Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Çâðê_DUP
Uplaseni zbog problema, zbunjeni, ocajni jer nemaju kome da se obrate za pomoc (ili to ne žele) pribegavaju onome što je lakse...ubijaju se. Kukavicki. Opet za takvo knacno resenje treba hrabrosti? S druge strane covek koji nije zamislio sopstveno unistenje je ili okoreli robijas ili crv koji gamize po kosmickoj strvini (filozofija apsurda kod kamija, dostojevskog .. doduse, nijedan se nije ubio)

sta mislite o tome?

EDITOVAN NASLOV TEME
Korisnikov avatar
By 2kune
Kriva dilema... Očajnici nisu ni heroji ni kukavice, oni samo žele da nestanu... Oni ne razmišljaju već se vrte u jednom istom krugu misli koji ih vodi k završnom činu... Mi izvana ne možemo to vidjeti i osjetiti pa čitavoj stvari dodajemo značenja i osobine koje ona nema... Pogotovo ti seratori koje si spomenula...
Korisnikov avatar
By ns.happy
prvo, zasto je ovo u religiji?
drugo, sve je to fiziologija i momenak kad fali biogenih amina u mozgu, posebno serotonina. :jbg:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
mislim da je o tome jednostavno nezahvalno govoriti, jer su razlozi koji ljude navode na to razliciti...

recimo, ako se neko ubije jer ne moze da se suoci sa vecim problemom, onda je kukavice.. ako, opet, neko to uradi jer boluje od neizlecive bolesti, i ubija se jer zeli porodicu da postedi mucenja oko njegove bolesti, pa skracuje sebi zivot iako mu je ostalo malo, i drazi mu je nego ikad...

opet, to se moze gledati i drugacije: da lik SEBE zeli da postedi bolova, i nije mu do zivota..

a na kraju, i sve ovo sto sam rekao je obicno sranje, jer nikad nekog ko je izvrsio samoubistvo ne mozemo pitati sve to, i ne mozemo znati sta se desava u njegovoj glavi...
Korisnikov avatar
By Delete
Za svako samoubistvo je potrebno mnogo hrabrosti, bez obzira koji je razlog za taj cin, ukoliko je osoba prisebna, i pritom nije neki psihopata, pretpostavljam da oseca doz straha, ako ni zbog cega drugog, onda zbog straha od nepoznatog, zbog ono sto se (ne) nalazi sa "druge strane".
Kad sam bila mladja zamalo da se ubijem, i to zbog neke sitnice, znam da sam satima sedela u sobi i ubedjivala sebe da to uradim ili ne. Plakala sam i plakala, i na kraju kad sam uzela otrov ukapirala sam da su me oni koji su rekli da je to smrtonosno zajebali...i nije mi bilo zao! I od tada imam jedan smesan moto: zasto ubijati sebe kad mozes druge?! :happysmoke:
Korisnikov avatar
By ns.happy
ne moze se tu govoriti o hrabrosti ili kukavicluku, to je ajd najjednostavnije receno akutno psihicko stanje kad covek ne moze rasudjivati . to ne podleze kategorizaciji dobro-lose nego mora-ne mora, tako da je rasprava u ovom smislu nepotrebna i nelogicna.
najjaci nagon koji covek ima je zivljenje, znaci borba za zivot, ako neko to ne zeli, ocito da je doslo do nekog oboljenja u psihickoj sferi. postoje mnoge studije o tome. kad sam polagao psihijatriju, bog'me dosta strana je bilo posveceno samoubistvu...:zakljucano:
Korisnikov avatar
By kal zakath
I onda ulete Japanci i pitanje postaje još bezveznije.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Loshe postavljena tema.
Ali shto se samoubica tiche, stvar je prosta. Svi mi imamo jedno telo, i slobodu da radimo shta hocemo sa njim. Kroz istoriju Japana, Rima, je nekada samoubistvo bio jedini nachin da se ode iz ovog zivota sa chashcu i ponosom.
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by 2kune
Kriva dilema... Očajnici nisu ni heroji ni kukavice, oni samo žele da nestanu... Oni ne razmišljaju već se vrte u jednom istom krugu misli koji ih vodi k završnom činu... Mi izvana ne možemo to vidjeti i osjetiti pa čitavoj stvari dodajemo značenja i osobine koje ona nema... Pogotovo ti seratori koje si spomenula...
:up:
Korisnikov avatar
By Zibro
osobe bez slicnih stremljenja ne mogu to razumeti , bas kao sto mislim danikada ne bi mogli razumeti zaljubljenost da nam se i samima nikada nesto slicno nije desilo
samo samoubica moze razumeti samoubicu ,
By Çâðê_DUP
mislim da svako ima pravo na kontrolu nad svojim zivotom i saamoubistvo vidim kao vrstu kontrole nad svojim zivotom. neko se ubija jer ne vidi izlaz iz neke situacije s kojom ne zeli da zivi, a resenja nema (neki kazu da ga uvek ima) i sasvim logicno-prisebno, pa i u lucidnom stanju svesti oduzme sebi zivot. samo sto to nije bas lako za uciniti ... neko bi rekao da su sebicni prema porodici bliznjima, a da im je neka porodica, ne bi se ni ubijali. covek zeli da se ubije iz raznorodnih razloga, ali za svaku situaciju karakteristican je ocaj i beznadje koje ne mora da povlaci oboljenje u psihickoj sferi, mada se samoubistvo svakako vrsi u izmenjenom stanju svesti. ja postujem samoubice ukoliko zaista ne postoji resenje ili ako se ubiju iz filozofskih i nekih "vishih" razloga, narocito njih. kao mishima, npr. to je chin koji zahteva ogromnu kolicinu hrabrosti. jako paradoksalan cin.
Korisnikov avatar
By Zibro
kada razmisljamo o samoubistvu obicno zamisljamo ljude u nekim uzasnim situacijama ..... u sustini je iznenadjujuce kakve sve banalnosti ljudima mogu biti dovoljan povod da dignu ruku na sebe ,,, naravno moze se pretpostaviti da su te iste banalnosti njima uzasne
Korisnikov avatar
By Abyss
Mislim da samoubistvo treba gledati kroz sasvim drugaciju sferu, nedoticuci se toga da li je to hrabrost ili kukavicluk.

