Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By marijana
Originally posted by jukie
Ne samo da sa vremena na vreme jedu meso, nego ga jedu kada god mogu. Marmozeti su na primer više od 2/3 mesojedi, dok je kod majmuna situacija više biljojedna iz jednostavnog razloga što jedu hranu bogatu še?erom (slatko voce, nektar) pa ne moraju da jedu meso da bi se dobro osecali (i ulenje se od punog stomaka pa ih mrzi da jure životinje po šumi).
A kolobuse uglavnom ne rastržu mlade šimpanze nego u organizovani lov idu svi mužjaci iz grupe, pa najstariji mužjak ima prvenstvo u hvatanju i glodanju kolobusa a ovi ostali cekaju... Kroz par dana naidju Bušmani isto tako u organizovanom lovu, pa najstariji muškarac prvi cereci ovog puta šimpanzu...
E pa tvoja tvrdnja da šimpanze jedu meso kad god mogu nije ta?na naprosto. U Velikoj enciklopediji životinja pod odrednicom šimpanze piše da je osnovna hrana šimpanze plodovi ,liš?e i korijenje. Samo pojedine vrste šimpanzi ponekad bivaju krvolo?ni i razdiru manje životinje, ali se to smatra rijetkom pojavom ,baš kao što je i ljudožderstvo kod ljudi rijetka pojava.
Procentualno gledano hrana šimpanzi izgleda ovako : 60% vo?e,20%liš?e itd.Evo kako to izgleda na jednoj tabeli koju sam pronašla na sajtu o šimpanzama :

food item
fruit 59%
leaves 21%
seeds 1,1%
blossom 4,1%
insects 4,2%
meat 1,4%
other 4,5%

