staništa). Vremenom oni prave senku na terenu što stvara povoljne uslove za klijanje smrče. I tada se dešava sukcesija: smrča ponovo dominira.
Jao,blago tebi...ja bih tako voleo da sagradim jednu kolibicu pored Baikal-a i popuno se izolujem u prirodi.....
Vise ne bih ni znao koja mi je omiljena biljka jer bih bio u raju....
Korisnikov avatar
By Sunce
@ Deksi: za početak boravi na našim planinama. Mislim da bi Tara bila po tvom ukusu jer ime dobro očuvane šume. Zanimljivo je da se na planinama (sa porastom nadmorske visine) vegetacija smenjuje slično kao što se vegetacija smenjuje od ekvatora ka severnom polu. U podnožju planina se nalaze šume vrbe i topole, zatim lužnjakove šume, onda šume cera i sladuna, kitnjakove šume, bukove, bukovo-jelove, smrčeve šume, posle kojih dolazi zona pašnjaka, kamenjara sa lišajevima.

Zona smrčevih šuma odgovarala bi tajgi, pa se i naziva planinska tajga!
By Dragonite

Koje Dracena-e i Yucca-e imaš? Ja gajim Dracena tricolor (ivica lista roza boje, zatim bela, a onda zelena), obično drvo života (Yucca elephantipipes) i vrstu Yucca sp. (ne znam joj ime na latinskom - ili je Yucca aloifolia ili Yucca baccata).
Mislim da imam Dracenu bicolor i Yuccu elephantipipes, a mozda cak i danas u kancelariju stigne i Scheflera, samo ne znam tacno koja :cvetduga: . Ranije sam mnogo vise gajio dracene, sad nemam puno prostora pa sam vise orijentisan ka manjim vrstama. Hteo sam da gajim i minijaturne ruze, ali nemam dovoljno svetla na istocnoj ekspoziciji.
By Ulix
Ne verujem da se kod nas prodaju semena biljki mesožderki. Jedino da povedeš nekog iskusnog botaničara :zvezda: na teren, pa da ti on pronađe željenu biljku.
Nisam vidjao seme, ali sam na izlozbi cveca skoro video da se prodaju mesozderke. Bile su dosta skupe.
By Ulix
Ehmeja (porodica Bromelija) - najlepsi cvet koji sam ikada video (inace, ja sam gajio onaj drugi varijetet, sa uskim i ostrim svetlozelenim listovima, a ne mainstream varijetet sa sirokim listovima). Jedina biljka kojoj sam posvetio 3 godine strpljivog gajenja dok nije procvetala.
Ja sam se sav prepodobio cekajuci da mi bromelija procveta, bejah vec pao u ocaj u jednom momentu, ali je vredelo cekati. Slazem se da je prelepa. Apsolutno velicanstvena. Cak i bez cveta je fantasticna.
:love:

Ovde u Studenjaku, naravno, nemam mogucnosti da se igram sa tako egzoticnim vrstama, a kuci moja kolekcija polako propada. Moja majka, naime, nije sposobna da u zivotu odrzi ni maslacak, tj. Taraxacum officinale, ako se dobro secam biologije iz gimnazije. :D
Korisnikov avatar
By ganjarolla
najdraža ganja, imam dosta drugih:
2 limuna, grejp, naranču, coleus, difenbahiu, money tree, acer, 2 fitonije, bambuse, kaktuse, sekulente, 2 aloe vere, četinare, orhideju, nolinu... itd.
volim sve biljke, draga mi nešto paprat :vegi:
By Dragonite
Originally posted by Ulix
Ne verujem da se kod nas prodaju semena biljki mesožderki. Jedino da povedeš nekog iskusnog botaničara :zvezda: na teren, pa da ti on pronađe željenu biljku.
Nisam vidjao seme, ali sam na izlozbi cveca skoro video da se prodaju mesozderke. Bile su dosta skupe.
U Metrou je oko 160 dinara (bila letos). :kolo:
By Ахасвер
Волим пољско биље. Никсе, смиље, дивљи ђурђевак и ивањско цвеће.
Од баштенског волим босиљак, зумбул, шебој и ђурђевак.
Korisnikov avatar
By Deepblue
Kad vec pricamo o bromelijadama... moja dzungla me je bas prijatno iznenadila pre neki dan. Stvarno vredi cekati :cvece:

Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
Došlo je proleće, a ja sam se setio da volim i prolećnice, posebno đurđevke, zumbule, visibabe, jagorčevine, kukureke, anemone, biljku pod nazivom pasji zub itd.
By Dragonite
Jao, imao sam ja istu takvu! pu pu, bas je lepa :zvezda:

Originally posted by Deepblue
Kad vec pricamo o bromelijadama... moja dzungla me je bas prijatno iznenadila pre neki dan. Stvarno vredi cekati :cvece:

Slika
Korisnikov avatar
By Seaman
Obozavam cvijece.U mom stanu u Cg je ostalo puno cvijeca i kad sam se selio za Bg bio sam jako tuzan sto nisam mogao i cvijece da ponesem.Takodje u basti ispred kuce sam gajio cvijece, uglavnom ruze.

Terase su bile pune kaktusa.

Sad u Bg pocinjem opet da gajim cvijece, ali ne znam ko ce o njemu voditi racuna kad budem isao na odmor.

Volim dracene, anturije, drvo zivota, palme...ma bas sve.

Sunce,

ja sam jeo bagremov med kao dijete.Stalno smo to radili.:)
By Snow_Crystal
Mmmm nice tema. Dok moja mama (kao i vecina zenske populacije) uziva u uzgajanju ljubicica,puzavica itd itd ja uzivam posmatrajuci moje palmice (vodena),drvo zivota... Jedino sto volim od tih cvetnih biljaka je PLAVA ili CRNA RUZA....
Korisnikov avatar
By Seaman
Snow_crystal skroz sam zaboravio na vodene palmice.Moram da nabavim od nekoga u Bgd. :)
Korisnikov avatar
By Mizza
Fascinantan mi je sam izraz omiljena biljka.
Nekako mi te 2 reci ne idu jedna uz drugu.

Volim prirodu i biljke koje je sacinjavaju, ali ne postoji omiljena za mene.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Mizza
Fascinantan mi je sam izraz omiljena biljka.
Nekako mi te 2 reci ne idu jedna uz drugu.

Volim prirodu i biljke koje je sacinjavaju, ali ne postoji omiljena za mene.
Odlicno sto je tako! :friends: :cvece:
Korisnikov avatar
By Sunce
Dragonite: koju novu biljku si odlučio da gajiš na jugoistočnoj ekspoziciji sobe? Kako napreduju ruže? Koje sorte gajiš? :cvece:

Kiborg: da li si nabavio biljke mesožderke? :nesiguran:
Originally posted by Seaman
Volim dracene, anturije, drvo zivota, palme...ma bas sve.

Sunce,

ja sam jeo bagremov med kao dijete.Stalno smo to radili. :)
A lijandere?
Korisnikov avatar
By Kiborg
Nisam još, tek prođoše dve nedelje kako sam izašao iz uniforme.
Ali još se zanosim tom idejom (kao i učenjem klingonskog, doduše, ali to je neka druga tema).
Inače, meni je majka rekla da zalivam ovo silno cveće koje imamo po kući, to znači da će da ga zatekne u žućkastim nijansama kad se vrati sa mora :D
Korisnikov avatar
By Marvin
Sad će vam ponositi Marvin predstaviti svoje cveće :trep:

U vrtu imam kale (omiljene od spoljnog cveća), margarete, begonije baštenske, dragoljube, lepog čoveka, petonije, muškatle, adame i sanseverije (koje nešto neće da se prilagode na spolja) i još 4,5 vrsta kojima ne znam ime ( :blush: )

A unutra
7 vrsta kaktusa, klorofit, drecene (vrste 2), amarilis, krasula, fikus, kraljevsku begoniju, bendžamina, sanseverije, nešto čemu ne znam ime (kao sanseverije samo 4 puta manje), puzavica zlatni scindaps, spatifil i juka.

Nije puno, ali ja ih beskrajno volim i negujem :love:
By Dragonite
Ruže napreduju dobro, sve su čajevke, nisam ih obišao nekih 4-5 dana, taman ću ih kasnije zalivati i reći vam ima li pupoljaka.

Nisam se još odlučio za novu biljku, planiram neko premeštanje po sobi i nove police gde ću držati ljubičice, pa moram da proverim koliko ću mesta imati... u igri su pasiflora, krasula i možda neka puzavica...

Kiborže, skoro sam bio u Metrou i nisu imali ljudožderke, izbor im je bio očajan :(
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!