Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
moja puna podrska Stripijevom postu

:saint:
Korisnikov avatar
By Mars
U mom slucaju bi to bilo ukidanje cenovnika njihovih usluga.
Tacnije - tarifa posto cenovnik valjda i ne postoji.

Da nemaju nikakav dodira sa parama, to htedoh da kazem...
У ствари Stripi када боље прочитам, ја и немам шта да одговорим. Једино што могу да кажем је да оног тренутка када веронаука буде обавезан предмет или када се буде почела оцењивати моја подршка том предмету ће изостати.
Савремен живот није то што си написао него су људи постали каријеристи, посао се одужио, остаје се прековремено на послу, људи јуре унапређења и сл. То условљава хронични умор и стрес и све је то болест савеменог човека.
Danas toga nema, djecu maltretiraju na vjeronauku i razvili su oko toga toliku nauku da djeci više i nije toliko zabavno ići na vjeronauk. Znam samo da mi je bilo mučno gledati moje kumče, koji je krenuo prošle godine u prvi razred osnovne škole a na vjeronauku su obrađivali smt, zagrobni život i sve ono o čemu dijete u toj dobi ne razmišlja, jednostavno mu se ne mora po glavi da su njegovi roditelji, pa i on sam smrtni.
Упознао сам се мало са програмом и планом веронауке и то се не обрађује у нижим разредима. Ако се то и обрађивало било је на руку вероучитеља и за сваку је осуду!!!
Na jednoj strani su znanstveni dokazi, s druge strane su bajke. Čak je i meni to bilo pomalo zbunjujeć na početku, no naš svećenik nam je ipak lijepo objasnio da se školski i crkveni nauk razlikuju u da u školi ostavimo Crkvu a u Crkvi školu.
Da ne pričam o razvijanju homofobije kroz vjeronauk u višim razredima i to puno jače nego prije.
Ето, паметан човек. Прави вероучитељ!
Ja se nadam da vidiš razliku između Braće Grim i Isusa/Biblije, bajki i vjerskog učenja, i da to ne treba posebno objašnjavati. S druge strane, ako si ti kad vidio Hram Svete Crvenkape, slavio Tri Sveta Praseta ili vjeruješ da je za Pad i sav grijeh na svijetu kriva Vještica sa Zapada, e onda je tvoj problem veći od vjerske indoktrinacije.
Ја видим, деца не виде! Њима су све то бајке и кроз бајке се, нижим разредима, вера и проповеда!
Korisnikov avatar
By Stripi
Tog svećenika više nema, pokojni je. I da, bio je pravi čovjek. Čovjek, kod koga smo mi na vjeronauk išli u župni dvor. I na tome je trebalo i ostati. Toliko je jednostavno, da jednostavnije ne može biti.
Korisnikov avatar
By Josh Alone
KorvinOdAmbera napisao:A što se tiče izbora deca, treba se gledati zašto svi tako revnosno odabiraju veronauku. Jer:

a) lade jaja i ništa ne uče i
b) svi dobijaju petice i to im super popravlja prosek.

Niiiiiiko tu nije radi vere.

Bezvezno pojednostavljanje stvari....treba li da spomenem i da je generalizacija?

Sad kad se prisetim, iz mog iskustva to su bili najkvalitetnijih 45min u celoj skolskoj nedelji. Jedini cas na kome si mogao da pricas o nekim svojim zivotnim problemima ako si hteo(a to nismo mogli ni na jednom drugom casu, cak ni sa licima koja su zaduzena za takve stvari), posle svakog predavanja cesto su sledile rasprave vezane za temu, nikad nisam cuo neki govor mrznje i niko ni na sta nije primoravan. Mozda je to izuzetak, mozda je negde drugacije ali to je moje iskustvo.

