Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Sixto
Al nije mi dobro od klipa, aaaaaaaaaaaahahaha!
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Originally posted by Stripi

Točno, nema ih i to je konstanta HDZove politike dvadeset godina. Oni misle da ako problem sakrivaju i negiraju da problema zaista ni nema, a ima, itekako. Međutim, nisam vidio da je srbijansko tužiteljstvo ikada diglo optužnicu protiv Šešelja za protjerivanje Hrvata iz vojvođanskih sela, protiv uspješnog biznismena Arkana, da ne pričam o tome da je koliko do jučer Vojska Srbije skrivala, ranila i oblačila generala Mladića a o optužnici nije ni razmišljala. Nego se i ta ista država bavila najzanimljivijim poslom na Balkanu - metenja slučajeva pod tepih i vikanjem protiv onih drugih, jer oni su svakako puno gori. Ili se možda varam?
Ja sam govorila o Haskom sudu.

Inace ja nisam nikakav sudija niti drzavni tuzilac pa nemoj od mene ocekivati da podizem optuznice.

Haska optuznica protiv Seselja je podignuta , a pomenuti su slucajevi u Vojvodini koji su sitnica za ono sto se desavalo po srpskim selima u Slavoniji, a za koje eto nikakva optuznica nije podignuta.To je samo jedan od razloga zbog kojih mislim da je Haski sud i njegovo deljenje pravde lakrdija.
Iskreno? Iz urbanijih dijelova su napravili isto što i mi po Vojvodini - vidjeli da je vrag odnio šalu pa razmijenili stanove.

Iz "urbanijih dijelova" su Srbi izbacivani iz stanova naglavacke ili odlazili pod teskim pretnjama pa nikakva razmena uglavnom nije bila moguca. Da je bila moguca ne bi ogromna vecina srpskih izbeglica iz Hrvatske bili beskucnici.
Eno idi pitaj mog susjeda Stamenkovića na dvanaestom katu, koji i danas priča čistim niškim dijalektom kao kad je stigao ko je njega i kad etnički očistio. Dobro, to je jedan primjer, za koji ja eto znam. Kod mene na poslu (Studentski centar je valjda takva firma) imaš značajan broj ljudi srpske nacionalnosti, jedan od njih je i glavonja u pravnoj službi. Nazovi pa pitaj za gospodina Dušana Miškovića, broj centrale SC je +385 1 4593 501.
To dakako ne opovrgava činjenicu da je bilo svačega. I istjerivanja i premlaćivanja i fizičkih likvidacija. SAmo je čudno kako pored toliko likvidacija, protjerivanja i etničkog čišćenja mi imamo Demokratsku Partiju Srba, Novu Srpsku stranku, Partiju Podunavskih Srba i Samostalnu Demokratsku Srpsku Stranku, Srpsko Vijeće Općina, Srpsko Narodno Vijeće, Srpski Demokratski Forum. Pa ko su ti ljudi koji sudjeluju u radu tih stranaka i tijela ako su svi poubijani i protjerani? Ko su ti ljudi iz SDSSa koji participiraju u radu HDZove Vlade?
U Hrvatskoj je na popisu 1991 Srba bilo 12% ili 547 000, a Jugoslovena (od kojih mnogi,ako ne i vecina etnicki Srbi) 6% ili oko 220 000.

Od ukupnog broja Srba u Hrvatskoj 302 000 je zivelo po hrvatskim gradovima i selima koji nikada nisu bili pod srpskom kontrolom.

Oko 170 000 Srba je 1991 zivelo u takozvanoj "Krajini" , sto je geografski Lika, Kordun, Banija i severna Dalmacija.

Oko 60 000 u istocnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu.

Oko 14 000 u zapadnoj Slavoniji.

Po poslednjem popisu Srba ima 4% ili oko 245 000. Od toga :

-u istocnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu -oko 60 000

-povratnika na prostor tkz. Krajine oko 60 000 i to mahom povratnika na papiru

-u ostalim gradovima oko 100 000 sto je trecina od predratnog broja, mozda i cetvrtina ili petina ako uzmemo u obzir da su vecina Jugoslovena sa popisa 1991 Srbi.

