- 24 Feb 2005, 19:51
Procentualno gledano hrana šimpanzi izgleda ovako : 60% vo?e,20%liš?e itd.Evo kako to izgleda na jednoj tabeli koju sam pronašla na sajtu o šimpanzama :
food item
fruit 59%
leaves 21%
seeds 1,1%
blossom 4,1%
insects 4,2%
meat 1,4%
other 4,5%
Dakle, meso je u ishrani šimpanzi zastupljeno sa 1,4%,insekti sa 4,2%., a oko 95% ishrane je biljno.
Za razliku od šimpanzi ,drugi ?ovjekoliki majmuni gorile su striktni vegetarijanci i oni nikad nisu viðeni da jedu meso.Oni su 100% vegetarijanci.?ovjekoliki majmuni gorile i šimpanze su po genetskom materijalu najsli?niji ljudima. Na primer, kada je hibridizovan DNA covjeka i gorila i simpanza, javio se 1,1% bazne nejednakosti.Drugi po sli?nosti sa ljudima su orangutani sa 2,4% bazne nejednakosti.I orangutani su kao i gorile striktni vegetarijanci.
Marmozerti koje ti spominješ kao mesojede nisu uopšte sli?ni ljudima ,imaju kandže, a ne nokte kao ljudi i ?ovjekoliki majmuni. Ne hrane se ni oni pretežno mesom nego jedu vo?e,liš?e,insekte i manje životinjice poput guštera i sli?no.
Originally posted by jukieE pa tvoja tvrdnja da šimpanze jedu meso kad god mogu nije ta?na naprosto. U Velikoj enciklopediji životinja pod odrednicom šimpanze piše da je osnovna hrana šimpanze plodovi ,liš?e i korijenje. Samo pojedine vrste šimpanzi ponekad bivaju krvolo?ni i razdiru manje životinje, ali se to smatra rijetkom pojavom ,baš kao što je i ljudožderstvo kod ljudi rijetka pojava.
Ne samo da sa vremena na vreme jedu meso, nego ga jedu kada god mogu. Marmozeti su na primer više od 2/3 mesojedi, dok je kod majmuna situacija više biljojedna iz jednostavnog razloga što jedu hranu bogatu še?erom (slatko voce, nektar) pa ne moraju da jedu meso da bi se dobro osecali (i ulenje se od punog stomaka pa ih mrzi da jure životinje po šumi).
A kolobuse uglavnom ne rastržu mlade šimpanze nego u organizovani lov idu svi mužjaci iz grupe, pa najstariji mužjak ima prvenstvo u hvatanju i glodanju kolobusa a ovi ostali cekaju... Kroz par dana naidju Bušmani isto tako u organizovanom lovu, pa najstariji muškarac prvi cereci ovog puta šimpanzu...
Procentualno gledano hrana šimpanzi izgleda ovako : 60% vo?e,20%liš?e itd.Evo kako to izgleda na jednoj tabeli koju sam pronašla na sajtu o šimpanzama :
food item
fruit 59%
leaves 21%
seeds 1,1%
blossom 4,1%
insects 4,2%
meat 1,4%
other 4,5%
Dakle, meso je u ishrani šimpanzi zastupljeno sa 1,4%,insekti sa 4,2%., a oko 95% ishrane je biljno.
Za razliku od šimpanzi ,drugi ?ovjekoliki majmuni gorile su striktni vegetarijanci i oni nikad nisu viðeni da jedu meso.Oni su 100% vegetarijanci.?ovjekoliki majmuni gorile i šimpanze su po genetskom materijalu najsli?niji ljudima. Na primer, kada je hibridizovan DNA covjeka i gorila i simpanza, javio se 1,1% bazne nejednakosti.Drugi po sli?nosti sa ljudima su orangutani sa 2,4% bazne nejednakosti.I orangutani su kao i gorile striktni vegetarijanci.
Marmozerti koje ti spominješ kao mesojede nisu uopšte sli?ni ljudima ,imaju kandže, a ne nokte kao ljudi i ?ovjekoliki majmuni. Ne hrane se ni oni pretežno mesom nego jedu vo?e,liš?e,insekte i manje životinjice poput guštera i sli?no.
Vecina primata su svaštojedi iz jednostavnog razloga što svaštojedi SVE JEDU pa mogu da prežive svakakve uslove i onda ih ima više.?udno.U svim enciklopedijama piše da je pretežna hrana primata biljna .Recimo u Enciklopediji Leksikografskog zavoda za primate piše ovako -red sisara koji se po nekim karakteristikama smatra najrazvijenijom životinjskom vrstom.Hrane se pretežno biljnom hranom (plodovima,gomoljima ,korijenjem,pupovima i liš?em).
Ne znam ko je pravio ovako glupu tabelu, ali mogu odmah da ti kažem da ne drži vodu. Osobine svaštojeda u toj tabeli su identicne sa osobinama mesojeda. Ne znam koje su svaštojede uzimali u obzir, ali medved, jazavac, COVEK, svinja, lisica, recimo pavijan od majmuna, itd. imaju naprimer sasvim dobro razvijene kutnjake za mrvljenje biljne hrane. Njihovo zubalo je "srednje" tj nije specijalizovano, i od njih postoji verovatnoca da ce evolucija krenuti dalje prema mesožderskoj ili biljožderskoj specijalizaciji (npr pande su krenuli prema biljožderskoj specijalizaciji što im se i obilo o šarene glave).E pa sad za tebe je svakako glup onaj ko je pravio tabelu ,pošto si ti tako bistar da znaš sve mnogo bolje od sastavlja?a enciklopedije .Osnovna karakteristika zubala mesojeda su oštri izraženi o?njaci koje zabadaju u tijelo žrtve kidaju?i meso ,a o?njaci ljudi su mali ?ak i u odnosu na o?njake vegetarijanskih majmuna poput gorile i orangutana .Dakle nije ta?no da je zubalo ljudi "srednje". Takvi o?njaci kakvi ljudi imaju ne služe za klanje životinja kao što služe vrstama koje jedu meso.Ja ne znam da li ti možeš zaklat što god sa svojim o?njacima.Imaš li izražene o?njake?Ja nemam ,mozda ti imaš.Onda više li?iš na vampira nego na ?ovjeka.?ovjekovo zubalo ne li?i na zubala mesojede ,nije isto kao zubalo biljojeda preživara koji pasu travu poput krave i dr. ve? je najpogodnije za zagriz u plodove vo?a i povr?a jer to je ?ovjekova prirodna hrana.