Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Kittrie
Originally posted by Anhedonie
Originally posted by Kittrie
nisam gledao ovaj film al obozavam milionske quotove.
:krezavi:

it's a must see. :wundy:
pogledacu ga ovih dana.
obavezno, iskrena preporuka. :wundy:
verujem tvojoj preporuci :wundy:
i? si gledala??
moja preporuka je krajnje laicka, zamagljena dozivljajem nalozenosti na ono dete glumicu kiru najtli kad je bila mala (DA, ZNAM DA DETE IMA lajk 11 god !! :uplasen: ), kiru vel'ku, i tom kontinuiranom melanholicnom i letargicnom atmosferom filma. kao i.. pa da ne pravim spoilere. :wundy:
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by Dzelajza Rouz

Ja sam imala teške predrasude o tom čoveku i tek nedavno sam pogledala GBG i iznenadila se.

Btw, meni je Never Let Me Go bezveze. Stekla sam utisak da je rezultat neke promašene ideje da melodrama ne može da se ostvari u okvirima nekog drugog žanra, tj. SF-a u konkretnom slučaju. I baš to poređenje sa Dickom ili, ako hoćete, Blade Runnerom, koje je Misfit nabacio, čini da se primete sve slabosti ovog filma.

I nije mi jasna svrha tog istorijskog pozicioniranja, tj. vraćanja u prošlost. Deluje kao neuspeli steam punk, a nije ni to... Naravno, ne može biti ni realizam, a mnogo su očigledne pretenzije da se predstavi kao nešto što nije naučna fantastika u svom autentičnom vidu.
I ja sam ga isto potcenjivao, kad ono, ne lezi vraže... Nego, vezano za NEVER LET ME GO, ako sam te dobro shvatio, mislim da ipak ne postoji takva zamisao u pozadini. Melodrama je zapravo najuspešnija, a SF služi kao pogon da bi se ona vozdigla. E, sad, problem je što taj žanrovski deo nisu najbolje promislili. Meni je najproblematičniji upravo taj *SPOILER ALERT* defetizam donatora, ali film mi nekako u globalu toliko dobro funkcioniše da želim da zanemarim ovu falinku. Da li je u pitanju nepoštovanje žanra ili lenjost, ne znam. Zbog te pomirljivosti glavnih likova me živo interesuje da pročitam knjigu, da vidim kako je Išiguro ovo objasnio, jer on je previše iskusan pisac da napravi takvu početničku grešku.

Ovakav pristup žanru nije ništa novo, i ako bih se pozivao na književne odrednice, bio bi bliži nekakvom slipstreamu, ili još labavije magijskom realizmu. Padaju mi na pamet ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND i DONNIE DARKO, gde SF isto služi kao gorivo za melodramu, samo što je u ova dva filma taj deo mnogo bolje razrađen. A što se tiče istorijskog pozicioniranja... to mi nije bilo toliko bitno. Možda baš taj period ima nekog istorijskog značaja, ali po meni su mogli da ga smeste bilo kada od početka druge polovine 20. veka pa naovamo, kada ta mahnita opterećenost produženjem života, samoodržanjem i zdravljem po svaku cenu sve više dolazi do izražaja. U tom ključu bi ovaj film mogao da se tumači i kao alternativna istorija.

Uz sve mane, meni ovaj film na nivou glavne ideje i izvedbe ipak funkcioniše, ali da nije bolji od Dika i Blade Runnera - to stoji. :)
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by Popeye

super 8 5/10

savršeno prosječno i predvidljivo, uključujući i to da se klinci neće ni zažvaliti. :roll:
no, ono što mene smeta jest taa ambramsova mejnstrim estetika i senzibilitet. primjerice, nakon sto joe i alice provedu vecer zajedno, ima jedna kratka scena u kojoj se joe kupa, lezi u kadi i ocito razmislja o alice. e sad, sjecam se kad sam ja imao 12 ili 13 godina. :D mnogo realnije od joeovih cistih misli o andjeoskoj djevojci bi bilo da decko izdrka misleci na nju. ali to je nezamislivo u kontekstu 'super 8', izmedju ostaloga i zato jer reziser filma nije u stanju takvu scenu prikazati bilo kako drukcije nego perverziju. abrams (kao i 85% holivudskih zanatlija) jednostavno ne kuzi da bi to mogla biti jedna slatka i osjecajna scena, koja bi svjedocila o odrastanju glavnog lika, promjenama koje dolaze s pubertetom itd.
znači, ako sam te dobro razumeo, ono što nedostaje ovom filmu jeste jedna dobra, poštena masturbacija. :lol:
Originally posted by Sanja Steppenwolfin