Da ne govorim koliko mi je debilno ukidati izborni predmet, jos nisam cuo da su nekome prislonili pistolj na slepocnicu da izabere veronauku.
Једино што могу да кажем је да оног тренутка када веронаука буде обавезан предмет или када се буде почела оцењивати моја подршка том предмету ће изостати.
Thumbs up.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Izvinjavam se na generalizaciji.
Da, postoje ljudi koji žele stvarno da idu tamo radi same vere i da pitaju i te stvari, ovo je više bilo iz mog iskustva, tj. kako se moj razred ponašao. Ali stvarno mislim da ljudi koji hoće da o tome pričaju zbog same vere su u manjini.
I inače, ja nisam imao izbor.

A meni, primera radi, najkvalitetniji čas je bio engleski iz istih razloga.

I čemu ono nauka, u veronauci?
I ako vam je toliko do filozofiranja i razmišljanja i rasprave, onda uvedeš predmet teorija postanja i moralnih okvira, pa raspravljaš do mile volje, i kažeš "eto deco imate kreacionizam, imate evoluciju, imate te i te vere i ta kaže to i to, a ova, ovo i ono".
Mislim, da o jednoj knjizi i o jednoj veri nije potrebno da se raspravlja nadugačko i naširoko u toliko časova.
Korisnikov avatar
By Dirrty
U nedostatku vaspitnih mogućnosti ostalih aktivnosti i predmeta u školi, uvedeni su s namerom, koju rastući broj divljaka pobija.
Korisnikov avatar
By Mars
Da. I tu cinjenicu treba uzeti u obzir.
Korisnikov avatar
By Josh Alone
KorvinOdAmbera napisao: I čemu ono nauka, u veronauci?
I ako vam je toliko do filozofiranja i razmišljanja i rasprave, onda uvedeš predmet teorija postanja i moralnih okvira, pa raspravljaš do mile volje, i kažeš "eto deco imate kreacionizam, imate evoluciju, imate te i te vere i ta kaže to i to, a ova, ovo i ono".
Mislim, da o jednoj knjizi i o jednoj veri nije potrebno da se raspravlja nadugačko i naširoko u toliko časova.
Pa sa koliko ljudi mozes da razgovaras na temu moralnih okvira i teorija postojanja?

Od toga je duplo i verovatno jos manje dece koja bi razumela poentu takvog casa.
Tvoja ideja upoznavanja dece i sirenje njihovih pogleda na svet mi se dopada, ali to mi zvuci previse idealno.
Ja ne znam(ili nisam cuo) da na planeti postoji skolski sistem koji tako funkcionise ili koji uopste ima takav predmet.

Najbolje bi izgleda bilo da se zbog stavova nekog(za mene nekog a verovatno i za vecinu ovde, i totalno nebitnog) coveka koji je vrhovni poglavar neke crkve ukine necije pravo na veronauku i veru uopste.
Ma vazi, moze, ali nemoj da me neko nazove (auto)homofobom kada kazem da mi ne pada na pamet da budem deo takve borbe za toleranciju. Najobicnije licemerje, a na to povracam.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Josh Alone napisao:
Pa sa koliko ljudi mozes da razgovaras na temu moralnih okvira i teorija postojanja?
ali, kle/irom postavljeni uchitelji nisu nishta vishe neophodno kompetentni da trube o tom. moralni okviri su u institucionalizovanim religijama ovakve kakve jesu prechesto izrazito bias-ovani i skrojeni tako da povladjuju samo idealu nacionalistichkog, shovinistichkog patriJotskog iskljuchivo heteroseksualnog mushkarca. stoga moralni okviri su u kontekstu religije klizav i nepravedan teren.
Josh Alone napisao:
Najbolje bi izgleda bilo da se zbog stavova nekog(za mene nekog a verovatno i za vecinu ovde, i totalno nebitnog) coveka koji je vrhovni poglavar neke crkve ukine necije pravo na veronauku i veru uopste.
Ma vazi, moze, ali nemoj da me neko nazove (auto)homofobom kada kazem da mi ne pada na pamet da budem deo takve borbe za toleranciju. Najobicnije licemerje, a na to povracam.

