Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Da li mislite da ovakve i slichne stvari treba drzhati podalje od deteta ili... ?
Da li mislite da scene ubijanja na filmovima ili crtacima i nasilje u igricama ima losh efekat na dete?
Prochitao sam jedan sluchaj u SAD gde su dva maloletna deteta (ne znam tachno godine) uzela ochevu sachmaru i pucali u kola na autoputu i usmrtili nekoliko osoba, a oponashali su PC igricu "GTA"...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
sve zavisi da li je dete stupidno, i kolika se paznja posvecuje istom....
kao mali meni je bilo da li cu gledati horore, ili "krvave filmove" ili cu ici u sobu, vecinu puta sam ostajao i sada su mi horori jedan od omiljenih zanrova, ali nijedan me bash ne moze uplashiti kao nekada.....
:peace:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
mislim da im treba dozvoliti pristup svim sadržajima, ne verujem da je rešenje u cenzuri. s druge strane, poželjno je u tom istom detetu razviti mo? kriti?nog mišljenja, ne?emo mi uvek biti tu da ih kontrolišemo. niti to treba da radimo.
Korisnikov avatar
By mirth
Sestogodisnji klinac jednog poznanika je tako nakon nekoliko sati za kompom 'ladno izasao na ulicu i poceo da bije grupicu od nekoliko desetogodisnjih decaka.

Kada su ga pitali zasto je to uradio, rekao je: "Ma nema veze, ionako sam imao jos tri zivota.". (?!?!?!?!?!?!?!)

Izolovati dete od svega toga svakako nije zdravo, ali treba ipak biti jaaako oprezan sa doziranjem takvih sadrzaja.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by rei
Da li mislite da ovakve i slichne stvari treba drzhati podalje od deteta ili... ?
Da li mislite da scene ubijanja na filmovima ili crtacima i nasilje u igricama ima losh efekat na dete?
Prochitao sam jedan sluchaj u SAD gde su dva maloletna deteta (ne znam tachno godine) uzela ochevu sachmaru i pucali u kola na autoputu i usmrtili nekoliko osoba, a oponashali su PC igricu "GTA"...
Problem je po?etno u tome što roditelj ?esto i ne zna da li je to što dete gleda agresivno ili ne i u kojoj meri. U Americi se Spondž Bob smatra filmom za malu decu, dok meni recimo izgleda isto kao Ren i Stimpi, koji je sigurno za odrasle - dakle ne bih umeo da prepoznam šta dete gleda. Da ne pri?amo o Sout Parku.
Naravno ako roditeljima ne smeta nasilje kakvo se pojavljuje u igricama, kako ?e da ga zabrane? :sekirica: :beba:
Korisnikov avatar
By 2kune
Intelektualni i emocionalni razvoj nisu istovremeni, a oba tvore spoznaju. Što dijete može savladati intelektualno ne može emocionalno, i ono ne zna što zna?i pozljediti nekog ili ubiti ako samo vidi. Dijete još ne zna što je odgovornost, ?ak i ako odgovorno u?i, ide u školu i samo izvršava svoje zadatke. Ono se odgovornosti tek u?i. Odprilike do 35-te :smeh: Nakon toga smije se igrat puca?ina.
Korisnikov avatar
By cheda
Originally posted by lukeguy
mislim da im treba dozvoliti pristup svim sadržajima, ne verujem da je rešenje u cenzuri. s druge strane, poželjno je u tom istom detetu razviti mo? kriti?nog mišljenja, ne?emo mi uvek biti tu da ih kontrolišemo. niti to treba da radimo.
Kada kazes cenzura, to prosto zvuci kao da govoris o nekoj politickoj filtraciji podobnih od nepodobnih informacija. Umesto tog pojma mozda bi prikladnija bila jedna slozenija konstrukcija - 'mudro odstranjivanje onih elemenata koji ce u najvecem broju slucaja dovesti do losih posledica'.

