Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Светска лига корупције: Србија назадовала
Србија на листи од 183 државе дели 86. место са Бугарском, али је иза Словеније, Хрватске, Црне Горе и Македоније. Нови Зеланд најбољи, Сомалија и Северна Кореја најгоре

Према извештајима агенција

Берлин – Нови Зеланд је најмање корумпирана земља на свету, Сомалија и Северна Кореја су на зачељу листе од 183 државе, а сва обећања овдашњих власти да ће се супротставити корупцији демантована су податком да је Србија назадовала и да је са прошлогодишњег 78. места, 2011. пала на 86. позицију.

Ово су резултати редовног годишњег извештаја, који је јуче, 16. пут заредом, објавила међународна невладина организација „Транспаренси интернешенел”. У прављењу листе, подсећа Ројтерс, користе се извештаји и аналитичке оцене релевантних међународних истраживачких и финансијских институција.

На листи – на којој 10 теоретски значи да у земљи нема корупције,а 0 највишу корумпираност – Нови Зеланд је прикупио 9,5 поена и тако задржао прво место које има од 2006. Данска и Финска оцењене су са 9,4.

Сомалија и Северна Кореја, која је ове године први пут стављена на листу, добиле су оцену – један.

Око две трећине држава остварило је пет или мање индексних поена. Међу њима је и Србија са индексом перцепције корупције 3,3 – што је 0,2 индексна поена мање него прошле године.

Као главне проблеме Србије представници „Транспарентности Србија” наводенедовољну реформу правосуђа, кршење антикорупцијских закона, ванинституционалну моћ политичких странака која утиче на рад јавног сектора, нетранспарентан процес доношења одлука, непотребне процедуре и недовољне капацитете органа који врше надзор над применом закона.

Председник „Транспарентности Србија” Владимир Гоати јуче је на конференцији за штампу истакао да висок степен корупције онемогућава економски развој и да управо земље са малим индексом перцепције имају „ендемску корупцију”.

Програмски директор „Транспарентности Србија” Немања Ненадић изјавио је да, уколико Србија жели да буде успешна у борби против корупције, мора да буде успешна у праћењу финансирања политичких партија и изборне кампање, преноси Танјуг.

Подсећајући да ће за кампању за парламентарне изборе 2012. из буџета бити издвојено 628 милиона динара, а за Агенцију за контролу избора један одсто, Ненадић је рекао да је „Транспарентност Србија” послала градовима и општинама 167 захтева за приступ информацијама о финансирању странака из јавних извора осим буџетских дотација. Он је напоменуо да је Агенција за борбу против корупције дала неколико мишљења која се косе са новим Законом о финансирању политичких партија и то да ће сада, на пример, за сваку већу донацију партија морати да плати порез.

Од земаља бивше СФРЈ најбоље је пласирана Словенија, која се налази на 35. месту. Хрватска и Црна Гора (напредовала три места) деле 66. место, Македонија је 69, док је БиХ лошија од Србије и са индексом 3,2 налази се на 91. месту. Косово је такође на листи и са 2,9 поена држи 112. место.

Србији за утеху остаје да дели исту 86. позицију са Бугарском – чији је индекс са 3,6 од прошле године сада спуштен на 3,3, али је и даље најкорумпиранија земља Европске уније.

Од других земаља источне Европе, чланица ЕУ, Румунија има индекс 3,6, Словачка 4, Летонија 4,2, Чешка 4,4, Мађарска 4,6, Литванија 4,8, Пољска 5,5, Словенија 5,9 и Естонија 6,4.

Према истраживању „Транспаренси интернешенела”, велика је корупција и у Русији. Упркос одређеним успесима, она је најкорумпиранија међу свим чланицама Г-20 најразвијенијихземаља света и налази на 143. месту са индексом 2,4.

Најмање корумпирана држава Г-20 је Аустралија са индексом 8,5 и дели шесто место у свету. Шведска је по успешности четврта, Сингапур пети, Норвешка шеста. Свих топ-шест има индекс 9 или више. Немачка 14. место, за позицију боља него прошле године, дели са Јапаном који је био 17.

САД су рангиране као 24, два места ниже него 2010. Кина се успела за три места и сада је на 75. месту.

Табела глобалне лиге показује да се свест о опасности корупције појачала у неким арапским земљама уочи побуна почетком године, али да су управо те државе назадовале у односу на претходну годину.

Иако је, поред гушења људских права, проблем корупције идентификован као један од највећих, Тунис, родно место „арапског пролећа”, са 59. места пао је на 73, Египат са 98. на 112, а Сирија са 127. на 129. Јемен и Либија су прошле године делили 146. место. Јемен је остао на истој позицији, док је Либија на 168. месту.

„Транспаренси интернешнел” указује да су Иран, Куба, Пољска, Русија, Уједињени Арапски Емирати и Француска током 2010. напредовали у сузбијању корупције.

За разлику од њих, Зимбабве, Индија, Ирска, Катар, Костарика, Република Чешка, Саудијска Арабија и Хаити су нације у којима се стање погоршало.

