Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Hoces li se ozeniti?

DA
16
30%
NE
38
70%
Prilikom iš?itavanja postova na ovoj temi, dvoumio sam se da li da direktno odgovorim na postavljeno pitanje ili da se upletem u pri?u koju je za?eo Tot. Odlu?ih da uradim i jedno i drugo.

U osvrtu na post koji je napisao Tot, a koji me je odmah oduševio širinom gledanja na ovu problematiku, bacio bih loptu na teren individualizma, koji - možda ?e se ispostaviti - igra jako bitnu ulogu prilikom procenjivanja efekata bracne ili vanbracne ili kakve-god-vrste zajednice na coveka. U ovakvim raspravama obicno se podrazumeva jedna paradigma prosecnog coveka ili, mozda cak coveka - 'tabula rasa' koji se jedino i iskljucivo formira u odnosu na sredinu i kulturu u kojoj živi. Naravno da je nesporan ogroman uticaj sredine i kulture na strutkurisanje li?nosti pojedinca, ali individualizam i individualne raznovrsnosti svakako ne garantuju da je svakome i nužno najbolje da ostane sam i umre sam. Sa stanovišta Froma, svakako je smešno pogledati na sve nas koji se ponekad ili stalno plašimo slobode i bežimo od nje, ali moramo uzeti u obzir i ?injenicu da su neki ljudi rodjeni sa bitno druga?ijim kapacitetima i biološkim determinantama da bi, za po?etak bar shvatili celu tu pri?u, a kamoli se uklopili u nju. Najbolji i najslikovitiji primer je možda velika raznovrsnost medju ljudima po pitanju inteligencije (mada bi i emotivni sklopovi li?nosti bili interesantan primer za isto). Nemaju svi intelektualne (emotivne)kapacitete da podrže samostalan život i, ?ak, njima je neopisivo lakše i normalnije da se kre?u u okviru nekog ve? postoje?eg okvira (u ovom slu?aju to je brak, kao društveno veoma zastupljena i prihva?ena opcija za dve tre?ine perioda života.

Kulturoloski gledano (bez uplitanja individualizma), omasovljivanje nebracnih zajednica koje 'rade' , kako rece Tot, (funkcionisu) moglo bi da ima uticaja na narusavanje sistema vrednosti koje stoje u temelju patrijarhalnog modela. Meðutim, takva zajednica bi, ?ini mi se moralo baš da uzme maha u praksi da bi se tako nešto desilo, i tada eventualno postalo dostojna alternativa trenutno najpopularnijoj društvenoj opciji - braku. ALi, ne isklju?ujem da ?e se to desiti.

A postoji još jedan interesantan fenomenen, a to je gay zajednica koja oponaša brak. Ali, to bi ve? zna?ajno proširilo i ovako preobiman post koji pišem...

A sad odgovor na Mahonijevo pitanje,

Noup, necu u brak, pogotovo ne sa str8 ženom. Osta?em u Srbiji. Moj je moto da ?ak i ako odem, svoje probleme ?u poneti sa sobom, a kvalitetan život se može i ovde izgraditi. Naravno da se sad ovo razli?ito tuma?i i vrednuje, a pogotovo u zavisnosti od toga šta za koga predstavlja kvalitetan život.
A u budu?nosti, ja zaista vidim da ?e ve?i broj forumaša, pa možda i neko ko je pisao na ovoj temi, biti u braku sa ženom i imati gay sex sa strane (uz svo ono propratno žrtvovanje žene, dece, pa na kraju i samog sebe zarad odobravanja sredine i olakšica u životu).

Tragi?no, i baš zato mislim da ne treba mnogo da gubimo energiju razmišljanjem u tom smeru, ve? ?im postanemo svesni toga (bar deo onih koji to uspeju) da smognemo što je više mogu?e snage i usmerimo je ka izgradnji tog novog funkcionalnog modela zajednice, koja ?e negde u daljoj budu?nosti, možda postati neka nova vrsta okvira u kojem ?e lutati neki novi manje svesni pojedinci (ili - što je politi?ki korektnije, pojedinci razli?itih uroðenih predispozicija)

