Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Moa
Da li ima nekoga ko se bavi proucavanjem religije kroz neka nova saznanja kroz koja je dosla biblistika?Istrazivanja o istorijskom Isusu ne kao Isusu koji je bio Boziji sin nego o njemu kao coveku koji je ziveo pre 2000 godina,o uslovima drustva u kojima je ziveo, ekonomsko stanje njegovog doba...Da ne duzim oni koji se bave time znaju sta pitam,pa cemo razviti temu u toku pisanja.
Korisnikov avatar
By Skyen
Ja se ne bavim, ali sam gledala jednu jako zanimljivu emisiju u engleskoj produkciji(mislim da je bbc). Pokusali su da naprave rekonstrukciju njegovog zivota, istorijskog, ne biblijskog. Pa su stigli do toga da je Isus bio malo vise crn nego sto se misli; gde i kako je ziveo, gde se sve kretao, sta je uopste moglo da ga inspirise da pocne da se interesuje za religiju, koju je kasnije i propovedao. Bilo je poodavno pa se tacno ne secam svega, ali je bilo dosta drugacije od one slike koja se religijski predstavlja.
Bas bi bilo lepo da se o ovoj temi napise vise.
Korisnikov avatar
By Glaistig
Jeste historijska licnost,hodao je ovom zemljom kao i svi mi,saznace se o njemu vise nego sto se zanosimo da znamo.
Da,i tada su imali ten most wanted i funkcionisalo je...

Licno su mi interesantnije njegove Marije...
Korisnikov avatar
By Savitar
jel to ima neke veze sa onim famoznim kumranskim spisima sa mrtvog mora, ili... :puzzle:
Korisnikov avatar
By Moa
Svici sa Mrtvog mora koji poticu iz Kumranske zajednice su nesto drugo sto nema toliko veze sa istorijskim Isusom ali ima veoma veze sa hriscanskom religijom jer su njih dve skoro identicne,samo sto je Kumranska religija daleko starija od hriscanske.
Pisacu sutra malo sire o istoriji Isusovoj,videcete to je vrlo interesantna tema za citanje koja mene drzi opsednutom vec zadnjih par godina.
Korisnikov avatar
By Moa
Prvo sto treba razumeti kada se govori o Isusu u istorijskom smislu jeste rec Mesija.Ljudi su njega smatrali mesijom.U to vreme Mesija je bio covek koji je naslednim pravom trebao da nasledi Davidovu krunu i bude kralj Izraela,a ne covek koji je dosao sa neba i jos je pritom Boziji sin i treba da spase celo covecanstvo.
Isus je poticao iz bogate porodice,danasnja saznanja i otkrivanja nekih spisa nam govore da on nije bio "drvodelja" jer smo pogresno tumacili i prevodili reci sa starog grckog jezika.Ta rec za koju smo mi smatrali da znaci drvodelja ustvari najtacniji prevod bi bio majstor.Znaci majstorstvo u bilo kom obliku umetnosti,zanastva ili nauke.Druga stvar koju treba da kazemo a danasnji biblisti se slazu sa njom,je da Isus uopste nije rodjen u Nazaretu.Porazavajuca je kolicina dokumenata koja ugazuje da Nazaret uopste nije postojao za vreme Isusa,nego se pojavio u trecem veku nove ere. Skoro je sigurno da se u ovom kontekstu mislilo na "Isus nazaren".To ne oznacava mesnu pripadnost,nego na Isusovo clanstvo u odredjenoj grupi ili sekti koja se zove "Nazarenska partija",koja je bila usmerena da politicki deluje.