Ovde je naprosto rec o nedovoljnoj razvijenosti kognitivnih i emocionalnih sposobnbosti deteta da jasno i nedvosmisleno razluci koje su informacije plod fikcije nekog tamo autora filma, a koje su informacije zaista stvarne i postoje u realnosti. Dakle, dete nije samo manje pametno i manje zrelo od odraslog coveka, vec je ono na kvalitativno drugaciji nacin pametno i 'zrelo'. Prosto intelekt i rasudjivanje kojim mi, kao odrasli ljudi razlucujemo o pojedinim, recimo, scenama iz filmova nije isti kao onaj kod male dece. Kada reziser osmisli scenu odsecanja glave, on ni za trenutak ne pomislja da upotrebi za tu scenu pravo ljudsko bice, niti da za 'krv' koja ce pritom sikljati upotrebi pravu ljudsku krv. Medjutim, ona lutka i crvena boja koji ce se u filmu upotrebiti ostace nepoznati krajnjem gledaocu koji nije svestan da se tako nesto radi, tj. detetu. Za dete ce to biti zaista covek i zaista ljudska krv. Ovu ilustraciju slobodno prosiri na sve ostale filmske trikove u prikazivanju surovih scena nasilja, i dobices prvi u listi afirmativnih argumenata u vezi sa pitanjem da li je takva 'cenzura' neophodna.
Izrazito ucenje po modelu bi mogao biti vec drugi argument na toj listi. Sto ne znaci da su to jedini argumenti te vrste.

---------------
:peca:
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Pa iz gorenaedenih primera cini mi se da je jedino mudro paziti sta deca gledaju/rade... ne obavezno onemoguciti pristup svim sdrzajima, ali posle nasmesnijeg crtaca i najuzbudljivije igrice popricati sa detetom i pokusati razjasniti sta i kako...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Prva sam gledala klanja i ubijanja na TV-u, ali sam umela da razlucim neke stvari.
Ali, ako je to nekom detetu primaran faktor, za to su krivi roditelji- niti Tv, niti samo dete.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by jukie
Problem je po?etno u tome što roditelj ?esto i ne zna da li je to što dete gleda agresivno ili ne i u kojoj meri. U Americi se Spondž Bob smatra filmom za malu decu, dok meni recimo izgleda isto kao Ren i Stimpi, koji je sigurno za odrasle
leave Sponge Bob out of this!!! :mad:
Korisnikov avatar
By Dina
Ja znam za jedan slucaj kod nas kad je dete iskocilo kroz prozor posto se sa drugim detetom igralo Duska Dugouska, a on ima xyz zivota. Deca su bila sama kod kuce, ali na srecu je dete palo na neko drvo koje je ublazilo pad. Tako da je ostalo zivo mada sa prelomima i povredama. Ja isto mislim da ne treba vrsiti cenzuru detetu i da je dobro da moze imati pristupe svim sadrzajima (ili mozda gotovo svim). Secam se da je bila neka tema o nasem detinjstvu koju je postavila Mirth i da smo ja i jos neki ljudi pisali da smo mogli gledati sve i da smo time sada zadovoljni. E sad naravno ima i razlicite dece, mozda neko dete ne bi interesovalo da gleda neki film koji je "za odrasle". Ali ja uglavnom mislim da je problem u roditeljima koji se cesto ne brinu o deci, ne na onaj nacin koji ja smatram bavljenjem. Tj. ne pricaju sa njima, ne objasnjavaju im nego ih tretiraju kao divljake pa se deca tako i ponasaju - shvataju onda stvari na neki svoj nacin i objasnjavaju sebi, pa to nekad moze dovesti i do nesreca.
Korisnikov avatar
By Alphatrione
Originally posted by Mr Dee
Pa iz gorenaedenih primera cini mi se da je jedino mudro paziti sta deca gledaju/rade... ne obavezno onemoguciti pristup svim sdrzajima, ali posle nasmesnijeg crtaca i najuzbudljivije igrice popricati sa detetom i pokusati razjasniti sta i kako...
Pa u stvari i da.
Mnogi TV uopste smatraju sttnim uticajem. Sto ovaj nikako ne mora da bude. Naprosto, neke se stvari moraju objasniti detetu.
Dakle, ako neko na filmu ostane bey glave, treba objasniti detetu da se to ne desava stvarno, vec da je samo lazno predstavljanje...

Deca su mali ljudi i uz adekvatno objasnjenje imaju kapaciteta da shvate mnogo toga.

Uostalom, ako nije moranje da nesto vidi... pa i ne mora....
:ccn:
By Ulix
Zabranom se nista ne postize. Ako se sa detetom lepo poprica o svemu, ne bi trebalo da bude problema.

Meni su oduvek roditelji dopustali da gledam sta hocu, i nisam ispao tako lose (valjda... nadam se:no: ).