:hug:
By Simor
Originally posted by cheda
ali moramo uzeti u obzir i ?injenicu da su neki ljudi rodjeni sa bitno druga?ijim kapacitetima i biološkim determinantama da bi, za po?etak bar shvatili celu tu pri?u, a kamoli se uklopili u nju. Najbolji i najslikovitiji primer je možda velika raznovrsnost medju ljudima po pitanju inteligencije (mada bi i emotivni sklopovi li?nosti bili interesantan primer za isto). Nemaju svi intelektualne (emotivne)kapacitete da podrže samostalan život i, ?ak, njima je neopisivo lakše i normalnije da se kre?u u okviru nekog ve? postoje?eg okvira (u ovom slu?aju to je brak, kao društveno veoma zastupljena i prihva?ena opcija za dve tre?ine perioda života.
Ovakav stav bi imao opravdanje samo ako govorimo o ljudima ispodprosecnih intelektualnih kapaciteta. Za sve ostale, mozemo da govorimo o psiholoskoj motivaciji i karakteru drustva. Nije bekstvo od slobode biti u zajednici, nego biti u zajednici u kojoj se odrices dela svog identiteta, u kojoj sopstvenu odgovornost prebacujes na svog partnera, ili na svog vodju, ili na svoju naciju. Nije sloboda biti sam, nego je sloboda ostvariti sa ljudima bitno drugacije oblike povezanosti. Kvalitet coveka jeste u tome da se menja, da osvaja slobodu, da razvija humane kapacitete; da nije tako, ne bi doslo do razvoja coveka, nego bi tapkali u mestu.

I sve ovo je Tot dobro potencirao:
Originally posted by Tot
Ja sam sam bio nebrojeno puta sam ne samo na temelju moje seksualne orijentacije, ali sam nau?io da se snalazim u toj samo?i. Nau?io sam da je najgora duhovna, moralna usamljenost. Kada sam odlu?io da budem to što jesam, pojavila su se duhovno srodna bi?a.
Originally posted by Tot
Strah od samo?e je veliki zamajac, potroša?kog, "nezdravog" društva. Prisiljeni ste da zgr?ete novac, drilovani da mislite samo o udobnosti, da budete materijalisti, svedeni na jedinu vrednost koje to društvo priznaje: novac. Nemate kad, nemate vremena da mislite o "duhovnim potrebama", mislite od jedne veze do druge, od jednog seksa do drugog. Zivot oduzima coveku mnogo vremena (Jizi Lec). Na kraju jos samo mislite kako da se skrasite makar sa osobom suprotnog pola. Ne mozete priznati sebi da je i to laz. Verujete u ostatke tradicionalnog bracnog raja.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Dina
Ja se sa Totom ne slazem u onom delu gde govori o materijalnom. I to je individualno naravno, ali u vecini zivota koje ja znam - bolja materijalna situacija znaci i vise izbora...Nemaju svi ljudi jaku duhovnost pa da mogu da se odupru. Ne radi se o tome da veruju u brak vec posle godina i godina takvog zivota misle da nemaju izbora i da ce im brak bar omoguciti decu i manji pritisak sredine...

Mi smo gay i od ranog perioda smo konfrontirani sa svojom razlicitoscu. Drustvo nam otezava da spoznamo svoj gay identitet.Moramo da se krijemo i hteli ne hteli da pravimo ustupke drustvu. Ali da udjem u patrijarhalni brak zato sto to drustvo trazi?!

Pa ja znam str8 ljude koji nisu usli u tradicionalni brak mozebiti i stoga sto su veoma ozbiljno priomisljali o odgovornosti ulaska u brak. Mozda i preozbiljno.

Stoga gay ljudi koji ulaze u str8 brak(hajde da iskljucim problematicnu kategoriju biseksualaca) pokazuju nedostatak odgovornosti.Potrebno je nesto vise od "pritiska okoline" da bi se uslo u takav brak. U pitanju je konformisticka ceznja za udobnostima patrijarhalnog braka(navodio sam ih). drustvo na razlicite nacine potkupljuje pa cak i nase primitivno patrijarhalno drustvo potkupljuje.

Ali ni jedna jeftina hedonisticka koncepcija ne vodi sreci, pa tako ni verovanje u udobnost tradicionalnog braka u kome se pori?e svoj identitet i krajnje je problematican moralni stav prema osobi koja nije gay a sa kojom ulazis u brak. Sve sto se dešava lose u takvom braku drustvo se vise ne tice...to su nevidljive drame iza zatvorenih vrata.

sto se tice materijalnih aspekata, govorio sam o jeftinim hedonisti?kim koncepcijama koje potroša?ko društvo nudi pojedincima radi supstitucije stvarnih resavanja problema.
Korisnikov avatar
By Tot
Sa Chedom se pretezno slazem ali hajde da kazem nesto radi boljeg razumevanja.
Originally posted by Cheda
ali individualizam i individualne raznovrsnosti svakako ne garantuju da je svakome i nužno najbolje da ostane sam i umre sam.
Slazem se. Ne treba da ostane sam ali mora da se suoci nekako sa samocom koja nije laka i od koje se bezi. Beg od samoce moze dovesti do nove patnje i do gomile povrsnih(recimo erotskih) veza koje samo trenutno ublazavaju problem ali ga ne resavaju i ga cak pooštravaju.