Znaci da pocnemo od nekih osnova,sada sam pisala ukratko o tome odakle je Isus,tj odakle nije,i sta je bio njegov cilj.Njegov cilj je bio da postane kralj Izraela,ali nikakav duhovni vodja naroda,nego iskljucivo politicki jer je imao nasledno pravo na to.
Korisnikov avatar
By Jonatan
Da se i ja malo ukljucim u ovu pricu. Dusice interesuje me koja su to dela savremenih biblista koje proucavas. Ja da budem iskren ne znam da je iko tvrdio da je Hristos rodjen u Nazaretu. Mislim da je opste poznata cinjenica da se smatra da je On rodjen u Vitlejemu. Sto se tice Njega kao istorijske licnosti postoje zapisi savremenika o Njegovoj pojavi, delovanju, zivotu. Moram malo da potrazim pa ti mogu kasnije ako te interesuje i navesti ko i sta govori. Sto se tice rekonstrukcije vremena u kojem je Hristos ziveo i svih aspekata zivota postoji dosta literature zasnovane na najnovijim istrazivanjima. Necu na pamet da ti navodim sta od tih knjiga postoji. Provericu pa cu te i o tome obavestiti.
Korisnikov avatar
By Moa
Rekla sam to o Nazaretu jer dosta ljudi govori Isus iz Nazareta pa sam objasnila da se misli o Nazarenima najverovatnije.Trenutno se pozivam na dva naucnika koja su se bavila Isusovim zivotom nisu biblisti,zovu se Majkl Bajdzent i Ricard Li.
By SUNNY B
pa ovo je jedna od tema kojima se bavim u slobodno vreme...

ovaj, ono sto ja znam , tj. ono sto sam procitala jeste to da postoje dve price vezane za istorijskog isusa i ona bakjovita, poreklom iz biblije...

sto se tice price koja mi deluje kao najverovatnija jeste ta da je poticao iz drvodeljarske porodice od oca josifa i majke marije, da je imao jos 8-oro brace i sestara i da je medju njima bio najstariji, da su mu oca ubili rimljani dok je isus imao otprilike 10-ak godina, da je potom posao na hodocasce po judeji, galileji, pereji i idumeji i da je na hodocascu sreo mariju iz magdale, ziveo dugo sa njom, putovao sa njom (otuda marija magdalena), i da , ona jeste bila prostitutka ali who cares...da je umro jer je pricao unaokolo stvaro koje nosu odgovarale farisejima pa su se oni posluzili pilatovom letargijom i ucmaloscu atmosfere u tadasnjom palestini...a on mi se ucinio malo tvrdoglav ali ajde neka mu bude.... btw, rodjen je u vitlejemu (hebrejeski: betlehem - sto u prevodu znaci kuca hleba) a marija i josif su za vreme iroda prebegli u nazaret gde je isus samo rodjen u jednoj pecini u noci kada su sva muska deca bila poubijana. pa valjda otuda nesporazum "inri" - (isvs nasaretus rex iudeorum , ne znam da li sam bas skroz tacno napisala ovaj latinski naziv)-isus nazarecanin car judejski. ova mi prica deluje kao najverovatnija.

druga prica mi je poznata od skoro ,ali mi ona deluje kao bestseler varijanta a cacnuo me je da vincijev kod. valjda je sima poznata ta prica da je isus iz kraljveske davidove loze.

treca prica koja spada u pseudo istoriju ali je jako zanimljva jeste zapravo ta da je isus ziveo, boravio i poducavao u indiji i da nije umro na krstu a tom materijom se bavio holgen kersten u svojoj knjizi "isus je ziveo u indiji". knjiga je pobudila veliku paznju.

pa sad ko ce ga znati....... ali jedino u sta u startu odbijam da poverujem jeste da je andjeo gabrijel (gavrilo, dzibril ili kako god) sapnuo jedne tople noci DEVI mariji da ce uskoro dobiti cedo.....ma daj....

