- 21 Maj 2005, 20:48
Zasto je Isus uvek bio sam i okruzen muskarcima, ipak to je bilo vrlo ekstravagantno za njegovo vreme, novo, smelo, sve u vezi njega zvuci tako GAY!!!
Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by AngraMainaTakav identitet je itekako postojao i to bas zato sto je prirodan!
Ne bih se razumevao o plodne, korisne i nadasve u?ene rasprave o dužini Isusovog organa, ali gej sigurno nije bio, iz prostog razloga što takav identitet tada nije postojao.
Da li je Isus imao homoseksualne sklonosti? Nemam pojma, niti znam da je neko to pokušavao da dokaže (što ne zna?i da nije pokušavao, ali bi?e da nije uspeo -- ina?e bismo znali, knjiga bi ve? bila anatemisana po crkvama).
Jovan je recimo bio "ljubljeni u?enik" ali to opet ništa ne zna?i, oni su se svi ljubili i "srcem goreli" jedan za drugog, takav je bio jezi?ki izraz za emocije. Iz izvora jednostavno ništa ne može da se sazna, ama baš ništa: i da je postojalo, izbrisala bi ga kasnija literarna predaja, kao što je intervenisala na svim nivoima hriš?anskog teksta, u prvim vekovima kao i kasnije.
Pre?ešljaj rubriku "Religija" na ovom sajtu, ima izmeðu ostalog zanimljiv tekst o kapetanovom de?a?i?u iz Lukinog jevanðelja (zašto rimski centurion nije mogao da živi bez mladog roba?) i još nekoliko golicljivih stvari.
A da je pokret bio revolucionaran, pa sigurno jeste, ina?e se establišment ne bi toliko opirao. Ipak u kasnijem (i današnjem) hriš?anskom moralu ima dosta elemenata preuzetih iz pozne antike. Bi?e uskoro ?lanak o tome na sajtu.
Originally posted by GOXova tvoja zadnja recenica je totalno nelogicna i zvuci kao neka zabrana,kao neko popovsko pojanje ili sta vec a kazuje mnogo o tebi,pocevsi od toga da nikad nisi prihvatio svoju homoseksualnost i da je smatras grehom i imas osecaj krivice zbog nje...
Isus se nikada nije seksualno deklarisao,a sigurno je imao,a i sada ima razumevanje za svakoga,što zna?i i za gay opredeljenja...
Seti se one scene kada Isus brani prostitutku koja nije nikoga dirala,a ljudi su hteli da je kamenuju...
Ne mešaj Isusa u naša opredeljenja,on je tu da pomogne nama sa istim sklonostima...
Originally posted by DIONISNaravno da sam imao borbu sa samim sobom ko sam i šta sam,ali mislim da je to polako nestalo iz mene...Ma nisam nikada imao sa kim da pri?am o tome,jednostavno živeo sam dosta dugo sam u tom gay svetu,nisam imao ni prijatelja koji je gay,a uvek sam želeo da imam nekoga pored sebe sa kim ?u pri?ati o tome,pa ?ak da mi da neki savet ako je iskusniji itd...
ova tvoja zadnja recenica je totalno nelogicna i zvuci kao neka zabrana,kao neko popovsko pojanje ili sta vec a kazuje mnogo o tebi,pocevsi od toga da nikad nisi prihvatio svoju homoseksualnost i da je smatras grehom i imas osecaj krivice zbog nje...
KAd cete vec jednom da shvatite da je homoseksulanost PRIRODNA takva kakva jeste i da je samim tim SVAKO mogao da bude gay pa i Isus,Sveti Sava,ostali sveci itd...
Pa i dan danas,ko najvise ide u crkvu,idite pa pogledajte,zene i pederi....Milion puta su me smekali u crkvi,vise nego na drugim mestima a o monasima da ne govorim al steta sto vlada taj lazni,farisejski moral i zivecete i umrecete sa tim laznim moralom,strahom....steta.....
Originally posted by AdenimNisi dobro razumeo. Istopolni odnosi i istopolna želja postojali su sigurno uvek, ali pojam "gej", da prostiš, nije. Stvari su u starijim zajednicama (uklju?uju?i judejsku) stajale bitno druk?ije i kanda komplikovanije, jer su izrasle iz druk?ijih okolnosti/vrednosti/weltanschauunga, ali opozicija gej/strejt postojala nije. To, ko se s kim šikicao, imalo je da proðe kroz filter društvenog položaja, zasluga za državu, pripadnosti fratriji, verskom kultu i takvim stvarima, pre nego što bi se dao sud da li je ponašanje prihvatljivo i/ili poželjno, ili nije. Seksualna preferenca po pravilu nije igrala neku bitnu ulogu.Originally posted by AngraMainaTakav identitet je itekako postojao i to bas zato sto je prirodan!
Ne bih se razumevao o plodne, korisne i nadasve u?ene rasprave o dužini Isusovog organa, ali gej sigurno nije bio, iz prostog razloga što takav identitet tada nije postojao.
Originally posted by superfly
copy/ paste gay.hr
Da li je Isus bio gay?
Slave?i Isusovo roðenje, malo ?e Krš?ana u svojim crkvama i katedralama ?uti išta o Isusovoj spolnosti, no rastu?a grupa prou?avatelja Biblije vjeruje da je Isus mogao imati najmanje jedan spolni odnos s drugim muškarcem.
Istaknuti metodisti?ki teolozi vl?. Theodore Jennings ml. i Dr. Morton Smith, svjetski poznati prou?avatelji Biblije, navode nepobitan dokaz da je Isus bio barem biseksualan. Dr. Rollan McCleary sa Sveu?ilišta u Queenslandu iz Australije tvrdi da je otkrio kroz svoje istraživanje da su trojica od apostola bili gej.
