Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Stripi, Moderators
Stripi napisao:ne pretjeruj...
I ne znam šta trebaju napraviti da promijene moje mišljenje, osim da se kompletno povuku.
Danas toga nema, djecu maltretiraju na vjeronauku i razvili su oko toga toliku nauku da djeci više i nije toliko zabavno ići na vjeronauk. Znam samo da mi je bilo mučno gledati moje kumče, koji je krenuo prošle godine u prvi razred osnovne škole a na vjeronauku su obrađivali smt, zagrobni život i sve ono o čemu dijete u toj dobi ne razmišlja, jednostavno mu se ne mora po glavi da su njegovi roditelji, pa i on sam smrtni.Упознао сам се мало са програмом и планом веронауке и то се не обрађује у нижим разредима. Ако се то и обрађивало било је на руку вероучитеља и за сваку је осуду!!!
Na jednoj strani su znanstveni dokazi, s druge strane su bajke. Čak je i meni to bilo pomalo zbunjujeć na početku, no naš svećenik nam je ipak lijepo objasnio da se školski i crkveni nauk razlikuju u da u školi ostavimo Crkvu a u Crkvi školu.
Da ne pričam o razvijanju homofobije kroz vjeronauk u višim razredima i to puno jače nego prije.Ето, паметан човек. Прави вероучитељ!
Ja se nadam da vidiš razliku između Braće Grim i Isusa/Biblije, bajki i vjerskog učenja, i da to ne treba posebno objašnjavati. S druge strane, ako si ti kad vidio Hram Svete Crvenkape, slavio Tri Sveta Praseta ili vjeruješ da je za Pad i sav grijeh na svijetu kriva Vještica sa Zapada, e onda je tvoj problem veći od vjerske indoktrinacije.Ја видим, деца не виде! Њима су све то бајке и кроз бајке се, нижим разредима, вера и проповеда!
KorvinOdAmbera napisao:A što se tiče izbora deca, treba se gledati zašto svi tako revnosno odabiraju veronauku. Jer:
a) lade jaja i ništa ne uče i
b) svi dobijaju petice i to im super popravlja prosek.
Niiiiiiko tu nije radi vere.
Једино што могу да кажем је да оног тренутка када веронаука буде обавезан предмет или када се буде почела оцењивати моја подршка том предмету ће изостати.Thumbs up.
KorvinOdAmbera napisao: I čemu ono nauka, u veronauci?Pa sa koliko ljudi mozes da razgovaras na temu moralnih okvira i teorija postojanja?
I ako vam je toliko do filozofiranja i razmišljanja i rasprave, onda uvedeš predmet teorija postanja i moralnih okvira, pa raspravljaš do mile volje, i kažeš "eto deco imate kreacionizam, imate evoluciju, imate te i te vere i ta kaže to i to, a ova, ovo i ono".
Mislim, da o jednoj knjizi i o jednoj veri nije potrebno da se raspravlja nadugačko i naširoko u toliko časova.
Josh Alone napisao:ali, kle/irom postavljeni uchitelji nisu nishta vishe neophodno kompetentni da trube o tom. moralni okviri su u institucionalizovanim religijama ovakve kakve jesu prechesto izrazito bias-ovani i skrojeni tako da povladjuju samo idealu nacionalistichkog, shovinistichkog patriJotskog iskljuchivo heteroseksualnog mushkarca. stoga moralni okviri su u kontekstu religije klizav i nepravedan teren.
Pa sa koliko ljudi mozes da razgovaras na temu moralnih okvira i teorija postojanja?
Josh Alone napisao:
Najbolje bi izgleda bilo da se zbog stavova nekog(za mene nekog a verovatno i za vecinu ovde, i totalno nebitnog) coveka koji je vrhovni poglavar neke crkve ukine necije pravo na veronauku i veru uopste.
Ma vazi, moze, ali nemoj da me neko nazove (auto)homofobom kada kazem da mi ne pada na pamet da budem deo takve borbe za toleranciju. Najobicnije licemerje, a na to povracam.
Vel boy napisao:Pa tesko je ne sloziti se s tobom, ako to zelis da cujesJosh Alone napisao:ali, kle/irom postavljeni uchitelji nisu nishta vishe neophodno kompetentni da trube o tom. moralni okviri su u institucionalizovanim religijama ovakve kakve jesu prechesto izrazito bias-ovani i skrojeni tako da povladjuju samo idealu nacionalistichkog, shovinistichkog patriJotskog iskljuchivo heteroseksualnog mushkarca. stoga moralni okviri su u kontekstu religije klizav i nepravedan teren.