inace ne volim starije filmove, ali i dalje ne verujem da je ovakav film iz 1976
sedamdesete su bile najbolja decenija za film i, veruj mi, ima još MNOGO progresivnih filmova kao što je Keri.
Korisnikov avatar
By Kittrie
@ misfit
oko never let me go

nicely said, i agree. :)

..i da, taj DEFETIZAM .. na neki cudan nacin mi se i dopada to sto nije do kraja objasnjeno zasto ej to tako, zasto su oni takvi, zasto ..ne pobegnu negde itd.. nego su u miru sa svojom , ne tako sjajnom, sudbinom.
gledam film, gledam taj svet. i nije mi potpuno jasno. to je onako po difoltu tu. oni skoro da uopste ne postavljaju pitanja oko toga (bar da je prikazano) , da ne pravim sad spoilere dalje.
a meni nije jasan bas ni ovaj nas svet, pa i ne ocujem od "filmskog" da bude. osim ako je nesto krucijalno bitno, ali ovde mi nije, ovde mi determinise njihovu realnost i sve na dalje.
cak mi se dopada sto ne znam, onako, blatantno. nego imam svoje ideje.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by The Misfit

znači, ako sam te dobro razumeo, ono što nedostaje ovom filmu jeste jedna dobra, poštena masturbacija. :lol:
da, i jos pokoji detalj koji podsjecao na zivot, a ne samo na imaginarno djetinjstvo svetog stevena spielberga... :shrug:
Korisnikov avatar
By Blady
Originally posted by Eifranloo

Odlican 10/10

Efektno koncipirano, visoka produkcija i strucni gosti.
Sve lepo objasnjeno + iskustva ljudi koji su elokventniji pa znaju koliko toliko da prenesu dozivljaj. Obavezno pogledaj ako vec nisi :)
Odlicno, nameravam ga gledati. HVala :kiss:
Korisnikov avatar
By Misfit

@ misfit
oko never let me go

nicely said, i agree. :)

..i da, taj DEFETIZAM .. na neki cudan nacin mi se i dopada to sto nije do kraja objasnjeno zasto ej to tako, zasto su oni takvi, zasto ..ne pobegnu negde itd.. nego su u miru sa svojom , ne tako sjajnom, sudbinom.
gledam film, gledam taj svet. i nije mi potpuno jasno. to je onako po difoltu tu. oni skoro da uopste ne postavljaju pitanja oko toga (bar da je prikazano) , da ne pravim sad spoilere dalje.
a meni nije jasan bas ni ovaj nas svet, pa i ne ocujem od "filmskog" da bude. osim ako je nesto krucijalno bitno, ali ovde mi nije, ovde mi determinise njihovu realnost i sve na dalje.
cak mi se dopada sto ne znam, onako, blatantno. nego imam svoje ideje.
(knee deep in spoilers)

