Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Adenim
Zasto je Isus uvek bio sam i okruzen muskarcima, ipak to je bilo vrlo ekstravagantno za njegovo vreme, novo, smelo, sve u vezi njega zvuci tako GAY!!!
Korisnikov avatar
By unic0rn
Mene je oduvek vishe zanimalo zashto je mushka homosexualnost stavljena u negativan kontekst i povezana sa Sodomom i Gomorom... To bih vrlo voleo da znam, kome je to i zashto tako odgovaralo....
Korisnikov avatar
By HARP
Isus se nikada nije seksualno deklarisao,a sigurno je imao,a i sada ima razumevanje za svakoga,što zna?i i za gay opredeljenja...
Seti se one scene kada Isus brani prostitutku koja nije nikoga dirala,a ljudi su hteli da je kamenuju...
Ne mešaj Isusa u naša opredeljenja,on je tu da pomogne nama sa istim sklonostima...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ne bih se razumevao o plodne, korisne i nadasve u?ene rasprave o dužini Isusovog organa, ali gej sigurno nije bio, iz prostog razloga što takav identitet tada nije postojao.

Da li je Isus imao homoseksualne sklonosti? Nemam pojma, niti znam da je neko to pokušavao da dokaže (što ne zna?i da nije pokušavao, ali bi?e da nije uspeo -- ina?e bismo znali, knjiga bi ve? bila anatemisana po crkvama).

Jovan je recimo bio "ljubljeni u?enik" ali to opet ništa ne zna?i, oni su se svi ljubili i "srcem goreli" jedan za drugog, takav je bio jezi?ki izraz za emocije. Iz izvora jednostavno ništa ne može da se sazna, ama baš ništa: i da je postojalo, izbrisala bi ga kasnija literarna predaja, kao što je intervenisala na svim nivoima hriš?anskog teksta, u prvim vekovima kao i kasnije.

Pre?ešljaj rubriku "Religija" na ovom sajtu, ima izmeðu ostalog zanimljiv tekst o kapetanovom de?a?i?u iz Lukinog jevanðelja (zašto rimski centurion nije mogao da živi bez mladog roba?) i još nekoliko golicljivih stvari.

A da je pokret bio revolucionaran, pa sigurno jeste, ina?e se establišment ne bi toliko opirao. Ipak u kasnijem (i današnjem) hriš?anskom moralu ima dosta elemenata preuzetih iz pozne antike. Bi?e uskoro ?lanak o tome na sajtu.
Korisnikov avatar
By Adenim
Originally posted by AngraMaina
Ne bih se razumevao o plodne, korisne i nadasve u?ene rasprave o dužini Isusovog organa, ali gej sigurno nije bio, iz prostog razloga što takav identitet tada nije postojao.

Da li je Isus imao homoseksualne sklonosti? Nemam pojma, niti znam da je neko to pokušavao da dokaže (što ne zna?i da nije pokušavao, ali bi?e da nije uspeo -- ina?e bismo znali, knjiga bi ve? bila anatemisana po crkvama).

Jovan je recimo bio "ljubljeni u?enik" ali to opet ništa ne zna?i, oni su se svi ljubili i "srcem goreli" jedan za drugog, takav je bio jezi?ki izraz za emocije. Iz izvora jednostavno ništa ne može da se sazna, ama baš ništa: i da je postojalo, izbrisala bi ga kasnija literarna predaja, kao što je intervenisala na svim nivoima hriš?anskog teksta, u prvim vekovima kao i kasnije.

Pre?ešljaj rubriku "Religija" na ovom sajtu, ima izmeðu ostalog zanimljiv tekst o kapetanovom de?a?i?u iz Lukinog jevanðelja (zašto rimski centurion nije mogao da živi bez mladog roba?) i još nekoliko golicljivih stvari.

