Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Goran Smith
Slika

*Kršteni ste u Pravoslavnoj Crkvi?
***Vernik ste?
*****.. i pitate se kako dobiti spasenje Božije?!

***NA PRAVOM STE MESTU !!!
:eureka:

"POSAVETUJ ME, O?E!"
Odgovori sveštenika-duhovnika na uobi?ajna pitanja i nedoumice iz hriš?anske svakodnevnice i crkvenog života

Pomaže Bog bra?o srbi i svi dobri ljudi!
Pre 10tak dana sam dobio knjigu iz Manastira Velika Remeta sa Fruške Gore. Knjiga daje odgovore na pitanja i nedoumice iz svakodnevnog života svakog pravoslavnog hriš?ana...
Ja ?u se truditi vremenom prepisivati knjigu na forum u nadi da ?e vam ova knjiga pomo?i u svakodnevnom životu...

Info knjige:
Priredili: iguman Stefan i protojerej Milan Panteli?
Tehni?ki urednik: Milan Panteli?
Sa ruskog: Slavica Ðuki?

!!! Prvo pitanje i odgovor je za sve vas koji žele da pobede bludnu strast u sebi !!!

Kako pobediti bludnu strast u sebi?
Evo kako:
1- uzdržavaj se u jelu, pi?u i u snu i spavaj na tvrdom;
2- nikada ne prizivaj u se?anje telesne grehe koje si ranije po?inio;
3- izbegavaj isuvišne kontakte, razgovore, i šale i dodire sa licima suprotnog pola;
4- moli se Bogu da te izbavi od bludnih pomisli;
5- uzdržavaj se od ne?istih želja strahom od budu?ih kazni posle smrti;
6- ocenjuj se krsnim znakom i neka ti to bude oruðe za odbacivanje bludnih i pohotnih želja u tvom srcu;
7- ?eš?e misli na smrt
8- ?eš?e pristupaj Sv.Tajni Ispovesti i idi k duhovniku i njemu otkrivaj sve svoje pomisli
9- bavi se fizi?kim radom i de?ekaj kraj dana umoran;
10- ?itaj Sveto Jevanðelje i Svete Oce;
11- zadržavaj, obuzdavaj vid i sluh od svega što uzbuðuje bludnu strast (slike, ne?iste knjige, fotografije, filmove, status, razgovori, slu?ajni dodiri sa licima suprotnog spola kada ideš prevozom i sl.)
12- nemoj i?i na nudisti?ke plaže niti u saune.
Takoðe Sveti Anastasije Veliki je pisao: "Nemoj se skidati do gola: neka ode?a pokriva plot tvoju dan i no?, ?ak i nemoj sam ni da gledaš svoju nagotu telesnu. Kad si zdrav, nemoj i?i u banju ako nije nužna. Nemoj telo svoje mazati mastima, niti ode?u mirisati."

Kako se držati zlatne sredine, da ne bih bila ni tužna, a ni vesela?
Kad vidiš da neko kraj tebe pati, doðeš na primer kod N., da vidiš da je potištena i nevesela, onda treba da budeš ?vrst, veseo, da oskoliš ?oveka, a ako sve ide glatko, onda treba govoriti o ozbiljnim temama, a ne brbljati, uopšte, treba se brinuti o koristi drugih ljudi i raditi sve tako da drugi imaju koristi od tebe. A takva treba da budu ne samo dela, nego i re?i.

Zašto se savetuje boravak u prohladnim prostorijama?
Zato što to pomaže da se ?ovek bori sa opuštenoš?u, lenjoš?u i snom.

Šta treba raditi kada te hvale?
Kad ?uješ pohvalu na svoj ra?un, seti se svojih nedostataka (Sveti Filaret Moskovski). Ko hvali bližnjega svog, ne misli mu dobro, ve? mu kopa duhovnu jamu u koju ?e ovaj, po slabosti ljudskoj, najverovatnije upasti.