ne znam... s jedne strane mi se pali crvena lampica u glavi da nešto tu ne valja, a opet s druge - superosjetilni opažaj mi govori that all is well. kada glavna junakinja na kraju stoji pred poljanom i ide unutrašnji monolog, to me užasno podseća na staračku rezigniranost. a svi oni su (mentalno) zaista stari jer im je život izvitoperena, ubrzana verzija našeg, te film paradoksalno govori o starosti i umiranju kroz vizuru u principu mladih ljudi. a celog života su bili indoktrinirani - kao što si rekla, takvo stanje stvari je podrazumevano kao uobičajeno u filmu - i kada dođe vreme da se pobune, već je kasno. ta njihova drama kroz koju se (iz uvrnute vizure) zapravo govori o našim životima je centralna i stoga mi je lakše da progutam eventualne nelogičnosti na SF planu. :)
Korisnikov avatar
By Kittrie
^ meni se ta crvena lampica brzo ugasila, cim sam "dozivela" taj svet, fabulu, likove itd. usla sam u to, ali neugasene samosvesti o svom zivotu i razlicitosti od njihovog sto je stvorilo osecaj stene na srcu. sama cinejnica da sam "dozivela" i prozivljavala sve to sto je prezentovano na ekranu mi daje za pravo da kazem da je meni film prilicno kvalitetan.
SF plan i pozicioniranje u prostlost mi nisu tako relevantni.
1., taj SF i nije toliko SF. genetski inzenjering, kloniranje itd., napreduju rapidno, mnogo brze nego sto mi to i znamo.
2. "poziciranje u proslost" - prilicno relativna stvar. recimo ja to nisam dozivela bukvalno, kao da se to desava pre X godina. glavna stvar mi je tu bola oci je nacin funkcionisanja internata, medjuljudski odnosi, stare gradjevine, njihova odeca itd.
ali opet, skoro sve to moze biti izvedeno i SAD, i SUTRA, ako neko smatra da su to uslovi pogodni za , kao sto kazes, indoktriniranje te vrste. i kao deca oni su vec stari. oni se ne bune, slusaju, pomno. uce o onome sta je primarno potrebno da se prezivi, a malo toga KAKO da se zivi, jer, to njima nije POTREBNO. nisu stvoreni za uzivanje u zivotu. kao da teze nirvani, zivotu bez zelja. kao da je sve , sto nikad i nije bilo , proslo, proslo. kao..starost (dobro poredjenje). jedino sto ih ceka, i sto oni cekaju je smrt. i to im treba uvesti u sistem vrednosti kao JEDINU/PRIMARNU STVAR. atmosfera starijih eng. internata i arshina je savrsena za takvo nesto. osnovne stvari, osnovne igre (lopta), humanitarne igracke.. osnova. i to kao NAGRADA za dobro ponasanje, jer je to ipak kako svi funkcionisu.
Korisnikov avatar
By Markiza
A nightmare in las Cruces- poludokumentarac,raspadoh se od plakanja.
Korisnikov avatar
By Markiza
Hahahahah,nije ono romantika nego brutalnost,svirepost ,strahote i tako ja proplakah :D
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
@The Misfit

Osnovni problem koji imam sa ovim filmom je upravo ta filozofska nit i povlačenje paralele sa životima običnih ljudi, jer mi se čini da je teško ostvariva upravo zbog toga što tokom čitave radnje ne postoji očiglednija razlika između donatora i ljudi, tj. što nam sama priča ne nudi mogućnost spoznaje sličnosti na jedan malo više dramski način. Ovde se najpre polazi od utiska da razlike uopšte nema, zatim saznajemo da ona postoji, te na kraju opet uviđamo da nema suštinske distinkcije. Film, naravno, i tako može da funkcioniše, ali je onda ta filozofska premisa suvišna, jer je sveprisutna. Ovom problemu, rekla bih, doprinosi kako generalni štimung i postavljanje u neke realističke okvire, tako i pomenuti defetizam, letargija i pasivnost likova. Oni ne preduzimaju ništa i tek u nekoj poslednjoj četvrtini filma mi zapravo dobijamo neki nagoveštaj dramske akcije. To bi bilo kao kad bismo vožnjom nazvali polučasovno okretanje kurble, uskakanje u vozilo i put od dva metra i par sekundi.

E sad, u lepom primeru, kao što je Eternal Sunshine of the Spotless Mind, SF se zaista javlja kao "gorivo za melodramu", ali i obratno. SF aspekt je mnogo umešnije inkorporiran u ljubavnu priču. On je aktivni element i likovi preduzimaju neobične, nadrealne akcije kako bi sebi olakšali ljubavne jade, što dalje zahuktava radnju. SF momenat je, rečju, funkcionalan, ravnopravan. On je tu da zaista udahne život realnom životu koji se odvija na platnu.