ju, kamo srece da su vrhovni poglavar, papa, patrijarh, vladika, kardinal, episkop, biskup itd.... totalno nebitni. kamo drage srece, nechem slichno tome i tezimo.
ali, ne da se ukine pravo na veronauku i veru uopshte (naprotiv, ja sam ovde mojim postovima upravo oshtro razluchio veru, na jednoj strani i organizovanu institucionalizovanu religiju koja je podosta iskvarena ljudskim manjkavostima a nametnuta je ljudskom institucijom zvana crkva kao da je od Boga s Nebesa data, na drugoj strani) vec da se lepo ta veronauka odrzava u religijskim ustanovama a shkole to ipak nisu.
Korisnikov avatar
By walt333
Pre veronauke ukinuo bih slavljenje školske slave a onda bih zabranio veronauku.

Umesto Svetog Save deca treba da slave Dositeja Obradovića.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nažalost, odvoji religiju od religijske institucije, i preostaće jedino šaka praistorijskih spisa.

Nažalost, ti spisi su tek oplemenjeni i donekle osavremenjeni posredstvom nekolicine crkvenih filozofa.
pre bih rekao kada bismo odvojili religijske spise od pristrasnosti religijske institucije bilo bi vishe prostora da se analitichki, studiozno i objektivno sagleda shta zaista pishe ili ne pishe u tim spisima.
a, zavisi koji i kakvi crkveni filozofi su oplemenili i "donekle osavremenili" te spise. zavisi.
Korisnikov avatar
By Josh Alone
Vel boy napisao:
Josh Alone napisao:
ali, kle/irom postavljeni uchitelji nisu nishta vishe neophodno kompetentni da trube o tom. moralni okviri su u institucionalizovanim religijama ovakve kakve jesu prechesto izrazito bias-ovani i skrojeni tako da povladjuju samo idealu nacionalistichkog, shovinistichkog patriJotskog iskljuchivo heteroseksualnog mushkarca. stoga moralni okviri su u kontekstu religije klizav i nepravedan teren.
Josh Alone napisao:

ju, kamo srece da su vrhovni poglavar, papa, patrijarh, vladika, kardinal, episkop, biskup itd.... totalno nebitni. kamo drage srece, nechem slichno tome i tezimo.
ali, ne da se ukine pravo na veronauku i veru uopshte (naprotiv, ja sam ovde mojim postovima upravo oshtro razluchio veru, na jednoj strani i organizovanu institucionalizovanu religiju koja je podosta iskvarena ljudskim manjkavostima a nametnuta je ljudskom institucijom zvana crkva kao da je od Boga s Nebesa data, na drugoj strani) vec da se lepo ta veronauka odrzava u religijskim ustanovama a shkole to ipak nisu.
Pa tesko je ne sloziti se s tobom, ako to zelis da cujes :) Taj cvor isprepleten verom i koriscu je takav da je veronauka nesto totalno bezazleno, iz moje perspektive. Ali to je neka druga tema.

Svejedno, moja poenta je bila da sam protiv zabranjivanja i bilo kakvog uskracivanja ako se vec borim da meni nesto ne bude uskraceno. To se prosto kosi sa mojom filozofijom.
Kao sto neko rece, dokle god je to stvar izbora(i to je nesto sto nebi trebalo ikog da se tice) mog potpisa nece biti.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ko želi biti vernik, postoje institucije za to.
Škola je to prestala biti pre jednog veka najmanje.

Ko pita vernike drugih veroispovesti žele li možda oni izučavati sopstvenu religiju?
Njihov "izbor" je dakle nepostojeći. Njima je na raspolaganju samo jedan predmet.

Pravednost zahteva mnogo više od većinskog odlučivanja prisilom.