Jednom sam kod brata od tetke petnaestak sekundi gledao Teletabise i dobio sam zelju da :testerica: nekog...
Korisnikov avatar
By tramp
mislim da je neoprostivo koristiti tv/comp/itd kao sitera/ku, sto ne znaci da treba sve cenzurisati ali mislim da u odredjenim uzrastima ne treba ostavljati dete samo sa nasiljem i ocekivati da ce samo da to procesuje kako treba. Isto tako iskljucivanje i menjanje kanala ne pomaze. Mislim da treba razgovarati sa detetom o tome sto se gleda. Pitati sta o tome misli, obratiti joj/mu paznju na probleme takvih programa. Jer koliko god roditelj nesto sklanjao/la dete ce biti tome izlozeno jer je drustvo puno nasilja. Kao sto 2Q2bst8 rece- razvijanje kritickog misljenja je bitno.
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Tja. Tema je kompleksna i ne bih sad ulazila u nju, samo cu podeliti osnovni utisak: Veci je problem sto su deca mogla do sacmare nego sto su igrala igricu.
By Ulix
Originally posted by zimizamizum
Tja. Tema je kompleksna i ne bih sad ulazila u nju, samo cu podeliti osnovni utisak: Veci je problem sto su deca mogla do sacmare nego sto su igrala igricu.
:klap: :klap: :klap:
Lepo receno.
Korisnikov avatar
By Alphatrione
Da, lepo je receno... ali mislim da je za neke stvari pitanje modela...

Zapravo, da li ce dete, kojem je objasnjeno sta radi sacmara i kakve se stvari desavaju na filmovima ovakvim ili onakvim, prici sacmari i upotrebiti je, ili ce dete koje nema pristup sacmari, pa mu nije objasnjeno kako se Dusko Dugousko uvek vrace, probati da obavi duskov famozne "abrakapokus" let?

Elem, kako nekoliko ljudi gore rece, deci valja mnoge stvari objasniti. Odnosno, napraviti jaci model od onog kojeg stvara TV/Video/Racunar, sto ce verovatno znaciti malo vise provodjenja vremena s tom decom...

Pada mi na pamet, kao pandan ovoga, kako se Internet komunkacija medju mladjom LGBT populacijom odnosi na medjusobnu prisnost/toplinu/zajednistvo/zelju za telesnim kontaktom koji nije seks?
Korisnikov avatar
By KiWi
Ja sam kao mali (6,7,8 godina) obožavao horore... Petak 13., Gospodari Pakla 1 i 2 ... Strava u ulici brestova.. a kineske horore sam prosto gutao... onda sam (sa nekih 10god) prešao na nau?nu fantastiku.. pa polako i na komedije.. a u pubertetu i na drame..

I šta mi danas fali? Ništa :) Mislim da su ''nasilni'' filmovi samo izgovor za roditelje koji nisu umeli da vaspitaju svoju decu. Da je stvarno toliki uticaj filmova na razvoj deteta, svako drugo dete bi ve? do sada bilo masovni ubica...

Dakle, važnije je ku?no vospitanje od filmskog programa
By Ulix
Originally posted by Alphatrione
Da, lepo je receno... ali mislim da je za neke stvari pitanje modela...

Zapravo, da li ce dete, kojem je objasnjeno sta radi sacmara i kakve se stvari desavaju na filmovima ovakvim ili onakvim, prici sacmari i upotrebiti je, ili ce dete koje nema pristup sacmari, pa mu nije objasnjeno kako se Dusko Dugousko uvek vrace, probati da obavi duskov famozne "abrakapokus" let?
Kao mali sam obozavao Duska Dugouska (jos se tada, dakle videlo da sam peder :lol: ) pa mi tako nesto nije padalo na pamet.

@ Kiwi - imamo isti filmski razvojni put i, zamisli to, ni ja jos niko nisam :testerica: mada jesam malo :lood: :yes:

Neodgovornim roditeljima sve moze posluziti kao izgovor.
Pustimo ministru Vuksanovicu da predlozi da se zabrane agresivni filmovi da na TVu gledamo samo ekranizacije romana Danijele Stil, posto je vec pametno smislio da maloletnike hapse posle ponoci.
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Originally posted by Mr Dee
Pa u stvari i da.
Mnogi TV uopste smatraju sttnim uticajem. Sto ovaj nikako ne mora da bude. Naprosto, neke se stvari moraju objasniti detetu.
Dakle, ako neko na filmu ostane bey glave, treba objasniti detetu da se to ne desava stvarno, vec da je samo lazno predstavljanje...

