Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Nestao
Da li je neko citao Stranca????

kakvi su utisci>>>???

Ja sam zbunjen.....

Da cujem vasa misjanja..... Ravnodusan covek ili covek koji tezi mudrosti ili pak pobunjenik sa razlogom?????
Korisnikov avatar
By Tot
O tome su pisane studije, o Mersou i tome ko je on zapravo; no presko?io bih sve to i krenuo od utiska koji ide iz simpatije prema tom liku, saživljavanja. Opšte je mesto da je Merso ?ovek današnjice koji je do krajnjih granica doveo svoju sumnju i ose?aj nepripadanja.

Dakle našao se tu gde se našao i shvatio da ne pripada; alijeniran, nesre?an, neprilagoðen, uskra?en, povreðen...sve je to manje važno...Merso je jednostavno ?ovek koji ne pripada ovom našem svetu, doveo je do krajnosti sve naše neizvesnosti...iako ga ne bih nazvao mudrim ono što ga približava mudrosti je jak intelekt koji odbacuje privide drugih...smatra nebitnim to što se oko njega neko kre?e kao i to što mu sude...jer je prihvatio neminovnosti svoga izgnanstva( a takvim se ose?a u našem svetu).To nije fatalizam mudraca, ali ni o?ajnika, ni onoga ko se samosažaljeva ni onoga ko želi izbe?i odgovornost. To je fatalizam krajnje i bolne lucidnosti. Otuda on ne može više lako biti povreðen ali se ne može ni nadati. To je danak odbacivanju svih privida.

Nije ni pobunjenik- samo odbija da prihvati svako uto?ište svaku nadu...

?ovek koji ne može da se uklopi, koji ne može da veruje, koji ne može da se nada..l istinski neprilagoðen a ipak nije bolesnik kakvim ga ponekad vide. On ne pripada ni jednom svetu.

Merso koji bi pripadao nekom plemenitijem svetu a zatim došao meðu nas mogao bi nam pomo?i jer sagledavanje naše egzistencije potrebuje njegov nemilosrdni stav neprihvatanja.

Ipak, takav Merso mesija ne postoji i ne treba ga meðu ljudima ni tražiti.
Korisnikov avatar
By Kupper
'Stranac' je tezak, neockivan, ne moze se procitati jednom, ne moze tek tako. Trazi prilican napor, onaj dobar napor.

'Samo, ili tek u veku apsurda, u 20. veku, mogu? je roman "Stranac" ?iji je glavni junak Merso sasvim o?ito prava li?nost krize. Za Marsoa, kao i za njegov arhetipski uzor-modernog ?oveka - kriza li?nosti je postala i ne prestaje to da bude, svojevrsna "conditio humana". I samo u takvom psiho-socijalnom okruženju, "legitimno" je da u zbirci eseja "Mit o Sizifu" Alber Kami napiše i ovo: "Postoji samo jedan doista ozbiljan filozofski problem - samoubistvo". U osnovi, za egzistencijaliste, posvemašnja kriza - od krize duhovnosti do krize slobode - može se supsumirati kao užasavaju?a kriza smisla. Zato je, da se poslužimo definicijom A. Kamija, naš savremenik, u stvari, apsurdni ?ovek.
I sama kriza postaje apsurdna. I apsurd je u krizi.'

Dakle, 'Stranac' se ne sme citati, kao sto sam Camus kaze' u dokolici. Trazi ocaj, usamljenost i subjektivni osecaj apsurda. Tek u takvim uslovima, pogledadi korice i otvoriti prvu stranu. Jer Marso odmah hvata za gusu.

I, kao sto Tot napisa, medju ljudima ga ne traziti.

Camus rece jednom i:

'Ne idi ispred mene,
mogu da te ne sledim.
Ne idi iza mene,
mogu da te ne vodim.
Prosto, idi pored mene
i budi moj prijatelj.'