Dakle, to tvoje licemerje i pokusaj relativizacije etnickog ciscenja navodjenjem silnih srpskih partija i srpskih "susjeda sa cistim,niskim naglaskom" je vrlo jadno.
Zašto to ne spomenem? A zašto ti nikada ne spomeneš da je u ovoj zemlji bio rat u kojem je JNA sa gomilom dobrovoljaca iz Srbije okupirala trećinu zemlje za koju je tvrdila da je to srpska zemlja, da treba ostaviti samo okolicu Zagreba? Zašto ti nikada ne spomeneš da su prve barikade pale sa srpske strane? Zašto ti nikada ne spomeneš da je Vučurević rušio Dubrovnik zajedno sa generalom Zecom (koji zato također nije optužen, zar ne?) a sve uz parolu da će sagraditi i ljepši i stariji Dubrovnik? Zašto nikad ne spomeneš masakre u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu? Zašto nikada ne spomeneš da je narod na ulicama Beograda bacao cvijeće na tenkove koji su išli na Slavoniju? Zašto nikad ne spomeneš uništenu poljoprivredu i proizvodnju u Slavoniji tokom tih pet godina? Zašto nikad ne spomeneš da u Vukovaru nije pomaknuta niti jedna cigla tokom okupacije? Zašto nikad ne spomeneš uništenih nekoliko turističkih sezona? Stvarno, zašto to nikada ne spomeneš?
Dakle, onaj ko se tebi obrati treba prvo sve to da izdeklamuje.
Korisnikov avatar
By Stripi
Pa upravo je to tvoja tehnika.
Ako ćeš nešto reći i skomentirati o određenom slučaju onda se treba prvo spomenuti Pakračka poljana, paviljon zagrebačkog Velesajma, ubijene civile u Sarajevu, pa tek onda sve ostalo. Kad se to isto traži od tebe onda smatraš smiješnim i nepotrebnim. Zanimljivo.
Ko je ovdje sporio činjenicu da u Hrvatskoj činjenično ima 2/3 manje Srba? Ajde, redom ih nabroji.
Ko je ovdje sporio činjenicu da su u ratu u Hrvatskoj činjeni zločini sa hrvatske strane? I njih možeš slobodno sve pobrojati.
Slobodno nabroji i one koji također tvrde da se nikada nije dogodila Pakračka poljana, Velesajam, obitelj Zec i druge više i manje znane zločine?

Otkud ti podatak da su svi izjašnjeni Jugoslaveni u pravilu bili većinom Srbi pa odmah i njih pribrajaš Srbima? Znala si ih sve osobno pa im možeš potvrditi nacionalni identitet? Ili ti je nešto Nino Brajević u rodu?

S jedne strane pišeš o stvarima koje nisu procesuirane a sa druge pak strane, kad se radi o srpskim sranjima najedanput nisi nikakav sudac pa ne možeš dizati optužnice? Wow, koja objektivnost i principijelnost. Ko je sa srpske strane bio optužen i osuđen za prekomjerno granatiranje u Hrvatskoj? Niti jedna osoba. A Gotovina je osuđen, između ostalog i za prekomjerno granatiranje Knina. Onaj Vukovar i Dubrovnik kao da nikad nisu ni postojali.
A za protjerivanje po Vojvodini tvrdiš da je to čisto sitnica pa za to valjda i ne treba nikog suditi. Tako je, u tuđem oku vidimo trn a u svojem niti balvan. Stvarno si moralna i vertikala i horizontala.
Korisnikov avatar
By Tungi
Neveravatno koliki broj se uclanjuje u grupe "Oslobodite Gotovinu..Gotovina heroj" i sl.( i sto je najgore,sve jugonostalgicari,zagovornici mira,istine,pravde,ljubavi) :nope: .Dok se packe udaraju simpatizerima Karadzica,Mladica..Kako s hrvatske,tako i s srpske strane.