Znaci pitanje zrelosti je nositi se sa samo?om dok se ne uðe u neku zrelu vezu.
ali moramo uzeti u obzir i ?injenicu da su neki ljudi rodjeni sa bitno druga?ijim kapacitetima i biološkim determinantama da bi, za po?etak bar shvatili celu tu pri?u, a kamoli se uklopili u nju.
Moje je da nekome kazem: mislim da put koji si izabrao nije put do srece. Njegovo je da, ako zeli, ide tim putem makar poricao ozbiljnost meðuljudskih odnosa, svoj identitet itd.
Nemaju svi intelektualne (emotivne)kapacitete da podrže samostalan život i, ?ak, njima je neopisivo lakše i normalnije da se kre?u u okviru nekog ve? postoje?eg okvira (u ovom slu?aju to je brak, kao društveno veoma zastupljena i prihva?ena opcija za dve tre?ine perioda života.
Ako misliš na patrijarhalni brak ne slažem se da je to za bilo kojeg homoseksualca rešenje. Taj beg od samo?e ne vodi ra?una o odgovornosti koja je neophodna za brak. Odgovornosti prema sebi i prema osobi sa kojom se ulazi u brak. Društvo kao što rekoh baš briga...ispunjena je forma...do razvoda...život u laži.

Jedino pravo rešenje za homoseksualce koji zele brak je gay brak.
Kulturoloski gledano (bez uplitanja individualizma), omasovljivanje nebracnih zajednica koje 'rade' , kako rece Tot, (funkcionisu) moglo bi da ima uticaja na narusavanje sistema vrednosti koje stoje u temelju patrijarhalnog modela.
Ja sam ipak da se brakovi ozvanicavaju jednostavno radi nasih prava i dostojanstva. Ozvanicena veza koja funkcionise moze biti na duze staze(slazem se) jedna alternativa postojecem modelu. U tom smislu pravo na alternativu je pravo na nasu dostojanstvenu egzistenciju- jos jedan krupan korak ka napustanju margine.
Originally posted by Simor
A ja vidim i subverzivni potencijal (u gej brakovima). Jer se gej/lezbejskim brakovima rusi mit kako je brak jedino valjan ako je zajednica dve osobe suprotnog pola. Zapravo, institucija gej/lezbejskih brakova nagriza instituciju patrijarhalnih brakova.
Gej zajednica ne može po?ivati na patrijarhatu i ljudi, bez obzira na seks. orijentaciju, ?e biti slobodniji da druga?ije promišljaju brak...i siguran sam zrelije.
Korisnikov avatar
By ...
Odlicna diskusija... Osobito zbog Totovih i Chedinih postova... To vise i nisu postovi, to je nesto sto prerasta u nesto drugo. Zahvaljujem sto ste spodelili svoja shvatanja sa nama. Znacajno mi je da procitam da neko tako razmislja, pogotovo u periodu (nesto dugo traje, jbg) kad se gadim sto sam peder...
Thanks...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot

Mi smo gay i od ranog perioda smo konfrontirani sa svojom razlicitoscu. Drustvo nam otezava da spoznamo svoj gay identitet.Moramo da se krijemo i hteli ne hteli da pravimo ustupke drustvu. Ali da udjem u patrijarhalni brak zato sto to drustvo trazi?!

Pa ja znam str8 ljude koji nisu usli u tradicionalni brak mozebiti i stoga sto su veoma ozbiljno priomisljali o odgovornosti ulaska u brak. Mozda i preozbiljno.

Stoga gay ljudi koji ulaze u str8 brak(hajde da iskljucim problematicnu kategoriju biseksualaca) pokazuju nedostatak odgovornosti.Potrebno je nesto vise od "pritiska okoline" da bi se uslo u takav brak. U pitanju je konformisticka ceznja za udobnostima patrijarhalnog braka(navodio sam ih). drustvo na razlicite nacine potkupljuje pa cak i nase primitivno patrijarhalno drustvo potkupljuje.

Ali ni jedna jeftina hedonisticka koncepcija ne vodi sreci, pa tako ni verovanje u udobnost tradicionalnog braka u kome se pori?e svoj identitet i krajnje je problematican moralni stav prema osobi koja nije gay a sa kojom ulazis u brak. Sve sto se dešava lose u takvom braku drustvo se vise ne tice...to su nevidljive drame iza zatvorenih vrata.