Svestan sam toga, kao i vecina nas, da je od problema najlakse pobeci, a najteze je resavati problem sam.

Zasto je neko kukavica ako ne moze da prebrodi problem? Zasto je heroj ako ne moze da prebrodi problem? Gledano sa te strane ova pitanja po meni nemaju smisla.
By Çâðê_DUP
Originally posted by Abyss
Zasto je neko kukavica ako ne moze da prebrodi problem? Zasto je heroj ako ne moze da prebrodi problem? Gledano sa te strane ova pitanja po meni nemaju smisla.
dobro, preformulisacu: vashe misljenje o samoubistvu, samoubicama? tj. neki vas stav, meditacija na temu samoubistva? sa koje god hocete strane odgovorite (ili ne), a da za vas ima smisla ...
Korisnikov avatar
By Phoenix
Nemam nikakav poseban stav. Svako ima pravo da se ubije i ja na to ne gledam niti kao kukavičluk, niti kao hrabrost. Prosto, to je lična stvar. Doduše, ponekad je slučaj da osoba jednostavno ima krizu i da joj treba psihološka podrška da bi to prevazišla. U tom smislu mislim da tu podršku treba pružiti.
By Çâðê_DUP
Iz nekog tamo clanka:

Onaj ko smera ili počini samoubistvo veoma je retko svestan konačne, neopozive, definitivne prirode onoga što namerava ili čini. Samoubica veoma retko razume da se tu radi o stvarnom kraju, o nečem posle čega nema ni predomišljanja ni kajanja. I to je ono najopasnije jer ga zavodi na put sa koga povratka nema.

Ljudi sebi najčešće prekraćuju život nesvesni šta to zapravo čine, ne shvatajući da više nikada neće moći da vrate život koji sami sebi oduzmu. „Kada mene više ne bude bilo“, misli samoubica, kao da će i dalje biti tu da vidi ono što će biti kada „njega više ne bude bilo“.

Oni koji se odlučuju na samoubistvo, zapravo, ma kako to paradoksalno zvučalo, ne žele da zaista umru. Kao što, uostalom, niko to ne želi niti može želeti jer se takva želja protivi onom najosnovnijem instinktu, instinktu samoodržanja koji je duboko usađen u svakome od nas. Kada bi shvatio da ga posle nameravanog samoubistva zaista neće biti, samoubica bi se, kao i svako drugi, sledio od straha.

Osobe koje se bave samoubilačkim mislima i koje ih ponekad, na vlastitu i tuđu nestreću, sprovedu u delo, žele zapravo da jednim krajnje dramatičnim postupkom postignu nešto drugo.

Šta?

Od slučaja do slučaja, od čoveka do čoveka, to mogu biti različite stvari.