ajde ljudi sta ko jos zna, ovo postaje zanimljivo...
Korisnikov avatar
By MorbidAngel
uporedite zhivot horusa(koji je poznat kao bog mnogo pre isusa) i isusov zhivot...mnogo slichnosti, sutra kada me ne bude mrzelo napisatju...
Korisnikov avatar
By MorbidAngel
Nekim ljudima je pomalo cudno sto Hrist kao osoba nije ostavio nikakvog traga iza sebe. Da se ocekivati da bi neko ko je toliko putovao, i ko je okupljao tolike mase oko sebe ostavio makar nekog traga - njegovo ime zapisano na nekom papiru, njegovo rodjenje upisano u popis, dokumenti o porezu, njegovo ime na spiskovima pogubljenih...ali ne; on se ne pojavljuje nigde sve dok Jevandjelja nisu napisana.
Zasto to? Pa, Bog se krece cudnim putevima, naravno. Ali mislim da vredi napomenuti par stvari u vezi Egipatskog Boga Horusa, koji je bio slavljen i u Egiptu i sirom Srednjeg Istoka dobrih hiljadu i po godina pre pojave Hrista.
Po Egipatskim legendama, Horus je rodjen od strane device Izis-Meri (obratite paznju na ono Meri) nakon zimske kratkodnevnice (oko 25. Decembra, drugim recima), u pecini. Njegovo rodjenje je bilo najavljeno sjajem zvezde na istoku, i tri mudra coveka (maga) su bili prisutni da mu donesu poklone.
Njegov otac se zvao Sef (sto nema nikakve veze sa Jo-sef, odnosno Josif), i mada je bio obican covek, poticao je iz kraljevske kuce. U dvanaestoj godini, iznenadio je svestenike ucenim izlaganjem u hramu (Isus je u dvanaestoj godini iznenadio fariseje ucenim izlaganjem u sinagogi). Ne zna se sta je bilo sa njim tokom osamnaest godina (ne zna se ni sta je bilo sa Hristom tokom osamnaest godina), vec se odjednom pojavljuje kao tridesetogodisnjak, kada biva krsten (prociscen) u reci (Hrist se odjednom pojavljuje kao tridesetogodisnjak koji biva krsten u reci).
Horus je krsten u reci Eridanus, ili Egipatski "Iarutana," danas poznatoj kao Jordan, od strane "Anupa krstitelja;" Anup je nedugo posle toga ubijen od strane zlog vlastelina, tako sto mu je odsecena glava. (Hrist je krsten u Jordanu od strane Jovana Krstitelja, kome je car Irod nedugo nakon toga odsekao glavu)
Imao je dvanaest ucenika, dvojica od kojih su bili njegovi "svedoci," po imenu Anup i Aan.
Horus je u toku svog zivota izvodio razna cuda, isterivao je demone iz ljudi, hodao je po vodi, i digao je coveka po imenu El-Azarus (izgovorite ovo ime;primecujete li nesto zanimljivo?) iz mrtvih. Doziveo je transfiguraciju u Bozanski oblik na vrhu planine.
Bio je popularan pod imenom "Iusa," ili "vecno-postajuci sin," od "Ptaha," sto znaci "Otac." Zato su ga zvali "sveto dete."
Dao je besedu na Gori, i njegovi sledbenici su zapisivali "Reci Iuse." Izmedju ostalog, rekao je da je "dosao da ispuni zakon." Postovaoci njegovog kulta su Horusa nazivali "Put, Istina i Zivot," "Mesija," "Sin Coveka," "Jagnje Bogova," "Dobri Pastir," "Ziva Rec," "Rec Istine," itd.
Horus je bio razapet izmedju dva lopova, i umro je. Bio je polozen u grobnicu, ali je nakon tri dana ustao iz mrtvih.
Na zidovima Hrama u Luksoru postoje slike stare tri i po hiljade godina, na kojima je nacrtano sledece: Bog Thoth koji devici Izis-Meri javlja vest, Kneph (Sveti Duh) koji je "cini trudnom," i konacno beba u kolevci oko koje klece tri kralja/maga sa poklonima; doticni crtez je vekovima stariji od Hrista.
Misljenja?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Misljenja smo da treba da navedes izvore za ovakve informacije.
Korisnikov avatar
By MorbidAngel
pa izvori su samo meni poznati, a u pitanju su ochigledne chinjenice, to se mozhe natji po knjigama... ne bash ovo poredjenje
ali i zhivot horusa i zhivot isusa mozhesh negde natji!
Korisnikov avatar
By AngraMaina
E sad si me prosvetlila. U nekoj knjizi, koju samo ti znas. A u pitanju su ocigledne cinjenice, pa se jos i mogu naci po knjigama.