sto se tice materijalnih aspekata, govorio sam o jeftinim hedonisti?kim koncepcijama koje potroša?ko društvo nudi pojedincima radi supstitucije stvarnih resavanja problema.
I ja znam neke str8 ljude koji nisu usli u brak, npr. samu sebe ;) i svakako jos ljudi. I naravno znam gay ljude koji nisu i nece uci u hetero brak. Ali to sto ti ili ja imamo snage da zivimo sopstveni zivot onako kako zelimo je nasa prednost. Ja mislim da smo mi svakog dana ako ne srecniji a ono zadovoljniji od tog u nesrecnom braku. Ono sto ja mislim je da ti ljudi tesko da veruju da ce im brak doneti udobnost, mislim da su to neke izgubljene duse, koje su dosle do besmisla i ovako i onako. Svakako da povredjuju osobu sa kojom su ali covek koji sebi ne cini dobro ne moze ni drugima. I nisam mislila da takve ljude branim, samo ih i ne osudjujem, meni je njihov zivot tuzan.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Moja POTPUNA PODRSKA postovima Tot-a, Simor-a, Unicorn-a... i vecine nas koji smo uzeli ucesca u ovoj temi!
A, sada da odgovorim na tematsko pitanje (iako nisam mogao da kategoricki sa da ili ne odgovorim na anketu!):
Mozda, samo mozda (ukoliko se gej brakovi u Americi i dalje ne budu priznavali i ukoliko ostanem u Americi!) s odgovarajucom i prikladnom lez/bi zenom! Jer, takva zena nebi u meni gledala objekta za zadovoljenje njenih seksualnih potreba (kao sto bi hetero-zena gledala), vec bratskog i prijateljskog partnera. Medjutim, oboje bi svima rado dali do znanja da se NISMO vencali DA BI podilazili i popustali heteroseksistickim kompulzijama patrijarhata i heteroseksisticne okoline, VEC DA BI dobili ista prava i beneficije sto ih imaju i hetero-partneri, jer kao ljudska bica zasluzujemo ih! To svakako se odnosi i na situaciju zivljenja u nekoj vrlo antigay zemlji (poput zemalja ex-Yu ili jos gorih!) i predstavljalo bi alternativu nemogucnosti ostvarenja gej brakova! Ta alternativa, bi, pak, znacila moje i njeno OCUVANJE NASE HOMOSEKSUALNE ORIJENTACIJE!
A, svu ljubav (roditeljsku, svakako!) bi (cemo) posvetili/ti deci i samo deci, dok bi oboje bili SVAKAKO SLOBODNI da zivimo seksualno-emotivne zivote SAMOSTALNO i ODVOJENO u nasim primarnim homoseksualnim orijentacijama tj. ja sa muskarcima u mojoj homoseksualnoj, ona sa zenama u njenoj homoseksualnoj!
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by ...
Znacajno mi je da procitam da neko tako razmislja, pogotovo u periodu (nesto dugo traje, jbg) kad se gadim sto sam peder...
Thanks...
Ima dobar tekst koji je preveo Simor i govori o toj samomržnji(Dennis Altman-Krivica i internalizovanje opresije). Sklon sam tome da budem hiperkriti?an prema sebi ali mislim da ne patim preterano zbog heteropredrasuda. Mislim da je to nešto što sam prevazilazio tokom formiranja svog gej identiteta. Postoji moj gej identitet i ja ga osmišljavam osloboðen onoga što se obi?no o?ekuje od ljudi koji imaju heteroseksualni identitat ali i od od onoga što gay ljudi "o?ekuju" od nekoga ko je npr. gay.

Postoji strah, jedno od najbazi?nijih ose?anja sa kojim se suo?avaš kada otkrivaš svoju (društveno neprihva?enu) seks. orijentaciju i ako još uspeš da se rešiš tog straha ostaje strah od drugih gejeva koji je tim ja?i što si ti manje raskrstio sa sobom. Homoseksualci ?esto ose?aju taj strah od drugih homoseksualaca. Homofobija u samih homoseksualaca dakle ide veoma u prilog konzerviranju postoje?eg stanja. Lepo je što nas hetero ljudi mrze ali je još "lepše" da sami sebe mrzimo jer smo tim samoponištavaju?im stavom stavili sebe na mesto koje nam po njima i pripada i olakšali im posao getoizacije.

Teško je osloboditi se straha ali sam bio dovoljno autonoman da se oslobodim ose?anja krivice i stida. Prosto nemam zbog ?ega da se ose?am krivim niti da se stidim(opet veoma dobra tema: šta vam je pomoglo da prihvatite sebe kao gay-a ili lezbejku), a to mi je onda pomoglo da se oslobodim i straha.

1. Od gejeva se treba plašiti kao što se treba/ne treba plašiti od ljudi uopšte. Postoje realni razlozi za strah od ljudi ali taj strah ne treba svoditi na ne?iju seksualnu orijentaciju.

2.Meni se mnogo toga kod gejeva ne mora svideti; pogotovo oni elementi njihovog identiteta koje je formirala margina. To je kao jedan za?arani krug. Stavili smo vas u podzemlje; ispoljavate izvesne osobine koje nisu u skladu sa dostojanstvom koje imaju str8 ljudi. Razvijate elemente ponašanja koji pre nalikuju podzemlju nego onome što str8 ljudi mogu ostvarivati u svojim životima. Dakle budite tu gde jeste i plašite se(mrzite se). To je za "nas"(heteroseksualnu ve?inu) idealno stanje u kome vas držimo.