A da je pokret bio revolucionaran, pa sigurno jeste, ina?e se establišment ne bi toliko opirao. Ipak u kasnijem (i današnjem) hriš?anskom moralu ima dosta elemenata preuzetih iz pozne antike. Bi?e uskoro ?lanak o tome na sajtu.
Takav identitet je itekako postojao i to bas zato sto je prirodan!
Korisnikov avatar
By DIONIS
Originally posted by GOX
Isus se nikada nije seksualno deklarisao,a sigurno je imao,a i sada ima razumevanje za svakoga,što zna?i i za gay opredeljenja...
Seti se one scene kada Isus brani prostitutku koja nije nikoga dirala,a ljudi su hteli da je kamenuju...
Ne mešaj Isusa u naša opredeljenja,on je tu da pomogne nama sa istim sklonostima...
ova tvoja zadnja recenica je totalno nelogicna i zvuci kao neka zabrana,kao neko popovsko pojanje ili sta vec a kazuje mnogo o tebi,pocevsi od toga da nikad nisi prihvatio svoju homoseksualnost i da je smatras grehom i imas osecaj krivice zbog nje...

Zasto da se ne pretpostavi da je Isus bio gay?Zar je tada moglo da se drzi 12 muskaraca na okupu a jednog stalni na kolenu i da se ne bude makar bi?A tad je toliko bilo normalno da se muskarci medjusobrno "druze" da homoseksualnost i nisu nesto posebno izdvajali,tek kasniju su dodati par pasova u bibliji gde se kaze da je "Bogu gadno" ili tako nesto da se muskarac lozi na muskarca sve u cilju tadasnjih popova da njihovo pleme pravi sto vise dece i samim tim brojcano bude jace od neprijatelja.
KAd cete vec jednom da shvatite da je homoseksulanost PRIRODNA takva kakva jeste i da je samim tim SVAKO mogao da bude gay pa i Isus,Sveti Sava,ostali sveci itd...

Pa i dan danas,ko najvise ide u crkvu,idite pa pogledajte,zene i pederi....Milion puta su me smekali u crkvi,vise nego na drugim mestima a o monasima da ne govorim al steta sto vlada taj lazni,farisejski moral i zivecete i umrecete sa tim laznim moralom,strahom....steta.....
By superfly
copy/ paste gay.hr
Da li je Isus bio gay?

Slave?i Isusovo roðenje, malo ?e Krš?ana u svojim crkvama i katedralama ?uti išta o Isusovoj spolnosti, no rastu?a grupa prou?avatelja Biblije vjeruje da je Isus mogao imati najmanje jedan spolni odnos s drugim muškarcem.

Istaknuti metodisti?ki teolozi vl?. Theodore Jennings ml. i Dr. Morton Smith, svjetski poznati prou?avatelji Biblije, navode nepobitan dokaz da je Isus bio barem biseksualan. Dr. Rollan McCleary sa Sveu?ilišta u Queenslandu iz Australije tvrdi da je otkrio kroz svoje istraživanje da su trojica od apostola bili gej.

Prof. Smith ukazuje na fragment rukopisa koji je našao u samostanu Mar Saba blizu Jeruzalema 1958, koji po njegovu mišljenju aludira da je Isus imao homoseksualni odnos s mladi?em kojeg je uskrsnuo od mrtvih. Fragment pokazuje da puni tekst Sv. Marka, Poglavlje 10 (izmeðu stihova 34 i 35 u standardnoj verziji Biblije) sadrži slijede?i odlomak:

"I mladi?, zagledavši se u njega (Isusa), zavolje ga i preklinjavši zatraži da ostane s njim. I izašavši iz grobnice, poðoše maldi?evoj ku?i, jer bijaše bogat. I nakon šest dana, Isus ga pou?i, i, nave?er, mladi? mu priðe nošavši lanenu haljinu preko svog golog tijela. I ostane s njim te no?i, jer ga Isus pou?i tajni Kraljevstva Božjega".

Vl?. Jennings, profesor Teološke bogoslovije Ujedinjene Kristove crkve u Chicagu, ukazuje na evanðelje po Ivanu. U svojoj knjizi "?ovjek kog je volio Isus: Homoerotske prispodobe iz Novog zavjeta", Jennings piše da obra?anje u Ivanovu evanðelju o "u?eniku kog je Isus volio" se u stvari odnosilo na Isusova de?ka.
Jennings takoðer tvrdi da je sluga rimskog vojnika kojeg je Isus izlije?io u stvari vojnikov ljubavnik te da Isus nije optuživao njihov odnos.