Dakle, meso je u ishrani šimpanzi zastupljeno sa 1,4%,insekti sa 4,2%., a oko 95% ishrane je biljno.
Za razliku od šimpanzi ,drugi ?ovjekoliki majmuni gorile su striktni vegetarijanci i oni nikad nisu viðeni da jedu meso.Oni su 100% vegetarijanci.?ovjekoliki majmuni gorile i šimpanze su po genetskom materijalu najsli?niji ljudima. Na primer, kada je hibridizovan DNA covjeka i gorila i simpanza, javio se 1,1% bazne nejednakosti.Drugi po sli?nosti sa ljudima su orangutani sa 2,4% bazne nejednakosti.I orangutani su kao i gorile striktni vegetarijanci.
Marmozerti koje ti spominješ kao mesojede nisu uopšte sli?ni ljudima ,imaju kandže, a ne nokte kao ljudi i ?ovjekoliki majmuni. Ne hrane se ni oni pretežno mesom nego jedu vo?e,liš?e,insekte i manje životinjice poput guštera i sli?no.
Vecina primata su svaštojedi iz jednostavnog razloga što svaštojedi SVE JEDU pa mogu da prežive svakakve uslove i onda ih ima više.
?udno.U svim enciklopedijama piše da je pretežna hrana primata biljna .Recimo u Enciklopediji Leksikografskog zavoda za primate piše ovako -red sisara koji se po nekim karakteristikama smatra najrazvijenijom životinjskom vrstom.Hrane se pretežno biljnom hranom (plodovima,gomoljima ,korijenjem,pupovima i liš?em).
Ne znam ko je pravio ovako glupu tabelu, ali mogu odmah da ti kažem da ne drži vodu. Osobine svaštojeda u toj tabeli su identicne sa osobinama mesojeda. Ne znam koje su svaštojede uzimali u obzir, ali medved, jazavac, COVEK, svinja, lisica, recimo pavijan od majmuna, itd. imaju naprimer sasvim dobro razvijene kutnjake za mrvljenje biljne hrane. Njihovo zubalo je "srednje" tj nije specijalizovano, i od njih postoji verovatnoca da ce evolucija krenuti dalje prema mesožderskoj ili biljožderskoj specijalizaciji (npr pande su krenuli prema biljožderskoj specijalizaciji što im se i obilo o šarene glave).
E pa sad za tebe je svakako glup onaj ko je pravio tabelu ,pošto si ti tako bistar da znaš sve mnogo bolje od sastavlja?a enciklopedije .Osnovna karakteristika zubala mesojeda su oštri izraženi o?njaci koje zabadaju u tijelo žrtve kidaju?i meso ,a o?njaci ljudi su mali ?ak i u odnosu na o?njake vegetarijanskih majmuna poput gorile i orangutana .Dakle nije ta?no da je zubalo ljudi "srednje". Takvi o?njaci kakvi ljudi imaju ne služe za klanje životinja kao što služe vrstama koje jedu meso.Ja ne znam da li ti možeš zaklat što god sa svojim o?njacima.Imaš li izražene o?njake?Ja nemam ,mozda ti imaš.Onda više li?iš na vampira nego na ?ovjeka.?ovjekovo zubalo ne li?i na zubala mesojede ,nije isto kao zubalo biljojeda preživara koji pasu travu poput krave i dr. ve? je najpogodnije za zagriz u plodove vo?a i povr?a jer to je ?ovjekova prirodna hrana.
By marijana
Originally posted by jukie
Nisi uzela u obzir ?injenicu da žive 364 dana u godini na temperaturi ispod 4 stepena Celzijusa; da moraju da imaju debeli sloj sala kako bi preživeli hladno?u a da salo dovodi do raznih zdravstvenih problema, isto kao kod bilo koga ko u našoj klimi po ceo dan sedi na kau?u i jede vegetarijansku masnu i uše?erenu hranu; a naro?ito ?injenicu da Eskimi stalno žva?u kožu i tetive foke kako bi ih omekšali da bi mogli da ih koriste, pa im se zubi do 25-30 godine istroše...
Ja ne znam zaista kakva bi to bila masna vegetarijanska hrana.Koliko mi je poznato masna hrana je hrana životinjskog porijekla.Ina?e, Eskimi rijetko dožive 35 godina .Uglavnom umiru prije toga jer se hrane isklju?ivo mesom u toku ve?eg dijela godine .Samo u toku polarnog ljeta uzimaju i biljnu hranu .Stru?njaci smatraju da bez toga ne bi doživjeli ni tu životnu dob.
Korisnikov avatar
By Veverica
"Vegetarijanci koje ja znam, uglavnom, su nekako kao gospodin Brns iz simpsona. Ako se se?ate one epizode kad se zatr?ao da šutira penal, pa je tr?ao sve sporije i na kraju se spotako na loptu i pao. Eto tako ja vidim vegetarijance."
Kaca, a mi se ne poznajemo? :lol: :cvece:
Marijana, mali savet - odustani. Dok ne osete i ne osveste to sami sebi sva prica je uzaludna.
Nisam citala sve jer se dosta toga uvek i svugde ponavlja ali bih samo da ponovim da vegeterijanstvo NIJE nesto novo i neprouceno kako Mina rece negde gore, vegeterijanstvo postoji od ko zna kad'; a imala sam i priliku da slusam tipa koji je od rodjenja vegeterijanac i ciji su roditeji vegeterijanci i kojem ni djavo ne fali, izgleda fenomenalno, zdravo... i mislim da je zavrsio medicnu.
I, dok god POSTOJE ZDRAVI vegeterijanci sve teorije mesozdera su samo price za lakome i za ublazavanje grize savesti. Nepotrebno povredjivanje zivotinja je nasilje! Cak, zlocin.
Marijana, sve najbolje :misici:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by marijana