Postoji, čini mi se, i jedna greška i nezgodna diskrepanca između znanja gledalaca i znanja likova o legendi o sudbinama zaljubljenih donatora. Rut, tek na kraju to saznajemo, sve vreme zna za to što se tokom čitavog filma taji od gledalaca, da bi se na kraju otkrilo kao neko neprijatno iznenađenje i za Keti i Tomija i za gledaoce. Uzgred, to može da stvori utisak da su Keti i Tomi emocionalno retardirani, premda jesu od početka postavljeni kao malo nespretni i inhibirani. Mada to što se od gledalaca bespotrebno prikriva ono što Rut zna može da se opravda činjenicom da je narativna perspektiva usmerena vizurom Keti, tj. takva je fokalizacija, imam utisak da bi bilo mnogo snažnije da smo bili svedoci tog perfidnog ili očajničkog čina Rut, te da smo od samog početka bili svesni te nepravde (kao npr. u Atonement-u) i strepeli za onu iskrenu ljubav. Tako bi se i onaj skrajnuti žanrovski aspekt bolje uključio u radnju. Takoreći, ta razlika između ljudi i donatora postala bi bitna, a zatim bi se borbom za samoodržanje i očuvanje telesnog i opšteg integriteta katarzično i poništila.

Istina, postoje malodušni ljudi, postoje oni koji retko kad preduzimaju nešto da bi promenili išta u svom životu, međutim, film, kao mimetička umetnost, zasniva sličnost između junaka i živih ljudi upravo na akciji, na delanju. Stoga mi se čini da je, iako je namera bila drukčija, ovaj film na neki način postigao kontraefekat - donatori su svojom pasivnošću više istakli različitost svoje prirode u odnosu na ljudsku, no što su potvrdili pomenutu premisu.

A u pogledu žanrovskog određenja, ono u principu ne mora da postoji u nekom strogom vidu, tako da ovo zaista može da se posmatra kao slipstream, s tom primedbom da je slipstream, očito, vrlo sklizak teren. :)

Long live the New Flesh! :sesir:
Korisnikov avatar
By Srklet
@dzelajza: e jebemmu, sad moram odgledati taj film a bas sam ga ciljano preskakao. :D
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Hajde, pa dođi da se igramo. :spin:

Još nešto mi pade na pamet u vezi sa slipstreamom, a to je da, iako on podrazumeva preplitanje realističnog i fantastičnog i sam po sebi i nije žanr, mora ipak imati nekakve konvencije, možda ne propisane, ali intuitivne svakako.
Korisnikov avatar
By Misfit
Dželajza,

Mudro zboriš. Primedbe su ti na mestu i lepo si ih iznela. Međutim, nas dvoje se ne slažemo po pitanju dve stvari: ja ne smatram da film mora nužno da bude mimetički, i ne mislim da uvek mora da postoji akcija u onom smislu o kojem pričamo. Likovi, takođe, ne moraju necessarily da budu definisani kroz delanje. Kao dobar primer onoga o čemu pričam može da posluži Gregor Samsa koji pasivno prihvata sve što mu se dešava i ne oseća ni najmanji poriv da tu nešto promeni, a Kafka je uvek bio dobar u predstavljanju ovakvog stanja svesti koje je zabetonirano bilo društvenim, bilo egzistencijalnim ili onostranim mehanizmima.

Ovo ostvarenje se upravo oslanja na ovakvu tradiciju i bila bi greška da su likovi bili zamišljeni kao više proaktivni, ili da je radnja išla onom linijom subverzije datog sistema. Ceo film je izrazito elegičan i low-key, a svaki pokušaj pobune je dat u tom maniru, likvidiran pre nego što je uspeo u potpunosti da se ostvari. Hailsham kao institucija je jedinstvena, progresivna i eksperimentalna u pogledu tretiranja donatora - ona pokušava da pronađe bilo kakav znak ljudskosti i duše u tim klonovima, ali naposletku ipak biva ugušena od strane vaskolikog sistema koji ne može da dozvoli ikakvu mogućnost da postoji ljudskost u donatorima, jer posledice takvog prihvatanja bile bi izrazito destruktivne po čitavo ustrojstvo.