E, to je onaj dobar Kami. 'Stranac' se samo cini takvim, u naznakama zove i peca. Zato ga citati potpuno spreman.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Hefaistion
Da li je neko citao Stranca????
?uj ?itao... dali su mi knjigu u školi kao nagradu na kraju osmog razreda za odli?an uspeh... a radili smo ga posle u drugom ili tre?em srednje kao lektiru.
Na kraju osmog razreda mi ništa nije bilo jasno zašto se tako ponaša, u srednjoj školi mi je bilo jasnije, mislim da sam tada bio u nekoj krizi, da, onda je sigurno bio drugi razred.
Da cujem vasa misjanja..... Ravnodusan covek ili covek koji tezi mudrosti ili pak pobunjenik sa razlogom?????
Pre svega, mislim da je Marso "funkcionalno autisti?an" ?ovek (ne kao ja, nego u onom drugom smeru - on je "odrasli autisti?ar" i ništa ga ne interesuje, kao moju mamu, koju nikad nisam uspeo da ubedim da je neka knjiga interesantna i da treba da je pro?ita; ja sam "dete autisti?ar" i interesuju me detinjarije zbog kojih ne konstatujem svet "odraslih" - vidi po forumu).
Neke od njegovih re?enica (kada detaljno opisuje redosled svega što je uradio, kada citira novinske ?lanke) neodoljivo podse?aju na re?enice malog Kristofera iz "?udan dogaðaj sa psom u neko doba no?i"; naravno, Kristofer je "dete autisti?ar" pa je samim tim i zabavniji.
Korisnikov avatar
By Nestao
Originally posted by Tot
O tome su pisane studije, o Mersou i tome ko je on zapravo; no presko?io bih sve to i krenuo od utiska koji ide iz simpatije prema tom liku, saživljavanja. Opšte je mesto da je Merso ?ovek današnjice koji je do krajnjih granica doveo svoju sumnju i ose?aj nepripadanja.

Dakle našao se tu gde se našao i shvatio da ne pripada; alijeniran, nesre?an, neprilagoðen, uskra?en, povreðen...sve je to manje važno...Merso je jednostavno ?ovek koji ne pripada ovom našem svetu, doveo je do krajnosti sve naše neizvesnosti...iako ga ne bih nazvao mudrim ono što ga približava mudrosti je jak intelekt koji odbacuje privide drugih...smatra nebitnim to što se oko njega neko kre?e kao i to što mu sude...jer je prihvatio neminovnosti svoga izgnanstva( a takvim se ose?a u našem svetu).To nije fatalizam mudraca, ali ni o?ajnika, ni onoga ko se samosažaljeva ni onoga ko želi izbe?i odgovornost. To je fatalizam krajnje i bolne lucidnosti. Otuda on ne može više lako biti povreðen ali se ne može ni nadati. To je danak odbacivanju svih privida.

Nije ni pobunjenik- samo odbija da prihvati svako uto?ište svaku nadu...

?ovek koji ne može da se uklopi, koji ne može da veruje, koji ne može da se nada..l istinski neprilagoðen a ipak nije bolesnik kakvim ga ponekad vide. On ne pripada ni jednom svetu.

Merso koji bi pripadao nekom plemenitijem svetu a zatim došao meðu nas mogao bi nam pomo?i jer sagledavanje naše egzistencije potrebuje njegov nemilosrdni stav neprihvatanja.

Ipak, takav Merso mesija ne postoji i ne treba ga meðu ljudima ni tražiti.
:up:
Korisnikov avatar
By Nestao
Ono sto mene fascinira kod Stranca i jeste taj suvisni lik!Lik koji ne pripada nijednoj drustvenoj grupi,nijedom svetu!!!Suvisnost i nepripadnost kao kod Bajrona....i pomalo u Onjeginu!

Btw-samo se u 3 slucaja moze osetiti cista emocija ,koja nije potisnuta fizickim potrebama....belezio sam

1.kada oseca mrznju svih ludi u sudnici i to ga tera na pomisao o plakanju
2.kada zeli da poljubi svog prijatelja koji je svedocio
3.kada mu se srce steze pred svitanje poslednjeg dana

dopada mi se!
Korisnikov avatar
By Mars
Citam ga odprilike jednom u svake dve godine.

Mnogo toga mi se dopada.
Malkice sam opsednut time da snimim savrsen film dok ga citam.
By Ulix
Poznajem jednog Mersoa, i ponekad ne znam da li zelim da budem kao on(o), da li mu zavidim, ili zelim da ga ubijem.