Prof. Smith ukazuje na fragment rukopisa koji je našao u samostanu Mar Saba blizu Jeruzalema 1958, koji po njegovu mišljenju aludira da je Isus imao homoseksualni odnos s mladi?em kojeg je uskrsnuo od mrtvih. Fragment pokazuje da puni tekst Sv. Marka, Poglavlje 10 (izmeðu stihova 34 i 35 u standardnoj verziji Biblije) sadrži slijede?i odlomak:
"I mladi?, zagledavši se u njega (Isusa), zavolje ga i preklinjavši zatraži da ostane s njim. I izašavši iz grobnice, poðoše maldi?evoj ku?i, jer bijaše bogat. I nakon šest dana, Isus ga pou?i, i, nave?er, mladi? mu priðe nošavši lanenu haljinu preko svog golog tijela. I ostane s njim te no?i, jer ga Isus pou?i tajni Kraljevstva Božjega".
Vl?. Jennings, profesor Teološke bogoslovije Ujedinjene Kristove crkve u Chicagu, ukazuje na evanðelje po Ivanu. U svojoj knjizi "?ovjek kog je volio Isus: Homoerotske prispodobe iz Novog zavjeta", Jennings piše da obra?anje u Ivanovu evanðelju o "u?eniku kog je Isus volio" se u stvari odnosilo na Isusova de?ka.
Jennings takoðer tvrdi da je sluga rimskog vojnika kojeg je Isus izlije?io u stvari vojnikov ljubavnik te da Isus nije optuživao njihov odnos.
Dr. McCleary je proveo tri godine istraživaju?i "gej duhovnost". U svojoj knjizi "Znakovi Mesije" iznosi da su Isus te barem tri njegova u?enika bili gej, a krš?anstvo op?enito izraslo na "homoseksualnim na?elima".
McCleary kaže da krš?anstvo treba prepoznati homoseksualne korijene, napustiti praksu izop?ivanja homoseksualaca te širenje homofobije.
Britanski odvjetnik za ljudska prava Peter Tatchell tvrdi da, premda informacije o Isusovoj spolnosti bile oskudne, "Svakako nema dokaza pretpostavci kojom crkva tvrdi da je bio heteroseksualac".
Ništa u Bibliji ne ukazuje na to da je imao želja prema ženama ili odnosa s njima. Vjerojatnost gej Isusa ni?im se ne može pobiti."
"S obzirom da nema dokaza Isusove heteroseksualnosti, crkvena teološka uporišta homofobiji još su više poljuljana i neodrživa" tvrdi Tatchell.
"Velike brojke Isusova života nedostaju iz biblijskog izra?una. To je podpirilo spekulacije da je rana crkva sanitizirala evanðelja izbacivši ukaznice o Kristovoj spolnosti koje nisu bile u skladu s heteroseksualnim moralom kojeg je željela širiti", tvrdi Tatchell.
Vatikan je proglasio Jenningsova, Smithova i McClearyeva istraživanja "hereti?kim". Isto su u?inili i Južni Baptisti i evangeli?ki Anglikanci.
Kad je nedavno upitan da li je njegovo istraživanje pristrano zbog toga što je on sam gej, McCleary je rekao: "Možete na to gledati obostrano. Možete takoðer re?i da i heteroseksualni ljudi zatvaraju o?i pred tom stvari, da oni ne žele vidjeti da je Isus mogao biti homoseksualne naklonosti.
"Možda trebate biti gej da biste pro?itali signale, vidjeli stvari i istraživali stvari koje drugi ljudi ne bi." dodao je.
Originally posted by AngraMainaSeti se anticke Grcke i nek ti to bude odgovor na pojam gay, homoseksualnost ili kako vec zelis da nazoves istopolni odnos!!!Originally posted by AdenimNisi dobro razumeo. Istopolni odnosi i istopolna želja postojali su sigurno uvek, ali pojam "gej", da prostiš, nije. Stvari su u starijim zajednicama (uklju?uju?i judejsku) stajale bitno druk?ije i kanda komplikovanije, jer su izrasle iz druk?ijih okolnosti/vrednosti/weltanschauunga, ali opozicija gej/strejt postojala nije. To, ko se s kim šikicao, imalo je da proðe kroz filter društvenog položaja, zasluga za državu, pripadnosti fratriji, verskom kultu i takvim stvarima, pre nego što bi se dao sud da li je ponašanje prihvatljivo i/ili poželjno, ili nije. Seksualna preferenca po pravilu nije igrala neku bitnu ulogu.Originally posted by AngraMaina
Takav identitet je itekako postojao i to bas zato sto je prirodan!![]()
Originally posted by Adenim[/quote]Originally posted by AngraMainaSeti se anticke Grcke i nek ti to bude odgovor na pojam gay, homoseksualnost ili kako vec zelis da nazoves istopolni odnos!!!Originally posted by AdenimNisi dobro razumeo. Istopolni odnosi i istopolna želja postojali su sigurno uvek, ali pojam "gej", da prostiš, nije. Stvari su u starijim zajednicama (uklju?uju?i judejsku) stajale bitno druk?ije i kanda komplikovanije, jer su izrasle iz druk?ijih okolnosti/vrednosti/weltanschauunga, ali opozicija gej/strejt postojala nije. To, ko se s kim šikicao, imalo je da proðe kroz filter društvenog položaja, zasluga za državu, pripadnosti fratriji, verskom kultu i takvim stvarima, pre nego što bi se dao sud da li je ponašanje prihvatljivo i/ili poželjno, ili nije. Seksualna preferenca po pravilu nije igrala neku bitnu ulogu.Originally posted by AngraMaina
Takav identitet je itekako postojao i to bas zato sto je prirodan!![]()
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!