Stripi ,u Vojvodini se nije desila Oluja,niti su bezali za Hrvatsku preko vatrenog tepiha.Zar ne mislis da je dovoljno balvana u ocima Srbije bilo,moze se i poneki trn iz Hrvatskog oka iznaci.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Mene sve ovo obespamecuje totalno, :shocked:
gle eno pedera iz hrvatske stavljaju gotovininu sliku na fb profile...
wtf?!

kako neko iole normalan moze da stane u kolonu sa najgorim nacionalistima i sovinistima iz bilo kog razloga, a po najmanje u odbranu nekog ucesnika rata kome je presudjeno da je kriv?
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by tasa

jebes mi sve ako ste normalni
valjda znam odakle sam i koliko je koga bilo tamo i uopste u bilo kom delu hrvatske
znam i za mracne istine siska o kojima se cuti
probaj da uguglas vojna krajina pa da vidis malo istoriju te krajine iz '91.
ako znaš, onda lažeš... ako lažeš, onda kradeš... ako kradeš, onda bi i ubila... :vulkanac:

vojna krajina 1790. godine ima 42.4% srba, 35.5% hrvata, 9.7% rumunja, 7.5% mađara, 4.8% njemaca.

prema podacima ICTY-a, istog onog suda koji je osudio Gotovinu, prije početka etničkog čišćenja svih nesrba u UNPA zonama bio je ovakav nacionalni sastav stanovništva:
UNPA zone Sjever i Jug: 67% srba, 28% hrvata i 5% ostalih,
UNPA sektor Zapad: 60% srba, 29% hrvata i 11% ostalih,
UNPA sektor Istok: 32% srba, 47% hrvata i 21% ostalih.

u kninskoj krajini nikada nije bilo 95% srba osim u doba gdina Milana Babića koji o tome kaže:
“Izlazim pred ovaj Tribunal sa dubokim osećajem sramote i kajanja. Dozvolio sam sebi da učestvujem u progonu najgore vrste protiv ljudi samo zato što su bili Hrvati a ne Srbi. Nevini ljudi su bili proganjani. Nevini ljudi su nasilno isterani iz svojih kuća i nevini ljudi su ubijani. Čak i nakon što sam saznao šta se dogodilo, ćutao sam o tome. Još gore, nastavio sam sa službom i kroz moje vlastite aktivnosti postajao lično odgovoran za nehumane postupke koji su pogodili nevine ljude. Žaljenje koje osećam je bol sa kojim ću morati da živim do kraja života. Ovi zločini i moje učešće u njima nikada ne mogu biti opravdani. Ostajem bez reči kada treba da izrazim dubinu mog kajanja za ono što sam učinio i za uticaj mog greha na druge. Mogu samo da se nadam da iznoseći istinu, priznanjem krivice i izražavanjem iskrenog kajanja mogu poslužiti kao primer onima koji još pogrešno veruju da takva nečovečna postupanja mogu ikada biti opravdana. Samo istina može dati mogućnost srpskom narodu da se rastereti kolektivne sramote. Samo priznanjem krivice ja mogu preuzeti odgovornost za sve pogrešno što sam uradio. Ja se nadam da svojim kajanjem mogu bar malo olakšati patnju onima koji su patili. Shvatio sam da nam neprijateljstva i podeljenost nikada ne mogu poslužiti da bolje živimo. Shvatio sam da je naša pripadnost istoj ljudskoj vrsti značajnija od bilo koje razlike između nas. Shvatio sam da samo kroz naše međusobno razumevanje i pomirenje možemo imati šansu da živimo kao ljudi u miru i tako obezbedimo bolju budućnost za našu decu i generacije koje dolaze. Molio sam boga da mi pomogne da se pokajem i zahvaljujem bogu na šansi koju mi je pružio da izrazim svoje kajanje. Molim moju braću Hrvate da oproste svojoj braći Srbima. Preklinjem moj srpski narod da ostavi prošlost iza sebe i okrene se budućnosti, gde će dobro, saosećanje i pravda na neki način olakšati rezultate zla u kome sam i sam učestvovao. I na kraju, bezrezervno stavljam sebe na raspolaganje ovom Tribunalu i međunarodnom pravu. Mnogo vam hvala”.
eto, hrvati nisu bili u stanju oprostiti srbima i zbog toga su zasluženo završili na istom sudu.
a ti se sada slobodno vrati svom velikosrpskom genocidnom snu koji je sada moguće sanjati samo kroz stranice Ujedinjenih Srpskih Država, odakle skidaš svoje podatke i karte, zahvaljujući upravo Oluji... :njanjanja:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by spliff