Међу првих 10 земаља с најмањом корупцијом су и Холандија на седмом месту, Аустрија и Швајцарска на осмом и Канада :love: на десетом. Међу 10 најкорумпиранијих још су Мјанмар, Авганистан, Узбекистан, Туркменија, Судан, Ирак, Хаити и Венецуела
OT
najveci problem Srbije je upravo taj

offtopic posvecen west endu

Kanada je jedna od najbogatijih zemalja na svetu i najdosadnijih, ako je nekome cilj da nosi sat od 1000 dolara i ima gomilu besmislenih gluposti kao statusne simbole idealna zemlja.Za to se naradis kao konjina ali korist je golema.Svi ti zavide :lol:
Ako ti je cilj da uzivas u zivotu i ako si oslobodjen statusnih simbola, veci smor od zemlje Kanade neces naci.
New West tu pricu mozes prodavati nekome ko tamo nije u zivotu bio.
Istina ako volis narkotike, toga ima na svakom cosku deci je dostupno vise nego u Srbiji.Takodje u Kanadi imas decake sa bejzbol palicama, ubistava kao dobar dan, droge vise nego u Srbiji tid..
Jako je tesko naviknuti se na zivot tamo, i uglavnom je novac jedini motiv ostanka u Kanadi.Mada malo ce vam ko to priznati.
Recimo sa platom od 1500 $ jedva platite rentu za neki apartman u krs zgradi i jeftinu hranu, kupujte garderobu u winnersu i wall-martu, ujutru ne jedete pastetu i jogurt kao u Srbiji... vec krofne u tim hortons i cizburgera i da ne nabrajam vise....
Wes end ja mislim da se ti tu zesce smaras cim ti zanimljive vesti iz Srbije :lol:
a jos smesnija je tvoja potreba da pokazes kako se osecas kanadjaninom :lol:
Netacno, ne pokusavam to.Isto bi reagovao da je napisao i za Hrvatsku ili Bosnu.
Srbija je lepa zemlja, lepa je i Hrvatska.Ali ima i lepsih.Rekao sam vec da sam dosta putovao od zemalja prvog, drugog pa takozvanog treceg sveta.
Ne mogu se nacuditi ljudskoj gluposti da ti novac bude odraz srece u zivotu.
Pa najmanje depresije i suicida ima u zemljama treceg sveta.
Nekada je bila ziva trka za Kanadski pasos, danas je to malo kome bitno jer i sa Srpskim pasosem ako imas love mozes gde hoces.
Te pare koje si zaradio u Kanadi imaju vrednost samo kad se donesu ovde, tamo treba da radis kao 2 magarca da bi bio na onom nivu standarda iz 80tih u Jugi.
Treba otici tamo uzeti novac i otici ziveti na nek vedrije mesto... npr. Hrvatsku...sto da ne
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2326891#p2326891]west end napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2326846#p2326846]Popeye napisao:[/url]barni je odlucio dokazati da je srbija najbolja drzava na svijetu za zivot. :lol:
:lol:
:lol: :lol: :lol:
OT-Zar je ovo cudno? Ovoj zemlji nece biti bolje dok medju gradjanima ne zavlada japanski mentalitet. S obzirom da su Barnijeva usta puna Srbije, zivo me zanima sta to po njemu Srbija lepo ima?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2326901#p2326901]Mali-Princ19 napisao:[/url] Ovoj zemlji nece biti bolje dok medju gradjanima ne zavlada japanski mentalitet.
Japanci su izgubili rat, ali ne gube ŠTA ?
Ja mislim VREME !
Tačno.
Mladi Japanac ne trampi sličice fudbalera, ne vrti magičnu kocku, ne zvrnda.. Japanci rade, rade, rade, rade.. i kod njih je tabla obrisana, a kreda zašiljena.
Korisnikov avatar
By svejedno
off:

ima neki lik iz kanade koji je izucavao prava prilicno, i postao 'sam svoj suveren',
odn. igrao se malo sa onim zackoljicama 'pravne osobe' i 'prirodne osobe' koje vec postoje u angloamerickom pravu, te vise skoro nijedna drzavna institucija nema vlast nad njim:

http://www.youtube.com/watch?v=tScuHwVtRcY

taj covek je moj idol.

..

veoma me interesuje da li bi tako nesto moglo da se iskombinuje ovde.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2326891#p2326891]west end napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2326846#p2326846]Popeye napisao:[/url]barni je odlucio dokazati da je srbija najbolja drzava na svijetu za zivot. :lol:
:rotflmao:

Inače, barni me podseća na moju ludu babu koja mi non stop govori kako ja treba da se vratim u smrdiju i tamo nađem posao :lol:

I ja kad pokušam da joj objasnim da ne postoji ama ni jedan jedini razlog zašto bi se ja vraćao u tu rupu... od kojih je i jedan taj što nema posla, ona ko da ne čuje šta je ja govorim. Uopšte je moje reči ne dotiču, ne sluša me... tako i ovaj klovan barni: neće čovek da otvori oči pa to ti je :lol:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ne mogu da odolim.

Da li si ti svestan da si upravo Srbiju izjednačio sa prostaklukom i nevaspitanjem?

