Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Ovih dana aktuelno je da se u Crnoj Gori "proteruje" sve sto ima prizvuk srpskog... menja se plan i program u skolama, izbacuju se srpski pisci iz nastavnog programa, proteruje se srpski jezik i menja crnogorskim....
Cak je "Gorski vijenac" preveden sa srpskog na crnogorski....

Sta mislite da Srbija treba da uradi kao odgovor na ovakvo ponasanje Crne Gore...?
*STATUS* napisao:
Sta mislite da Srbija treba da uradi kao odgovor na ovakvo ponasanje Crne Gore...?

A kakve veze Crna Gora ima sa Srbijom i zasto bi srpski pisci zauzimali 90% nastavne literature? Zauzima li toliko u engleskim ili recimo nemackim udzbenicima?

Prica o nekakvom bratstvu i srodnosti je bljutava i staromodna.
У Србији има сигурно барем још 600 000 црногораца колико их има и у матичној држави...

Они су на водећим функцијама, заузели су радна места држављанима Србије.....
Заузели су студентске домове, држава Србија им плаћа школарину...
Знате ли колико је држављана Србије отпало са буџета да би се школовали држављани Црне Горе...

Зашто бих ја као држављанин и порески обвезник републике Србије плаћао бесплатно школовање неком тамо Његошу из Бијелог Поља... по којој је то логици?
:flaming:
Tungi napisao:
*STATUS* napisao:

A kakve veze Crna Gora ima sa Srbijom i zasto bi srpski pisci zauzimali 90% nastavne literature? Zauzima li toliko u engleskim ili recimo nemackim udzbenicima?

- Па вероватно из разлога што су у последњих 100 година српска књижевна дела заузимала тих 90 посто наставне литеретуре?

- Вероватно зато што су генерације одрастале уз песме Десанке Максимовић... а новије генерације неће ни знати ко је она била....

- Вероватно зато што ни немају црногорску књижевност,а сулудо је да преводе једног Паула Коеља и да то гурају деци у другом или трећем разреду као обавезну литературу... нису они тако паметни да то могу да укапирају...

- Вероватно зато што се у Црној Гори одувек говорио и писао српски језик а не црногорски и она накарадна нова слова која су увели.... брука...
ШТа све политичари могу да ураде сопственом народу...
Желе да направе идентитет који никада нису имали...
BEOGRAD 18. 08. 2011

PRESS

Crna gora pocrnela od srama - Srpski knjiŽevnici masovno proterani iz programa za osnovne Škole
Proterali srpske pisce, a zadržali prostitutke

Jezik - Pisci koji su ranije u školama izučavani u okviru predmeta srpski jezik i književnost u predmetu crnogorski jezik potpuno zanemareni ili se pojavljuju samo sporadično

Aktuelnoj crnogorskoj vlasti toliko smeta sve što ima srpski predznak da je odlučila da iz svojih škola protera čak i srpske pisce i njihova dela! Tako osnovci u Crnoj Gori više neće čitati knjige Mihaila Lalića, Borislava Pekića, Dobrice Ćosića i Matije Bećkovića, ali ni pesme Jove Jovanovića Zmaja, Desanke Maksimović, Mire Alečković...

Pisci koji su ranije u crnogorskim školama izučavani u okviru nastavnog predmeta srpski jezik i književnost, u novom nastavnom predmetu crnogorski jezik i književnost potpuno su zanemareni ili se pojavljuju samo sporadično.
2
Nepoželjni
Matija Bećković, Oskar Davičo, Borislav Pekić, Mihailo Lalić, Dobrica Ćosić, Jova Jovanović Zmaj, Desanka Maksimović, Mira Alečković, Stevan Raičković, Dobrica Erić, Dositej Obradović, Branko Radičević, Vojislav Ilić, Dušan Radović, Brana Crnčević, Ljubivoje Ršumović, Milovan Danojlić, Janko Veselinović, Danilo Kiš, Milan Rakić, Vladislav Petković Dis, Sima Pandurović, Milutin Bojić, Đura Jakšića, Miloš Crnjanski...

