- 25 Dec 2013, 05:55
iz perspektive ovog ajmeričkog rust-belt shityja, pardon, cityja, jako mi nedostaju exYu gradovi Beograd, Zagreb, Sarajevo, .... ma, čak i delovi Mostara...
kada sam bio u ovim gradovima uklj. Beograd, da se skoncentrišem na Beograd, uglavnom sam zavoleo sve ove delove koji su već navedeni kao omiljeni kod većine što su pisali na ovu temu.
mada, sve i to zavisi..., zavisi od određene, trenutne atmosfere ljudi u određenom delu grada, može zavisiti i od mog raspoloženja ili stanja u određenom vremenu u određenom delu grada.....
npr. bio sam u Beogradu s mojih 21 godine života... u Zagrebu i s nekoliko godina mlađi... sve to u naporima da napustim zemlje exYu, devedesetih.... (u Sarajevu sam bio pre rata, tj. kasne 80-e, najranije 90-e, s mojih rano-tinejdž godina u čestim posetama sestri koja je onda studirala tamo te par rođaka)
iako u ono užasno političko vreme (pogotovo kada sam bio u Zagrebu i Beogradu), ipak sam bio entuzijasta o ljudskom napretku i pun nade i vere u bolje ljude. i, pošto sam bio na putu da napustim zemlje exYu, bilo mi je teško da napustim Zagreb, i, naročito, Beograd.
sada, nažalost, (i tu na veliku žalost se nužno upliće opet politika koja određuje i afektira živote) razočaran sam dinamikom osnovnih ljudskih promena na bolje, pogotovo u Beogradu jer iako znam da je nažalost preplavljen nebeogradskim mrakobesima iz boga-pitaj-odakle, kontao sam da Beograđani većinom neće dati ni dozvoliti da im neki palma-koštunjo-tomodiplomo-sel(j)aković-gljivičoidi i ostali još ekstremniji smradobesi određuju živote. računao sam dosta na tu exYu metropolu i velegrad da će se s što većom puninom moći odupreti kaljuzi one specifične fuzije neostaljinizam-pravoslavistčkifundamentalizam koja oblikuje srbonacifašističku misao još od početaka smiloševića pa sve naovamo, te sustići npr. npr. bar jednu Sofiju (koja ga je prešišala) ili čak i Budimpeštu pa i Beč (bar donekle). ........
tako da su izgleda moji omiljeni delovi velikih exYu gradova uklj. Beograda, ostali utopija i mistika natopljena još kojim zrncima nade i entuzijazma iz najranije mladosti.