Dr. McCleary je proveo tri godine istraživaju?i "gej duhovnost". U svojoj knjizi "Znakovi Mesije" iznosi da su Isus te barem tri njegova u?enika bili gej, a krš?anstvo op?enito izraslo na "homoseksualnim na?elima".
McCleary kaže da krš?anstvo treba prepoznati homoseksualne korijene, napustiti praksu izop?ivanja homoseksualaca te širenje homofobije.
Britanski odvjetnik za ljudska prava Peter Tatchell tvrdi da, premda informacije o Isusovoj spolnosti bile oskudne, "Svakako nema dokaza pretpostavci kojom crkva tvrdi da je bio heteroseksualac".

Ništa u Bibliji ne ukazuje na to da je imao želja prema ženama ili odnosa s njima. Vjerojatnost gej Isusa ni?im se ne može pobiti."
"S obzirom da nema dokaza Isusove heteroseksualnosti, crkvena teološka uporišta homofobiji još su više poljuljana i neodrživa" tvrdi Tatchell.

"Velike brojke Isusova života nedostaju iz biblijskog izra?una. To je podpirilo spekulacije da je rana crkva sanitizirala evanðelja izbacivši ukaznice o Kristovoj spolnosti koje nisu bile u skladu s heteroseksualnim moralom kojeg je željela širiti", tvrdi Tatchell.
Vatikan je proglasio Jenningsova, Smithova i McClearyeva istraživanja "hereti?kim". Isto su u?inili i Južni Baptisti i evangeli?ki Anglikanci.

Kad je nedavno upitan da li je njegovo istraživanje pristrano zbog toga što je on sam gej, McCleary je rekao: "Možete na to gledati obostrano. Možete takoðer re?i da i heteroseksualni ljudi zatvaraju o?i pred tom stvari, da oni ne žele vidjeti da je Isus mogao biti homoseksualne naklonosti.
"Možda trebate biti gej da biste pro?itali signale, vidjeli stvari i istraživali stvari koje drugi ljudi ne bi." dodao je.
Korisnikov avatar
By spark
isus bio gay!?!? - ne propustite deo iz kante za djubre, dok ne bude obrisan, da bi vas sok bio potpun... tamo spark sere, vredja, i pominje rec kurac u svakoj drugoj recenici, minimum dva puta...

:kija:
Korisnikov avatar
By HARP
Originally posted by DIONIS

ova tvoja zadnja recenica je totalno nelogicna i zvuci kao neka zabrana,kao neko popovsko pojanje ili sta vec a kazuje mnogo o tebi,pocevsi od toga da nikad nisi prihvatio svoju homoseksualnost i da je smatras grehom i imas osecaj krivice zbog nje...

KAd cete vec jednom da shvatite da je homoseksulanost PRIRODNA takva kakva jeste i da je samim tim SVAKO mogao da bude gay pa i Isus,Sveti Sava,ostali sveci itd...

Pa i dan danas,ko najvise ide u crkvu,idite pa pogledajte,zene i pederi....Milion puta su me smekali u crkvi,vise nego na drugim mestima a o monasima da ne govorim al steta sto vlada taj lazni,farisejski moral i zivecete i umrecete sa tim laznim moralom,strahom....steta.....
Naravno da sam imao borbu sa samim sobom ko sam i šta sam,ali mislim da je to polako nestalo iz mene...Ma nisam nikada imao sa kim da pri?am o tome,jednostavno živeo sam dosta dugo sam u tom gay svetu,nisam imao ni prijatelja koji je gay,a uvek sam želeo da imam nekoga pored sebe sa kim ?u pri?ati o tome,pa ?ak da mi da neki savet ako je iskusniji itd...

Naravno da je homoseksualizam prirodna stvar...to tako sada i doživljavam...

