Originally posted by gari
Svako dete zaslužuje da se podrži. Ne mogu sva deca da budu odli?na, niti mogu da budu na ?asu "mumije" koje sede bez re?i i slušaju svog nastavnika koji "ex katedra" drži predavanje, obi?no frontalnom metodom verbalisti?ki. To je prevaziðeno.
A skole bi mogle da se potrude da profesorima obezbede didakticka sredstva (ne, to se ne koristi samo u nastavi sa mentalno zaostalom decom i onom koja imaju fizicke nedostatke) koja ce poboljsati rad. Recimo, bilo bi kranje korisno obezbediti racunare i projektore, kako bi ucenicima mogli da se prikazu kratki filmovi, animacije i da ne moraju da se crtaju seme. Ne bi bilo zgoreg ni nabaviti mikroskope, modele organa (mozak, pluca, bubreg...). Mnoge skole ne poseduju nijedno od navedenih sredstava, nemaju cak ni funkcionalne grafoskope, a sve sa opravdanjem da ce to ucenici rasturiti i ukrasti. Istini za volju, mi smo u srednjoj imali kompote (paraziti, fetusi, neki organi u formalinu) i to nikad niko nije ukrao. Inace, formalin je otrovan.
Displina na ?asu mora postojati to je jasno /mada se Dr Ivan Ivi? maltene zalagao za haos u u?ionici sa nekim radionicama/. Sada je aktuelna tzv. aktivna nastava gde su skoro svi u?enici uklju?eni u proces u?enja, dakle na neki na?in moraju se uklju?iti u tok ?asa a to podrazumeva da ili moraju govoriti, ili crtati, ili raditi nešto što odgovara njihovim afinitetima.
Mnogi ucenici jednostavno ne zele da ucestvuju u casu. Iz razl;icitih razloga (ne interesuje ih, nije im jasno, a ne bi da ispadnu glupi, ili misle da je to ulizivanje), a kada krenes da delis pluseve i minuseve i da prozivas na odgovaranje onda je to teror i to im ne odgovara. Nije ok drzati monolog, a nije ni prozivati. A ko sme da se osloni na njihovu dobru volju i saradnju?
Disciplinske jedinice ne postoje /bar za mene ne/ i uvek sam se sa kolegama razilazio oko toga. Iz njihovog iskustva znam da su oni koji bi dobili jedinice zbog nediscipline obi?no bili još gori i namerno pravili nered na ?asu da bvi bili "heroji" u o?ima drugova. Sve se može rešiti i bez nasilja-fizi?kog ili psihi?kog...Lepa re? i gvozdena vrata otvara...
Disciplinske jedinice ne treba primenjivati, ali mozes da primenjujes izbacivanje sa casa. A ko i sledeci put bude hteo da bude "heroj", moze opet da izadje sa casa. Ako propusti vise od trecine gradiva iz neopravdanih razloga ide na razredni ispit. Pa kom obojci, kom opanci. Na tu lepu rec mogu da racunaju oni koji je i zasluze, a oni koji ne, trebali bi da budu svesni posledica. Bar sto se tice srednjoskolaca.