Pa sa koliko ljudi mozes da razgovaras na temu moralnih okvira i teorija postojanja?Josh Alone napisao:
Najbolje bi izgleda bilo da se zbog stavova nekog(za mene nekog a verovatno i za vecinu ovde, i totalno nebitnog) coveka koji je vrhovni poglavar neke crkve ukine necije pravo na veronauku i veru uopste.
Ma vazi, moze, ali nemoj da me neko nazove (auto)homofobom kada kazem da mi ne pada na pamet da budem deo takve borbe za toleranciju. Najobicnije licemerje, a na to povracam.
ju, kamo srece da su vrhovni poglavar, papa, patrijarh, vladika, kardinal, episkop, biskup itd.... totalno nebitni. kamo drage srece, nechem slichno tome i tezimo.
ali, ne da se ukine pravo na veronauku i veru uopshte (naprotiv, ja sam ovde mojim postovima upravo oshtro razluchio veru, na jednoj strani i organizovanu institucionalizovanu religiju koja je podosta iskvarena ljudskim manjkavostima a nametnuta je ljudskom institucijom zvana crkva kao da je od Boga s Nebesa data, na drugoj strani) vec da se lepo ta veronauka odrzava u religijskim ustanovama a shkole to ipak nisu.
Ko pita vernike drugih veroispovesti žele li možda oni izučavati sopstvenu religiju?Да ли можеш прво да прочиташ тему, пре него што се огласиш? У регионима/градовима где постоји довољан број људи националних мањина, другог верског опредељења, организује се верска настава њихове вере. У Новом Пазару учи се ислам док се у Шумадији и још неким деловима Војводине изучава католичанство.
Njihov "izbor" je dakle nepostojeći. Njima je na raspolaganju samo jedan predmet.
Pravednost zahteva mnogo više od većinskog odlučivanja prisilom.Ха? Праведност према чему? Већина жели да слуша то и држава им је обезбедила!
Sa EU taj predmet pada, siguran sam... samo je pitanje kada će nas EU prisloniti uz svoje bedra!Боље да ниси био сигуран! У Грчкој се учи предмет "основи православља", Аустрија има изборне предмете који одговарају нашем грађанском и веронауци (такође нуде различите религије), у Немачкој тађе постоји верска настава али су они ишли и корак даље па вероучитељи не одговарају министарству просвете већ матичним црквама/џамијама с тим што им је забрањено да уче проповедање које је у сукобу са законом (при том се мисли на исламски шеријат). Уједињено краљевство и Француска не омогућавају учење религије у школама али држава финансира или верске јединице које ће обављати верска учења или, чак, целокупне школе сконцентрисане око неке вере (нпр. католичке школе у Британији). У Ирској постоји обавезан предмет који проучава све светске религије и теологију!
Some European countries and their former colonies maintain a state-supported religion, usually either Lutheran, Roman Catholic, or Orthodox Christian. It is taught in a special class of the government schools. This policy aims to build and maintain a national identity. In many countries families can get permission to withdraw children from these classes. Many families with other religions use religious schools. The state supports one (usually) central seminary which trains pastoral staff for the state church. Religions other than the state religion, even if ancient and respectable, are often deprecated in the national cultures.Josh Alone коооначно неко са мојим ставовима
speedygonsales napisao:Naravno da je tako nešto nerazumljivo ljudima koji provode vrijeme u našim nacionalističko-klerofašističkim vukojebinama.
@Stripi Не разумем, како се то порез плаћа парцијано? Немогуће да су људи обавезни да се изјасне о вери, терање на то је против закона о људским правима...
Anhedonie napisao:Protiv peticije. Ja sam imao veronauku i jako mi je prijalo. Profesorka je bila super i to mi je bio jedan od omiljenih casova. Nas 5 logicara i nevernika postavljamo svakakva pitanja na koja ona ume da da odgovor u skladu sa biblijom.
Trebalo bi da se uvedu neke mere i neki kriterijumi na osnovu kojih se biraju predavaci jer od njih puno zavisi.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!