Ja ne znam zaista kakva bi to bila masna vegetarijanska hrana.Koliko mi je poznato masna hrana je hrana životinjskog porijekla.
Evo saznaj:
Postoji nesto sto se zove biljno ulje, dobija se iz semena suncokreta, kukuruza, ricinusa, palme, bundeve, ploda masline... koriste se za spravljanje vegeterijanskih jela, bogata su nezasicenim masnim kiselinama i zato su u formi ulja, a ne kompaktnih masti.
Plodovi oracica (lesnik, orah, pistacija), soja...sve to u sebi poseduje MASTI.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by TDN
Nisam citala sve jer se dosta toga uvek i svugde ponavlja ali bih samo da ponovim da vegeterijanstvo NIJE nesto novo i neprouceno kako Mina rece negde gore, vegeterijanstvo postoji od ko zna kad';
To je izvuceno iz kontexta. Napisala sam da se od relativno skoro rade istrazivanja kakav uticaj na coveka ima dugorocna ishrana iskljucivo hranom biljnog porekla. Velika je razlika.
By marijana
Originally posted by MinaHarker
Evo saznaj:
Postoji nesto sto se zove biljno ulje, dobija se iz semena suncokreta, kukuruza, ricinusa, palme, bundeve, ploda masline... koriste se za spravljanje vegeterijanskih jela, bogata su nezasicenim masnim kiselinama i zato su u formi ulja, a ne kompaktnih masti.
Plodovi oracica (lesnik, orah, pistacija), soja...sve to u sebi poseduje MASTI.
Da ,ali postoji razlika izmedju zasicenih masnih kiselina koje se nalaze u namirnicama zivotinjskog porekla i koje su stetne za zdravlje i biljnih masnoca koje su cak veoma korisne .Biljne masnoce ne izazivaju srcana oboljenja niti povecavaju nivo stetnog holesterola u krvi .A prema jukievom postu moglo se zakljuciti da ako neko sjedi na kaucu i jede masnu vegetarijansku hranu moze obolit isto kao da jede masnu hranu zivotinjskog porekla .Dakle nije isti rizik za zdravlje grickati orahe i jesti slaninu.
Druga stvar -Mina,ricinusovo ulje ne koristi se za spravljanje vegetarijanskih jela.Znas li uopste za sta sluzi ricinusovo ulje?
Korisnikov avatar
By jukie
Da vidimo...

a) koja Velika enciklopedija životinja? Ja ih imam nekoliko sa tim imenom.

b) Osnovna hrana šimpanza jeste biljna, ali jedu meso kada god mogu. tj meso ne leži na šumskom proplanku da bi šimpanze mirno došetale i poslužile se kada god im se jede, nego moraju da ga love. A kao i ljudi, šimpanze su lenje.

c) Osim toga biljna hrana je takoðe ukusna (zamislite vi to!) naro?ito so?no vo?e, tako da šimpanze nisu uvek gladne mesa, nego su gladne i banana itd.

d) postoje samo dve vrste šimpanze, tj. jedna od njih se ranije zvala patuljasta šimpanza ali se sada ?eš?e zove bonobo (po narodnom nazivu) pošto je genetski samo malo manje udaljena od "prave" šimpanze nego ?ovek; pa da se ne meša sa pravom šimpanzom; imaju druga?iju društvenu strukturu.

e) šimpanze tolikom brzinom izumiru, da ?e igrom slu?aja poslednje preživele populacije biti one u zašti?enim oblastima gde su ih i prou?avali i ustanovili da jedu puno mesa. Tako da ustvari sve ve?i procenat šimpanzi redovno jede meso, ako shvataš šta ho?u da kažem.

f) ne možemo ta?no znati koliko je ljudožderstvo bilo razvijeno u onim populacijama koje nisu ostavile dovoljno fosila pa se ne može izra?unati procenat kostiju oguljenih nožem; tako da tu ne može da se napravi hipoteza koja bi mogla da se testira...

g) mogu?e je da šimpanze sa tog sajta slu?ajno pripadaju vegetarijanskoj populaciji (recimo u Indiji ima proporcionalno više vegetarijanaca nego u Srbiji); ili da su živele u oblastima gde nema odgovaraju?e divlja?i tj majmuna.

h) orangutani i gorile jesu jako vegetarijanske vrste, ali je to recimo i veliki panda, za koga se ne može pore?i da poti?e iz medveðe loze, a medvedi jedu meso kad god mogu (nije im baš lako da se onako krupni privuku manjim i bržim životinjama), plus polarni medvedi jedu skoro isklju?ivo meso; tako da srodnost sama po sebi ne donosi puno rezultata, jer:

i) nisu uzete u obzir meðu-vrste koje su izumrle; recimo zna se da su neke vrste australopitekusa bile vegetarijanske, druge svaštojede a tre?e prili?no mesojede.