Baš sam danas na sv.Nikolu bio do crkve sv.Sava,to mi je slava i tamo je bio jedan visoki lep crni de?ko i naravno da mi je privukao pažnju,stajao je pored jedne ikone i molio se,ja sam stajao ispred druge,nije nas ništa spre?ilo da malo kasnije okrenemo glavu jedan prema drugom i da se pogledamo,taj pogled je bio malo duži i tako mi je prijao...Nije me bilo blam što se gledam sa njim u crkvi,to je bilo ono što ose?amo,a to Bog i voli iskrenost da ono što ose?amo ne prikrivamo ve? da izadje iz nas.Ja sam otišao,a taj prelepi zgodni de?ko je ostao i dalje da se moli pored ikone...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Adenim
Nisi dobro razumeo. Istopolni odnosi i istopolna želja postojali su sigurno uvek, ali pojam "gej", da prostiš, nije. Stvari su u starijim zajednicama (uklju?uju?i judejsku) stajale bitno druk?ije i kanda komplikovanije, jer su izrasle iz druk?ijih okolnosti/vrednosti/weltanschauunga, ali opozicija gej/strejt postojala nije. To, ko se s kim šikicao, imalo je da proðe kroz filter društvenog položaja, zasluga za državu, pripadnosti fratriji, verskom kultu i takvim stvarima, pre nego što bi se dao sud da li je ponašanje prihvatljivo i/ili poželjno, ili nije. Seksualna preferenca po pravilu nije igrala neku bitnu ulogu. :cita:
Korisnikov avatar
By Adenim
Originally posted by superfly
copy/ paste gay.hr
Da li je Isus bio gay?

Slave?i Isusovo roðenje, malo ?e Krš?ana u svojim crkvama i katedralama ?uti išta o Isusovoj spolnosti, no rastu?a grupa prou?avatelja Biblije vjeruje da je Isus mogao imati najmanje jedan spolni odnos s drugim muškarcem.

Istaknuti metodisti?ki teolozi vl?. Theodore Jennings ml. i Dr. Morton Smith, svjetski poznati prou?avatelji Biblije, navode nepobitan dokaz da je Isus bio barem biseksualan. Dr. Rollan McCleary sa Sveu?ilišta u Queenslandu iz Australije tvrdi da je otkrio kroz svoje istraživanje da su trojica od apostola bili gej.

Prof. Smith ukazuje na fragment rukopisa koji je našao u samostanu Mar Saba blizu Jeruzalema 1958, koji po njegovu mišljenju aludira da je Isus imao homoseksualni odnos s mladi?em kojeg je uskrsnuo od mrtvih. Fragment pokazuje da puni tekst Sv. Marka, Poglavlje 10 (izmeðu stihova 34 i 35 u standardnoj verziji Biblije) sadrži slijede?i odlomak:

"I mladi?, zagledavši se u njega (Isusa), zavolje ga i preklinjavši zatraži da ostane s njim. I izašavši iz grobnice, poðoše maldi?evoj ku?i, jer bijaše bogat. I nakon šest dana, Isus ga pou?i, i, nave?er, mladi? mu priðe nošavši lanenu haljinu preko svog golog tijela. I ostane s njim te no?i, jer ga Isus pou?i tajni Kraljevstva Božjega".

Vl?. Jennings, profesor Teološke bogoslovije Ujedinjene Kristove crkve u Chicagu, ukazuje na evanðelje po Ivanu. U svojoj knjizi "?ovjek kog je volio Isus: Homoerotske prispodobe iz Novog zavjeta", Jennings piše da obra?anje u Ivanovu evanðelju o "u?eniku kog je Isus volio" se u stvari odnosilo na Isusova de?ka.
Jennings takoðer tvrdi da je sluga rimskog vojnika kojeg je Isus izlije?io u stvari vojnikov ljubavnik te da Isus nije optuživao njihov odnos.

Dr. McCleary je proveo tri godine istraživaju?i "gej duhovnost". U svojoj knjizi "Znakovi Mesije" iznosi da su Isus te barem tri njegova u?enika bili gej, a krš?anstvo op?enito izraslo na "homoseksualnim na?elima".
McCleary kaže da krš?anstvo treba prepoznati homoseksualne korijene, napustiti praksu izop?ivanja homoseksualaca te širenje homofobije.
Britanski odvjetnik za ljudska prava Peter Tatchell tvrdi da, premda informacije o Isusovoj spolnosti bile oskudne, "Svakako nema dokaza pretpostavci kojom crkva tvrdi da je bio heteroseksualac".

Ništa u Bibliji ne ukazuje na to da je imao želja prema ženama ili odnosa s njima. Vjerojatnost gej Isusa ni?im se ne može pobiti."
"S obzirom da nema dokaza Isusove heteroseksualnosti, crkvena teološka uporišta homofobiji još su više poljuljana i neodrživa" tvrdi Tatchell.