Isto tako, donatori mogu da se tumače kao ne-ljudi koji u sebi poseduju zametak ljudskosti, dušu koja nije dovoljno snažna da bi se u potpunosti ostvarila. Keti i Tomi se vole (što dokazuje postojanje onog zametka), ali ne dovoljno snažno da bi istrali u svojoj ljubavi. Keti voli Tomija, ali pasivno prihvata Rutino oduzimanje Tomija. Tomi ne voli Rut, već Keti, a opet ne čini ništa po tom pitanju kada ga Rut "preuzme". Rut je predstavljena kao lik sa najvećom dozom volje u filmu, ona hajdžekuje Tomija i ogorčena je na sistem, ali na kraju se ipak prepušta vladajućem determinizmu. Ona je nekako najsamosvesnija od ovo troje likova, međutim - kao i po pitanju motivacije svih ostalih donatora - nedovoljno. I zbog toga ne bih rekao da ona poseduje znanja koja Keti i Tomi nemaju, jer ona kada shvati da je pogrešila najzad prepušta Tomija u nadi da će njih dvoje dobiti pomilovanje koje je, kako oni kasnije saznaju, ipak nemoguće. Što je čini mi se gledaocu otpočetka jasno, imajući u vidu ton i postavku filma.

NLMG je prvenstveno alegorija i obraća se onom aspektu našeg bića čije postojanje veoma teško priznajemo. Pasivnost, represija, nemoć, indoktriniranost, zarobljenost, motivi koji su takođe prisutni i kod Stivensa iz The Remains of the Day, drugog Išigurinog romana, mada ne naravno na isti način.

Sad ispade da mislim da je NLMG genijalan. Naprotiv, ne mislim da je nekakvo remek-delo u pitanju, već samo jedan VEOMA dobar film. U svakom slučaju, proizveo je ovu diskusiju što pokazuje barem nešto, a najgore je kada jedan film nit' smrdi, nit' miriše. :)

P.S. Long live the New Flesh! :D
Korisnikov avatar
By Misfit
A što se tiče slipstreama, ja mu vidim vrednost u nadilaženju tih konvencija koje - naravno - treba ipak da se poštuju. Kao što Ime ruže poštuje konvencije detektivskog romana, i kao takav roman funkcioniše, ali u isto vreme seže mnogo, mnogo dalje. Zbog toga i kažem da NLMG ima svojih mana, mada u ovom filmu žanr nije toliko prisutan. Obitava na nivou postavke, te mehanika nije toliko bitna, a kada bi bila upotrebljena - dobili bismo potpuno drugačiji film koji misilm da ne bi bio toliko uspešan u onome što pokušava da ostvari.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
:krezavi:

it's a must see. :wundy:
pogledacu ga ovih dana.
i? si gledala??
moja preporuka je krajnje laicka, zamagljena dozivljajem nalozenosti na ono dete glumicu kiru najtli kad je bila mala (DA, ZNAM DA DETE IMA lajk 11 god !! :uplasen: ), kiru vel'ku, i tom kontinuiranom melanholicnom i letargicnom atmosferom filma. kao i.. pa da ne pravim spoilere. :wundy:
imate link za ovaj film?
Korisnikov avatar
By alfhild
les choristes

francuski...
emocije..
dobar!
Korisnikov avatar
By Srklet
ARI POTA! ARI POTA! :hyper:

harry potter and the deathly hallows: part two 7,5/10

dobar kraj.
By Guion Nerville
Slika

Odgledah konacno, kod Aronofskog je naglasena dramatika izgleda neizbezna (videh jos Requiem, The Fountain i Black swan), samo mi je nekad odrziva u cvrstom koherentom zapletu, a nekad ispada iz koloseka rasprsivsi se u ogoljenoj ambicioznosti i naturanju poruka. U ovom ostvarenju mislim da je uspeo ocuvati neke strukturne konce i vredelo je izdvojiti vreme, bar zbog okosnice, centralne ideje filma.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
@Misfit

Ne bih se složila da film nije nužno mimetički, ako govorimo o narativnom filmu, a ostavimo po strani eksperimentalni i avangardni. Pre bih rekla da je nužno, ali ne i jedino mimetički, no ako se upustimo u takvu raspravu, preći ćemo na teren naratologije, a možda i semiologije, a mislim da ovo naše neslaganje i nije od preterane važnosti za diskusiju o NLMG.

S druge strane, uvažavam u potpunosti primedbu na račun dramske akcije. Činjenica, postoje filmovi stanja i ovo je jedan od takvih filmova, s tim što se to "stanje" proteže na jedan poduži period. Baš zato i imam problem sa odsustvom dešavanja i nekakve promene. Na neki način, osetila sam se izneverenom kao gledalac. Moj dojam je da je film jednako anemičan i beživotan, kao i likovi o kojima je reč u njemu.