Od straha u ovom drugom smislu rešavao sam se jasnim formiranjem svog identiteta; nalaženjem odgovora tipa: šta jesam a šta nisam; gde pripadam a gde ne pripadam; ukoliko shvatim da ne pripadam potkulturnom nivou gay margine imam razloga da se od svega toga distanciram ali ne da je i mrzim.

I imam razloga i interesa da podržim sve ono što ?e gay ljude izvu?i iz margine i podzemlja na svetlo dana a tu spada i insistiranje na graðanskim gay brakovima.
Korisnikov avatar
By Tot
Ima vrlo bitan razlog zasto je zdravo i funkcionalno biti u ozvanicenoj vezi. O tome govori posredno pomenuti Altmanov tekst.

"Pored ovoga, homoseksualcima se pori?e pravo i da javno pokazuju svoju ljubav. "?itav svet voli ljubavnike" - da, one heteroseksualne. Nemogu?e je znati do koje mere se ljubav oja?a njenim obznanjivanjem; uprkos romanti?nom idealu skrivene ljubavi, pretpostavljam da posle odreðenog vremena ljubavnici imaju stvarnu psihološku potrebu za podrškom koja proizilazi iz toga da su prepoznati kao takvi. (Obi?no, heteroseksualci imaju potrebu da kriju svoju ljubav samo kada je u pitanju prevara, ali ?ak i bez prevare, prikrivanje ljubavi vremenom proizvodi naprezanja sa kojima bi se ?ovek bolje nosio u otvorenijoj vezi.) Svi smo mi društvene životinje i veoma zavisimo od odobravanja drugih. Svaki put kada se ne?iji ljubavnik mora da sakrije, a šale ili izgovori moraju da prave kada je u pitanju zajedni?ki život sa drugim muškarcem ili ženom, homoseksualci ose?aju odricanje koje prakti?no svi strejt ljudi uzimaju zdravo za gotovo - te se obi?no tako propušta da sa uo?i važnost toga. Postoji realna bol kada nisi u stanju da se šetaš, drže?i se za ruke, sa svojim ljubavnikom, bol koji je verovatno srodan onom koji ose?a crnac kome se neprestano daje na znanje kakva je njegova boja kože."

I evo linka do ovog teksta koji je objavljen na sajtu:

Krivica i internalizovanje opresije
Korisnikov avatar
By Phoenix
Da, ozenio bih se. Muskarcem, naravno.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Tot
Ima vrlo bitan razlog zasto je zdravo i funkcionalno biti u ozvanicenoj vezi. O tome govori posredno pomenuti Altmanov tekst.

"Pored ovoga, homoseksualcima se pori?e pravo i da javno pokazuju svoju ljubav. "?itav svet voli ljubavnike" - da, one heteroseksualne. Nemogu?e je znati do koje mere se ljubav oja?a njenim obznanjivanjem; uprkos romanti?nom idealu skrivene ljubavi, pretpostavljam da posle odreðenog vremena ljubavnici imaju stvarnu psihološku potrebu za podrškom koja proizilazi iz toga da su prepoznati kao takvi. (Obi?no, heteroseksualci imaju potrebu da kriju svoju ljubav samo kada je u pitanju prevara, ali ?ak i bez prevare, prikrivanje ljubavi vremenom proizvodi naprezanja sa kojima bi se ?ovek bolje nosio u otvorenijoj vezi.) Svi smo mi društvene životinje i veoma zavisimo od odobravanja drugih. Svaki put kada se ne?iji ljubavnik mora da sakrije, a šale ili izgovori moraju da prave kada je u pitanju zajedni?ki život sa drugim muškarcem ili ženom, homoseksualci ose?aju odricanje koje prakti?no svi strejt ljudi uzimaju zdravo za gotovo - te se obi?no tako propušta da sa uo?i važnost toga. Postoji realna bol kada nisi u stanju da se šetaš, drže?i se za ruke, sa svojim ljubavnikom, bol koji je verovatno srodan onom koji ose?a crnac kome se neprestano daje na znanje kakva je njegova boja kože."

I evo linka do ovog teksta koji je objavljen na sajtu:

Krivica i internalizovanje opresije
Tote ti si pomeshao outovanje i brak...
Korisnikov avatar
By Draco
Nekako kontam da za nas devojke i nije tako pesimisticna slika.. Svakako se necu udati da nekog krelca, jedino za zenu mi moju :love: a onda i nije neki problem imati klinku..:smirk:ili dve? Samo se nadam da ce do tada biti moguce <ko o cemu, Draco o eksperimentima na misevima> i da dve zene <a ne samo malopredjasnje pomenute zivotinje> SAMOSTALNO imaju dete tj. without any kind of male assistance. :molise: A ako ne, well, tu je uvek vestacka oplodnja po principu das mi-dam ti tj. moja jajna celija u njoj i/ili obrnuto + seme unknown drkosha..