"Velike brojke Isusova života nedostaju iz biblijskog izra?una. To je podpirilo spekulacije da je rana crkva sanitizirala evanðelja izbacivši ukaznice o Kristovoj spolnosti koje nisu bile u skladu s heteroseksualnim moralom kojeg je željela širiti", tvrdi Tatchell.
Vatikan je proglasio Jenningsova, Smithova i McClearyeva istraživanja "hereti?kim". Isto su u?inili i Južni Baptisti i evangeli?ki Anglikanci.

Kad je nedavno upitan da li je njegovo istraživanje pristrano zbog toga što je on sam gej, McCleary je rekao: "Možete na to gledati obostrano. Možete takoðer re?i da i heteroseksualni ljudi zatvaraju o?i pred tom stvari, da oni ne žele vidjeti da je Isus mogao biti homoseksualne naklonosti.
"Možda trebate biti gej da biste pro?itali signale, vidjeli stvari i istraživali stvari koje drugi ljudi ne bi." dodao je.

SVAKA CAST!!! Bas si se potrudio. B R A V O!!!
Korisnikov avatar
By Adenim

Nisi dobro razumeo. Istopolni odnosi i istopolna želja postojali su sigurno uvek, ali pojam "gej", da prostiš, nije. Stvari su u starijim zajednicama (uklju?uju?i judejsku) stajale bitno druk?ije i kanda komplikovanije, jer su izrasle iz druk?ijih okolnosti/vrednosti/weltanschauunga, ali opozicija gej/strejt postojala nije. To, ko se s kim šikicao, imalo je da proðe kroz filter društvenog položaja, zasluga za državu, pripadnosti fratriji, verskom kultu i takvim stvarima, pre nego što bi se dao sud da li je ponašanje prihvatljivo i/ili poželjno, ili nije. Seksualna preferenca po pravilu nije igrala neku bitnu ulogu. :cita:
Seti se anticke Grcke i nek ti to bude odgovor na pojam gay, homoseksualnost ili kako vec zelis da nazoves istopolni odnos!!!
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Seti se anticke Grcke i nek ti to bude odgovor na pojam gay, homoseksualnost ili kako vec zelis da nazoves istopolni odnos!!!
[/quote]
Se?am se anti?ke Gr?ke. ;) Te tri stvari koje si nabrojao su vrlo, vrlo razli?ite meðu sobom. Neka me ispravi ko zna bolje: "gej" je društveni identitet oblikovan u XX veku, "homoseksualan" medicinski termin/socijalni konstrukt iz XIX veka, a same-sex act je to što mu ime kaže, dva muškarca koja se merkaju ili je*u. Kako ?e okolina, pa i sama ta dvojica, nazvati to što rade, šta ?e o tome misliti i kako ?e to tuma?iti, sasvim je druga stvar. Je l' sad jasnije?

U tom smislu Platon i Alkej su mogli da imaju istopolnu želju i da stupaju u istopolne odnose, a da nikada ne budu ni homoseksualni (kao što bi prema današnjim merilima ispao Platon) ni biseksualni (Alkej). Za Alkeja se recimo spominje "azijska putenost" ali isto to se pominje i za njegovog komšiju Mimnerma, koji je voleo žene. Platon je bio atinski aristokrata i zato mu nisu lepili etiketu "malthakosa" (pedera), kako je komediograf Aristofan itekako umeo da ošine po svojim sugraðanima koji su voleli de?ake, u istoimenoj izgubljenoj komediji.

Nemogu?e je re?i da je Isus bio gej, to je kao da kažeš da nije imao socijalno osiguranje ili da nije upisao fakultet. A kako rekoh, a isto eto rekoše i ovi Ameri u (odli?nom) superflyevom postu, nema dokaza ni da je voleo muškarce ni da je voleo žene. I to je sve što ?eš odgovorno ?uti od mene.
Korisnikov avatar
By DIONIS
nikad nije pao ni u iskusenje prema nekoj zeni niti je ikada pricao o odnosu muskarca i zene moze da se pretpostavi da je imao vise sklonosti prema muskarcima nego prema zenama a i ziveo je covek sa dvanaestoricom muskaraca,ako on nije bio gay bila su bar nekoliko apostola a on je bar to morao da zna a da je bio protiv toga onda bi ih otpustio od sebe...
ako i nije bio gayu bar je bio gay frendly:))):kada:
Korisnikov avatar
By DIONIS
niko od vas ne razmislja sto ga je Juda izdao a sta mislite o tome da je Juda bio bivsi Isusov decko pa je ovaj presao na Jovana a Juda bio ljubomoran pa resio da mu napakosti?:novine:
Korisnikov avatar
By HARP
Kamo te sre?e da imam tako nekoga da mi pri?a takve pri?ice...:)
Korisnikov avatar
By Mars
Pa...