shta osetjate?
Osjećam da postoje brojne nelogičnosti i to mi nimalo nije drago...
Nemam nikakvih problema s osudom udruženog zločinačkog poduhvata. Zločini su se dogodili, oni su fakti, i za njih odgovorni trebaju odgovarati.
Ono što me smeta jest prije svega izbor generala. Zločini su se odvijali po čitavom oslobođenom teritoriju a ne samo na teritoriju pod Gotovininom odgovornošću.
Prekomjerno i neselektivno granatiranje se po svim sudskim vještacima u procesu nije dogodilo. Po izvještaju komisije stručnjaka UN-a koja je izišla na teren 3. dan nakon oslobođenja Knina, nikakvo granatiranje nije se dogodilo. Akashi izjavljuje da prekomjernog i neselektivnog granatiranja nije bilo. Tužitelji kao dokaz prekomjernog i neselektivnog granatiranja spominju jednu jedinu civilnu žrtvu. Brojne novinske ekipe strane i domaće snimaju Knin nakon ulaska HV-a i tih snimaka prepun je net. Kuće su bezočno opljačkane ali im se krovovi crvene netaknuti.
Istovremeno, prema istom sudu, prekomjerno i neselektivno granatiranje nije se dogodilo u Vukovaru i za onakav izgled Vukovara nitko nije odgovoran, ni osobno ni zapovjedno.
Nadalje, general Čermak, koji zapovjeda vojnom policijom čija je dužnost uvesti zakon i red, nalazi se u Kninu upravo u vrijeme izvršavanja najvećih zločina. Ali on je pušten. Dok je Gotovina, koji se u to vrijeme nalazi 30 km od Banjaluke, za te zločine kriv. Fakat ću morati ponovno pročitati sve one romane Agate Kristi... :neznam:
Postavlja se logično pitanje zbog čega sud ne poštuje fakte i izjave sudskih vještaka i svjedoka. Neće li ova osuda završiti kao Blaškićeva?
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by Drakche

wtf?!

kako neko iole normalan moze da stane u kolonu sa najgorim nacionalistima i sovinistima iz bilo kog razloga, a po najmanje u odbranu nekog ucesnika rata kome je presudjeno da je kriv?

a sta ti je cudno?
srbija, rvacka
tomato, tometo
By Hans
Originally posted by blenta

wtf?!

a sta ti je cudno?
srbija, rvacka
tomato, tometo
Ha!

To je ono o čemu ja dugo pišem ovde ali se mnogi prave ludi. Nije im zanimljivo. Nema reči poput 'pička' 'jebe' 'jebem' 'svršim' i sl.

Gejeve u Srbiji su Evropa, nevladine organizacije, nepresušni 'aktivizam' i 'proevropska' politika tako dresirali da smo mi tolerantni i kad nam ovde iz Hrvatske sole pamet određeni agramersko-dalmatinski forumaši a ne bi to trebalo da dozvoljavamo. I jako mi je drago što neki kače Gotovinu. U inat!

Pritom sam ja samo i isključivo za ulazak u EU, čisto da se zna, ali ne ovako okrnjeno i uništeno. Potrebno je vreme. U EU se ulazi sa sopstvenim identitetom a gejevi u ovoj zemlji kubure sa identitetom jer eto, oni su gay i to je dovoljno. A sve to jer im neko preko Dunava stalno izjednačava patriotizam sa nacionalizmom. Kad Srbin slavi pobedu u sportu, to je ekstremno nacionalistički jer eto, diže tri prsta.