Profesor književnosti iz Nikšića Bosiljka Tomić kaže da je u programu za osnovnu školu i gimnaziju došlo čak i do izostavljanja pisaca dobitnika prestižne „Njegoševe nagrade".

- Velika pesnikinja i dobitnica „Njegoševe nagrade" 1984. godine Desanka Maksimović zastupljena je u programu za osnovnu školu samo dva puta, u petom i osmom razredu, a ranije je njeno delo bilo zastupljeno u svim razredima, počev od prvog - navela je Tomićka.
Bećković najgore prošao

Prema njenim rečima, u programu za osnovnu školu više uopšte nema Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobrice Ćosić i Matije Bećkovića.
3
Matija Bećković: Spasiće me, kao Njegoša, prevod na crnogorski
Književnik Matija Bećković nada se da je izbacivanje njegovih dela iz nastavnih programa u Crnoj Gori privremeno i sarkastično dodaje da će ona tamo biti vraćena čim budu prevedena na crnogorski jezik.
- I Njegoša je spasao prevod na crnogorski! Sigurno su dali šansu boljima, mnogo ih imaju... U svakom slučaju, sam sam kriv. Da sam se malo potrudio sve bih ih izbacio, a ja bih ostao. Godine čine svoje, kad budem mlađi popraviću se - našalio se Bećković.

- Neki od njih, poput Bećkovića, nisu uvršteni ni u nastavni program za gimnaziju - rekla je profesorka Tomić.

Ona je istakla da su izostavljeni mnogi pisci iz Srbije, na čijim delima su do sada obrazovane generacije i generacije crnogorskih učenika.

- U prvom razredu više nema Jovana Jovanovića Zmaja i njegove pesme „Mati", nema „Hvalisavih zečeva" i „Bajke o labudu" Desanke Maksimović, „Vetra sejača" Mire Alečković, „Crtanke" Stevana Raičkovića... U programu za drugi razred, pored Jove Zmaja i Mire Alečković, nema Dobrice Erića i Dositeja Obradovića. U trećem razredu nema ni pesama Branka Radičevića, Vojislava Ilića, Dušana Radovića, Branislava Crnčevića, Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića i Milovana Danojlića - navela je profesorka, i dodala da su iz četvrtog razreda izbačene pesme Vojislava Ilića, Stevana Raičkovića, Dobrice Erića i Janka Veselinovića.
4
Deca u Srbiji čitaju Krležu i Matavulja
U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je zadužen za izradu nastavnih planova i programa u Srbiji, kažu da se kod nas neguje srpski jezik i književnost, ali da se poštuju klasici kako svetske književnosti, tako i oni iz zemalja u okruženju.
- Kod nas se planovi menjaju, ali samo na osnovu kvaliteta! Ovde nisu pravljene nikakve čistke, pa se Njegoš, Krleža, Simo Matavulj... i dalje obrađuju u srednjim školama u Srbiji - rečeno nam je u Zavodu.

- U petom razredu više se ne radi pesma „Đački rastanak" Branka Radičević, niti „Dečak i pas" Danila Kiša. U preostalim razredima osnovne škole nema Milana Rakića i njegove pesme „Simonida", Vladislava Petkovića Disa, Sime Pandurovića, Milutina Bojića i njegove „Plave grobnice", Janka Veselinovića, Đure Jakšića... nema ni „Lamenta nad Beogradom" Miloša Crnjanskog - ističe Tomićeva.
Tungi napisao:
*STATUS* napisao:

:up:
I zasto jedna drzava ne bi mogla da ima svoj jezik?

Jedino, sto se nacionalnoj manjini u tom broju mora, ali mora obezbediti nastava na maternjem jeziku :)
Легитимно право државе је да има свој језик и то нико не спори....

- Али је и легитимно право државе да грађанима из Црне Горе не дозволи смештај у студентским домовима широм Србије по условима која имају и држављани Србије.

- Легитимно право Србије је и да грађане Црне Горе третира као СТРАНЕ држављане!

- Једино су изгледа Срби глупаци на Балкану који дозвољавају да нам којекавки ђетићи из камењара близу Бијелог Поља харају Србијом и раде шта им се прохте...

