- 13 Sep 2006, 21:03
To je polisaharid koji ulazi u sastav celijskog zida biljnih celija (dakle, nalazi se u svom vocu jer svaka biljna celija ima celijski zid). A ako si hteo da kazes "pektinaza" (tj. enzim koji razgradjuje pektin) opet se nalazi u citolosu svih biljnih celija, kao jedan od enzima neophodnih za obnavljanje celijskog zida, i u ishranu se moze uneti vocnim sokovima, mada od njega neces imati neke koristi zato sto ce da se denaturise i izgubi aktivnost vec u zelucu, zbog niskog pH.
[/quote]
Ovo za "pektin"...
Zajebao sam naziv, ok? Literatura mi nije opri ruci. Mislim da je jako nipodastavajuce samo proguglati kljucnu rec i naci nazoviobjasnjenje neke sitnice. Sve da je ovo sto si nalupao tacno, Ulixe, ne obara efektivnost moje dijete ni malo. Sitna duso.
Originally posted by UlixZato sto se ne unose ni izdaleka dovoljno. Kao sto sam napisao, jedan sipak ima vise vitamina c od jedne pomorandze. Raseci jabuku i raseci paradajz. Jabuka nema pigmenta ispod prve polovine milimetra dubine, dok je paradajz ispunjen istim. Taj bled deo nema trunjke vitamina u sebi! Jedan paradajz dnevno podmiruje potrebe organizma za vitaminima, dok ni suluda Val teorija o 5 porcija voca to nece uraditi.Originally posted by MortisZasto je iluzija da se vitamini unose kroz voce?!
Voce je los izvor vitamina, sadrzi fruktozu, koja opterecuje jetru i ne aktivira sistem za varenje. Voce i dalje moze da se jede ako odbacimo iluzije da uzimamo vitamine kroz voce, ako ga ne jedemo na prazan stomak i ako ga jedemo u ucestanosti od jedne vocke na tri sata (ovo nije onih istih tri sata za razmak izmedju obroka, ovim dajemo jetri vreme da se izbori sa fruktozom. ) Voce dozvoljavam samo u minimalnoj meri u ovom predlogu dijete.![]()
Oh, da, jeste. I te kako. Jetra se nece ni malo namuciti sa mastima u mojoj dijeti, jer su sve nezasicene. Proveri cinjenice, instant - ekspertu.
Metabolisanje fruktoze nije nista vise opterecujuce za jetru od sinteze zucnih soli za apsorpciju sve one masti koju preporucujes za dorucak, a svakako da je lakse od alkohola koji takodje dozvoljavas.
Jabuku ukljucujem jer: ima u sebi enzim pektin kog nema ni u cemu drugomPektin nije enzim.
To je polisaharid koji ulazi u sastav celijskog zida biljnih celija (dakle, nalazi se u svom vocu jer svaka biljna celija ima celijski zid). A ako si hteo da kazes "pektinaza" (tj. enzim koji razgradjuje pektin) opet se nalazi u citolosu svih biljnih celija, kao jedan od enzima neophodnih za obnavljanje celijskog zida, i u ishranu se moze uneti vocnim sokovima, mada od njega neces imati neke koristi zato sto ce da se denaturise i izgubi aktivnost vec u zelucu, zbog niskog pH.
Nigde nisam rekao da je voce zabranjeno, samo da je lose po zdravlje i gubitak kilaze zasnivati dijetu samo na vocu, kao sto ti predlazes.

[/quote]
Ovo za "pektin"...
Zajebao sam naziv, ok? Literatura mi nije opri ruci. Mislim da je jako nipodastavajuce samo proguglati kljucnu rec i naci nazoviobjasnjenje neke sitnice. Sve da je ovo sto si nalupao tacno, Ulixe, ne obara efektivnost moje dijete ni malo. Sitna duso.