Dan Brown kaze ne da nije bio gay, vec je bio u braku sa Mariom Magdalenom i imao decu.
Korisnikov avatar
By HARP
Zezajte se samo vi na ovu temu,ali...kada stanete,razmišljajte malo...
Korisnikov avatar
By SouthSide
A mozda je i Marija bila lezbo :lezkiss:
pa je onda Isus bio u konfuziji,
a mozda je i on bio asexualan stvarno
By Ахасвер
"Kada naša religija ne bi bila jedna žalosna i plitka metafizika; (...) kada naši popovi ne bi bili glupavi bogomoljci; da se to grozno hriš?anstvo nije uspostavilo kroz zlo?ine i krv; kada se radosti našega raja ne bi svodile na jednu nedotupavu blagotvornu viziju ne?ega što se ne razume i ne shvata; kada bi naš pakao pružao išta drugo sem ognjenih bezdana, gnusnih i varvarskih demona, urlika i škrguta zuba; kada bi naše slike mogle biti što drugo do prizori najstrašnije svireposti, neka odrana, pe?ena, na živom ugljevlju pržena tela, jedna odvratna kasapnica; kada svi naši sveti i svetice ne bi bili do vrha nosa zakukuljeni; da naši pojmovi o stidu i skromnosti nisu zabranili pogled na mišice, na butine, na dojke, na ramena, na sve što je golo; da duh mu?enja tela nije sparušio te dojke, otromboljio ta bedra, lišio mesa te mišice, izmrcvario ta ramena; da naši umetnici nisu okovani, a naši pesnici zauzdani zastrašuju?im re?ima svetogrða i obesve?enja; da je devica Marija bila majka zadovoljstva, ili pak, majka Boga; da su njene lepe o?i, njene lepe dojke, njena lepa stražnjica, bili ono što je k njoj privuklo Duha Svetoga, i da je to bilo napisano u knjizi njene povesti; da je u toj povesti anðeo Gavrilo bio hvaljen zbog svojih lepih ramena; da je Magdalina imala neki prijatan doživljaj sa Hristom; da je na svadbi u Kani Galilejskoj Hristos, malo manje na liniji dogme, izmeðu dve ?ašice vina, brzo preleteo o?ima preko nedara jedne od devojaka na svadbi i preko stražnjice svetoga Jovana, pitaju?i se pritom da li ?e ostati veran ili ne apostolu ?ija je brada tek osen?ena lakim paperjem malja, - tada biste videli šta bi bilo sa našim slikarima, našim pesnicima i našim vajarima; kojim bismo tonom mi govorili o tim dražima koje bi igrale tako veliku i tako ?udesnu ulogu u povesti naše religije i našega Boga; i videli biste kojim bismo okom tada gledali na lepotu kojoj bismo dugovali roðenje, otelovljenje Spasitelja i milost našeg iskupljenja".