Jedno pitanje: Kada 2034. uđemo u EU, hoćete li se deklarisati kao gej ili ćete imati svoju nacionalnost, nebitno koja je? Svaki udžbenik stranog jezika iz EU navodi da učenici navedu nacionalnost i nauče kako da kažu ko su. Jedino je u Srbiji sramota reći ko si jer se to možda ovde ne dopadne Popaju ili Tungiju.

Naučite već jednom da vaša homoseksualnost nema veze ni sa čim. Jednostavno- ili ste ljudi ili niste. Ili ste na strani pravde i ne veličate zločince ili ste iskonski nacionalisti. Moj vam je savet tuširanje hladnom vodom za početak.

Otrežnjenje od pokušaja da se bude po svaku cenu liberalan kad to svuda ne funkcioniše isto. Jednostavno ne. Koliko god Srbi kao narod bili gostoljubivi, hrvatsku decu tamo i srpsku ovde roditelji i dalje regrutuju da mrze. Cerebralno. Zbog čega- nemam pojma! Ali sam se svakavih priča naslušao. Tuga.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Originally posted by 2kune

Prekomjerno i neselektivno granatiranje se po svim sudskim vještacima u procesu nije dogodilo. Po izvještaju komisije stručnjaka UN-a koja je izišla na teren 3. dan nakon oslobođenja Knina, nikakvo granatiranje nije se dogodilo. Akashi izjavljuje da prekomjernog i neselektivnog granatiranja nije bilo. Tužitelji kao dokaz prekomjernog i neselektivnog granatiranja spominju jednu jedinu civilnu žrtvu. Brojne novinske ekipe strane i domaće snimaju Knin nakon ulaska HV-a i tih snimaka prepun je net. Kuće su bezočno opljačkane ali im se krovovi crvene netaknuti.
http://iwpr.net/sr/report-news/knin-%E2 ... ciji-oluja

KNIN „NASUMIČNO GRANATIRAN“ U OPERACIJI OLUJA

Iz svedokovog iskaza proizlazi da je egzodus iz Krajine bio prouzrokovan bombardovanjem, a ne naložen od strane srpskih vlasti.

Bivši oficir za logistiku Ujedinjenih nacija izjavio je na suđenju trojici generala kako granatiranje Knina – za vreme operacije ponovnog zauzimanja onih područja koja su do 1995. kontrolisali Srbi – nije bilo izvedeno radi gađanja vojnih ciljeva, već da bi se civili zastrašili i nagnali u bekstvo.

„Bila je to svesno zastrašujuća paljba“, kazao je penzionisani kanadski pukovnik Jozef Lorenco Klod Belrouz (Josef Lorenzo Claude Belrose).

Belrouz je u vreme dok je hrvatska vojska izvodila Operaciju Oluja bio zadužen za izgradnju kontrolnih punktova na tom području. Priznao je da nije stručnjak za artiljeriju, ali i rekao da je napad podrazumevao „nasumično granatiranje u nasumičnim vremenskim intervalima“. Njegov iskaz se nadovezuje na ono što su izjavili ostali pripadnici UN-a.

Belrouz je ispričao kako je sa balkona komande UN-a posmatrao granatiranje.

„Da su postojale ikakve vojne mete koje su doživljavane kao pretnja hrvatskim snagama, granatiranje je moralo biti intenzivnije i usmereno na konkretne ciljeve. Artiljerijska vatra nije bila usmerena na jedno mesto, već su projektili ispaljivani nasumično po čitavom gradu, i u nasumičnim intervalima“, rekao je on pred sudom.

Svedok je rekao i da su među retkim vojnim ciljevima u samom Kninu bile dve kasarne i zgrada koja je služila kao komandni centar srpskih snaga. On, međutim, ne misli da su artiljerijska dejstva bila usmerena ka njima.

Svedok je ispričao kako je 4. avgusta 1995., vršeći isporuku materijala kninskoj bolnici, video snažno razaranje grada i nekoliko leševa, od kojih su neki bili u uniformi, dok su drugi na sebi imali civilnu odeću.