Ličnost se tako može baviti samoubilačkim mislima kako bi našla utehu u samosažaljenju u kome se zatim rastapa.

Može nameravati, najavljivati pa i pokušati ili izvršiti samoubistvo kako bi skrenula pažnju na sebe i tako se suprotstavila zanemarivanju koje je duboko boli.

Ili kako bi uputila poziv za pomoć. Bilo zato što je ponos sprečava da pomoć zatraži na drugačiji način, bilo zato što se na njene manje dramatične i manje drastične apele niko ne odaziva. Ili bi da tako izdejstvuje milost i razumevanje.

Ličnost može želeti da se samoubistvom nekako izvuče iz mučne situacije iz koje ne nalazi izlaza jer je uhvaćena između vlastitih ili tuđih protivrečnih ili nemogućih zahteva. Da tako „sve preseče“ i „sa svim okonča“, da „se smiri“.

Može to biti i neka vrsta pasivne pobune kod inače poslušnih osoba koje naizgled pokorno i bez otpora prihvataju sudbinu koja im je nametnuta.

Samoubilačke pretnje mogu služiti i kao sredstvo ucene, kao pokušaj da se nešto iznudi.

Samoubilački poriv se može javiti u okolnostima koje čovek doživljava kao krajnje sramne i ponižavajuće, kao „gore od smrti“, i tada je pokušaj da se izbegnu stid i poniženje. Naravno, ono što se doživljava kao krajnje sramno i krajnje ponižavajuće različito je za različite ljude i zavisi od toga šta kod sebe najviše cene i čime se najviše ponose. Primera radi, ličnost ponosna na svoje znanje i školske uspehe će se zbog loše ocene osetit veoma poniženom i postiđenom, pa će biti sklona da pomisli i na samoubistvo, dok za druge to neće imati tako veliki značaj. Gubitak profesionalnog položaja neke može gurnuti u samoubilačko raspoloženje dok kod drugih to neće biti slučaj.

Slično je i sa ličnostima prekomerno ponosnim na svoju lepotu, zdravlje, snagu, imovinu, snalažljivost, moralnu besprekornost, društveni ugled, popularnost, poželjnost, neodoljivost, uticaj, važnost i tako dalje. Opasnost od samoubličakih misli i pokušaja je direktno povezana sa nerealnošću i razmerama konkretnog ponosa i žestinom udarca kojim ponos biva uzdrman. Što se čovek više poistovećuje sa predstavom koju je stvorio o sebi, to će biti podložniji samoubilačkim iskušenjima ukoliko ova predstava bude uzdrmana.

U ovim slučajevima na delu su i napad samoprezira, koji se može sažeti u „kada nisam ono što bih morao biti, bolje da me nema“ i samokažnjavanje zbog neuspeha. Tako se čovek samoubistvom sveti sebi. I time bi da se učrvsti u iluziji da se nekako uzdigao iznad sebe samog.

Ali zaprećenim, pokušanim ili ostvarenim samoubistvom ljudi često žele da kazne druge i da im se osvete zbog povreda koje su im naneli tako što će ih opteretiti osećanjem krivice. Ovde je moto: „zažaliće oni za sve što su mi učinili kada me ne bude bilo, ali će tada biti kasno.“ I ovde samoubica smeće s uma jednostavnu činjenicu da od tog eventualnog žaljenja ništa neće imati jer ga zaista neće biti ako ostvari svoj naum.

Samoubica je u nesporazumu sa samim sobom i sa činom koji smera. Cilj mu je da nešto postigne na način koji svako postignuće čini besmislenim. Hteo bi ono što zapravo neće jer se ne može hteti. I odlazi na put bez povratka ne znajući šta zapravo čini.
Korisnikov avatar
By tramp
samoubistvo ne mora biti iz ocaja, moze se uraditi jer je osoba stigla do kraja puta, obavila sta je htela, zavrsila i spremna da ide
Korisnikov avatar
By Val
Joj, mene strah i same prirodne smrti, a kamoli da "odem" pre vremena. Ovaj zivot je toliko lep, da mi ni u snu ne pada na pamet da se "samoubijam"!

Psihologija je cudo... :lood:
Korisnikov avatar
By svejedno
Samoubistvo..

Ja sam poznavao 1nog coveka koji se ubio i nekoliko koji nisu uspeli u tome.

Kukavicki cin?

Samo ako ima ljudi koji zavise od tebe, ako si neciji otac i td.

A i hrabar cin.