Kako se treba odnositi prema nevernicima?
Njih treba žaliti i moliti se za njih. Potrebno je želeti da oni poznaju istinu i tražiti povoljne trenutke da se o tome natukne; a kad oni glasno po?nu napadati istinu, treba im blago, ali neodstupno pružiti otpor i posvedo?iti istinu, ali tako da ih urazumiš, i to je dosta (Sveti Teofan Zatvorenik).

Kad se probudim, nikako ne mogu odmah ustati iz kreveta.
Protiv te slabosti dobro sretstvo je da odmah ustanete iz postelje (Sveti Jovan Zatvorenik) i stanete na jutarnje molitve.

Rodila sam se kao pravoslavka, verujem u Boga, ali nisam sigurna da je za duhovnost i spasenje baš važno pripadati Pravoslavnoj Crkvi. Da li sam u zabludi ili ne?
Mi verujemo da je Pravoslavna Crkva jedina istinska Crkva i da van nje nema spasenja. Ako u to ne verujes, onda nisi pravoslavna Hriš?anka. Ako nisi poslušna svojoj Crkvi, onda se udaljavaš od puta spasenja. Jer, kako kažu Sveti Oci: kome Crkvanije majka, tome ni Bog nije Otac i kome Isus Hristos, Sin Božiji nije Spasitelj.

...i za kraj jedan prakti?ni savet...

Imam ikonu Božije Majke koja mi stoji na vetrini. Da li je to dozvoljeno?
U savremenim stanovima postoji problem postavljanja ikona. Obi?no se ikone stavljaju u naru?iti, "sveti ugao", koji, po mogu?nosti, okrenut ka Istoku. Poželjno je da ikone postaviti na slede?i na?in:
1- da ne budu pored televizora;
2- da pored njih nema nikakvih svetovnih slika ili skulptura, kao ni fotografija rodbine;
3- treba se truditi, po mogu?nostvu, da u vreme ?itanja molitvenog pravila pored njih gori kandilo. Najvažnije je skrešeno se i sa pobožnim trepetom odnosti prema ikoni.

U slede?em izdanju "Posavetuj me, O?e!"

-Imati TV u ku?i?
-O horoskopu i drugim paganskim verovanjima
..i još puno toga
NASTAVI?E SE* ... ;)

*sve ovisi o interesovaju korisnika za ovu temu

http://www.spc.org.yu/
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Eto nama novog rimejka pod naslovom "ma de?ko, ajde okadi" :muzika: :svetac:

:)
By Çâðê_DUP
Originally posted by AngraMaina
de?ko, ajde okadi
:smeh:
:smeh:
By Bombina
uh goraan ovo ne kazes amin
Korisnikov avatar
By SouthSide
Originally posted by Goraan
7- ?eš?e misli na smrt
...

:tornado:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Evo kako:
- pa kako da zaspim s erekcijom? :blush:
- but they were so sweet and sexyyyy :yes:
3- izbegavaj isuvišne kontakte, razgovore, i šale i dodire sa licima suprotnog pola;
- vazi, ali sa istim necem :evil:
- chujem eho... ???
a shta ako sam mazohist?
6- ocenjuj se krsnim znakom i neka ti to bude oruðe za odbacivanje bludnih i pohotnih želja u tvom srcu;
Chestimam kolega, ocenjeni ste sa 10!!
7- ?eš?e misli na smrt
pa zar nije nekrofilija greh?
8- ?eš?e pristupaj Sv.Tajni Ispovesti i idi k duhovniku i njemu otkrivaj sve svoje pomisli
sorry ne lozim se na brade a phonesex ne volem
ocem :fuck:
been there, done that ...
11- zadržavaj, obuzdavaj vid i sluh od svega što uzbuðuje bludnu strast (slike, ne?iste knjige, fotografije, filmove, status, razgovori, slu?ajni dodiri sa licima suprotnog spola kada ideš prevozom i sl.)
ma da se ja iskasapim, lakshe ? ili i mi smemo da imamo svoje chempresice?
ma jel? pa vruce je :blush: a povratak prirodi?
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Originally posted by unic0rn
a shta ako sam mazohist?
:mljac:

..slede?i put dolazim sa bi?em :bic:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Vec sam video jednu knjigu sa istim naslovom i najezio se! Fuj! 80% knjige je za baciti. Ne zna se sta je gluplje-pitanja ili odgovori. Takve knjige (iako im to nije namera) zaglupljuju ljude i od njih prave fanatike.
Korisnikov avatar
By O b o z a v a m T e !
Originally posted by unic0rn
Evo kako:
- pa kako da zaspim s erekcijom? :blush:
- but they were so sweet and sexyyyy :yes:
- vazi, ali sa istim necem :evil:
- chujem eho... ???
a shta ako sam mazohist?
Chestimam kolega, ocenjeni ste sa 10!!
7- ?eš?e misli na smrt
pa zar nije nekrofilija greh?
sorry ne lozim se na brade a phonesex ne volem
ocem :fuck:
been there, done that ...
ma da se ja iskasapim, lakshe ? ili i mi smemo da imamo svoje chempresice?
ma jel? pa vruce je :blush: a povratak prirodi?

Ti si jedan jeretik, paganin, satanista, bludnik, nevernik, imas zle i namerno crne misli i vredjas Crkvu Svoju. Kako te nije sramota! Ovako se ponasas kao Administrator?! Strashno! Ove druge i razumem, ne znaju ljudi sta je to Istina i zivot u njoj, ali ti, koji treba da sluzis za primer, da das ovavak stav.... Bice da kad treba da udjes u crkvu ona zatvara svoja vrata...?

:pop:
Korisnikov avatar
By KiWi
"POSAVETUJ ME, O?E!"
....
...

Zar je taj ?ovek baš toliko popularan da se mora napisati: obuzdravaj se ood statusa! .. mislim, stvarno ...

a sad ozbiljno..

@ O b o z a v a m T e ! :

Podržavam sve što si napisao, ali razumi da je Unicorn najverovatnije sve gore navedeno napisao u šali.. ne verujem da je on neki ateista koji ima takav odnos prema religiji.. svi moderatori i administratori (pa i on) forum gledaju kao jedno veliko zezanje, i ne pridaju mu veliki zna?aj...

Jedino mi nije jasno zašto si napisao ''Svoju Crkvu'' kada je on svojim stavom o?ito pokazuje da crkva nije nešto ?emu se on priklanja, i da mu je zadnja namera da je naziva svojom.
Korisnikov avatar
By KiWi
P.S. Možemo se zezati oko svega, ali kada je religija u pitanju, stvarno nemam smisla za humor.. nešto mora ostati sveto
Korisnikov avatar
By Savitar
Upravo ovakva i slichna literatura obesvecuje ono malo svetog, ako ga je ikad i bilo, u celoj prichi
By Gost
8- ?eš?e pristupaj Sv.Tajni Ispovesti i idi k duhovniku i njemu otkrivaj sve
"?ini mi se da je hriš?anstvo, od momenta kada je unutar rimskog carstva postalo politi?ka i društveno ogranizovana snaga, donela ovu vrstu mo?i u svet koji o njoj kao takvoj još ništa nije znao. Ne?u ulaziti u konkretni tok ovoga, kako se hriš?anstvo razvilo kao crkva, kako su sveštenici unutar crkve zauzeli posebnu poziciju, kako su izvršavali obaveze da pružaju izvestan broj usluga, kako su kona?no postali pastiri hriš?anske zajednice. Verujem da se po?ev od IV veka, ?ak od III veka, razvio mehanizam mo?i koji je vrlo važan za ?itavu istoriju hriš?anskog Zapada, naro?ito za istoriju seksualnosti.