Deca su mali ljudi i uz adekvatno objasnjenje imaju kapaciteta da shvate mnogo toga.

Uostalom, ako nije moranje da nesto vidi... pa i ne mora....
:ccn:
Joj kako ja tebe volim :)

Sa decom samo treba puno, puno, puuuuno, strpljivo prichati.
Korisnikov avatar
By Alphatrione
Originally posted by Kiwi
Ja sam kao mali (6,7,8 godina) obožavao horore... Petak 13., Gospodari Pakla 1 i 2 ... Strava u ulici brestova.. a kineske horore sam prosto gutao... onda sam (sa nekih 10god) prešao na nau?nu fantastiku.. pa polako i na komedije.. a u pubertetu i na drame..

I šta mi danas fali? Ništa :) Mislim da su ''nasilni'' filmovi samo izgovor za roditelje koji nisu umeli da vaspitaju svoju decu. Da je stvarno toliki uticaj filmova na razvoj deteta, svako drugo dete bi ve? do sada bilo masovni ubica...

Dakle, važnije je ku?no vospitanje od filmskog programa
Da se ne nesporazumemo... ne tvrdim uopste da sve programe treba zabraniti, kao ni da ce same serije, crtaci i ostalo automatski proizvesti destruktivnu/autodestruktivnu decu. Vec samo da je neophodan jaci model od televizije.
U odsustvu roditeljske paznje i vremena posvecenog deci i teletabisi mogu biti opasni. :teletabisi: pogotovu posto su oni njpre pravljeni namenski za blago i umereno mentalno retardiranu decu.
S strane intelektualnog razvoja, daleko je opasnije da gledaju njih nego duska dugouska...

A ukoliko se neko negde ne nadje da ti kaze kako nije moguce iskociti kroz prozor nebodera i zaustaviti se u poslednjem trenutku zato sto si ispio tablete koje se zovu vazdusne kocnice... u periodu magicnog misljenja, ili nerazmisljanja, dete moze lako da poveruje u to.

Tako ce i puska biti bezbedna pored deteta kome je neko lepo objasnio da to nije igracka, te da nije za pokazivanje drugoj deci i svasta nesto.

Ne mora da bude sve vezano za gatalne ishode... na slican nacin svi roditelji koji odvedu svoju decu da odgledaju troju, nakon bioskopa treba da lepo objasne deci kako skoro nista nije bilo kao u filmu, i kako Ahila nije ubio Legolas nakon dvanaestodnevnog rata.... :hypno:
Korisnikov avatar
By KiWi

Da se ne nesporazumemo... ne tvrdim uopste da sve programe treba zabraniti, kao ni da ce same serije, crtaci i ostalo automatski proizvesti destruktivnu/autodestruktivnu decu. Vec samo da je neophodan jaci model od televizije.
Upravo :klap: :klap: :klap:
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Deci je televizija simpatichna i zanimljiva jer je dinamicna, slike se cesto menjaju, jarke su boje cesto, a to zaokuplja paznju. Kad su mali, manji od 3 godine, vole reklame i kratke forme. Nasilje nije nesto na sta ce obratiti paznju vise nego na neki lagani muzicki spot. Sve ce gledati i povremeno odreagovati ako ih nesto bas zainteresuje. Deca uche gledajuci tv.

Sa nasiljem se srecu kad ih odvedete u vrtic. Tamo u decijem svetu moraju da se izbore za svoje mesto, sto i uchine. Iznenadite se da vase do pre 20 dana mirno dete, gura drugu decu, iskazuje ljubomoru kad posvetite paznju drugoj deci i slicno.

Uloga roditelja tada je da tu crtu karaktera svog deteta prepozna i odreaguje znalacki, da kad moze objasni, pokaze i utice na razmere agresivnosti. Za to treba strpljenja i to je proces. Dovoljno je naglasavati, pokazati primerom, cak i kazniti (ne batinama naravno) ako se pretera. Deca vrlo brzo uche i znaju ako nista zbog cega su kaznjena.

Televizija moze da ima presudan uticaj ako su deca prepustena samo televiziji.

Znaci, do roditelja je. Ok je dozvoliti da se gleda tv, cak i nasilan crtac recimo, jer ako je dinamican, dete ce to gledati jer vole dinamicno smenjivanje slike, pa mozete i obaviti nesto u kuci ako ste sami.