:sw:
By Kragi
To vec nije njihov nego nas problem i ne treba biti besan na njih zbog toga.

uz napomenu da se od jednog patriote kao sto si ti ne ocekuje da im za vreme letnjih meseci ostavi par stotina evra zbog mora. :)
Наравно да ове године нећу посетити Црногорско приморје...
Јер за исте паре могу да одем у Бугарску, Грчку, Турску... :)
Можда чак и Шпанију :)

Али нећу ити нигде...

из патриотских разлога, остаћу уз свој народ :)
''''

:saint2:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Nista, neka uce crnogorske pisce. Samo ne znam ko su ti ljudi s obzirom na to da jezik postoji tek neku godinu ili, cini mi se, dve.
*STATUS* napisao: - Једино су изгледа Срби глупаци на Балкану који дозвољавају да нам којекавки ђетићи из камењара близу Бијелог Поља харају Србијом и раде шта им се прохте...
:(
*STATUS* napisao: - Једино су изгледа Срби глупаци на Балкану који дозвољавају да нам којекавки ђетићи из камењара близу Бијелог Поља харају Србијом и раде шта им се прохте...
:( Koja tuga od rezona. Nije ni cista tuga. Bezobrazna tuga.
nego statuse jel ti pretendujes
na rukovodecu funkciju ili na mesto u domu i na faxu
pa su ti crnogorci krivi?

nek rade sta oce
ako imaju dovoljno pisaca i supstance
da oforme kvalitetan program za tu decu
od volje im

i za koelja stvarno ne moras biti mnogo pametan
da bi tu sad nesto kolosalno ukapirao
Napose, ne vidim nikakav opravdan razlog zašto bi to trebalo mučiti građane Srbije šta građani Crne Gore rade sa svojim obrazovanjem. Sjećam se klime u Srbiji onih godina pred raspad državne zajednice...svi su samo Boga molili da se crnogorci odvoje što prije.
U čemu je sad problem? Ljudi se odvojili, Srbija ima svoju zemlju i svoj nastavni program, Crna Gora također.
Super mi je to što srpski nacoši svima okolnim narodima govore kakvi su kompleksaši, kako im Srbi nabijaju komplekse, a oni u svakom trenutku brinu kakva su okolnim narodima krvna zrnca, upiru se da dokažu da je jezik kojim se služe srpski, te da su svi poznati kojima se određena zemlja diči, zapravo Srbi. Meni to izgleda kao opaki kompleks.
A činjenica da jako puna Crnogoraca živi u Srbiji....pa eto, puno Srba izgleda živi i radi u Crnoj Gori. Da ih se humano razmijeni, pa da se napokon završi ta priča?
Nisam citala vase postove, vec samo ovaj prvi.

Nasa vlada je sra*nje!!!Hoce da postignu nesto nemoguce!Na zadnjem popisu koji je radjen u Crnoj Gori većina govori srpskim jezikom!E sada ne znam sta hoce uopste oni, na popisu su verovatno pokrali kao sto rade i na svakim izborima za predsednika drzave.Mnogi i ne zele da im uče taj nekakav crnogorski jezik, ne pada ni meni napamet da umesto sjekira govorim šjekira!!!Znam da u mom gradu roditelji nisu hteli decu da salju na nastavu "maternjeg jezika" ukoliko im ne dozvole da uce srpski.Drzava zeli da istrebi srbe pod ko zna koju cenu, zele drzavu u kome ce svi biti crnogorci, ALI MALO SUTRA!!!!
*STATUS* napisao:Легитимно право државе је да има свој језик и то нико не спори....

- Једино су изгледа Срби глупаци на Балкану који дозвољавају да нам којекавки ђетићи из камењара близу Бијелог Поља харају Србијом и раде шта им се прохте...

