Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Simor
Da li ste gledali "Riget" Larsa von Triera? Ovih dana sam nabavio dvd-ije i ponovo uzivam u duhovima u bolnici "Kraljevstvo"...

Slika
By Ulix
Ovo mi je na VHS-u pozajmio prijatelj iz Nemacke, pre dve godine da pogledam, nakon sto sam Von Triera otkrio filmom Dancer in the Dark (razlog sto jos uvek, kad god vidim Bjork, imam neverovatan poriv da placem), i iako mislim da ne moze da se poredi sa ni jednim od njegovih filmova - onih koje sam video, naravno - ali je verovatno najzanimljivije njegovo ostvarenje, preporucljivo za pocetnike i nestrpljive, koje Dogville umori vec nakon prvog sata.

Na skali od 1 do 10 seriji bih dao 7.
Sto je odlicno, naravno.

Jedno pitanje za upucene: Stiven King je napisao scenario za neku seriju koja se desava u bolnici - cini mi se da se i zove isto - zaposednutoj duhovima ili tako nesto... Da li je u pitanju ordinarni plagijat? (Jer Kingovu seriju nisam imao zelju da gledam. Posebno jer mi je to tako zazvucalo na Von Triera... prosto mi bilo gadno.)
By Simor
Ja sam poceo da gledam Kingovu Bolnicu Kingdom, i, posto nije ni primaci onoj Trierovoj, prestah.
By Ulix
Originally posted by Simor
Ja sam poceo da gledam Kingovu Bolnicu Kingdom, i, posto nije ni primaci onoj Trierovoj, prestah.
Znaci plagijat.
(Odakle ti uopste da bi jedan Stiven King mogao da se priblizi Von Trieru i na kilometar? :) )
:giljotina:

Inace, neke su scene iz ove serije isecene zbog prikazivanja u Americi i Engleskoj, zato sto su sadrzale prikazivanje surovosti prema zivotinjama. :lood:
By Simor
Jesi gledao "Manderlay"? I taj sam film dobio, pa ce ovo biti dani Larsa Von Triera...
By Ulix
Jesi gledao "Manderlay"? I taj sam film dobio, pa ce ovo biti dani Larsa Von Triera...
Oui!

Gledao sam ga bas ovaj vikend, moja ga je sestra nabavila na DivX-u, presnimila ga na kompjuter, CD iskoristila za neki drugi film, a onda, nakon sto sam ga odgledao, ona ga je obrisala sa kompjutera, "da joj ne zagadjuje hard disk". Naravno, pokusala je da ga gleda i nije joj se dopao.

A ni meni se nije dopao koliko sam ocekivao, a posle Dogville-a sam zaista imao velika ocekivanja. Nije dobar kao Dogville, fali mi Nicole Kidman - zamena nije losa, uopste nije losa, ali je Nicole prosto bila upecatljivija - a ni prica nije toliko dobra.

To sve, svakako, ne znaci da film nije vrlo dobar.
Samo znaci da je mogao biti mnogo bolji.

Von Trier, cini mi se, u ovom delu mnogo direktnije kritikuje americke liberale (to kao da mu je pocetno mesto), sto je prilicno nesmotreno, jer je Dogville zaista bio antiljudski film, mnogo univerzalniji, a ne samo anti-americki, dok bi ovde i ova druga etiketa mogla da se primeni mnogo lakse. Film nije ni blizu efektan kao Dogville, nije dovoljno snazan, ili bar na mene nije imao dovoljno jak efekat; eventualna njegova prednost nad prvim delom je taj sto u ovom delu poblize upoznajemo Grejs. Nakon sto se epizoda iz prvog dela zavrsila, Grejs je putujuci naisla na ranc Manderlay koji su odrzavali robovi, jedna omanja grupa robova. Budalasta kao i uvek, ona odluci da mora da oslobodi robove, iako robovi mozda ne zele da budu oslobodjeni.

I suvise toga ima da se pise o ovom filmu...

Realno: 8/10
By Simor
Kada smo kod Dogvillea, jedna nadasve filmska primedba: svaka cast Nicole Kidman, ali Jean-Marc Barr je bas seksi.

Manderlay imam na dvd-ju, pa ga uvek mozes uzajmiti, bez da ti sestra oslobadja mesto na hardu. :) Elem, kada pogledam film, videcu da li se slazem sa tvojim konstatacijama (mada, kako ne sumnjam u tvoj ukus...).
Korisnikov avatar
By M M and I
Da li ste gledali "Riget" Larsa von Triera? Ovih dana sam nabavio dvd-ije i ponovo uzivam u duhovima u bolnici "Kraljevstvo"...