Ono sto je neophodno je provoditi vreme sa detetom i objasnjavati sve sto pita, uputiti na sve sto zeli da uradi, ne histerisati ako uradi nesto sto se ne sme.

Nasilje je deo licnosti svakog deteta, svi to imamo u sebi. Roditelj moze to da usmeri na druge stvari, ako ima znanja i volje.

Problem je sto neki decu dobiju slucajno, pa im decu vaspitava televizija i bake i deke, te se agresivnost razvije na racun drugih osobina deteta, pa dobijemo male antihriste sa kojima treba mnogo vise rada.

No, nije svako za roditelja.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Franck Whitson
Deci je televizija simpatichna i zanimljiva jer je dinamicna.....

Uloga roditelja tada je da tu crtu karaktera svog deteta prepozna i odreaguje znalacki, da kad moze objasni, pokaze i utice na razmere agresivnosti. Za to treba strpljenja i to je proces. Dovoljno je naglasavati, pokazati primerom, cak i kazniti (ne batinama naravno) ako se pretera. Deca vrlo brzo uche i znaju ako nista zbog cega su kaznjena.

Televizija moze da ima presudan uticaj ako su deca prepustena samo televiziji.

Znaci, do roditelja je.......

No, nije svako za roditelja.
:up: Sve si rekao. Samo bih dodao nesto u vezi sa batinama - ne, naravno ali nikad jedna prosta pljuska nije stetila ( sto bi uplakane majke rekle - 'ne samo po glavi' :D )

I ova recenica mi je jako zanimljiva - 'Televizija moze da ima presudan uticaj ako su deca prepustena samo televiziji'.
Vazi i za odrasle.
Korisnikov avatar
By jukie
U odsustvu roditeljske paznje i vremena posvecenog deci i teletabisi mogu biti opasni. :teletabisi: pogotovu posto su oni njpre pravljeni namenski za blago i umereno mentalno retardiranu decu.
Mislim da su namenski pravljeni za decu DO dve godine
A ukoliko se neko negde ne nadje da ti kaze kako nije moguce iskociti kroz prozor nebodera i zaustaviti se u poslednjem trenutku zato sto si ispio tablete koje se zovu vazdusne kocnice... u periodu magicnog misljenja, ili nerazmisljanja, dete moze lako da poveruje u to.
Ja sam sa šest godina zamalo tako stradao. Iznenada se pojavio moj deda sa sela pa je mama morala da trkne do prodavnice da kupi nešto da ga posluži, a mene je ostavila pred televizorom da gledam valjda Opstanak (ne verujem da bi mi neka druga emisija bila toliko važna), i antena po?inje da se ljulja i slika se gubi... naravno meni je sunulo u glavu da umem da se popnem na dasku od prozora i stojim na simsu i uhvatim antenu i cimnem je (pošto znam da mama i tata jednostavno gurnu ruku kroz prozor i to urade)... (imao sam pre toga ina?e mnoge snove kako stojim na simsu ili sa spoljašnje strane terase)... pošto sam pokušao da se popnem na dasku od prozora nisam uspeo (moj vrlo pametni deda sedi i gleda kako ja to radim, misle?i kako ja to verovatno svakodnevno radim pa znam). Mama je naišla u trenutku kada sam izvla?io stolicu ispod stola, pošto sam se dosetio da ?u tako da se popnem na nivo simsa... ako mislite da nije bilo batina, ljuto se varate...
Korisnikov avatar
By Alphatrione
Originally posted by jukie
Mislim da su namenski pravljeni za decu DO dve godine.
Ne, osnovna ideja i pocetak je bio za decu menatlno retardiranu, i to za laku i umerenu retardaciju.

Posto su pokazali :teletabisi: veliki uspeh, onda su malko prilagodili koncept, ali ne previse... kao, pogodili su pravo gde treba....
By Gost
Originally posted by At0S
Sigurno da ne?u držati dete pod staklenim
zvonom, ali ?u isto tako voditi ra?una, koliko
?e biti u mojoj mo?i, o sadržajima kojima ?e biti
izloženo.
Ja planiram da sa svojim detetom stalno o svemu
pri?am, ?ak i kada bude neka puca?ina ili nasilje
na TV-u, ili milion nekih drugih situacija, razgovara?emo
na temu "šta misliš o ovome", "šta bi ti uradila",
"šta misliš ko je ovde kriv" i sli?no.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!