j) marmozeti su primati, valjda sam ih zato pomenuo; a jedu proporcionalno više mesa od "monkeys" majmuna.

k) Nemam Enciklopediju Leksikografskog zavoda, sorry. Kakva joj je naslovna strana? Imam samo one enciklopedije koje se zovu enciklopedija životinja.

l) ve?ina primata se i hrane pretežno biljnom hranom, zato što u tu ve?inu primata spadaju ameri?ki drekavci i drugi ameri?ki monkey majmuni, koji uglavnom jedu liš?e, gvereze odnosno kolobusi koji takoðe jedu liš?e (?ak imaju i izdeljen želudac kao preživari), gorile i orangutani itd. ALI, u isti red spadaju i marmozeti i galagoi (uglavnom mesojedi), avetnjaci (skoro striktni mesojedi), pavijani, makaki, šimpanze i ljudi (svaštojedi). E sada, pošto pavijana, makakija, šimpanzi i ljudi ima više primeraka nego marmozeta, galagoa, gorila, orangutana, kolobusa i drekavaca, onda je ve?ina primata svaštojeda, tj ako nasumi?no izabranom primatu na koga naiðeš daš i vo?ku i malo mesa, poješ?e i jedno i drugo.

m) "E pa sad za tebe je svakako glup onaj ko je pravio tabelu, pošto si ti tako bistar da znaš sve mnogo bolje od sastavlja?a enciklopedije". Hvala bogu da si najzad shvatila.

n) što se ti?e o?njaka, ne znam da li si se setila da ljudi koriste oruðe kako bi ubijali i ?ere?ili svoj plen? Zato su se i razvili od naivnih šimpanzi koje i dan danas trgaju kolobuse rukama i zubima...

o) vo?e i povr?e jeste NAJ?EŠ?A hrana za ljude ali oni takoðe jedu meso kada god mogu...

I tako se krug zatvara... opet dolazimo do re?enice "kada god mogu"...
Korisnikov avatar
By jukie
Evo nekidan je bila na Animal Planetu emisija o šimpanzama i u prvih deset minuta su rastrgnuli nekog kolobusa. Navedeno je da odrasli mužjaci šimpanze pojedu u proseku 250 grama mesa dnevno... dakle ako je to 1.4 odsto, onda šimpanze pojedu izmeðu 17 i 18 kila hrane dnevno, a toliko mislim da njihova mala crevašca ipak ne?e podneti.
Korisnikov avatar
By Primeval
Ovde! :)
Ko je još vegetarijanac? Koliko vam je teško da "opstanete"?
Korisnikov avatar
By Sing
Ja sam. Zivim u Aziji pa opstajem bez problema. U Evropi mi je teze, u Africi skoro nemoguce (uglavnom gladujem), kao i u Latinskoj Americi. U Aziji je raj za vegetariance!
Korisnikov avatar
By jukie
Ovo je vrlo čudna tema; nešto nema početak ni kraj?
Voleo bih da nema onih silnih upitnika i sličnih kukica umesto č ć ž slova...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ja. i nije mi teško uopšte. dešava se tu i tamo da se prilikom nekog brzohranjenja sretnem sa frikovima koji me smaraju kad im kažem da mi nešto naprave bez mesa, a i trebalo je neko vreme da se friends & family istreniraju za moje dolaske na okupljanja koja uključuju hranu, ali sad je sve to fino i uigrano. svi siti, a još i podižem svest na sve strane ;)
By XanaX
¸pa velike pande i polarni medvjedi su samo primjer adaptacije... u evolucijskoj borbi za opstanak ne biraju se sredstva...

ako se ne varam, pande su uslijed neke klimatske ili orogenske promjene dospjeli u šume bambusa. iako je pomalo paradoksalno, budući da kao vrsta danas izumiru, njihova čitava evolucija je zapravo odličan primjer adaptacije. uspjeli su se prilagoditi prežderavanju bambusom, a još im niti zubalo nije reducirano... doslovce istovremeno jedu i ser...