Slika
Aj ne seri da je i kod vas to aktuelno???
Ja sam to gledao sporadicno kad je kod nas ta serija jos pre dosta godina emitovana na TV-u...posle sam nabavio celu seriju na DVD...
Otkacena Fru Druse je bas simpa :duh:
A tek je profesor Stig Helmer lud do daske :roflmao: Pogotovo kad se popne na krov Rigshospitaelet-a u Kopenhagenu pogleda prema Svedskoj tj. Malmö-u i nuklearnoj elektrani Barsebäck i drekne "Jävla Danskar" :roflmao:

Inace, ne znam kako je to kod vas prevedeno...ali rec "Riget" u danskom znaci zaista "Kraljevstvo", ali je i zargonska skracenica (narocito u Kopenhagenu) za RIGSHOSPITAELET tj. Drzavnu Bolnicu, gde se i radnja serija odvija, i u ovom slucaju se odnosi upravo na Rigshospitaelet, a ne na "kraljevstvo".
Korisnikov avatar
By M M and I
By the way...Imam i Dancer in the Dark, Dogville i Breaking the Waves...
Manderlay jos nisam nabavio...
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Ulix
...Dancer in the Dark (razlog sto jos uvek, kad god vidim Bjork, imam neverovatan poriv da placem)
Ja posle svakog gledanja istog postanem leva pritoka Dunava. To šta mi ?ovek uradi nije normalno.
By Simor
@M M and I, mi jesmo na supku sveta, ali ta serija (inace prevedena kao "Kraljevstvo") je davno prikazivana na tv-u. Ja sam sada samo nabavio dvd-ije, pa je ponovo gledam.
Korisnikov avatar
By M M and I
@simor:

pa bas super...nisam mislio da je serija poznata van granica nordijskih zemalja...iako se radi o von Trieru...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ja sam eto slu?ajno nabasao na originalno VHS izdanje na 4 dugometražne trake pre dve godine. zabarakadirao sam se i dva dana proveo u gledanju serije. ?ak su se i najtvrði filmofili oko mene smorili i otišli da rade nešto pametnije. :smilegrin:

više je nego fenomenalna! nisam mislio da ?u pogledati sve odjednom, ali toliko je uzbudljiva radnja i stalno iš?ekuješ šta ?e se slede?e dogoditi. onda taman kad malo smori, pojave se oni klinci iz praonice koji te opet zagreju za nastavak svojim nekim pri?ama. toliko misti?nih momenata, a mozak radi 100 na sat pokušavaju?i da pohvata sve detalje. još i tehnika snimanja kad se doda na to sve, ne vidim na?in na koji bi se ta serija mogla još više unaprediti.

nadam se da ?u je uskoro negde opet pogledati...
By Simor
Originally posted by M M and I
iako se radi o von Trieru...
Hej, hej, jedan je Lars von Trier! :)

A sada idem dalje da gledam "Kraljevstvo"...

"Sitni znaci umora se pojavljuju na jakoj modernoj gradjevini. To jos niko ne zna, ali kapija kraljevstva se ponovo otvara." :kosach:

mali off, a vezan za Riget: molim te, kako citate slova poput: "a" sa kruzicem iznad, u: Ernst - Hugo Jaregard, ili precrtano "o", u: Ghita Norby???
By Ulix
Originally posted by Marvin
...Dancer in the Dark (razlog sto jos uvek, kad god vidim Bjork, imam neverovatan poriv da placem)
Ja posle svakog gledanja istog postanem leva pritoka Dunava. To šta mi ?ovek uradi nije normalno.
To je film neverovatne snage, a velikim je delom to zasluga i glavne glumice.
Posao je odradila perfektno.
Iako je sjajna pevacica, kao glumica na mene je ostavila
znatno jaci utisak.

Secam se da sam ga prvi put gledao na prvom kanalu RTS-a, sa mamom i tatom i da sam posle filma plakao, i da sam u jednom momentu primetio da tata kao naprasno cita neku staru Politiku - jer on, zaboga, ne moze da place - a mama lije suze, kao da nam je umro neko vrlo blizak...

To je prvi film koji me je ikada rasplakao, bas sam tezak na suzama.

Od tada, Von Trier me je kupio za sva vremena.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Marvin
To je film neverovatne snage, a velikim je delom to zasluga i glavne glumice.
Posao je odradila perfektno.
Iako je sjajna pevacica, kao glumica na mene je ostavila
znatno jaci utisak.

Secam se da sam ga prvi put gledao na prvom kanalu RTS-a, sa mamom i tatom i da sam posle filma plakao, i da sam u jednom momentu primetio da tata kao naprasno cita neku staru Politiku - jer on, zaboga, ne moze da place - a mama lije suze, kao da nam je umro neko vrlo blizak...

To je prvi film koji me je ikada rasplakao, bas sam tezak na suzama.

Nije me rasplakao...(i ja sam naprasno poceo citati Dagens Nyheter)...ali samo sto nije. Dva dana sam bio down zbog tog filma...samo sto ne padoh u depresiju...
By Gost
Mene je pazario sa Dogvilom. Baš se bejah razbolela posle tog filma.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!