Slažem se i oko toga da je karakterizacija, u određenom kontekstu, moguća i bez aktivnog delanja junaka, ali mislim da je primer Kafkinog "Preobražaja" deplasiran, budući da nije reč o dramskom delu, a ja (i ne samo ja) držim da je film srodniji ovom rodu i da svaka ekranizacija, odnosno transponovanje iz epskog ili pak lirskog u dramsko povlači određenu promenu pravila. Jednostavno, pripovetka ili roman ne funkcionišu na isti način kao drama, odnosno film, tj. ono što će dobro prolaziti u romanu, na filmu mora da se modifikuje, kako bi on komunicirao sa publikom. Neko to može nazvati i pitanjem ukusa, ali kakve-takve zakonitosti postoje. U tom smislu ja nisam purista, ali inkliniram filmu u kome ima dešavanja, makar onog "sporogorećeg".

Nisam previdela da je reč o pokušaju alegorije, i baš sam nastojala tu alegoriju da osporim, tj. da ukažem na to da ona gubi svoj filozofski smisao, jer su granice između ljudi i ne-ljudi nepotpune i blede, te se ta ideja o sličnosti života donatora i ljudi nameće kao jedna datost od samog početka (u mom doživljaju, kao što sam ranije pomenula, desio se kontraefekat). Ja od alegorije očekujem da bude malo bolje prikrivena i da mi dozvoli da angažujem svoj kognitivni aparat. Imam utisak da je suptilnost pogrešno raspoređena - nema je u plasiranju te sublimne ideje, ali je zato previše ima u narativnoj razradi teme, u mimezi/dijegezi, postavci likova i radnje.

Tu se vraćamo na moj problem sa onim blagim vintage settingom. U toj svojoj težnji da saznam zašto je kontekst takav i postoji li neko logično i funkcionalno objašnjenje (a poželjno je da postoji neki složeniji odgovor od toga da je naprosto reč o "alternativnoj istoriji"), nisam mogla da se otmem utisku da su taj ambijent i vreme odabrani baš radi prigušivanja utiska različitosti ne-ljudi i ljudi. Možda to nije namerno udaljavanje od SF-a kao takvog, već jednostavno stvar neke unutrašnje logike date priče, ali čini mi se da je to onda čini previše hermetičnom. Tačnije, odbijam da prihvatim da je takvo pozicioniranje relativno i želim da mu dodelim neku kontekstuelnu važnost, ali mi ona, nažalost, izmiče. Ostavljam po strani kako sve funkcioniše u romanu, jer film sad posmatram kao autonomno delo, bez obzira na to da li je nastao dramatizacijom.

U vezi sa postavkom karaktera i njihovih odnosa i opštim tonom, ta preovlađujuća suptilnost koja se, u mom viđenju, graniči sa nedorečenošću ili mlakošću, i pripovedanje koje je više niz nagoveštaja neke konkretnije radnje meni ovaj film čine... well... inhibiranim. :) A možda je reč o stilskom konceptu, da film liči na svoje junake? :)

Na kraju, mogu da zaključim da je NLMG u toj svojoj logici korektan i dosledan, ali je ujedno, po mom mišljenju, malo autističan ( :lol: taj antropomorfni film) i ne nudi odgovore na sva pitanja na koja je inspirisao.
By alexandermagic
Originally posted by Sanja Steppenwolfin
pogledacu ga ovih dana.
i? si gledala??
imate link za ovaj film?
Zar si morala baš sve citirati? Daj se kontrolirat'. :ozbiljan:
Korisnikov avatar
By Misfit
@Dželajza:

Naravno, na širem formalnom, odnosno predstavljačkom planu, postoje mimetički i ne-mimetički filmovi: eksperimentalni, avangardni, ekspresionistički, itd. Međutim, moj komentar se odnosio na mimezu (nešto drugačije shvaćen termin) u odnosu na likove, odnosno na deo gde kažeš: "Istina, postoje malodušni ljudi, postoje oni koji retko kad preduzimaju nešto da bi promenili išta u svom životu, međutim, film, kao mimetička umetnost, zasniva sličnost između junaka i živih ljudi upravo na akciji, na delanju", a odmah iznad pominješ "borbu za samoodržanje". Po meni, iako je dominantan, mimetički pristup ne mora uvek da bude primenjen na karakterizaciju. Ovde, u slučaju NLMG, nemamo potpuni mimesis, već svojevrsno zakrivljenje realnog izvan filma koje je u sklopu dijegeze ovog ostvarenja predstavljeno kao stvarno, podrazumevano. I što se mene tiče, ne-mimetičnost likova svojim odstupanjem može itekako da prozbori o realnosti od koje pravi otklon, nekada i rečitije od puke mimetičnosti jer joj prilazi iz sasvim drugačijeg ugla. E sad, koliko je u tome NLMG uspešan je već diskutabilno - po meni on to donekle jeste, ali, kao što već rekoh, ne smatram da spada u domen vrhunskog.

Da se u ovom svetlu nadovežem na pominjanje Kafke - stoji naravno da su književnost i kinematografija dva različita medija i da svaki za sobom povlači određena pravila na formalnom planu. Međutim, kao i u vezi sa prethodnim, govorio sam o karakterizaciji, a film kao vid umetnosti na ovoj sadržajnoj razini nije u potpunosti autohton. Već sam pomenuo da akcija ne mora uvek da definiše lika, tu se slažemo, a Gregora Samsu i likove iz NLMG upravo određuje ta ne-akcija - a u NLMG kao filmu ipak ima dešavanja (bilo bi nebulozno, u narativnom filmu, da sada sve bude statično i da ide voice-over kao u književnoj naraciji) samo što ti događaji potcrtavaju pasivnost likova. Takođe, da se o istom trošku dokačim prethodnog pitanja mimeze (zamalo da napišem mimoze): da li možeš da zamisliš relativno funkcionalnog čoveka koji se iznenada budi kao bubašvaba (nerealno) i sasvim ležerno prihvata takvo stanje stvari (duplo nerealno)? Koliko god da neko imao flegme i pasivnosti u sebi, ovakve osobe jednostavno ne postoje. Dobro, sad bi neko rekao da se ljudi takođe ni ne pretvaraju iznebuha u insekte, ali ta varijabla nije toliko bitna. A priča ipak govori o ljudima i pojavama koje zbilja postoje.

Potpuno razumem kada kažeš da je NLMG na narativnom nivou mlak, beživotan, anemičan, half-assed, na pokvarenu kurblu. On jeste takav, a razlika između ljudi i ne-ljudi jeste zamagljena, samo što gde ti vidiš manu, ja vidim prednost, i ovaj film zaista jeste jedan od onih koji porađaju podeljena mišljenja. Nema tu nikakve dramske akcije u pravom smislu te reči, više svrbi nego što zadovoljava, a završava se antiklimaksom. Što sve može da bude nedostatak, osim ako upravo to nije estetska intencija koju je autor uspeo da prenese, a u tom pogledu me pomalo podseća na Džarmušove filmove, Stranger Than Paradise mi se stalno vrteo u glavi dok sam ovo pisao. Što se tiče idejnosti i filozofije, ne daje toliko odgovora koliko postavlja interesantna pitanja, i barem kod mene je proizveo efekat koji cenim: da nastaviš da razmišljaš o filmu pošto se završi. Ali nije ne znam sad koliko dubok u ovome.

Kada je reč o vremenskom pozicioniranju, tačno je da je pomalo arbitrarno, premda je po meni ovakva hipoteza relevantna bilo kada posle II svetskog rata. Priča bi značenjski bila bolja da su je istorijski i kontekstualno više razvili, ali to bi možda narušilo ton filma, pošto su ova tri klona u fokusu. Odnosno, da su našli način da to utkaju u priču, a da ne naruše fokus, NLMG bi bio mnogo bolje ostvarenje.

