Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Phoenix
Neslavan evropski rekord

U Srbiji najviše mladih puša?a

"Blic", 29. januar, 2005. | Sonja Todorovi?

Ponekad, ?ak i osvojeno prvo mesto u Evropi može da deluje zastrašuju?e. Ukoliko je re? o Srbima. Petnestogodišnjaci iz naše zemlje zauzeli su upravo tu poziciju po broju puša?a. Iza sebe su ostavili mlade iz Bugarske, Nema?ke Švedske... Imali su od koga da nau?e, njihovi stariji sunarodnici zauzeli su na toj evropskoj lestvici drugo mesto. U Srbiji su svaki drugi muškarac i svaka tre?a žena puša?i.

- Bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju vode?i uzrok smrti, a pušenje je "odgovorno" za 20 odsto svih smrtnih ishoda kardiovaskularnih bolesti na globalnom nivou - kaže dr Anðelka Vuki?evi?, na?elnica Centra za nezarazne bolesti u Institutu "Batut", povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja (31. januar).

To nije sve, pušenje je najzna?ajniji pojedina?ni faktor rizika za pojavu oboljenja i prevremenog umiranja od mnogih hroni?nih bolesti. Pušenje pove?ava rizik od pojave koronarne bolesti srca kod osoba oba pola, s tim što je rizik od obolevanja i umiranja više nego dvostruko ve?i kod mlaðih osoba.

Ove godine kampanju protiv pušenja stru?njaci su usmerili ka suzbijanju pasivnog pušenja.

- Oko 50 odsto nepuša?a, koji su svakodnevno izloženi duvanskom dimu, imaju zdravstvene probleme, a boravak u zadimljenim prostorijama za njih zna?i da puše jednu cigaretu na svaki sat. Smrtnost nepuša?a zbog dužeg pasivnog pušenja pove?ava se za 10 do 30 odsto - objašnjava dr Slaðana Jovi?, na?elnica Centra za unapreðenje zdravlja u "Batutu".

Broj puša?a se u razvijenim zemljama smanjuje, a pove?ava se u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Posmatrano prema polu, smanjuje se broj puša?a meðu muškarcima, ali se zato meðu ženama pove?ava. U svetu se dnevno popuši preko 15 milijardi cigareta, a godišnje oko 5,5 biliona. Svaka popušena cigareta skra?uje životni vek za 15 minuta, tako da puša? prose?no živi 10-15 godina kra?e od nepuša?a, podaci su Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

Naša zemlja je još 28. juna 2004. godine potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, koja, izmeðu ostalog, propisuje i zabranu pušenja na javnim mestima, zabranu reklamiranja cigareta, kao i pove?anje cena i poreza. Meðutim, konvencija nije ratifikovana, a Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, iz 1995. godine, na ve?ini mesta se ne poštuje. - Kada konvencija bude ratifikovana, ne treba odmah o?ekivati da na svim mestima bude zabranjeno pušenje. Za po?etak, zabranjeno je pušenje u bolnicama, apotekama, školama, a trebalo bi i u svim zatvorenim prostorijama gde boravi bar jedan nepuša?. Nakon ratifikacije, poslednja ?e uslediti zabrana pušenja u kafi?ima, restoranima i na drugim javnim mestima, jer su iskustva u svetu pokazala da je ta zabrana najteža i da je za njenu realizaciju potreban duži period - objašnjava za "Blic" dr Nataša Lazarevi?-Petrovi?, koordinator Komisije za prevenciju pušenja u Ministarstvu zdravlja.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ovo je nazalost jedan od nashih velikih i bitnih problema. Ali dok imamo shvercere na vlasti naravno da nishta nece biti ratifikovano.
Korisnikov avatar
By Rei
Uzhas, stvarno, nemam rechi. Ja bih zabranio to na javnim mestima hitno.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Malopre bilo na b92 da se sprema restriktivniji zakon od dosadasnjeg.
Svim pushachima zelim puno srece :P :dvaprsta: :tuc: :eevil: :okret: :trach:
Korisnikov avatar
By Rei
Haha, nema im spasa! :lol:
Korisnikov avatar
By vivaldi
u ovoj ludoj zemlji ne postuju ni zakon o ratnim zlocinima, slave coveka koji je odgovoran za masakr hiljada civila... kome jos pada na pamet da postuje zakon o zabrani pusenja na javnim mestima
Korisnikov avatar
By bigirl
E, pa ja sam naterala one s kojima se druzim da se U MOJOJ BLIZINI NE PUSI! Ko hoce da pusi - neka truje samo sebe.