:sw:
:up:

Uzas.
Korisnikov avatar
By *deni*
Zla_Barbika, ali možeš da kažeš i sekira i šjekira, što praktično znači da umeš tu reč da izgovoriš na bar 2 različita jezika i da u svoj CV dodaješ poznavanje još jednog stranog jezika. :yes:
Korisnikov avatar
By Kekica
*deni* napisao:Zla_Barbika, ali možeš da kažeš i sekira i šjekira, što praktično znači da umeš tu reč da izgovoriš na bar 2 različita jezika i da u svoj CV dodaješ poznavanje još jednog stranog jezika. :yes:
E vidis, to je cool :smilegrin:
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
Kako cu se smejati kad im Siptari glocnu pola drzave.
Inace kad se drzava osamostaljuje, obicno se prati oproban recept, uvodi se druga valuta, menjaju institucije, jezik se menja (po potrebi vestacki se fabrikuju razlike), na kraju se ulaze u svoju kulturu i umetnost. Sve su to legalni putevi, ali obicno izgledaju neprirodno, kao ova njihova nova slova, ali za 100 godina nece biti bitno.
Dakle, CG se distancira on Srbije na legalan ali neprirodan nacin, a nas je problem sto ne umemo da odgovorimo na to.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
njihova drzava, njihova stvar. ne treba se ljutiti na taj deo. (ako cemo da se ljutimo, onda je legitiman samo onaj kada stranim drzavljanima placamo skolovanje iz budzeta, jer ili jesmo ili nismo ista drzava)

s jedne strane, ne mozemo da se pravimo da je to tamo neka engleska ili francuska, zbog potpuno drugacijih odnosa, istorijskih cinjenica i bliskosti crnogorskog i srpskog naroda, hteli mi to da budemo ili ne...isprepletani smo raznim stvarima, zajednickim nasledjem...a i blizu smo, cini mi se...

e sad......imaju drzavu, pa je NUZNO da im je i jezik drugaciji? pa i nije tako...amerika ima zvanican americki jezik? ne bas, m? ne moze ni da se ne uzme u obzir da jezik nije bez svog socijalnog i politickog faktora, tako da....iako ne postoje dovoljni lingvisticki razlozi, postoje drugi, pa nek se zove crnogorski ako vec tako zele....samo stoji cinjenica da to nije nuznost...

medjutim, knjizevnost.....jebesga....ako ti jezik postoji dve godine, ne moze knjizevnost na tom jeziku da postoji duze od toga dagajebes! neka ne uce desanke i cosice, pekice i ostale....imaju potpuno pravo da ostanu uskraceni za te stvari...glupo bi bilo sa ove strane terati kontru na taj nacin.....

vi necete da znate za nas, pa mi necemo da znamo za vas i tako cemo mi...pobediti u neznanju?....glupost! retardiranost!!!

to sto "oni" (ma koji bre mi i oni uopste?!?!) ne zele da govore srpski ce meni da uskrati kruce i adu bojanu?

boli me kita moja silikonska i za jezike i za teritorije...i za kotukomemamuitatu....znam gde sam odrasla i znam sta za to more osecam...to ne moze da mi oduzme ni jedna crnogorska bukva i ni jedan srpski kvazinacionalisticki balvan....isti su....

i ko na podelu "mi i oni" izmedju crnogoraca i srba prvi stavi primedbu "ali oni su to prvi" je jos veci moron
Crna Gora ima pravo da od svog školstva pravi komediju. Isto tako Srbija ima pravo da kulturno zaštiti Srbe van Srbije.

"Kulturno zaštiti" :D Kakav vic. U Srbiji XX godina vlada kulturna kriza... Srbija samu sebe ne može zaštiti od jednog Pinka :D a ne da vodi računa o kulturnoj dobrobiti i identitetu Srba van Srbije.

Anyway... što se nervirate. Mene sve ovo zabavlja.