U izjavi koju je dao istražiteljima tužilaštva, Belrouz je rekao da su do 6. avgusta hrvatske snage već raščistile ruševine i popravile civilna zdanja u kninskoj glavnoj ulici. Tvrdio je da su na taj način želele da međunarodne posmatrače navedu na zaključak da je situacija bolja no što je zapravo bila.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Belrouz nije mogao da odgovori na pitanje odbrane da li je srpska vojska koristila civilne objekte koje je gađala hrvatska artiljerija.

Odbrana pokušava da dokaže kako posmatrači UN-a – budući da im je kretanje bilo ograničeno i da su podatke kojima su raspolagali dobili od samih pobunjenika – nisu bili upoznati sa svim srpskim vojnim položajima.

Belrouz je opisao tragove pljačke i spaljivanja kuća na koje je po okolnim selima naišao prilikom uklanjanja osmatračkih punktova UN-a. Rekao je i da posmatrači UN-a nisu mogli da uđu u sela, jer ih je u tome sprečila specijalna policija, rekavši im da je operacija još uvek u toku i da tamo još uvek nije bezbedno.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svedok je rekao kako ne može da se seti imena tih sela, niti ko su bile kolege iz UN-a sa kojima je tom prilikom bio.

Gotovinina odbrana se pozvala na izveštaj specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija, Jasušija Akašija (Yasushi Akashi), kao i na iskaze ranijih svedoka optužbe, koji su tvrdili da u samom Kninu nije bilo značajnije štete na civilnim objektima.

Na primer, bivši ambasador Sjedinjenih Država u Hrvatskoj, Piter Galbrajt (Peter Galbraith), posvedočio je krajem juna kako Knin nije bio nasumično granatiran tokom prvih dana Operacije Oluja. Razaranja nisu bila većeg obima i grad je uglavnom ostao neoštećen – rekao je Galbrajt, dodajući da je tu informaciju dobio od osoblja ambasade kojem je, za razliku od osoblja UN-a, bilo dozvoljeno kretanje po okolini Knina.

Kasnije ove sedmice, svedočio je i bivši član opštinskog veća grada Obrovca Jovan Dopuđ, koji je govorio o tome kako je srpsko stanovništvo već prvog dana hrvatskog napada pobeglo. Rekao je i da su se ljudi uplašili nakon što je artiljerija počela da dejstvuje po civilnim ciljevima.

-------------------------

Da li su se izvestaj Jasusija Akasija i dolazak novinarskih ekipa desili pre ili posle sredjivanja koje spominje svedok?

Svake godine na godisnjicu Oluje se emituju dokumentarne emisije sa izjavama ocevidaca. Na televiziji, po novinama .....cula sam i procitala bezbroj svedocenja i opisa tog granatiranja od strane samih gradjana Knina. O svemu tome ima sasvim dovoljno izjava ocevidaca sa ili bez haske lakrdije ili izvestaja nekakvih hohstaplera.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Tungi
Stripi ,u Vojvodini se nije desila Oluja,niti su bezali za Hrvatsku preko vatrenog tepiha.Zar ne mislis da je dovoljno balvana u ocima Srbije bilo,moze se i poneki trn iz Hrvatskog oka iznaci.
Aha, znači ovako, u potpunim "mirnodopskim" dođe ti vojvoda Šešelj u selo stane sa svojim posilnima na sred sela, izvadi papir i na glas čita ko se treba iseliti. A onda krene makljaža. Bitno je da nema vatrenog tepiha i onda slučajeve ne treba ni istražiti, ni osuditi? Jer, skoro da se i nisu dogodili. I zaista, danas kad tako nešto u Srbiji spomeneš, da su tamo neka mjesta bila pretežno hrvatska a da Hrvata tamo više nema, većina te pogleda sa čuđenjem.
I izgleda da ne vidiš o čemu ja pišem - da, te zločine je Hrvatska trebala davno i sama odraditi a ne gurati pod tepih pod motom o najčistijoj strani u ratu. Hrvatska je za te zločine znala a malo je toga poduzimala ai kada je poduzimala sve to bilo mlako i nikakvo. Ono sa čime se ja ne slažem jest, ponovit ću, to što je, barem kad je Gotovina u pitanju, poslan on kao žrtveni jarac, da bi iskupio grijehe nekih koji i danas uživaju slobodu i tako nije donesena pravedna presuda za nevine žrtve tokom "Oluje".
Eto, o tome ja pričam.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by zelenabombonica