Ovaj forum pocinje da me umara.
Korisnikov avatar
By MorbidAngel
ne,ne, neeee... well.. sam txt je pisao jedan dechko chije ime ako vam kazhem netje vam nishta znachiti... eto.. prosto and jednostavno, a u samoj istoriji egipta nadji horusa, to imash i na netu!
Korisnikov avatar
By Moa
Ja svoje izvore mogu otkriti nije problem,vecina podataka koje znam dolaze od gospodina Majkla Bajdzenta.Nasa religija ima previse dodirnih tacaka sa nekim religijama pre koje su postojale.To je dokazivano jako puno puta,najsveziji primer su Svici sa Mrtvog mora,koji pokazuju jednu zajednicu koja je imala jako slicnu religiju sa hriscanstvom i savremeni biblisti veruju da je hriscanstvo preuzeto iz te zajednice.
Korisnikov avatar
By MorbidAngel
okej, eto, moji izvori su Milosh...znate ko je milosh? :flaming:
Korisnikov avatar
By svejedno
negde sam vec pisao o njemu. mozda postoji i dalje na sajtuy.

isus.

isus je istorijski lakshi. postojao je. pravio je sranja, ubili su ga i to je to. ali digao je prasinu. A po nekim, kao i mom misljenju, bio u sekti koja je jasno naslutila pad rimskog carstva i promenu doba(sto se ponovo pripisuje horusu) i iskoristila priliku za novu religiju.
znaci duboka masonerija:closet: :closet: :closet:

horus je mitski BOG, egipatski, odakle je jevrejska kultura iznikla. podudaranja su neminovna.

dakle ISUS - to je grupa.

yo, morbid:
horusov otac se nije zvao sef, niti set vec oziris, OZIRIS koji je vaskrsnuo i podario seme.
oziris je otac isusovog doba, vaskrsenja.
Korisnikov avatar
By svejedno
da, ja npr. znam potpuno drugaciju pricu o toku horusovog zivota.

ali nije losa ideja horus - isus i sl.

ali crowley je sr-nje.
Korisnikov avatar
By Moa
Originally posted by svejedno
A po nekim, kao i mom misljenju, bio u sekti koja je jasno naslutila pad rimskog carstva i promenu doba(sto se ponovo pripisuje horusu) i iskoristila priliku za novu religiju.
Ja vise mislim da je to bio politicki pokret koji je iskoristio religiju za neke svoje korake sto uopste nije bilo neobicno za doba u kojem je ziveo,jer je sve bilo povezano sa religijom,znaci ucinio je pametan strateski potez po meni.
Korisnikov avatar
By MorbidAngel
oziris ima i ime sef, kao shto i moja izida ima ime meri :P bavim se egiptologijom!
Korisnikov avatar
By AngraMaina
More nije imao šta da naslu?uje pad Rimskog carstva (carstvo je bilo u punoj ekspanziji), nego zlu sudbinu njegove Judeje, koja je prvo strašno stradala u ustanku 65-71. kad je sravnjen sa zemljom jerusalimski hram -- onaj isti gde je Isus prevrtao stolove menja?ima -- a kasnije, u vreme cara Hadrijana, ceo jevrejski narod oteran u egzodus posle ustanka Bar Kohbe.

Da je politi?ka situacija bila o?ajna, bila je. I beznadežna. Ustanak Jude Makabejca, vladavina Iroda Velikog, ratovi u okolini, stalne unutrašnje borbe raznih politi?ko-verskih partija, mislim da im je svega bilo dosta.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
oziris ima i ime sef, kao shto i moja izida ima ime meri
bavim se egiptologijom!
Pa ako se baviš egiptologijom što onda zavr?eš ko ulica za ?oše i ne navedeš bar jednu lepu knjigu o tome da nas uputiš i obraduješ?
By KULTURANS
Draga Dusice,

Drago mi je da se zanimas za nasega Spasitelja Siba Gospodnjeg Isusa Hrista. Javi mi se na moj e-mail ili putem msn da se se dogovorimo, kako da ti urucim svoju knjigu "ISUS HRIST" Knjiga ce biti u prodaji za dva do tri meseca jos se ceka samo odobrenje od rimokatolicke vere. Ovo sto sam izneo u knjizi ne verujem da ces igde pronaci, a sve je argumentovano. Jos da ti napomenem da je sam patrijarh Pavle dao blagoslov. Ja ne zelim da reklamiram svoju knjigu ali ti zelim pomoci ako hoces da nesto vise saznas? Javi se.