kada su prvi ...ehm... protoprimati ugledali voće po drveću, počeli se penjati, verati, trčkarati , došlo do olfaktorne deficijencije , vizualne supremacije i povećanja neurokranija (tko još vjeruje u arborealnu teoriju kao takvu)... iako moguće je i da si insctivora skakućući za kukcima naišli na lišće i sočne plodove...
By polarlicht4.1
Originally posted by Lepa Krepa
dešava se tu i tamo da se prilikom nekog brzohranjenja sretnem sa frikovima koji me smaraju kad im kažem da mi nešto naprave bez mesa
Koliko je mene jedna teta čudno gledala kad joj rekoh "a je l' može samo bez tog mesa?", ne mogu da se setim da l' beše neki sendvič ili palačinka ali ne htede žena meso da makne pa ni sve da sam platio (pitao sam i za to). :ribica:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by polarlicht4.1
Koliko je mene jedna teta čudno gledala kad joj rekoh "a je l' može samo bez tog mesa?", ne mogu da se setim da l' beše neki sendvič ili palačinka ali ne htede žena meso da makne pa ni sve da sam platio (pitao sam i za to). :ribica:
eh, čudnogled nije ništa... izvesna kokoška u nekoj palačinkosendvičari na nbgd je čak i šefa zvala kad sam joj tražila da mi napravi palačinku bez mesa. prvo me je 5 puta pitala kako to mislim "bez mesa" i šta onda da mi stavi unutra, pa sam joj sve lepo k'o debilu objasnila i nabrojala. no, ona je i dalje stajala i gledala me izbezumljeno, a onda se mrtva ladna okrenula, viknula gazdu i code-red-alert glasom obznanila da "oće devojka palačinku bez šunke!!!!". a ja, jelte, sve vreme stojim tu i slušam kako priča o meni u trećem licu... tek kad sam počela i ja nju naglas da komentarišem sa ortakom, te kad joj je šef rekao "pa dobro, napravi joj", pokrenula se (jedva) i napravila jebenu palačinku, sve vreme držeć' (extranadrkani) izraz lica kao da sam, u najmanju ruku, tražila da mi ubere kilo svežih ananasa, propasira ih na prerijskom kaktusu i umuti s kajganom od prepeličjih jaja sa tartufima i japanskim morskim algama. fakat mi je došlo da je puknem posred face.
Korisnikov avatar
By kenozoik
ja bih volela kada bih mogla da budem vegeterijanac :sigh:
pricala sam skoro sa jednom devojokom, koja je doktorka veterine i obozava zivotinje, o tome kako mi je nekada zaista tesko sto jedem meso a ona mi rece da takodje ne moze da se pomiri sa tom cinjenicom sasvim(pokusala je da bude veg. ali joj jednostavno nije bilo dobro te je morala da se vrati na meso) izgovor ili ne ali rece mi ona-i zivotinje(koje su mesozderi) takodje jedu druge zivotinje da bi opstale. nije da nisam ovo znala ali nekako nisam povezivala sa cinjenicom da iz istih pobuda(na kraju krajeva) i mi koji nismo vegeterijanci jedemo meso.
i na kraju, zasto bi zivot jedne svinje(recimo.sisara) bio 'vazniji' od zivota : muve, komarca ili mrava-a njih skoro svako-dnevno ubijamo(velika vecina nas)
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by kenozoik
i zivotinje(koje su mesozderi) takodje jedu druge zivotinje da bi opstale. nije da nisam ovo znala ali nekako nisam povezivala sa cinjenicom da iz istih pobuda(na kraju krajeva) i mi koji nismo vegeterijanci jedemo meso.
ljudi su svaštojedi, tj. sposobni su za i za vegetarijansku i za mesnu ishranu. isto tako, za razliku od životinja, koje se vode isključivo instiktom, ljudi (oni koji nisu egzistencijalno ugroženi) biraju šta će jesti, a u taj izbor itekako ulaze etički kriterijumi. da li će oni podrazumevati gnušanje nad određenim vrstama životinjskog mesa koje su kulturno definisane kao neprihvatljive za jelo, ili gnušanje prema ubijanju životinja uopšte, opet je stvar izbora svake zasebne individue.
da i ne pričam o tome da se ishrana predatorskih vrsta nikako ne može porediti sa monstruoznom mesnom industrijom, iza koje ostaju ogromni viškovi hrane, tj. nepojedenog mesa, tj. nepotrebno ubijenih životinja; koja zagađuje okolinu i troši milione tona biljne hrane za tovljenje nesrećnih stvorenja koja se gaje isključivo za klanje, a mogle bi se iskoristiti za prehranu miliona gladnih ljudi...
i na kraju, zasto bi zivot jedne svinje(recimo.sisara) bio 'vazniji' od zivota : muve, komarca ili mrava-a njih skoro svako-dnevno ubijamo(velika vecina nas)
ja ih ne ubijam, osim ženki komaraca, a i to u samoodbrani.
Korisnikov avatar
By kenozoik
sve je to u redu Krepo ali nisam bas sigurna da smo toliko evolutivno ispred zivotinja(predatora) te da nam ne treba,odnosno nemamo potrebu za mesom uopste. Bar velika vecina nas.