I da, sebe stvarno mogu da zamislim sa njom till death do us part.
By SUNNY B
Originally posted by Zibro
ja tebi kuvam caj , ti meni kuvas caj :vatroslava: ne razumem

sa'cu da ti objasnim...

vidis, posle 30 godina braka izmedju 2 osobe tesko da ima zaljubljenosti, strasti,pozude i zelje za nekim sexom ili nekim posebnim egzibicijama, tako da je jedino sto ostaje (uglavnom, ako nisu kriticne osobe ili kriticne situacije u pitanju) postovanje, paznja i razumevanje - e to ti je ta varijanta - ja tebi skuvam caj, ili ti meni i onda sedimo na terasi i gledamo na ulicu, ljude, i ponekad cutimo ali se sasvim lepo razumemo i znamo sta ovaj drugi misli...probudis se ujutro i znas da ona/on voli przena jaja sa npr. samo 2 reznja sunke , i onda se trudis da joj/mu to spremis, ali tiho, jer ona/on jos uvek spava a ti ne zelis da je/ga probudis....

ostale varijante koje ukljucuju sex i zaljubljenost su vecinom prolaznog karaktera... tako da sam ono prvo nasla, hvala bogu, i uzivam u tome, a ovo drugo je nekako uvek tu...

jel sad jasnije?
Korisnikov avatar
By svejedno
Mrzelo me je a chitam sta su drugi pisali a ionako verovatno nema veliki uticaj na moje misljenje jer nemam istopolne partnere...
Tako da ne znam ni da li vas interesuje moje misljenje ali cu ga ipak napisati.

Ne razmisljam o brku, prvo mlad sam, drugo za tako nesto, jer nisam bas u fazonu 'nije bitno, uvek postoji razvod', smatram da chovek treba da nadje zaista izuzetno kompatibilnu osobu.

Naravno, nisam ni protivnik razvoda ako stvari ne idu.

Ali mislim da brak nije neophodan ljudima koji se vole, i u ovim godinama pre ga gledam sa neke praktichne strane, npr, moja devojka ima velike sanse preko oca da dobije green card, a ja preko nje, tako da uzimamo u obzir venchanje, ali ne bi to radili da se ne volimo, doduse.

Sto se dece tice, ne znam, choveche..
Razum mi govori da ne treba bacati na ou prokletu planetu jos jedno bice i da je super stvar usvojiti nekoga ko vec nije imao srece pa se rodio, ali opet mozda geni, mozda hormoni, mozda neka tradicija u mom vaspitanju OSECA da bi bilo fenomenalno imati 'krv svoje krvi', tako da sam tu podeljen a u sushtini i ne znam da li zelim dete.

Ali ima vremena za te stvari.
Smatram da chovek ne treba da razmishlja o stvaranju deteta dok ne bude zadovoljan koliko je sebe ostvario
By katarinadimedici
Tužno je kada ?ovek ostane sam. To zna?i da u životu nije sreo osobu sa kojom bi delio život ili nije imao sre?e iz nekih drugih razloga da ostvari takvu jednu zajednicu!Nikada nisam težila da sa voljenom osobom idem ulicom drže?i se za ruke, za mene je razmena dodira i nežnosti nešto intimno što ne želim da delim sa drugima. Za homosexualce, to ima drugo zna?enje. Verujem da ni ve?ina njih ne bi išla ulicom zagrljena sa svojim partnerom, kada bi takve veze bile ozakonjene. Ovako, ljudi imaju potrebu da sruše tabue i da skinu zabrane sa nekih stvari za koje smatraju da treba da budu normalne i prihva?ene!Legalizacijom homosexualnih brakova, srušila bi se mnoga ružna i pogrešna shvatanja, najpre ono da " pederima život prolazi po javnim toaletima u kojima traže veze za jednu no?", da ih vežu ose?anja a ne da ih isklju?ivo libido vodi kroz život!
By katarinadimedici
Pardon, zaboravih da napomenem:
U dvoje je sve lakše! Nemojte se bojati zajednice, ako ne probate ne?ete znati šta ste propustili u životu! Po?nite sa rušenjem tabua u sebi samima, zatim porodici, ulici, na kraju tek društvo u celini može do?i na red!
Korisnikov avatar
By spliff
zashto bih se zzenio? :puzzle: :nerd: ja sam peder!