Sa EU taj predmet pada, siguran sam... samo je pitanje kada će nas EU prisloniti uz svoje bedra!
Ko pita vernike drugih veroispovesti žele li možda oni izučavati sopstvenu religiju?
Njihov "izbor" je dakle nepostojeći. Njima je na raspolaganju samo jedan predmet.
Да ли можеш прво да прочиташ тему, пре него што се огласиш? У регионима/градовима где постоји довољан број људи националних мањина, другог верског опредељења, организује се верска настава њихове вере. У Новом Пазару учи се ислам док се у Шумадији и још неким деловима Војводине изучава католичанство.
Pravednost zahteva mnogo više od većinskog odlučivanja prisilom.
Ха? Праведност према чему? Већина жели да слуша то и држава им је обезбедила!
Sa EU taj predmet pada, siguran sam... samo je pitanje kada će nas EU prisloniti uz svoje bedra!
Боље да ниси био сигуран! У Грчкој се учи предмет "основи православља", Аустрија има изборне предмете који одговарају нашем грађанском и веронауци (такође нуде различите религије), у Немачкој тађе постоји верска настава али су они ишли и корак даље па вероучитељи не одговарају министарству просвете већ матичним црквама/џамијама с тим што им је забрањено да уче проповедање које је у сукобу са законом (при том се мисли на исламски шеријат). Уједињено краљевство и Француска не омогућавају учење религије у школама али држава финансира или верске јединице које ће обављати верска учења или, чак, целокупне школе сконцентрисане око неке вере (нпр. католичке школе у Британији). У Ирској постоји обавезан предмет који проучава све светске религије и теологију!
Ево и једног цитата са Википедије:
Some European countries and their former colonies maintain a state-supported religion, usually either Lutheran, Roman Catholic, or Orthodox Christian. It is taught in a special class of the government schools. This policy aims to build and maintain a national identity. In many countries families can get permission to withdraw children from these classes. Many families with other religions use religious schools. The state supports one (usually) central seminary which trains pastoral staff for the state church. Religions other than the state religion, even if ancient and respectable, are often deprecated in the national cultures.
Josh Alone коооначно неко са мојим ставовима :peace:
Korisnikov avatar
By Stripi
Što se tiče Njemačke - tu si zaboravio jednu bitnu stvar. Vjerske institucije se financiraju iz poreza vjernika koji plaćaju vjerskoj zajednici kojoj pripadaju i idu u određenu vjersku instituciju. U našim državama mi smo prisiljeni da plaćamo vjerske institucije iako u njih ne idemo. To je velika razlika. A kao što si rekao, razlika je u tome da vjersko učenje ne smije biti protiv zakona, što kod nas nije slučaj,
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nije većina vernika odlučila da želi taj predmet, već manjina, onih u vidu poglavara SPC i vlasti željnih da im se učepe.

Ako ti pak ne vidiš razliku između škola čiji su osnivači verske zajednice, i škola čiji je osnivač država, ja ti tu ne mogu pomoći, ali zakon može.

Grčka je turistička destinacija Zapada, ništa više.
Stanje u njoj me ne čudi.
Neću se buniti kada u svakoj školi bude postojala veronauka svake priznate religije, poput Austrije kako kažeš.
A neću se buniti ni navedenom primeru iz Irske, kada uvedu predmet, makar između teologije i sociologije.

Jedno je naučno izučavati religiju, čak i sa stanovišta vernika, a drugo je učiti molitve i slušati propovedi sveštenika.
Слажем се да је мањина започела иницијативу за то али ту иницијативу је, до дана данашњег, одржало интересовање.
Drrty то би било савршено али ми нисмо финансијски ни до колена Аустрији и наша држава нема пара да финансира час ислама за две особе. Ово је компромисно решење вођено финансијском мотивацијом.

Слажем се да Грчка није најрепрезентативнији пример па сам додао друге земље. Ти си, као један од разлога, навео и то што држава троши паре на финансирање вера. Француска и Британија, понављам, имају потпуно теоцентричне школе.
Веома је битна реченица у цитату коју сам подвукао. Чак и Европа, посебно земље са удаљеним колонијама, одржава верски час ради одржања националног идентитета.