Čini mi se da uviđamo slične stvari, samo što ih drugačije percipiramo, a hvaljen Filip. K. Dik bio, relativnost percepcije je jedna divna stvar. :)
Korisnikov avatar
By Kittrie
ovo se pretvara u black swan temu. :lol:

dje je dzim keri, dje je?
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Možda se i smuvamo na kraju. Ja već počela da ga simpatišem. :love:

@Misfit

Sad vidim da smo se upleli u različite interpretacije mimezisa, pa smo malo udarali ko u klin, ko u ploču. :)

No, ja tvrdim da je, osim u svom predstavljačkom smislu, mimetičko svojstvo filma i u onom značenju koje se tiče „podražavanja“ prirode, nužno. Ali tu primećujem još jednu nesuglasicu među nama, u pogledu definisanja mimezisa. Ono što ti nazivaš ne-mimetičnošću zapravo i nije odsustvo mimetičnosti, jer mimezis, od Platona naovamo, označava nešto više od pukog oponašanja realnosti. U tom smislu, pomenuti otklon od realnosti ne znači ne-mimetičnost, već konstituisanje jedne paralelne, umetničke stvarnosti, kojom se ona opšta, ne-umetnička stvarnost nadgrađuje, upotpunjuje ili komentariše itd.

Ili da to, kako kažu s onu stranu Drine, razvidim dalje, nadovezujući se na sledeće pitanje:
Originally posted by The Misfit
Takođe, da se o istom trošku dokačim prethodnog pitanja mimeze (zamalo da napišem mimoze): da li možeš da zamisliš relativno funkcionalnog čoveka koji se iznenada budi kao bubašvaba (nerealno) i sasvim ležerno prihvata takvo stanje stvari (duplo nerealno)? Koliko god da neko imao flegme i pasivnosti u sebi, ovakve osobe jednostavno ne postoje. Dobro, sad bi neko rekao da se ljudi takođe ni ne pretvaraju iznebuha u insekte, ali ta varijabla nije toliko bitna. A priča ipak govori o ljudima i pojavama koje zbilja postoje.
Ti si ovde, na trenutak, potpuno izbrisao granicu između realnog i umetničkog, kao što si i sam dalje konstatovao. Tačnije, dodelio si mimezi svojstvo poništavanja te distinkcije, a ovom pojmu to nije inherentno. Ja, naravno, ne mogu da zamislim da na svetu postoji slučaj Gregora Samse, kao što ne mogu da poverujem u postojanje bića iz grčke mitologije ili Clash of the Titans :D , ali mimetičnost filma se ne iscrpljuje u bukvalnoj imitaciji afilmske stvarnosti. Sličnost sa stvarnosnim ne počiva na njegovom kopiranju, već na obrazovanju paralelnog univerzuma koji će, samo u određenim, važnim aspektima, korespondirati sa afilmskim ili vanumetničkim svetom, po nekom korelatskom načelu za koje je ključan princip verovatnosti, a ne to da li je nešto moguće ili nije.

Ali moram da priznam da je cela ova diskusija meni vredna i inspirativna, a čak mi je pomogla da iskristališem ono što me je najviše „žuljalo“ prilikom gledanja NLMG. :)

Evo, samo da razmotrim na još jedan način problem idejne ravni filma. Ova priča, ako uzmemo u obzir taj sentiment koji u njoj dominira, a pominjali smo ga kao osećaj nemoći, represije, zaglavljenosti, mogla bi da funkcioniše i u nekom krajnje realističnom kontekstu, što iz moje perspektive nije potvrda uspešnosti alegorije. Naprotiv, čini mi se da je moguće zamisliti i ovu priču zameniti drugom bez nadrealnih elemenata, a sa istom svrhom progovaranja o nemogućnosti uticaja na sopstvenu sudbinu. Da probam jednu inverziju. Na mesto troje donatora, lako bi se mogao postaviti bilo kakav ljubavni trougao u kome, recimo, ima teško obolelih ljudi kojima se život primiče kraju, pre nego što su i stigli da ga iskuse, a za to može biti kriva opet njihova pasivnost ili očajnička manipulativnost drugih. A kako se svet donatora u NLMG slabo razlikuje od sveta ljudi i predstavlja njegovu previše očiglednu alternativnu stvarnost, mislim da je filozofsko poređenje redundantno. Drugim rečima, ne vidim naročitu potrebu da se o indoktriniranosti, pasivnosti i letargiji progovara na nivou filozofske komparacije stvarnosnih ravni koje već previše nalikuju jedna drugoj.

Pomenuo si voice-over, pa me je to podsetilo na još jedan momenat. Da li ti se čini da je autorski tim i sam bio svestan slabosti te alegorije, pa je došlo do onog poštapanja voice-overom i monologom Keti, na kraju?
  • 1
  • 202
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 440
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!