- 31 Dec 2012, 17:03
e sad (lol)
licno sam veoma blizu potpuno extremnom kraju ideje da je sve sto vidim posledica delatnosti mog uma - naime, licno nisam uopste siguran da postoji ista osim mog uma.
..
ali, ponekad odaberem da prihvatim da sunce postoji, da drugi ljudi postoje etc.
sad, i kada prihvatim to, jasno mi je da moj um i dalje interpretira 'objektivnu' stvarnost prevodeci je u 'moju stvarnost' - ali to ni najmanje ne umanjuje cinjenicu da ta 'objektivna stvarnost' postoji.
(kada, je li, odaberem da prihvatim to ....zanimljivo stanoviste... da postoji nesto van mene)
i to sto postoji, ta 'objektivna stvarnost', ima neke karakteristike. nezavisne od mog referentnog sistema.
dakle - da, drvo pravi zvuk (salje talase) i kada nema ko da ga chuje, hromozomi su postojali i pre nego sto su otkriveni & nazvani etc.
na kraju krajeva - da nesto postoji samo zato sto se oslanjamo na prethodno iskustvo - nista revolucionarno novo nikada ne bi bilo otkriveno.
a nesto revolucionarno novo se ipak desi, s vremena na vreme.
..
dakle - nista (van sebstva & tehnologije & umetnosti etc) nije nastalo kao posledica delatnosti ljudskog uma.
ono je prepoznato & nazvano & ubaceno u referentni okvir zahvaljujuci delatnosti ljudskog uma.
..
i dlakava zivotinja koju ja nazivam lavom unosi u sebe gomilu proteina i staznamcegajos koju nazivam mesom, pa unosi,
bez obzira na to kako ja percipiram taj dogadjaj i sto ga nazivam hranjenjem & mesozderstvom.
..
e sad, kakve to veze ima sa muzevnoscvu & zenstvenoscu - nikakve, lol.
salim se, prosto - hromozomi postoje, hormoni postoje, i one jedinke sa vise/manje ovih/onih hormona su blize jednoj ili drugoj krajnosti prirodne binarne konstrukcije koju nazivamo podela na dva pola.
kako je nastala ta podela bez obzira na nas referentni sistem - moje licno uverenje je da se sve to (u 'objektivnoj' stvarnosti) svodi na sex & radjanje.
stono rece oskar -
“Everything in the world is about sex, except sex. Sex is about power.”
krajnja granica te podele, sa obe strane, naravno, ne postoji (bar ne kod ljudskih bica) ali licno 'muzevnost' & 'zenstvenost' svodim na hormone, hormonalne poremecaje & uopste, hardver kod ljudskih bica.
softver mi je, u slucaju ovako skakljivih pitanja, previse nepouzdan & previse promenljiv & previse podlozan raznoraznim uticajima.