Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Ajde koga ne mrzi da me u najkracem podseti o cemu se radi.

Pamtim samo da sam imao knjizicu i nista vise.
Mozda je nisam ni procitao.

Deca vole krompirice i sladoled, a odrasli - Marsovo dupe!
http://men.style.com/
Korisnikov avatar
By Kupper
Mrzi me. A sta ce ti to?
Valjda je bio neki rob:mljac:
By Storm
Tu je knjigu napisala tadašnja/tamošnja verzija Sonje Biserko. Harijet Bi?er Stou.
Knjiga je uspalila duhove i dolila ulje na vatru, kasnije je došao graðanski rat.
Posle tolikih dokumentaraca o ameri?kom graðanskom ratu, nešto mi se ne ?ita ta knjiga...
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Kupper
Mrzi me. A sta ce ti to?
Valjda je bio neki rob
Pa je l' te mrzi ili valjda-je-bio-neki-rob??

Jeste bio rob, toliko znam i ja. Inace, polje A2 vecerasnjih asocijacija, pa me podsetilo.

Pretpostavljam da je neka fora sa decom, crnom i belom koja su ga obozavala, a on se zlopatio i sanjao slobodu. Mozda cak i oprastao svojim dusmanima.... Tako mi se nesto javlja.

Samo ne znam odakle koliba... I kakao li je naziv originala, da potrazim....

Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Storm
Posle tolikih dokumentaraca o ameri?kom graðanskom ratu, nešto mi se ne ?ita ta knjiga...
Ja na tu temu citao valjda jedino Korene. I mada su mi na momente bili previse razvuceni, opsti utisak bio je pozitivan. Autobiografska crta u finalu, posebno.

Korisnikov avatar
By Kupper
Dobrica Cosic nikad nije pisao o Gradjanskom ratu u Americi:roll:

Btw, u originalu - 'La Case de l'oncle Tom', 'La Case de
L'Onclu Tom', 'Uncle Tom's Cabin'.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Kupper
Dobrica Cosic nikad nije pisao o Gradjanskom ratu u Americi
:doh:

Ko pominje Cosica ovde, ja pricam o Korenima (Roots) Alex Haley.

http://men.style.com
By Storm
Ovo je možda dobra prilika da spomenem jedan odli?an roman o ameri?kom graðanskom ratu, koji se ?esto potpuno pogrešno svrstava u žensku literaturu. Prohujalo sa vihorom.
Super je knjiga. ?ak avangardna, i za ono vreme, i ina?e.
:up:
Korisnikov avatar
By jukie
Ja se se?am da sam jednom pro?itao nešto negativno za taj lik ?i?a Tome (kritiku je pisao neki crnac) ; navodno se ?i?a Toma nije borio za slobodu nego se prilagodjavao bela?koj dominaciji. Tako da taj deo sa opraštanjem svojim dušmanima verovatno ima neke veze sa tim.
By Simor
Imam strip radjen prema knjizi "Cica Tomina koliba". Eto ti mogucnost da na lak nacin obnovis gradivo.
By Simor
Originally posted by jukie
Ja se se?am da sam jednom pro?itao nešto negativno za taj lik ?i?a Tome (kritiku je pisao neki crnac) ; navodno se ?i?a Toma nije borio za slobodu nego se prilagodjavao bela?koj dominaciji. Tako da taj deo sa opraštanjem svojim dušmanima verovatno ima neke veze sa tim.
I ja sam citao kritike na racun knjige i vec sam zaboravio sustinu kritike, ali mislim da je bila usmerena na stereotipno prikazivanje Afroamerikanaca (jbg, Harriet Beecher Stowe je ipak bila bela spisateljica, te verovatno, iako protiv ropstva, nije mogla da izbegne rasisticke stereotipe karakteristicne za vreme u kojem je zivela).
Korisnikov avatar
By queeria
Joj ova deca, ne samo sto nece da chitaju, vec nece ni da gledaju film "Chica Tomina koliba", nego bi da im neko preprica...
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Ima jedan vic na tu temu:

Dodje mladi pisac kod urednika i donese roman od 1200 stranica. Ovaj mu kaze da ga skrati jer niko danas nece da cita toliku knjigu i da dodje opet.
Mladi pisac prepravi rukopis i pojavi se opet sa 600 stranica. Urednik mu objasni da nema vremena da cita tolili roman i kaze mu da napise size.
Pisac sedne i napise size na 50 stranica, urednik opet nema vremena i trazi mu da preprica.
Pisac uzdahne duboko i kaze: "Jedna zena, dva muskarca. Jednog voli, za drugog je udata. Ne moze da se resi i baca se pod voz."
A urednik ce: "Budalo jedna, pa to je od reci do reci Ana Karenjina!"
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by Mars
Ajde koga ne mrzi da me u najkracem podseti o cemu se radi.

Pamtim samo da sam imao knjizicu i nista vise.
Mozda je nisam ni procitao.

ja roman nisam odavno citala ali sam citala dramsku verziju pre par sedmica a koliko znam dosta su blizu bar fabularno -

dakle prate se dve paralelne price - cica Tomina i Elizina. Cica Toma i Eliza su robovi na imanju "ne tako loseg" robovlasnika koji zbog dugova mora da proda Toma i Elizinog malog sina. Eliza grabi sina i bezi (preko zaledjenog jezera progonjena) i uspeva da pobegne do Kvekera koji su protiv robovlasnistva. Cica Toma je prodan jer ce radije da se zrtvuje nego da celo imanje bude prodato i svi robovi na njemu u ruke drugim robovlasnicima. Elizin muz se pridruzuje njoj i oni uspevaju da pobegnu u Kanadu. Cica Toma je kupljen od strane Evinog oca. Eva je mala, andjeoska devojcica koja obozava Toma i pred smrt (umrla jer andjeo kao ona ne moze da opstane na zemlji) trazi da se Tomu da sloboda. Njen otac obecava ali pogine pre nego sto potpise papire i Tom je ponovo prodan ali ovaj put groznom robovlasniku koji zeli da ga slomi. Trazi od Toma da bicuje druge robove, Tom odbija i biva ubijen batinama pred sam dolazak sina njegovog prvobitnog vlasnika koji je dosao da ga otkupi.

Roman je u vreme kad je bio izdat bio napredan jer je pozivao na ukidanje robovlasnistva. Napisala ga je belkinja sa severa H.B. Stone koja je imala malo kontakta sa realnoscu robovlasnistva i ropstva i jedan je od prigovora da je stvorila nestvarne likove. Najveci prigovor je to sto je Jukie naveo, mada ima jos vezanih za druge stereotipe (ima lik jedne "divlje" devojcice ...).

Osim romana postoje i predstave bazirane na romanu (melodramske verzije i reakcije na Cica Tominu kolibu od strane crnih pisaca) kao i mnoge filmske verzije. Prof. mi je rekao da pogledam madjarsku verziju koja navodno ima srpske seljake u ulozi robova ali nisam jos stigla da potrazim. Ako nadjem detalje javim ako ikoga zanima.
Korisnikov avatar
By Mars
Hvala, tramp!

Ok... Niz klisea poredjanih tako da pobude nase bazicne emocije.
Ne volim ovu vrstu kritika kada vidim, kada se stavi pod sumnju cela namera. Verovatno je moglo i bolje da se uradi, ali - zena je rekla sta je imala protiv robovlasnistva i to je dobro.

Ko ionako jos veruje da pisci mogu da menjaju svet?!?!
Niko nikad.

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!