KNIN „NASUMIČNO GRANATIRAN“ U OPERACIJI OLUJA

Haaško tužiteljstvo objavilo je da odustaje od svjedočenja bivšeg šefa UN-ovih vojnih promatrača Steinara Hjertnesa, koji je tvrdio da nije bilo ničeg nezakonitog u granatiranju Knina u Oluji. Umjesto njega, danas su izveli njegova podređenog, Tora Munkeliena, koji je trebao potvrditi tezu o neselektivnom gađanju Knina. Hjertnesa će zato obrana generala Gotovine zvati za svog svjedoka.

Munkelien je u Knin došao tek 14. kolovoza i dnevno slao izvještaje o pljački, paljenju kuća i ubojstvima staraca. Tri dana kasnije, 17. kolovoza, napravio je analizu šest mjesta artiljerijskog udara, u stambenom naselju 350 metara od ograde Sjeverne kasarne. Utvrdio je da se VBR nije smio koristiti na takvom području gdje su izmiješani vojni i civilni ciljevi, zbog nepreciznosti pogodaka.

Na pitanja Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea rekao je da ne zna gdje su bili srpski vojni položaji u OIuji i potvrdio da su projektili ispaljeni iz smjera Strmice. No nije znao za izvještaj UN-a od 5. kolovoza da je tog dana Martićeva vojska držala Strmicu i na Knin ispalila osam granata. Na fotografiji koju je snimio drugi UN-ovac s kojim je istraživao granatiranje vidi se čahura granate VBR-a koju su koristili Srbi, ali ne i HV.

Kehoe ga je suočio s izvještajem njegova šefa Hjertnesa po kojem je artiljerijski napad HV-a u Oluji bio koncentriran na vojne mete, s tim da su pogođene i civilne mete u njihovoj neposrednoj blizini. Hjertnes je izvještaj pravio na osnovi terenskih izvještaja, među kojima i svjedokovih. No Munkelien i dalje smatra da je Hjertnes donio zaključak prije nego što je pregledan čitav Knin. Hjertnes je pak rekao da je i kasnije ostao pri istoj ocjeni, zbog čega je tužiteljstvo odustalo od njegova svjedočenja.

Ispričao je kako je dnevno svjedočio paležu i pljački, no smatra da su vojnici to radili samoinicijativno, a ne na temelju zapovijedi. To je zaključio iz slučaja kad su on i još jedan promatrač prigovorili grupi vojnika što rade, a oni su potom otišli.

- Ne mislim da je postojalo naređenje da se ide u pljačku jer su tako lako odustali kad su im nenaoružani UN-ovi promatrači rekli da ne bi trebali biti tu - rekao je. Munkelien će svjedočiti još s
utra, a u četvrtak će biti ispitan još jedan UN-ovac, Andries Dreyer
Korisnikov avatar
By Herald
I Srbijanske i Hrvatske republicke vlasti su gledale da izvrse genocid i ucvrste svoju naciju, i treba ih okarakterisati kao genocidaske. Steta sto Haski tribunal govori da pojedinci odgovaraju, a jasno je ko dobar dan da su pomenute drzave teski genocidasi.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma ja baš ne mogu gledati tako. Nisam nikad razmišljao u takvom kontekstu, to je opijum za mase u ratnim vremenima. Nit sam smatrao da su svi Bošnajci potencijalni mudžahedini, nit sam sve Srbe smatrao ratnim zločincima. Pobogu, pa skoro pola prijatelja i kolega su mi Srbi, kako bih se moga drućiti sa njima da tako ramišljam? Otpilike, kao da zbog nekih kriminala cijelu državu smatraš kriminalnom...mada, kad pogledaš ove naše balkanske banane države ispadne da je to skoro i istina.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by zelenabombonica

Da li su se izvestaj Jasusija Akasija i dolazak novinarskih ekipa desili pre ili posle sredjivanja koje spominje svedok?