Kada bi svi tako vodili racuna o sebi i svojim prijateljima... gde bi nam bio kraj...
Korisnikov avatar
By mirth
:happysmoke:

Grozno, i ja kazem.

Al' kad volem.... :bouncy:

I da, verovatno cu biti jedna od onih koji ce odmah da batale ako zabrane pusenje na javnom mestu. Mislim, ako smem da zapalim 3 cigarete dnevno (samo kad sam u skrovistu doma svoga), isto mi dodje kao da ni ne pusim.

Al' bas se i necu radovati kad uvedu taj zakon, ako isti ikad pocne da se primenjuje... :rida:
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Nikakve zabrane nisu potrebne! Srbina samo cepnes po dzepu, pa da vidis kako ce da se disiplinuje. Dakle neka ministarstvo finansija "nabudzi" ogromnu poresku stopu kojom se oporezuju cigarete pa da vidis kako ce da se resi ovaj problem. Mislim tragedija je da nepusaci bukvalno nemaju gde da odu a da se ne truju "pasivnim" pusenjem.
Pusaci zao mi je ali bez cigarete se moze samo ako se hoce!
Korisnikov avatar
By Mars
Nisam pusac ali mi smeta ta antipusacka kampanja. Globalno.

:ledeni:
Korisnikov avatar
By vivaldi
meni ne smeta antipusacka kampanja, staviste svesrdno je podrzavam !!!
i mislim da treba da bude jos ostrija, i to u pravcu da se stite nepusaci. Ne bih ja podizala cene cigareta, neka pusi ko zeli da pusi, ali bih rigorozno kaznjavala osobe koje puse u prisustvu nepusaca i to svim mestima gde su ljudi prinudjeni da budu (npr. sastanci i sl...) Sto se tice kafica i restorana, zakonom bih predvidela da moraju postojati odvojeni delovi za pusace i nepusace, pa ko voli nek izvoli

Eto
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Originally posted by ZvezdasBG
Nikakve zabrane nisu potrebne! Srbina samo cepnes po dzepu, pa da vidis kako ce da se disiplinuje.
pa država bi to napravila odavno, državi uvek para treba...
samo što onda umesto u trafikama ..ljudi bi ponovo cigare po pijacama i ulici kupovali, jos je kod nas razvijena kultura sverca i korupcije...

Pa samo se zapitajte ...kad upalite TV, a glavni sponzor FESTa proizvodjac cigareta ... ili na Pinku sponzor SPORT vesti cigarete :whatever: (a na zapadu sport se uzima kao promoter protiv cigareta i droge) ... tko je lood ovde?

Ono sto prvo drzava mora napraviti.. STOP reklamiranje cigareta svuda (od sporta, televizije, novina, trafika)
Takodje, mislim da treba napraviti kao u Francuskoj na pola kutije cigara Velikim slovima pise o opasnostima pusenja, ili cak kao u Kanadi, oni na kutijama imaju slike u boji sta pusenje cini organizmu...

..ali kod nas jos vlada nekakvi lobiji u politici, koi dobijaju pare od proizvodjaca cigareta, bla bla ... ova tema je vise za politiku
Korisnikov avatar
By Mars
Nisam pusac. Zapalim ponekad, u drustvu napolju, ili izuzetno da se opustim kuci. Nekoliko cig/mes.