a ovo oko industrije mesa je neka sasvim druga prica. svi znamo da kada bi se resursi na Zemlji podelili ravnomerno da niko na ovoj planeti ne bi bio ni gladan ni zedan. Kapitalizam. Koncentracija moci za izivljavanje bogatasa i(ili) razvoj nauke.nije sve crno/belo a trenutno ne znamo za bolje/ne zasluzujemo/nikada necemo ni znati/srljamo ka samounistenju.

"DEFENSE, SELF-DEFENSE - A defense to certain criminal charges involving force (e.g. murder).

Use of force is justified when a person reasonably believes that it is necessary for the defense of oneself or another against the immediate use of unlawful force. However, a person must use no more force than appears reasonably necessary in the circumstances."
http://www.lectlaw.com/def/d030.htm
znaci, trebas da oteras komarca ne da ga ubijes. to bi bilo ko kad bi te ciknulo svinjce a ti ga ubijes.ovim ne zelim da banalizujem stvari.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
sve je to u redu Krepo ali nisam bas sigurna da smo toliko evolutivno ispred zivotinja(predatora) te da nam ne treba,odnosno nemamo potrebu za mesom uopste. Bar velika vecina nas.
e pa sad, ako je o medicinskom aspektu problema reč, tu se stvari zaista komplikuju u odnosu na pojedinačne organizme i njihove nutritivne potrebe. meso je zaista potrebno ljudima sa nekim specifičnim potrebama, ali "prosečnom" zdravom organizmu baš i nije, tj. može ga se lako zameniti.

"DEFENSE, SELF-DEFENSE - A defense to certain criminal charges involving force (e.g. murder).

Use of force is justified when a person reasonably believes that it is necessary for the defense of oneself or another against the immediate use of unlawful force. However, a person must use no more force than appears reasonably necessary in the circumstances."
http://www.lectlaw.com/def/d030.htm
znaci, trebas da oteras komarca ne da ga ubijes. to bi bilo ko kad bi te ciknulo svinjce a ti ga ubijes.ovim ne zelim da banalizujem stvari.
:)
ovde bi srazmerna upotreba sile mogla jedino da podrazumeva moje ispijanje krvi insekta koji je pokušao da se na'rani mojom krvlju. pošto je to nemoguće, a ne daju se ni oterati, jbg...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
meso je zaista potrebno ljudima sa nekim specifičnim potrebama
:roflmao:

moram prestati da forumašim u polubudnom stanju...
Korisnikov avatar
By Madonna
:)
ovde bi srazmerna upotreba sile mogla jedino da podrazumeva moje ispijanje krvi insekta koji je pokušao da se na'rani mojom krvlju. pošto je to nemoguće, a ne daju se ni oterati, jbg...
Slika
:D
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ajoj, koliko se sećam, to čudo nit' je delovalo, nit' je bilo prijatno za zamazivanje....
Korisnikov avatar
By Madonna
zavisi.. moja drugarica i sa autanom nabubri od ujeda dok mene ne taknu :zvezda:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ma mene obožavaju, mazala se ili ne. a ujedi znaju da mi oteknu ka' da me je roj osa napao...
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Magnovey
Ovde! :)
Ko je još vegetarijanac? Koliko vam je teško da "opstanete"?
Ja sam dugo bila vegetarijanac. Pocelo je sa 5 godina kada sam prvi put odbila da jedem batak (bio mi je masan i nije mi se dopadao ukus), a onda sam do 10.-12. prestala da jedem meso u potpunosti (iz nekog razloga mi uopste nije prijalo i ukus je bio odvratan, jela sam samo ribu jednom u mesec dva i kinesku piletinu 2-3 puta godisnje, ako i toliko) i tako do 18. godine kada sam krenula na plivanje. Onda sam lagano pocela da jedem pilece i curece belo meso, ponekad teleci but.