sam sam se rodio, sam ccu i umreti....
By Simor
Originally posted by spliff
zashto bih se zzenio? :puzzle: :nerd: ja sam peder!
:up:

Bice da to, ipak, nije svima tako logicno....
Korisnikov avatar
By Delete
Ne razmisljam o toj vrsti zajednice jos uvek, mada, ne zelim da jednog dana ostanem sama, verujem da mogu naci osobu zenskog pola sa kojom bih mogla izgraditi neki mnogo dublji odnos od obicnih zajebancija po zurkama i vidjanja s vremena na vreme, koji mi trenutno odgovara. Sto se dece tice, ne snalazim se sa klincima bas najbolje, ako bi moja zena uspela da se izbori sa nekim klinjom ne bih imala nista, ali o nekom samostalnom roditeljstvu/starateljstvu ni ne razmisljam.
By Simor
Originally posted by Delete
verujem da mogu naci osobu zenskog pola sa kojom bih mogla izgraditi neki mnogo dublji odnos od obicnih zajebancija po zurkama i vidjanja s vremena na vreme, koji mi trenutno odgovara.
Naravno da ces naci. Nama je nametnuto da mislimo kako gej muskraci i lezbejke obavezno moraju da imaju neke nesrecne price. To ce se desiti samo ako poverujemo u ono sto straight svet misli o nama. U suprotnom, mozemo (i treba) da zivimo ispunjene gej/lezbejske zivote.
Korisnikov avatar
By ::fy::
"Šta ?e vam brakovi?" pitao je heteroseksualac.
"A šta ?e vama?" odgovorila je lezbejka.

Ljudi homoseksualne orijentacije treba da imaju ista prava kao i heteroseksualci, nadam se da se bar oko toga slažu svi forumaši.

Meðutim, postoji sumnja u brak kao instituciju, koja se i nije pokazala kao najsjajnije rešenje za regulisanje odnosa meðu ljudima. Prema najnovijim istraživanjima brak je, meðu mlaðim generacijama, po?ela da zamenjuje "serijska monogamija" (vezivanje dvoje ljudi onoliko koliko im je prijatno zajedno, bez potpisivanja ikakvog ugovora).

I meðu mnogim, kako savremenim tako i anti?kim, filozofima i psiholozima postoji mišljenje da brak ima mnoge negativne uticaje na odnos izmeðu ljudi. Ako ne negativne, onda bar nema nikakav uticaj. Naime, ako bismo posmatrali samu suštinu pojma brak, onda on predstavlja zajednicu dvoje ljudi. Dakle, zajednica bilo kojih dvoje ljudi jeste brak!

Upravo zato treba koristiti izraz "zakonski brak" za ovu vrstu zajednice koju name?e patrijarhalno društvo. Po njemu brak se definiše kao "zajednica izmeðu muškarca i žene" i time se isklju?uje pravo na brak/zajednicu istopolnim osobama, a brak dobija neko "više" zna?enje od onog "izvornog".

Ako bi brak bio ono što u suštini i jeste ("zajednica dvoje ljudi") onda ne bi ni postojala potreba za ozakonjenjem takvog ?ina zajedništva. Ne bi postojala ni potreba za "javnim deklarisanjem braka" i naravno ne bi bio problem i da istopolne osobe žive u takvoj zajednici.

Ali, današnje (patrijarhalno) poimanje braka svakako nije nastalo samo po sebi. Ono vu?e korene iz klerikalnog društva, tj. iz biblijskog tuma?enja pojma brak! U Bibliji se brak definiše upravo onako kako ga danas naši zakoni definišu (još jedan dokaz o povezanosti crkve i države u nas). Ona društva koja su dostigla "poptunu sekularnost" danas i mogu da se vrate onoj definiciji o zajedništvu dvoje ljudi, a kada se brak tako definiše više ništa ne predstavlja preperku istopolnoj zajednici!