Ali mi smeta prizor nekog otvorenog (otvorenog!) javnog mesta gde niko ne pusi. Orvelovski mi deluje... Gde neko posegne za cigaretom, a svi skoce na njega "AAAHHH!!!! neko pali cigaretu, kako primitivno...c.c.c..." Sve mi to lici na trend, na politicku korektnost, protiv kojih u startu imam negativan stav.

Sto se zatvorenih prostora tice, tu sam prvi da ustanem da se svadjam - po raznim cekaonicama, autobusima sa soferima, bioskopima i svuda... Nista ne upropasti vazduh negde kao prva zapaljena cigareta.

:snesko: :snesko: :snesko: :ledeni:
Korisnikov avatar
By Super Mario
podrzavam edukaciju o stetnosti duvana. Jesam za to da se u zatvorenim prostorijama ne sme pushiti. :vazduh:
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Originally posted by goranD

pa država bi to napravila odavno, državi uvek para treba...
samo što onda umesto u trafikama ..ljudi bi ponovo cigare po pijacama i ulici kupovali, jos je kod nas razvijena kultura sverca i korupcije...
Bogami se grdno varas. Donela bi drzava zakon o povecanju poreza na duvan, da pola vlade ne pushi! Pogledaj koliko poslanika u skupstini tamani cigare. Mislis da bi oni tek tako glasali za nesto, sto im uskracuje "furnjanje"?
Jok brate! Mislim kada bi se na dnevni red skupstine stavio predlog zakona o izmenama poreske stope na proizvode od duvana, da bi se po prvi put poslanici podelili ne po strankama vec na pusace i nepusace!
Samo sto mislim da bi u tom slucaju rezultat glasanja bio u debeloj koristi za pusace.
Naravno i duvanske kompanije itekako lobiraju u vladi, tako da je sve to prilicno nerealno u ovom trenutku.
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Bogami se grdno varas. Donela bi drzava zakon o povecanju poreza na duvan, da pola vlade ne pushi! Pogledaj koliko poslanika u skupstini tamani cigare. Mislis da bi oni tek tako glasali za nesto, sto im uskracuje "furnjanje"?
Jok brate! Mislim kada bi se na dnevni red skupstine stavio predlog zakona o izmenama poreske stope na proizvode od duvana, da bi se po prvi put poslanici podelili ne po strankama vec na pusace i nepusace!
Samo sto mislim da bi u tom slucaju rezultat glasanja bio u debeloj koristi za pusace.
Naravno i duvanske kompanije itekako lobiraju u vladi, tako da je sve to prilicno nerealno u ovom trenutku.
Pa briga njih da li ?e cigare biti 50-60 dinara, velike li razlike na njihove plate od 100.000.dinara ... kao i u SADu ... velike korporacije, posebice duvanske ..imaju veliku mo? u organima izvršne i zakonodavne vlasti.

Ali zato postoji narodna inicijativa, 10.000 graðana Srbije, (mislim da moraju u sudu overiti potpis) i eto ..ZAKON IZMENJEN, dopunjen ili donesen novi.

Nadam se da oni koji citaju ovo, nemaju u ustima cigaretu :neto:
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by unic0rn

:rool: :smokin: :kafa: :smokin: :love: :kiss:

:venchanje: :D
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Kupper
Originally posted by unic0rn

:rool: :smokin: :kafa: :smokin: :love: :kiss:

:venchanje: :D
reche to i potpisa smrtovnicu :uljenavatru: :pop: :duh:
Korisnikov avatar
By Rei
u ovoj ludoj zemlji ne postuju ni zakon o ratnim zlocinima, slave coveka koji je odgovoran za masakr hiljada civila... kome jos pada na pamet da postuje zakon o zabrani pusenja na javnim mestima
To shto neke stvari ne funkcionishu kako treba nikome ne daje za pravo da ne poshtuje ni najbanalnije zakone...
Korisnikov avatar
By vivaldi
Originally posted by rei
To shto neke stvari ne funkcionishu kako treba nikome ne daje za pravo da ne poshtuje ni najbanalnije zakone...
Slazem se ali ocigledno kod nas vazi pravilo postovanja onih zakona koji nekome odgovaraju i ne postovanja drugih koji ne odgovaraju. Jer kako to nas sadasnji premijer koji se deklarise kao legalista postuje zakone koji njemu odgovaraju, a ne postuje npr. zakon o saradnj sa Hagom vec ostavlja na volju optuzenima da biraju... Pa gde to ima osim u ovoj ludoj Srbiji!

Kako da zazivi zakon o zabrani pusenja na javnim mestima kad isti ne postuju ni oni koji su ga usvojili. :barf:
Korisnikov avatar
By mishicavo mache
Originally posted by vivaldi

Slazem se ali ocigledno kod nas vazi pravilo postovanja onih zakona koji nekome odgovaraju i ne postovanja drugih koji ne odgovaraju. Jer kako to nas sadasnji premijer koji se deklarise kao legalista postuje zakone koji njemu odgovaraju, a ne postuje npr. zakon o saradnj sa Hagom vec ostavlja na volju optuzenima da biraju... Pa gde to ima osim u ovoj ludoj Srbiji!

Kako da zazivi zakon o zabrani pusenja na javnim mestima kad isti ne postuju ni oni koji su ga usvojili. :barf:
Eventualnu zabranu pusenja na javnim mestima, u najmanju ruku je smesno porediti sa saradnjom sa haskim tribunalom.
Samo da te podsetim da u nasem ustavu decidno pise, da se nasi drzavljani ne mogu izrucivati stranim sudovima, pa makar to bio sud koga su osnovale UN. Sta cemo sa tom cinjenicom?
Nije bas sve tako lako. A sto se tice pusenja, tu se mnogo toga moze uraditi....
Uostalom ovde je rec i o zdravlju nacije.

[Izmenjeno 8-2-2005 ZvezdasBG]
potpisivanjem pristupnice UN tadasnja SRJ a sadasnja SiCG su se obavezale na postovanje medjunarodnih konvencija. to znaci da su pravne norme medjunarodne zajednice automatski implementirane u pravni sistem SiCG. end of story. medjunarodno pravo je iznad drzavnog prava.
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Ja nemam nista pametno da kazem, samo da se pohvalim da sam ostavila cigarete pre desetak dana :) Jos uvek kriziram, cak imam i ruzne snove i patim od nesanice, ludilo je koliko sam bila navucena a da nisam bila svesna! I nikad, ali nikad u zivotu nisam jela toliko sargarepe kao protekle nedelje! Valjda su pravog oblika, sta li?
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by zimizamizum
Ja nemam nista pametno da kazem, samo da se pohvalim da sam ostavila cigarete pre desetak dana :) Jos uvek kriziram, cak imam i ruzne snove ...
Izdrzi. Najgore je proslo.

:peace:

:snesko: :snesko: :snesko: :ledeni:
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja sam pokušavao 7 - 8 puta i nikad mi se nije uvatilo, ?ak ni u JNA. :blush:
Zna?i li to da sa mnom nešto nije u redu? :uplasen:
Korisnikov avatar
By colorado
Probao sa 11. Od onda pusim sa nekim prekidima. Ali, uglavnom to nikad nije bilo vise od 5 cigareta dnevno, osim u srednjoj skoli kad sam pusio kutiju dnevno jer mi je to povecavalo ego. Sad prodje i nekoliko dana da ne zapalim, ali onda dodje vikend pa se desi da popusim i pola kutije.

a zasto? pa ne znam. Prija mi, ali samo dok pusim ovako umereno.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!