Sad jedem manje vise isto to, samo sto ponekad jedem i junece cevape, retko kobasicu (onu jako zacinjenu). Ali gledam da bar 5 puta nedeljno jedem ili meso ili ribu.

Anyways, jedna od posledica toga da dugo godina nisam jela meso je to da sam zapatila bas gadnu anemiju (gvozdje 4.7 a trebalo bi da bude izmedju 12 i 32).

Takodje ne mogu da udjem u mesaru, jer mi se od tog mirisa okrece stomak, ne mogu da jedem nikakva teshka i masna mesa.
Kada uvece pojedem 5 cevapa, celu noc se preznojavam i ne mogu da spavam, kada jedem biftek (treba zbog anemije) moram svaki zalogaj potpuno da umocim u senf inace mi bude muka, i budem uzasno hiperaktivna i nervozna posle, takodje ne mogu da spavam. Svinjetinu i prase se ne usudjujem ni da probam, prvo sto mi uzasno smrdi, drugo mislim da bi mi bas pozlilo, ista stvar je i sa jagnjetinom.

U sustini preferiram pilece belo meso i ribu, jer s tim nemam nikakvih problema.

Svojevremeno (sa 19) sam iz zajebancije s drugarom odlucila da neko vreme budemo vegani, da vidimo ko ce duze da izdrzi, bio je januar. ja sam izdrzala 7 dana (jela samo hleb i senf), a on je posle 2 dana pojeo pohovani kackavalj.

Ne znam kakva je situacija sad, i da li ima dovoljno adekvatnih zamena za meso, ali tad je bilo katastrofa.

Anyways, ja nisam bila vegetarijanac iz nekog trenda ili ubedjenja, nego zato sto mi meso uopste nije prijalo. Sad ga jedem u kolicini u kojoj ga jedem jer mi je tako rekla nutricionistkinja. I u svakom slucaju preferiram ribu, glavonosce, ljuskare i ptice, mada sto evolutivno dalje, to bolje.
Korisnikov avatar
By KiWi
Slika *

Slika

Ova mi je nekako najlogičnija. Ishrana koju su koristili prvi ljudi na svetu sa identičnim DNK kao što je naš (razlika je manja od 0.002%)

* imam u PDFu pa kome treba, nek me jutujuuje
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by m..
Svinjetinu i prase se ne usudjujem ni da probam, prvo sto mi uzasno smrdi, drugo mislim da bi mi bas pozlilo, ista stvar je i sa jagnjetinom.
Prasetina jeste nekako najgluplji oblik unošenja mesa jer malo prase :piggy: iz nekog razloga uopšte i nema mesa na sebi nego samo mast i kožu, tako da ga treba prebaciti u onu grupu namirnica gde stoji margarin, na koji neodoljivo podseća po hemijskom sastavu.

Od mirisa jagnjetine se i meni povraća, a kada moja mama sprema sebi neku jagnjetinu sa kupusom, pobegnem od kuće dok se skroz ne razduva. :bljak:

Zrela svinjetina mi je sasvim druga priča, naročito neko parče sa krtinom, koje mi vrlo odgovara. I miris spremanja svinjetine me privlači kao hrana tj. luči mi se pljuvačka kad ga osetim :retard:
Korisnikov avatar
By Carmilla
Ja ne jedem meso 3 god,samo iz etickih razloga...

p.s.Nikad nisam bila zdravija. :bananica: :dude:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!