Molim svi koji citaju ovo da ne pomisle da zelim reklamirati se. Primite puno pozdrava i Gospod sa Vama uvek bio.
Korisnikov avatar
By KiWi
i ja sam gledao tu emisijicu u produkciji BBC-a .. pišite još, baš je ultrazanimljivo...
Korisnikov avatar
By MOBYAN
Izvori koje tražite ...postoje, ali treba ih na?i. Problem nastaje kada ja koji ne pamtim izvore jer ?e me neko prozvati na njih, unapred optužiti da sam falsifikator ili spekulant, što u stvari nisam. Da je ovaj forum usresredjen na kolekcionarstvo izvora pa da razumem, ali kako to još nije, nego se na jedan labav i površinski na?in bavi mnogim temema, pisanje od strane Morbid Angel treba više doživeti kao uput u tematiku koju je postavila Dusica. Zenon Konsidovski je kako - tako uspeo da dokaže da je postojala Plaštanica kojom je Isusovo telo bilo prekriveno posle skidanja sa Krsta, te je na osnovu rengenskog o?itavanja, ustanovljeno da je ispod nje zaista "ležao" ?ovek odredjene visine, kose i sl. Potom je taj dokaz opovrgnut drugim dokazima i uvidima, ali svejedno, ako neko želi da veruje da je ispod te plaštanice ležao Isus Hristos, onda ?e verovati, kao što musliman ne?e jer može da kaže da je u to doba svaki drugi muškarac li?io na Isusa kako smo ga mi zapamtili.

Egipatska mitologija je u mnogo ?emu poslužila definisanju Hriš?anstva isto kao i Mitraizam ili Kult Boga Adonisa i Boginje Kibele, a sve sa ciljem da se dodje do neke vrste ujedinjene religije za Novo Doba od te klju?ne 27g.n.ere dolaskom Octaviana Avgusta na presto Rima. Proces "prizemljivanja" Egipatsko-Helenisti?ko-Zorasterijanske religije koja ?e potom postati Hriš?anstvo, trajao je svega 333 godina da bi nekoliko decenija potom postao zvani?nom religijom tadašnje najve?e Imperije, Rima. A onaj koji Vlada i odredjuje.

Zbog opšteg neobrazovanja, nekulture, neuredjenosti granica, statusa i sistema Evrope, Balkana i Bliskog Istoka u to doba, Crkveni Sabori, jedini tvorci politike, su kreirali Hrišanstvo po svom shvatanju i svojim interesima, a opet zarad pokušaja da na bilo koji na?in ostvare Hriš?anstvo a kroz njeg ai ovo što danas imamo sa svim dobitcima i gubitcima. Apsurdno je pokušavati pore?i ga ili obezvrediti. Treba tek raditi na njemu i približiti ga svim ljudima. Ono što jeste problem je ?ovekova potreba za još dubljom i širom Apoteozom ?oveka kao takvog i kako omogu?iti svakom ?oveku pristup ka Razumevanju tih Inteziteta, a pritom ne izazvati nacionalne i religijske sukobe?

Time ?emose baviti u Ujedinjenoj Evropi na više razina. I tek nam predstoji Ponovno Ujedinjenje Hriš?anskih Crkvi, a potom i oslobadjanje ?oveka od Crkve kao Organizacije. Razmišljajte o Budu?nosti a ne o tome da ?e te baš vi imati uvid u zatomljene odbleske iz Prošlosti. Oni se dobro ?uvaju i "izvori" su iza debelih Trezorskih Vrata .)
Korisnikov avatar
By gari
Ima indicija da je Isus došao iz Indije i da je dobro poznavao tehnike joge, meditacije, le?enja itd. ?ak se pretpostavlja da nije stvarno ni umro na krstu ve? da je poznavaju?i tehniku jogina da zaustave disanje i uspore rad srca se samo pretvarao da je mrtav a možda su koristili i neku od biljaka koje takoðe toliko uspore rad srca i disanje da ?ovek izgleda kao da je mrtav. Kasnije su ga iz grobnice odneli uspavavši dva stražara. Naravno, sve same hipoteze, ali možda neko više zna o tome.
:ribica:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!