@Stripi Не разумем, како се то порез плаћа парцијано? Немогуће да су људи обавезни да се изјасне о вери, терање на то је против закона о људским правима...
Korisnikov avatar
By belch
ne, protivzakonito je terati one koji ne veruju da fininsiraju crkvu kroz porez koji plaćaju.

barem u idealnom drustvu.
Делимично се слажем, Belch али далеко од тога да је иједна земља на свету идеално друштво.
Са друге стране као што је парламетнарно и финансирање здравствене заштите тако може и цркве...
Korisnikov avatar
By belch
ovaj, ne.
zdravstvena zaštita treba svima, crkva ne treba. kako uopšte možeš da porediš te dve stvari?
Али не треба свима у једнаком проценту. Зато сам нагласио парламентарни систем здравствене заштите.
У америци се не одваја од доприноса за здравствену заштиту коју не мораш чак ни да имаш ако не желиш! Код нас сви помало издвајају како би сви били осигурани. Неком ће затребати трансплантација, неком треба дијализа а неко ће отићи код лекара једном у пет година.
Аргументи људи који се противе оваквом систему су "што бих ја плаћао неком другом да се лечи, ја ћу себи да платим када ми затреба лечење а нећу да се осигурам". Ти људи би добили паре које се од бруто доприноса издвајају за здравство, а то није мала сума! Зато сам направио те две паралеле. Просто понекад мораш да имаш и ноту хуманости и да мислиш на некога другог осим себе.
Korisnikov avatar
By belch
aj još malo mi objasni čemu služi socijalizovana zdravstvena zaštita. niko ni ne tvrdi da je ona loša, naprotiv.

kakve veze to ima sa crkvom koja nekim ljudima apsolutno ne treba? zasto bi oni koji ne veruju morali da izdvajaju novac od svoje zarade za crkvu?
Како нико не тврди да је она лоша? Људи који не виде корист од здравственог осигурања (јер се просто, готово никад, не разбољевају) и те како имају проблем што морају да издвоје новац.
Новац се не издваја за цркву, него само за веронауку која се сматра образовним предметом! Посматрај то онда овако. Они који не верују издвајају новац за грађанско васпитање.
speedygonsales napisao:
@Stripi Не разумем, како се то порез плаћа парцијано? Немогуће да су људи обавезни да се изјасне о вери, терање на то је против закона о људским правима...
Naravno da je tako nešto nerazumljivo ljudima koji provode vrijeme u našim nacionalističko-klerofašističkim vukojebinama.
Na razvijenom zapadu, gdje mi nikako ne pripadamo, stvari su složene tako kako bi normalno funkcionirale.
Dakle, imaš izbor kome ćeš dati dio poreza namijenjen za tu svrhu. Onda odrediš ili kojoj ćeš vjerskoj grupi dati svoje novce ili ako nećeš, onda odrediš kojoj nevladinoj organizaciji ćeš dati te pare. Takve podatke zna porezna služba a kao što znamo - ti podaci su tajni.
I to je sasvim u redu.
A ne ovaj nakaradni sustav u našim jadnim igrarijama od zemlje koje, kako ti kažeš, nemaju novaca za svoje manjine i njihova religijska opredjeljenja i osjećanja (makar ih bilo i dvoje) ali zato ima novaca da većinskoj grupaciji daje sve živo, čak tjera ljude da plaćaju doplatnu marku za izgradnju jednog hrama u jednom gradu. To nije kršenje ljudskih prava, da ih se natjera da financiraju nešto ako neće?
Sve je naopako, pa čak i ta "izgradnja nacionalnog identiteta" preko vjeronauka jedne vjerske grupe u svim školama. Kako očekuješ da ostali građani, nepravoslavci izgrade nacionalni identitet ako ih se tako diskriminira?
Korisnikov avatar
By constantine
Anhedonie napisao:Protiv peticije. Ja sam imao veronauku i jako mi je prijalo. Profesorka je bila super i to mi je bio jedan od omiljenih casova. Nas 5 logicara i nevernika postavljamo svakakva pitanja na koja ona ume da da odgovor u skladu sa biblijom.
Trebalo bi da se uvedu neke mere i neki kriterijumi na osnovu kojih se biraju predavaci jer od njih puno zavisi.
:up: slicno je bilo i kod mene
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!