Šta zna?i uopšte za zapadne ljude da žive u jednom društvu gde postoji mo? ovog pastirskog tipa?

Prvo: Postojanje jednog pastira zna?i da se on obavezuje da se stara o spasenju svakog pojedinca. Drugim re?ima, spasenje je na hriš?anskom Zapadu istovremeno individualna stvar - svako teži svom spasenju, ali pri tom on nema nikakvog drugog izbora. Hriš?ansko društvo, hriš?anska društva nisu pojedincima ostavila na volju da kažu: 'Da, ali ja ne želim da težim svom spasenju'. Od svakog se tražilo da se stara o svom spasenju: 'Biceš spašen, ili šta više, moraš preduzeti sve neophodno da bi bio spašen ili te kažnjavamo još u ovom svetu, ukoliko ne u?iniš sve neophodno za svoje spasenje'. Mo? pastira sastoji se upravo u tome da on ima autoritet da obaveže ljude na to da ?ine sve nužno potrebno za njihovo spasenje: spasenje je nužno.

Drugo: niko se sam ne stara o spasenju. Svako se trudi, naravno, za sebe, ali ono se može samo onda posti?i kada se prihvati autoritet nekog drugog. Prihvati ne?iji autoritet zna?i da sve radnje koje pred nekim stoje otvoreno, moraju biti poznate ili barem potencijalno poznate pastiru koji ima autoritet nad pojedincem ili nad više pojedinaca, i on ih prema tome može odobriti ili ne: stvari su tako dobro ureðene, znamo da druga?ije ne smeju biti ureðene. Ovo zna?i da pored starih pravnih struktura koja sva društva dugo vremena poznaju - naime da postoji odreðeni zajedni?ki zakon, ?ije se povreðivanje kažnjava - dolazi i jedna druga forma analize ponašanja, druga forma pripisivanja krivice, jedna druga vrsta osuðivanja, koja je mnogo rafiniranija, mnogo uža, i mnogo odreðenija: naime ona koja se vrši pastirom. Pastir može da obaveže ljude na to da sve ?ine što je nužno za spasenje, i on je u poziciji da nadzire ili da vrši neprestano nadziranje i kontrolu.

Tre?e: U hriš?anskom društvu pastir je onaj koji može da zahteva od drugih apsolutnu poslušnost, fenomen koji je nekada bio veoma važan i takoðe veoma nov. Galijsko-rimsko društvo poznavalo je, naravno, zakon i administrativne službenike. Ono je poznavalo carsku mo? koja je bila apsolutno autokratska. Ali u osnovi ne bi se nikad došlo na ideju u gr?koj ili rimskoj antici da se zahteva od nekoga totalna, apsolutna i bezuslovna poslušnost u odnosu na nekog drugog. Upravo se to meðutim dogodilo sa pojavom pastira i pastirske službe u hriš?anskom društvu. Pastir može pojedincima da, i to prosto na osnovu sopstvene odluke, i bez postojanja opštih zakona ili pravila, nametne svoju volju, jer - i u tome se sastoji važna osobina hriš?anstva - pojedinac nije poslušan kako bi postigao odreðeni rezultat, nije poslušan na primer kako bi prosto stekao naviku, veština ili kakvu zaslugu. U hriš?ansvu je apsolutna zasluga upravo sama poslušnost. Poslušnost treba da vodi stanju poslušnosti. Biti poslušan je osnovni uslov svih drugih vrlina. Poslušan kome? Pastiru. Ovde se radi o sistemu poopštene poslušnosti, i ?uvena hriš?anska poniznost nije ništa drugo do u izvesnom smislu internalizovana (pounutrena) forma ove poslušnosti. Kada sam ponizan, skrušen to zna?i da u tom momentu preuzimam upustva od nekog drugog, kada ih mi on daje, i da ja u toj volji drugog ja, koji sam najmanji, mogu da prepoznam samu volju božju."