Deni Didro, Esej o slikarstvu.
Korisnikov avatar
By DIONIS
Originally posted by GOX
Zezajte se samo vi na ovu temu,ali...kada stanete,razmišljajte malo...
ili prestani da glumis popa ili se zamonasi al ne seri vise
Korisnikov avatar
By gari
Ve?i deo Novog zaveta, gde se opisuje život Isusov je napisan tek nekoliko decenija kasnije i to od strane ?etiri njegova u?enika. Ni u jednom od tih zapisa nema podataka o životu Hrista sve do negde njegove tridesete godine. Naravno, kako je ve? u Starom zavetu ljubav izmeðu muškaraca zapre?ena smrtnom kaznom, da niko od njegovih u?enika nije pominjao ni svoju a ni Hristovu seksualnu orijentaciju, niti se to tada moglo. Naravno i odnosi u tadašnjem judejskom društvu su bili sasvim druga?iji nego što mi to znamo. Žena nije bila ravnopravna sa muškarcima, te zato meðu apostolima nije bilo ni jedne žene. U Novom zavetu pominju se samo dve žene tj. Isusova majka i prostitutka kojoj je oprostio i otpratio sa re?ima da ne greši više. Meðutim, treba imati u vidu da se obi?aj iz stare Gr?ke preneo i na Rimsko carstvo a preko njih i na ostale koji su bili pod njihovom dominacijom tj. da se ljubav dva muškarca smatrala vrlinom i vrednijom nego izmeðu muškaraca i žena. Kod nekih gr?kih država ljubav izmeðu muškaraca bila je podignuta do ideala, jer im je bila potrebna u ratnim pohodima /ljubavnici su se bolje ?uvali/. Aleksandar Makedonski ja takoðe imao svog "de?ka". Dakle, ljubav muškaraca tada je bila prihvatljivija nego možda i sada. U Novom zavetu se jasno vidi da je Isus mnogo više pažnje ukazivao muškarcima nego ženama. Jovana je smatrao svojim miljenikom, pa ?ak i raspet na krstu kaže svojoj majci pored koje je bio Jovan-majko eto ti sina. Mnogo toga je pažljivo brisano, menjano, sakriveno...Svejedno, mislim da Hrist nije nigde eksplicitno osudio odnos dva muškarca, a da li je on sam imao takve odnose /pošto nikada nije bio sa ženom/ nikada ne?emo sa sigurnoš?u znati. Samo jedno ne treba nikako dozvoliti-ose?anje krivice koje zvani?na crkva pokušava da izazove kod gay populacije. Mislim da ?e se i to jednoga dana promeniti ali kod nas vrlo teško.
:wink2:
Korisnikov avatar
By StarTrek
Decenija?! Hmmm koliko znam prvo jevandjelje koje je napisano je napisano oko 140 godine posle Hrista,a ostala tri (koje crkva priznaje) mnooogo kasnije.Da ne pominjemo da su ona prosla sito i reseto,da su prekrajana da bi se udovoljilo "Vavilonskoj kurvi" (Citaj "Crkvi").Moderna istorija cak nije sigurna ni u Isusovo postojanje,jer nema ni jednog neposrednog dokaza za to,cak ni za neke dogadjaje opisane u jevanjeljima,kao na primer onaj cuveni popis na pocetku Matejevog cini mi se.
Da li je Hrist bio peder?Sumnjam.Bio je ozenjen Marijom Magdalenom,i imali su bar jedno dete.Posle Isusovog navodnog raspeca svi troje su,sa Josifom iz Arimateje koji je bio Marijin otac ili stric,otisli u danasnji Marsej a odatle u Englesku,gde je Josif osnovao prvu espiskopiju (biskupiju) u Glastonberiju,koja,cini mi se,i danas postoji.Isusovi potomci su se onda pomesali sa Merovinskom dinasijom u Franackoj,sve dok Merovinzi nisu naslino uklonjeni sa prestola od strane Karolinga u VIII veku. Navodno i danas postoje potomci Merovinga,a posredno i Isusa.Jedan od njih je,navodno,i Oto fon Habzburg,ono djubre sto je dolazilo u Vojvodinu i sto hoce da obnavlja Habzbursku monarhiju,pa naso da pocne od Srbije.
Ovo sve sa istorijskim dokazima mozete da nadjete u knjizi Sveta Krv,Sveti Gral.Na njoj je i zasnovana prica iz Den Braunove knjige "Da Vincijev kod "
Hvala na paznji :)
Korisnikov avatar
By gari
Da StarTrek, u potpunosti se slažem sa tobom da nije ta?an moj podatak kada su napisana jevanðelja. Mnogo toga iz života Isusa Hrista nije poznato i mogu?e je dasu neki detalji namerno izbrisani. ?ak se pouzdano ne zna ni kako je izgledao /nigde ne postoji njegov fizi?ki opis/. Mislim da postoji i film u kome se Hris prikazuje kao oženjen i sa mnogo dece, tj. neka reminiscencija šta bi bilo da nije umro na krstu. Ne znam ve? šta da verujem, uostalom meni je i svejedno, dovoljno mi je to što zastupa nenasilje /bilo ko da je/ što je veliki pomak u odnosu na Stari Zavet gde se stalno preti nekim kaznama. Voleo bih da je gay...
:happysmoke:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!