Roman, uz Cekajuci Godoa, ostaje moje stivo za uz alkohol.
By Lemur
Ja sam "Stranca" prvi put procitao u cetvrtom razredu gimnazije. Bio sam odusevljen. Tada sam prvi put uspeo da dobijm 5 kod moje profesorke srpskog.

Mislim da je vreme da je ponovo procitam!
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Lemur
Ja sam "Stranca" prvi put procitao u cetvrtom razredu gimnazije. Bio sam odusevljen. Tada sam prvi put uspeo da dobijm 5 kod moje profesorke srpskog.

Prava stvar. Citaces sasvim novi roman. Zaista, jedan je u 18, mnogo bolji kad si stariji, kad vise znas...
Korisnikov avatar
By konstantin laufer
nakon sto sam ga procita do dana dananjeg, upoznao sam barem 10 Mersoa, uglavno su bili pederi, mislim da je Kami treba da mu da taj atribut.
Korisnikov avatar
By Zooey
Stranac je prva knjiga koju sam procitala od Camus-a i koja me je ujedno i najvise dirnula. Onaj govor Mersoa pred kraj knjige me je odusevio.
Korisnikov avatar
By Mars
Moj brat od tetke je isti Merso, a nije peder.

I inace ne mogu da zamislim Mersoa a da je peder!

Marsovo dupe - za 18 puta gusce trepavice!
http://www.revlon.com/
Korisnikov avatar
By Njuskalo
"Stranac" je roman o uskracenoj slobodi i torturi koju drustvo sprovodi nad pojedincem. Merso je arhetim coveka koji odbija svako "treba da..." koje mu se namece i svaku komunikaciju izmedju ljudi koja podrazumeva "treba da..."

Ne delim fascinaciju Kamijem koju ste iskazali do sada. Ne kazem da je los, vec samo da mom ukusu mnogo vise prija jedan Andre Žid i recimo "Podrumi Vatikana" nego Kami. Apsurd se kod Žida nalazi u covekovoj aktivnosti, a kod Kamija u covekovoj pasivnosti, pa opet svi samo Kamija nazivaju piscem apsurda.
Korisnikov avatar
By Mars
Da. Ako ti je Zid vec blizak kao knjizevnik, verujem da ce da te zanima i njegov dnevnik.

[/i]Marsovo dupe - za 18 puta gusce trepavice![/i]
http://www.revlon.com/
By ~ Le Saint X ~
:france:

bien sur...
najvise me fascinira Kamijeva recenica...kratka i koncizna...

:france:
Korisnikov avatar
By Sunce
Strancu se često vraćam.
Korisnikov avatar
By Zoe
Ja sam "Stranca" ponovo nedavno procitala.

Nasla sam da mi je blizak jako. Ne Zoei, nego meni.

Slazem se sa Totom, a i Jukiejem da je autistican, all in all.....ne mogu sad, uostalom, svi ga dozivljavamo slicno, a ja vrlo prirodno.
Korisnikov avatar
By shishmish
Originally posted by Lemur

ISTO! Ne verujem... samo mislim da je bio treci srednje u mom slucaju... i jedina lektira za koju sam se javljala dobrovoljno da komentarisem....
potrazicu sad knjigu po kuci
Korisnikov avatar
By hlaefdige
a onda mi se desio "Uliks"....znam, znam, znam...nije to isto....
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam bila odusevljena tom knigom u srednjoj skoli. Znam da sam prepisivala odlomke u dnevnik i citala je i na engleskom (valjda zbog silnog odusevljenja)... E sad tesko bih mogla da je sada komentarisem posto je to bilo poodavno :deda: Javlja mi se samo jedna rec vezano za tu knjigu - "besmisao" i da sam se ja kao nesto tu u to vreme jako pronasla... Ne znam kakav bi mi bio utisak kada bih je danas citala...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
My dear hephaestion... :cigareta:
Stranac? Ljubicastozelenizelenoljubicasti egzistencijalni tragicar.
But, pay no attention to me... :leviathan:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!