Ovo je cesto vrlo tacno
Onaj ko smera ili počini samoubistvo veoma je retko svestan konačne, neopozive, definitivne prirode onoga što namerava ili čini. Samoubica veoma retko razume da se tu radi o stvarnom kraju, o nečem posle čega nema ni predomišljanja ni kajanja.
ali ne uvek.

Poneko je svestan.

Ne znam.

Sve sto mogu da kazem je da se ja, jednom, nisam ubio jer cu ionako umreti.

U medjuvremenu mogu i da prozivim taj zivot, bice losih, bice i dobrih trenutaka, a za 100tinak god cu ionako biti mrtav.

No, to je samo moje misljenje.

Neki ljudi jednostavnpo ne mogu dalje.
Korisnikov avatar
By Mortis
Ovaj, Endzi, ti si sa nickom promenila i licnost?
Imas li konkretno pitanje ili stav oko ove teme? Kao da gledam nesto naslovljeno sa samoubistvo: slobodna tema?

Imam svasta da kazem, ali sa ovako dozvoljenim divergiranjem ne.
Korisnikov avatar
By ns.happy
angelina je nestala , izvrsila je virtuelno samoubistvo i sad se pojavila u novoj reinkarnaciji kao queerque :alexis:
Korisnikov avatar
By gari
Samoubistvo je bilo obavezujući čin u militarističkim državama. Neki su ih već naveli: Japan, Rim, Nemačka, Kraljevina Jugoslavija...Čuo sam za primere samoubistva oficira Kraljevine Jugoslavije posle poraza 1941.godine. No, to su bili pojedinačni slučajevi. U Japanu je kodeks samuraja /bušido/ ostao na neki način sve do kraja II svetskog rata i događala su se masovna samoubistva japanskih oficira i vojnika jer je smrt bila časnija od predaje. Predaja se smatrala velikom sramotom i gubljenje časti. Isto važi i za rimske oficire, ali ne i za vojnike koji nisu bili obavezni na to jer nisu bili plemenitog porekla. I u nacističkoj nemačkoj bilo je puno samoubistava oficira posle poraza, ali to nije bilo obavezno i uglavnom su samoubistvo izvršavali pripadnici SS jedinica koji su tako vaspitavani od stupanja u te jedinice.

Inače, što se samoubistva uopšte tiče, ima slučajeva kad je opravdano /terminalne faze neizlečivih bolesti/ a nije opravdano kada se počini u trenutku teške depresije i samoubica misli da je to jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalazi. Hrabrost je izdržati neizdrživo.

:eureka: :apprentice: :gric:
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by QueerQue
Uplaseni zbog problema, zbunjeni, ocajni jer nemaju kome da se obrate za pomoc (ili to ne žele) pribegavaju onome što je lakse...ubijaju se. Kukavicki. Opet za takvo knacno resenje treba hrabrosti? S druge strane covek koji nije zamislio sopstveno unistenje je ili okoreli robijas ili crv koji gamize po kosmickoj strvini (filozofija apsurda kod kamija, dostojevskog .. doduse, nijedan se nije ubio)

sta mislite o tome?

EDITOVAN NASLOV TEME
Moje raspolozenje je cesto u amplitudama I smenjuju se tamne I svelte faze.Zaista desava mi se da pomislim na samoubistvo.Otkad sam shvatio da sam trans,ne mogu da se oslobodim osecanja manje vrednosti I sopstvene defektnosti.Prezirem momente slabosti.Iako nisam imao hrabrosti da dignem ruku na sebe…ponekad praktikujem smisljeno samoiscrpljivanje…mucenje omrazenog tela….nespavanjem,vezbama ili namerno fragmentisanje..mrvljenje u prah sopstvene duse.....
Tako duh mi ne miruje,jos se nada…a telo ga ne moze stici I zbog njega zadobijam udarce…nalazim se u rascepu…da ni sebe cesto ne mogu da podnesem…
Kad me je drugarica odbila, danima nisam izlazio iz kuce…Ona je bila zaljubljena u nekog genetskog decka koji ju je zavlacio godinama… a jos sto u mojoj porodici smatraju da je to bolesno, da cu postati bogalj ako krenem tim putem…oni brinu za fasadu,vazno je da ne secem grudi…a sta se zbiva u mojoj glavi nije bitno..
By Ulix
S druge strane covek koji nije zamislio sopstveno unistenje je ili okoreli robijas ili crv koji gamize po kosmickoj strvini (filozofija apsurda kod kamija, dostojevskog .. doduse, nijedan se nije ubio)

sta mislite o tome?