PS
Statuse, Crnogorci u Srbiji jesu stranci.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
ne bih rekla da su stranci, sudeći po tome što im se dodeljuju budžetska mesta i smeštaji po stud. domovima po istoj ceni kao i za naše državljane

hlevdija se već osvrnula na to.

ali to je neki ludački srpski sindrom- štampamo Hrvate u originalu, do nas oni prilagođavaju svojim jezičkim standardima. Isto je i sa Černogorcima.
*STATUS* napisao: Sta mislite da Srbija treba da uradi kao odgovor na ovakvo ponasanje Crne Gore...?
nista,
ne treba da salje nikakav "odgovor".
ako se inatimo i uzvracamo udarce jedni drugima onda bi stvarno izgledalo plemenski.

taj "jezik" je nastao iz jedne nezrele i neozbiljne politike,
pa mu je dovoljno sto je smejurija sam po sebi, bez da im to neko kaze.
srecom pa jos uvek imaju srpski jezik u odnosu na koji mogu da izgradjuju svoj jezik i pravopis tako sto ce da ga ucine sto je moguce drugacijim.
zapravo nista novo.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
ček.
ovlaš sam pregledao statistike
13.484 upisanih studenata na beogradski uni 2010/11
128 iz srpske, 405 srpskih manjina iz susednih zemalja (što pretpostavljam da su famozni crnogorci)
stvarno? ali stvarno? to pokazatelj da nisu stranci?

a ako dobijete svoja budžetska mesta i smeštaj u domovima, hoćete li onda prestati da serete po crnogorcima, bosancima, hercegovcima (akobogda da ste čuli i za te), piroćancima, južnjacima, vojvođanima, srbijancima iz centralne srbije, bilo koga van kruga dvojke, ili zapravo bilo koga ko je van mesta gde ste ispali iz mamine vagine? ne? naravno da ne.

(malo statistike sa glavnog bečkog unija. gde inače ako si iz ex-YU zemalja studiraš za 18€ po semestru.
Slika
i ne žale se ljudi.
vrlo verovatno što nema crnogoraca.
da ih ima, već bi hajku digli.)

ont: Odgovor na pitanje: Ništa.

A moje viđenje političke situacije (koja nasilno i prevremeno pokušava da uvede te reforme) u CG jeste da sve što se događa jeste rezultat napora vladajuće elite, a da se narod malo šta tu pita, te da samim tim ne može da se vidi kao neka stvarna volja crnogorskog naroda.

P.S. Crnogorci nisu stranci. Ali se neko svojski trudi da ih napravi takvima.
Korisnikov avatar
By bern
Orlando the Lady napisao:ne bih rekla da su stranci, sudeći po tome što im se dodeljuju budžetska mesta i smeštaji po stud. domovima po istoj ceni kao i za naše državljane
U zakonu Srbije postoji odrednica da svi Srbi ("pripadnici srpskog naroda") mogu da se u Srbiji školuju po cjeni po kojoj se školuju državaljani Srbije. Međutim, nemaju pravo na budžet. Tako da su ti "Crnigorci" zapravo Srbi iz Crne Gore.

Sličan zakon mislim da imaju i Hrvati.

Ako postoje zloupotrebe onda je to problem Srba, a ne Crnogoraca.

Za ostrašćene u ovoj temi:
Ako ćemo da sprovodimo krstaški rat zbog toga što je nepismeni crnogorski ministar izbacio Desanku iz čitanki - molim vaskrsnite Miloševića, dovedite Mladića, Šešelja i ostalu "srbsku" bratiju.
Korisnikov avatar
By west end
@Status brat je onaj koga majka rodi a ne ko se bratom predstavlja.crnogorci su u
1 svetskom ratu ratovali protiv Srba a od 1945 su na teritoriji Srbije nacinili 2 puta genocid na drzavljanima starosedeocima Srbije.Danas je drzava Srbija jedina na svetu kojom ne upravljaju njeni drzavljani vec kolonisti iz crne gore i preko drine
Rat u ex SFRJ su zapoceli Crnogorci i prrekodrinci,sto bi starosedeoce Srbije
bila briga za neki tamo Dubrovnik ili Bihac?
evo onih koji su zapoceli rat:
Slobodan Milosevic-Crnogorac
Branko Kostic -crnogorac
Momir Bulatovic-crnogorac
zeljko raznatovic-crnogorac
radovan karadzic -crnogorac
veselin sljivancanin-crnogorac

cilj im je bio da sto vise mladih starosedeoca pogine u ratu ili se iseli(a tokom rata se iselilo 700.000 starosedelaca Srbije) a da bi se oni nekotrolisano useljavali i napravili svoju koloniju od Srbije
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!