Svake godine na godisnjicu Oluje se emituju dokumentarne emisije sa izjavama ocevidaca. Na televiziji, po novinama .....cula sam i procitala bezbroj svedocenja i opisa tog granatiranja od strane samih gradjana Knina. O svemu tome ima sasvim dovoljno izjava ocevidaca sa ili bez haske lakrdije ili izvestaja nekakvih hohstaplera.
Da li se ovo:
Slika
može srediti u ovo:
Slika
za 2-3 dana?

Svake godine na godišnjicu Oluje emitiraju se dokumentarne emisije sa izjavama učesnika. Na televiziji, po novinama... čuo sam i pročitao bezbroj svjedočenja i opisa da tog granatiranja nije bilo od strane samih građana Knina. O svemu tome ima sasvim dovoljno izjava očevidaca sa ili bez haaške lakrdije ili izjava nekih hohštaplera.
A i moja komšinica Mlatimudanka koja je u braku s Rastkom veli da je upravo tako kako ona kaže jer ona zna najbolje a svi ostali lažu... :stopdrogi:
By Hans
Nije mi jasno šta ovi ljudi hoće.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by deran

ali nije mi jasno jedno-šta se TAČNO zamera mesiću i josipoviću... :srbin:
Mesiću se zamjera što je Haagu dao brijunske transkripte, krunski dokaz udruženog zločinačkog poduhvata. Josipoviću se zamjera što je komunjara, ne zna raja da je jedan od glavnih autora hrvatske tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid.
By Paris
Samo sto Srbi Srebrenicu nisu slavili kao nacionalni praznik...
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Herald

I Srbijanske i Hrvatske republicke vlasti su gledale da izvrse genocid i ucvrste svoju naciju, i treba ih okarakterisati kao genocidaske. Steta sto Haski tribunal govori da pojedinci odgovaraju, a jasno je ko dobar dan da su pomenute drzave teski genocidasi.
Haaški sud je osnovan za suđenje pojedinaca zbog ratnog zločina. Pitanja nezakonite agresije, upotrebe rata u rješavanju problema (zločini protiv mira) i genocidnosti politike idu na sasvim drugi sud. To su one parnice nakon kojih jedna država plaća reparacije i ratnu štetu drugoj. No, to se može postići i bilateralnim dogovorom, kao npr. Hrvatska i Crna Gora.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Paris

Ali osnivanje RS i Krajina jesu.
No, kategorije i nisu potpuno iste. Srebrenica je bila isključivo genocid, Oluja nije bila samo zajednički zločinački poduhvat.
By Hans
Originally posted by Paris

Bravo!
Ja se kao Srbin izjašnjavam ali nikada neću reći da je Srebrenica srpski ponos, već sramota i zločin. Što u Hrvatskoj svakako nije slučaj.

Pomislio sam iskreno da nije neki skup u pitanju u ZG da se odbanuje Popeye...
:shtap:
By Paris
Originally posted by 2kune

Ali osnivanje RS i Krajina jesu.
No, kategorije i nisu potpuno iste. Srebrenica je bila isključivo genocid, Oluja nije bila samo zajednički zločinački poduhvat.
Kakve veze ima osnivanje RS sa etnickim ciscenjem i ubijanjem?

U RS su ziveli Srbi, Srbi i sada zive.
Od1988 do 2008 broj stanovnika se nije promenio, struktura stanovnistva se nije takodje promenila.

To sto oni slave sto su ostali zivi nema veze sa slavljenjem egzodusa jednog naroda.
Korisnikov avatar
By maka
Peti avgust je nacionalni praznih u Hratskoj danas.. tuzno.
Korisnikov avatar
By erkondisn

wtf?!
pa ova situacija bukvalno ekstrahira nacionalizam iz ljudi i pokazuje sto stvarno misle. do sada su se pravili 'fini i urbani' :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!