Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ljudmila
Originally posted by zimizamizum
Svemocno oko, u cetvrtom osnovne. Moj prvi upliv u svet SF-a :)

A u srednjoj... Gilgames, Antigona, Ilijada (dopala mi se ideja da nema glavnog lika, tek sam posle saznala da tada to nije bila stilska vezba nego pravilo). Sto se tice Gilgamesa, naveo me je da potrazim razne izvore o vavilonskoj kulturi. Generalno mi se dopala ideja da citam stvari koje su ljudi pisali pre vise hiljada godina, to je imalo neku posebnu draz u to doba.

Zatim Dervis i smrt - jedna od najboljih knjiga koje sam procitala. Ne znam sta da kazem za Andrica, citala sam razna njegova dela pre nego sto su bila za lektiru pa ih nekako ne posmatram u tom skolskom kontekstu. U svakom slucaju, volim Andrica.

Zatim, Stranac. Nije me se dojmio dok sam ga citala, ali je nesto kliknulo dok smo ga obradjivali i poceo je da mi se dopada. Mislim da nisam bila spremna na takvu knjigu u tom trenutku.

Kafku isto volim, ali, kao i Andrica, citala sam ga izvan skolskog konteksta.

A kvisko ide za Zlocin i kaznu. Nisam htela da procitam tu knjigu iz inata, uzasno me je nervirala srpkinja koja nam je tad predavala. I onda sam se taaaako zainteresovala dok su ostali pricali o njoj da sam je uhvatila i progutala!

U osnovnoj skoli sam inace jako volela lektiru za cetvrti razred. Osim pomenutog Svemocnog oka, tu je bio i Vlak u Snijegu, i... bem li ga, razne druge knjige :D Ali nisu ostavile tako jak utisak da ih se danas bogznakako secam. Samo znam da sam taj komplet slistila za par nedelja.
Fenomenalno. Kako sam samo mogla zaboraviti " Ep o Gilgamesu". Kasnije citajuci neke Paviceve price najjaci utisak na mene je ostavila prica o dva studenta iz Iraka upravo zvog veze sa epom o Gilgamesu.
Kad pomislim na Kamijevog Stranca pre svega se setim onog neverovatnog pocetka. Parafraziracu ali verujem da je to to " Moja majka je umrla danas, ili mozda juce.."
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by cucuma
Definitivno je na prvom mestu Majstor i Margarita od Bulgakova.
Isto, tad mi je to bila omiljena knjiga, dan danas jedna od.. :love:
Korisnikov avatar
By Zonche!
Prokleta Avlija i Romeo i Julija koju sam prvi put od pocetka do kraja procitao
Korisnikov avatar
By coka
"Faust" i "Dervis i smrt"
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
iz osnovne Mali princ i Orlovi rano lete
iz srednje Majstor i Margarita, Necista krv(mada za nijansu vishe Sofka i josh jedna pricha iz Borinih Sabranih dela), Na Drini tjuprija, Chicha Gorio...
Korisnikov avatar
By Oziris
Majstor i Margarita, Prokleta avlija i Dervis i smrt
Korisnikov avatar
By Dina
Jao ja nisam imala knjigu "Majstor i Margarita" za lektiru :rida: Inace je obozavam.

Ja sam ubedjena da sam vec pisala na ovu temu ali nema mog posta, verovatno nestao jer je stara. Navescu opet... "Stranac" Alber Kami, "Ana Karenjina" - Tolstoj, "Za kim zvono zvoni" - Hemingvej. A jedina knjiga koju nisam mogla da procitam je "Proljeca Ivana Galeba". To je jedini put da sam imala cetvorku iz srpskog tokom skolovanja ali ni to nije moglo da me natera da tu knjigu procitam.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Orlovi rano lete,
Hamlet,
Romeo i Julija,
Ana Karenjina,
Tihi Don,
Kad su cvetale tikve,
Gospoda Glembajevi

Ne tim redosledom. :)
Korisnikov avatar
By istok
Takodje "Dervis i Smrt". My all time favorite. Toliko sam bio zaludjen knjigom da sam nick za chatovanje preuzeo od jednog likova iz knjige
Korisnikov avatar
By istok
Dzojsa su uvek najvise (u mojoj skoli) volele i worship-ovale iskljucivo osobe koje sam smatrao folirantima. Mada taj "Ulix" .... :smajlikojiseceskapobradici:
Korisnikov avatar
By decko
Ona koja mi je i dan danas omiljena knjiga :blush:
Mada, necu ni da spominjem o kojoj se radi posto mislim da sada znaju i vrapci na grani iako je to ranije bila tajna...

:meda:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Dina
A jedina knjiga koju nisam mogla da procitam je "Proljeca Ivana Galeba". To je jedini put da sam imala cetvorku iz srpskog tokom skolovanja ali ni to nije moglo da me natera da tu knjigu procitam.
Meni je knjiga bila zamorna kad sam je citala u srednjoj skoli, ali vratila sam joj se pre jedno godinu i po dana. Vrhunsko delo!!!
Korisnikov avatar
By Dina
Baby girl,
Moguce... ali ja joj se necu vracati - "kriva" je za moju jedinu cetvorku iz srpskog :durenje: Inace, setila sam se "Proljeca Ivana Galeba" jer sam je skoro komentarisala sa Lonijem i on je imao isto misljenje. Inace, takodje mislim da knjige koje citamo u nekom drugom dobu mogu izgledati sasvim drugacije... Ja sam citala "Anu Karenjinu" vise puta i svaki put mi je bilo sasvim drugacije delo, zavisno od doba u kome sam ga citala...
Korisnikov avatar
By Seaman
U osnovnoj skoli KEKEC :smeh: a film sa gledao milion puta kao dijete.Uvijek sam se plasio onog cike sa brkovima. :uplasen:

U srednjoj STRANAC-Alber Kami
By Sixto
Orlovi rano lete i Na Drini cuprija
By polarlicht4.1
"Proljeća Ivana Galeba" je jedina koje se sećam da sam čitao sa uživanjem, pored Kafke (mada ne "Proces" već neke priče). Osnovne se uopšte ne sećam sem da sam gutao SF u ogromnim količinama :)
By rent_guy
Gilgames, Antigona, bilo sta od Sekspira, Kafkina "Metamorphosis",...
Korisnikov avatar
By suicidal.pony
Majstor i Margarita,Proces,Stranac,Chekajuci Godoa,Chicha Gorio

'Majka mi je danas umrla.A mozda i juche,ne znam.Primio sam telegram iz doma staraca:"Majka umrla.Sahrana sutra.S osobitim poshtovanjem."Medjutim,to nishta ne znachi.Mozda je to bilo i juche.'
Korisnikov avatar
By Torry
hajduci-branko copic

jako sam volela to da citam

i Kamijev stranac je dobar

ovo ostalo mi se nije svidelo
Korisnikov avatar
By DoctorWho
Stranac - Kami
Proces - Kafka
Hazarski recnik - Pavic
Korisnikov avatar
By ANSEJ_88
"Cica Gorio"

"Mali princ" mi je bio bas glup kad sam ga citao,valjda,u cetvrtom osnovne,ni malo uzbudljiv kao recimo "Druzina Pere Kvrzice" koja mi je bila HIT u to vreme...Ali kasnije mi je "Mali princ" postao mala licna biblija,glupost sto se kao lektira cita u tako niskom uzrastu...
E da i Sofkina sudbina mi je bas bila zanimljiva,mnogo vise nego Kostanina,recimo...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!