I ne. Nemoj mi sad molim te dokazivati da si nešto drugo hteo reći i da razlažeš neke svoje teorije, pitam te samo da li si ti svestan toga ili nisi?
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2327118#p2327118]deran napisao:[/url]^ne mogu da odolim",valjda...
:facepalm:
Odakle mi ispade ta konstrukcija, da mi je znati.

Ja? Gord? Uopšte. Ja te pitao pitanje, čisto me zanima kako ti to vidiš, samo što ne mogu uopšte da pričam sa tobom, onako, normalno, kao što inače mogu sa ostalim ljudima, jer ta komunikacija očito ne funkcioniše, te sam se malo distancirao.

Barni, jednostavno pitanje, ti ponovo daješ neke izokola komplikovana objašnjenja na ono što si prosto rekao. Bezbedno je da zaključim, onda, da nisi svestan. Sada ćemo u narednom odgovoru videti da li možeš da sastaviš rečenicu koja je jasna.

Elem, netačno je to što izjednačavaš sa prostaklukom i nevaspitanjem. Ni po kojoj definiciji te reči, bilo da misliš na narod, institucije ili bilo šta drugo, ne mislim da odgovara tome da je otišlo do tog nivoa da postane simbol i obeležje prostakluka i nevaspitanja.

Nikada mi nije bilo baš skroz jasno kako se mogu takvi epiteti prikačiti državi.

Neki ljudi su takvi, ali ne i svi, barni, [sarkazam] nije lepo tako govoriti o državi u kojoj si iz mamine vagine ispao. :nono:
@Popaj

kakve se sve ovde zamena teza moze cuti.Pa ti si covek koji pravda zlocine, progon zarad oslobadjanja teritorije.

i ti nekoga da prozivas da je fasista?

ne pamtim da li sam kada razmenjivao stavove i misljenja sa covekom kao so si ti.
Prosto ne verujem da takvi postoje, mora da si ti neka skripta zaduzen da razradi teme na forumu

@korvinodamabera

to sto pises je gordost :)

ponavljas tu jako losu osobinu svaki put kad se kuckas samnom
stavljas sebe iznad mene u svakom svom postu
od inteligencije, nepismenosti itd...
evo za ovog sami fasista :lol:
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2327132#p2327132]*deni* napisao:[/url]Sve to što se nakotilo, a što ne valja treba oterati u Bosnu.
:bic:

Ko li je i gde napisao taj post o teranju u Bosnu ? Ne mogu sad da se setim ko i gde, a jako je bilo smešno.
Jel nije ona ludača kod Željka Malnara što je bila.

"PROSTITUTKA! PROSTITUTKA! Prostituka iz SRBIJE!!!..Šta će nama Europa - da nam donose PARADE I HOMOSEKSUALNE BRAKOVE!?!? PROSTITUTKA!!!"

..pa je dotična zalepila za zemlju, tako, pred kamerama.

Možda ona?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2327137#p2327137]Mars napisao:[/url]

"PROSTITUTKA! PROSTITUTKA! Prostituka iz SRBIJE!!!..Šta će nama Europa - da nam donose PARADE I HOMOSEKSUALNE BRAKOVE!?!? PROSTITUTKA!!!"

Možda ona?
bas sam isao provjerit, stranka te ludače (ane lučić) je dobila 87 glasova na izborima. :lol:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2327137#p2327137]Mars napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2327132#p2327132]*deni* napisao:[/url]Sve to što se nakotilo, a što ne valja treba oterati u Bosnu.
:bic:

Ko li je i gde napisao taj post o teranju u Bosnu ? Ne mogu sad da se setim ko i gde, a jako je bilo smešno.

Možda ona?
Ma, ovde na Forumu je u nekoj temi neki korisnik u naletu animoziteta izjavio da bi on sve to oterao u Bosnu. Korvin gore kaže da je to bio west end, a ja se više ne sećam ni koga bi on oterao u Bosnu, ni zašto, ni koja je to diskusija. Sećam se samo da smo se grohotom smejali. :lol:
Barni, posto kazes da Srbija ima lepe momke (i ocigledno nista vise), ja predlazem da provedemo jednu noc zajedno, u raspravi i ostalim verbalnim zackoljicama...pa ko prezivi jutro, pricace. :lol: :lol: :lol:
Japanci upravo vole zemlju na pravi nacin-rade, skoluju se, misle na druge i sebe, ali i postuju druge kulture. U Srbiji neke stvari od navedenih uopste ne postoje, bas zbog ljudi koji razmisljaju tako, a u vecini su. Pa te sad pitam-zasto bih ja voleo Srbiju, kada svaki put kada joj ja pokazem koliko je volim (diplomiram, usavrsim jezik, pokupim smece za sobom itd), ona mi opali samarcinu preko njenih velikonebeskih cuvara tradicije (psovanja, pretnje smrcu i fizicki napadi), ali i sama na svoj nacin (nema posla za mene, sve se radi preko kumova, veza i vezica) ?!! Priznaj vise sebi-ovakva Srbija je sranje i nije zasluzila da bude voljena od strane nekih.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!