M. Foucault, Seksualnost i mo?, http://www.gay-serbia.com/teorija/2005/ ... p?aid=1845
By Бреее!!!
da, slazem se sa Kiwijem oko unic0rnovog posta !!! :)

svako ima pravo da na odredjene stvari gleda sa njemu bliske tacke ... uni je odabrao zez ... i ja sam ateista, ali imam pak drugaciji pristup ... stvar je izbora ... ne bih voleo da neko iz toga izvlaci pogresne zakljucke o ljudima, posebno unic0rnu koga sam upoznao i za koga zaista mogu reci da je vrlo OK decko !!! :yes: :love: :friends:

:zastava: :zastava: :zastava:
By Gost
Originally posted by Kiwi
P.S. Možemo se zezati oko svega, ali kada je religija u pitanju, stvarno nemam smisla za humor.. nešto mora ostati sveto
Allen Ginsberg

Footnote to Howl

Holy! Holy! Holy! Holy! Holy! Holy! Holy! Holy! Holy!
Holy! Holy! Holy! Holy! Holy! Holy!
The world is holy! The soul is holy! The skin is holy!
The nose is holy! The tongue and cock and hand and asshole holy!
Everything is holy! everybody's holy! everywhere is
holy! everyday is in eternity! Everyman's an angel!
The bum's as holy as the seraphim! the madman is
holy as you my soul are holy!
The typewriter is holy the poem is holy the voice is
holy the hearers are holy the ecstasy is holy!
Holy Peter holy Allen holy Solomon holy Lucien holy
Kerouac holy Huncke holy Burroughs holy Cas-
sady holy the unknown buggered and suffering
beggars holy the hideous human angels!
Holy my mother in the insane asylum! Holy the cocks
of the grandfathers of Kansas!
Holy the groaning saxophone! Holy the bop
apocalypse! Holy the jazzbands marijuana
hipsters peace & junk & drums!
Holy the solitudes of skyscrapers and pavements! Holy
the cafeterias filled with the millions! Holy the
mysterious rivers of tears under the streets!
Holy the lone juggernaut! Holy the vast lamb of the
middle class! Holy the crazy shepherds of rebell-
ion! Who digs Los Angeles IS Los Angeles!
Holy New York Holy San Francisco Holy Peoria &
Seattle Holy Paris Holy Tangiers Holy Moscow
Holy Istanbul!
Holy time in eternity holy eternity in time holy the
clocks in space holy the fourth dimension holy
the fifth International holy the Angel in Moloch!
Holy the sea holy the desert holy the railroad holy the
locomotive holy the visions holy the hallucina-
tions holy the miracles holy the eyeball holy the
abyss!
Holy forgiveness! mercy! charity! faith! Holy! Ours!
bodies! suffering! magnanimity!
Holy the supernatural extra brilliant intelligent
kindness of the soul!

Berkeley, 1955
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
:up:
Korisnikov avatar
By KiWi
Dušane, ti baš voliš Copy/Paste opciju?
Korisnikov avatar
By SouthSide
Pa religija se sama potrudila da izbaci svaku svetost iz sebe, umesto da se bavi duhovnim stvarima,
dosla je do toga da prica ljudima kako da sebe prekoravaju jer imaju bludne misli :lood:
Mislim to hriscanstvo je tako licemerno!!!!
Nemojte da drkate, osusice vam se kicma,
mislite cesto o smrti??? :wtf:

Ko je bre ovde lud?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ako to radis iza chempresica onda se valjda potire i nie (b)lud :right:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by ZvezdasBG
:up:
"nešto mora ostati sveto"?!!! :puzzle: :wtf: :neznam:
Korisnikov avatar
By DIONIS
"8- ?eš?e pristupaj Sv.Tajni Ispovesti i idi k duhovniku i njemu otkrivaj sve svoje pomisli"

da mu otkrivam sve svoje pomisli?Pa da covek svrsi koliko ja umme to lepo da objasnjavam i time napravim jos veci greh?Taman posla! :snob:

dovoljno je sto covek zna cime se bavim i zna za moju seksualnost pa me pricescuje i nijednom ne cuh makar jednu rec osude a i ja se ne pricescujem njemu vec Bogu a meni do Boga ne treba sekretarica mada njene usluge koristim kad ja hocu i kako ja hocu i ne dopustam sekretarici(crkvi) da postane direktor(ja) ili gazda(Bog)
Korisnikov avatar
By O b o z a v a m T e !
:astral2: - KIWI-ju:)
:smiling:

moracu da promenim svoj humor inace ce te uskoro da me izbacite zato sto se smejem i PROVOCIRAM vas da se smejete...???
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Evo kako:
Znaci, treba svi da drzimo dijetu. Vazi...

Uh, al je bilo dobro ono...ma znate...pre godinu i po, tamo dole na plazi.. :blush:

Uh, dobro da mi nisu zabranili isvisne kontakte, razgovore i sale sa licima istog pola. Postacu religiozna, osecam...

Ne moljakam.

Moje zelje su najcistije zelje na svetu :djavo:

Moje srce prepuno je zeljaaaaaa....

7- ?eš?e misli na smrt
Mislim....mislim....mislim....mislim...jel bilo dovoljno ili moram jos malo?

Iju..."pomislila sam kako bi slatko pojela puding od cokolade sa komadom mladog, slanog sira, a posle toga bih popila veliku casu limunade"

:hekla:

Ne bih.

Ih...znaci, moracu da obrisem sve slike i sve video klipove iz svog racunara, i da vise ne dolazim na forum i vise ne pristupam Internetu... a jel se tu racunaju i slike sa osobama istog pola?

Ovo mi kvari planove za leto :rida:

Takoðe Sveti Anastasije Veliki je pisao: "Nemoj se skidati do gola: neka ode?a pokriva plot tvoju dan i no?, ?ak i nemoj sam ni da gledaš svoju nagotu telesnu. Kad si zdrav, nemoj i?i u banju ako nije nužna. Nemoj telo svoje mazati mastima, niti ode?u mirisati."

Jel papirna maramica spada u odecu????

Odavno nisam procitala nista smesnije ni umobolnije.
Korisnikov avatar
By gari
Opet sam došao na ve? apsolviranu temu, ali zaista mislim da su saveti iz te knjige "Posavetu me, o?e" preterani. Pa svemu ima granica, tu ima toliko toga što je prevaziðeno da je to prosto neverovatno da neko može da daje ovakve savete u ovom veku. Pa zar ne može to malo da se osavremeni, nego kao da smo u 15 veku. Koješta je da ne smem da se kupam nag, nego treba da se obu?em? Ima tu toga još, to ?uvanje od suprotnog pola, pa fizi?ki rad do umora itd...Nisu saveti baš prakti?ni...
:cobanica:
Korisnikov avatar
By StarTrek
Citao sam nesto slicno iz Saborne Crkve,mozda je to isto sranje. Govorilo se da ne treba ici u pozoriste i u bioskop,da ne treba slusati muziku i sta sve ne....
Mislim da sve koji sire takvu propagandu treba na sugavog magarca pa napolje iz zemlje!
Korisnikov avatar
By gari
Bio sam na edukaciji za reformisanu školu /u doba Gaše Lenjog/ i bio je jedan momak koji je trebalo da prvacima predaje engleski jezik. Pošto je on veliki vernik nazvao je jednog vladiku /?ije ime ne?u da pomenem/ da ga pita da li treba da predaje prvacima engleski jezik. Vladika mu je poslao poruku da NIKAKO ne predaje engleski jezik prvacima jer je to SATANSKI JEZIK. Mislim da je svaki moj komentar ovde suvišan.
:pucaodsmeha:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!