Ina?e, odgovor na pitanje o ženidbi ?u dati tek kada i naše društvo bude definisalo brak kao "zajednicu dvoje ljudi". U takvu vrstu braka svakako ?u u?i!
Korisnikov avatar
By svejedno
A nisam glasao jer nema opcije 'ne znam'.
By katarinadimedici
Zapravo, kod nas je ve? odavno izjedna?ena vanbra?na zajednica sa bra?nom, a kako sam bila u obe, to zaista tako i funkcioniše, verujte na re?! Zapravo, "bra?na zajednica" samo bespotrebno komplikuje život, sa tim par?etom papira dobiješ samo komplikacije, ništa drugo!
Korisnikov avatar
By ok_decko
Brak?
Iz ove perspektive, nikada. Ne znam ni kada bi bio dozvoljen brak izmeðu homoseksualaca ovde... Nisam nikada bio, niti ?u biti za tako nešto, mislim, ako taj papir treba da me obaveže na neku vernost, posve?enost i sve što ide uz to...
Svakako bih voleo da imam dete, i kako vreme odmi?e, sve ?eš?e mi se motaju takve misli po glavi. Samo, gde prona?i surogat majku?:cekam:
Korisnikov avatar
By Adenim
bicu kratak, kao i uvek - NE!
Korisnikov avatar
By Tweety
imam 25 godina i mlad sam za brak, a i nasi zakoni ne dozvoljavaju gay brakove... sa 35 sam siguran da cu i u srbiji moci da na neki nacin ozvanicim gay vezu! necu ostariti sam kao ni vecina mojih str8 prijatelja! imacu coveka kojeg cu voleti i sa kojim cu ostariti u to duboko verujem, bio to moj sadasnji decko ili neko sasvim deseti.... zasto odmah ako smo gay moramo biti osudjeni na propast u starosti!? ako sa 25 tako posmatramo stvari i unapred se osudimo na propast, naravno da ce nas ona i zadesiti... p.s.da i imacu jedno dete sa vec nekom drugaricom, lez ili deckom ako bude bilo moguce...
Korisnikov avatar
By Gothrose
Glasala nisam jer ne mogu sa sigurnoshcju napisati ni "da" ni "ne"."Ne znam" bi,za mene bio naidealniji odgovor ali nema ga...
Za zivota,za ovih 33 godine,shvatila sam jedno-postoje stvari koje se u zivotu moraju desiti i teshko ih je izbecji.Zenidba(u mom sluchaju udaja)je neshto shto bih prebacila u X file "Gde te dan odnese".Nemam pojma shta cju raditi suta a kamoli znam da li cju se udati :neznam:
Imala sam par prilika u ziviotu da pristanem na to ali,hvala Bogu,proradio je na vreme racio pa sam se povukla od kojekakvih mushkaraca koje sam "volela" sa mrenom preko ochiju...Da sam se ovnovski zajurila u te "avanture" sada bih bila i udovica :roll:
Elem,mislim da necju...Nemam ja previsoke kriterijume ali zivot je ludnica,jako je teshko nacji kompatibilnu osobu sa kojom se perfektno razumesh a da vremenom ne pochnete da smarate jedno drugog.
Sem toga-brak kao institucija mi ne znachi puno,takorecji ne znachi mi nishta...Poshtujem tudje zelje i radujem se kada su oni srecjni ali me to ne navodi na "usedelichke" misli.
Pored toga,sve vishe se uveravam da bliskost,iskrenost,razumevanje,uzimanje i davanje,paznja,neznost,sloboda lichnosti...pa i sex mogu postojati i u vanbrachnim zajednicima.
Ako razliku u odnosima chini jedan papir-ja to ne priznajem!Trenutno zivim jako chudan zivot te pojam braka i shta znachi biti veran posmatram na malo drugachije nachine...
Zajednicu(vanbrachnu-u kontekstu gore nabrojanog)prihvatam i opravdavam-za brak ne nalazim dovoljno argumenata...Bar ne trenutno...
Uostalom,brak nije neshto vechito-i vanbrachna i brachna zajednica mogu da puknu na nesklopljive delove i to ih svodi na isto(ne rachunajucji komplikacije oko razvoda)...
Dete-dete bi moglo biti jedini razlog da se upustim u tako neshto,da ga ne bi ostala deca(prenosecji rechi svojih roditelja)zvala "kopile".No,i to se moze reshiti-otac da prizna dete i da se nastavi u vanbrachnoj...Ali,to su ipak prazna(?)razmishljanja ako u obzir uzmem svoju zdrastvenu situaciju i mogucjnost radjanja zdravog deteta...
Toliko,gledano iz ovog mog :lood: nachina zivota...

:lukavi:
Korisnikov avatar
By taurus
Originally posted by Mahoney Eleven
sta ce biti sa nama?

za 20, 30 godina? (kao u onoj pesmi ane stanic)

sada imamo 20-tak ili 30-tak godina, ovde smo, ucimo, radimo, studiramo, stvaramo, tek sticemo neka znanja...

sta ce biti sa nama u buducnosti?

hocemo li se IPAK ozeniti (i karati neke klince krisom), hocemo li naci partnera i sa njime ostariti, hocemo li ziveti u srbiji ili negde daleko, hocemo li imati koga za ruku da setamo po plazi ili cemo i dalje biti sami?

hocemo li imati porodicu, brak i decu, ili cemo imati MUZA ili cemo zauvek biti prokleto sami?

jako sam zabrinut.
i za sebe, ali i za vas.

:placko:
Brini ti za sebe mi cemo se snaci!:mazi:
Korisnikov avatar
By Zenica_boy
Ako bude dobar miraz što da ne?:leviathan:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!