- 10 Jan 2006, 17:38
Kad pomislim na Kamijevog Stranca pre svega se setim onog neverovatnog pocetka. Parafraziracu ali verujem da je to to " Moja majka je umrla danas, ili mozda juce.."
Originally posted by zimizamizumFenomenalno. Kako sam samo mogla zaboraviti " Ep o Gilgamesu". Kasnije citajuci neke Paviceve price najjaci utisak na mene je ostavila prica o dva studenta iz Iraka upravo zvog veze sa epom o Gilgamesu.
Svemocno oko, u cetvrtom osnovne. Moj prvi upliv u svet SF-a![]()
A u srednjoj... Gilgames, Antigona, Ilijada (dopala mi se ideja da nema glavnog lika, tek sam posle saznala da tada to nije bila stilska vezba nego pravilo). Sto se tice Gilgamesa, naveo me je da potrazim razne izvore o vavilonskoj kulturi. Generalno mi se dopala ideja da citam stvari koje su ljudi pisali pre vise hiljada godina, to je imalo neku posebnu draz u to doba.
Zatim Dervis i smrt - jedna od najboljih knjiga koje sam procitala. Ne znam sta da kazem za Andrica, citala sam razna njegova dela pre nego sto su bila za lektiru pa ih nekako ne posmatram u tom skolskom kontekstu. U svakom slucaju, volim Andrica.
Zatim, Stranac. Nije me se dojmio dok sam ga citala, ali je nesto kliknulo dok smo ga obradjivali i poceo je da mi se dopada. Mislim da nisam bila spremna na takvu knjigu u tom trenutku.
Kafku isto volim, ali, kao i Andrica, citala sam ga izvan skolskog konteksta.
A kvisko ide za Zlocin i kaznu. Nisam htela da procitam tu knjigu iz inata, uzasno me je nervirala srpkinja koja nam je tad predavala. I onda sam se taaaako zainteresovala dok su ostali pricali o njoj da sam je uhvatila i progutala!
U osnovnoj skoli sam inace jako volela lektiru za cetvrti razred. Osim pomenutog Svemocnog oka, tu je bio i Vlak u Snijegu, i... bem li ga, razne druge knjigeAli nisu ostavile tako jak utisak da ih se danas bogznakako secam. Samo znam da sam taj komplet slistila za par nedelja.
Kad pomislim na Kamijevog Stranca pre svega se setim onog neverovatnog pocetka. Parafraziracu ali verujem da je to to " Moja majka je umrla danas, ili mozda juce.."