EDITOVAN NASLOV TEME
Ali kod Kamija covek koji ne zeli da "osmisli svoje unistenje" nije "okoreli robijas" niti nekakav crv, vec Covek (kako bi to Kipling kazao). U Mitu o Sizifu, Kami eksplicitno pise protiv samoubistva i osudjuje ga. Veoma jasno i veoma nedvosmisleno. Kami insistira da se moramo boriti, 'buniti'. Sizif, herojski, ne izbegava samoubistvom svoj "apsurdni" zadatak, i tako odlucuje da ne podlegne mitu o samoubistvu kao razresenjenju ili nekakvom oslobodjenju.
By Çâðê_DUP
Originally posted by Ulix
S druge strane covek koji nije zamislio sopstveno unistenje je ili okoreli robijas ili crv koji gamize po kosmickoj strvini (filozofija apsurda kod kamija, dostojevskog .. doduse, nijedan se nije ubio)

sta mislite o tome?

EDITOVAN NASLOV TEME
Ali kod Kamija covek koji ne zeli da "osmisli svoje unistenje" nije "okoreli robijas" niti nekakav crv, vec Covek (kako bi to Kipling kazao). U Mitu o Sizifu, Kami eksplicitno pise protiv samoubistva i osudjuje ga. Veoma jasno i veoma nedvosmisleno. Kami insistira da se moramo boriti, 'buniti'. Sizif, herojski, ne izbegava samoubistvom svoj "apsurdni" zadatak, i tako odlucuje da ne podlegne mitu o samoubistvu kao razresenjenju ili nekakvom oslobodjenju.
poznajem kamijevu filozofiju. hvala. prva recenica je slobodno asocijativna (do kosmicke strvine i nema veze sa kamijem),
a u zagradu stavih par primera, nevezanih sa tom istom, predocenom recenicom; vidim da ispada kao da sam citirala recenicu iz konteksta celokupne filozofije kamija i dostojevskog)dakle, samo je greska u formatiranju, a post je na brzinu iskucan, kao sto sad i ja dah sebi primetiti kao takvo) i tebi hvala sto si mi na to, doduse nenamerno, skrenuo paznju.
By Çâðê_DUP
Uplaseni zbog problema, zbunjeni, ocajni jer nemaju kome da se obrate za pomoc (ili to ne žele) pribegavaju onome što je lakse...ubijaju se. Kukavicki. Opet za takvo knacno resenje treba hrabrosti? S druge strane covek koji nije zamislio sopstveno unistenje je ili okoreli robijas ili crv koji gamize po kosmickoj strvini (u knjizevnosti i filozofiji su ovakve i slicne teme predocene kao filozofija apsurda kod kamija, u delima dostojevskog (Kirilov, da se ne rasplinjujem) .. doduse, nijedan se nije ubio)

sta mislite o tome?

EDITOVAN NASLOV TEME
By Ulix
Originally posted by Ulix

sta mislite o tome?

EDITOVAN NASLOV TEME
poznajem kamijevu filozofiju. hvala. prva recenica je slobodno asocijativna (do kosmicke strvine i nema veze sa kamijem),
a u zagradu stavih par primera, nevezanih sa tom istom, predocenom recenicom; vidim da ispada kao da sam citirala recenicu iz konteksta celokupne filozofije kamija i dostojevskog)dakle, samo je greska u formatiranju, a post je na brzinu iskucan, kao sto sad i ja dah sebi primetiti kao takvo) i tebi hvala sto si mi na to, doduse nenamerno, skrenuo paznju.
Nema na cemu. :sesir:
Pretpostavio sam da se radi o nesretno srocenom postu. :)
Korisnikov avatar
By Zoe
....a da im je neka porodica, ne bi se ni ubijali.

Ne moze se tako govoriti :neto: zato sto ima divnih ljudi i porodica koje sve cine da se njihov depresivni, apaticni, suicidalni clan oseca sto prihvacenije i bolje, a njemu to, ipak, ne polazi za rukom.....da li zbog takvog psihickog stanja (moze se slobodno reci oboljenja), ili zbog razlicitog vidjenja sta je za koga bolje, nema veze.............
Jedino se tvoja recenica moze staviti u kontekst da do mnogih oboljenja, psihickih poremecaja ne bi ni doslo u razvitku mladog coveka da je porodica imala sluha za njega, al` sad su to opet drugaciji, individualni slucajevi, koji se nikako po ovom (kao i po svim, uostalom) pitanju ne moze generalizovati.......
Nisam rekla nista novo....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!