Originally posted by horus.
a i francuzi su podosta histericni vezano za celu pricu...
da jebote... a oni su pak do ušiju zaljubljeni u te svoje nuklearke... ima tu nešto...
Originally posted by horus.
nego, meni nije jasno da sta god da su jebeno pokusali kako bi resili problem u nuklearkama, jednostavno nije davalo nikakve rezultate i stalno je bivalo sve gore i gore...
čini mi se da je jedino moguće obrazloženje to da se sve barem djelomično otopilo i tako onemogućilo rad šipki i ostavilo samo mogućnost da se hladi vodom po cirkoniju što stvara vodik... djelomično otapljanje stvorilo bi i moguća žarišta kritičnih masa koja umnoge ovise o geometriji materijala i koja bi onda bilo teško kontrolirati... odnosno, ta caka 22 sastojala bi se u tome da se dogodilo nešto što bi napravilo konglomerat koji teži ostvarivanju najveće želje atomske bombe - velike gljive... no ja sam potpuni laik kad je o ovome riječ... samo čitam SF...
taj scenario mi je jako teško zamisliti sa publiciranim informacijama, ali sad ionako pravimo teoriju zavjere...
međutim, izgleda da se sa iskorištenim gorivnim šipkama u bazenu ispod reaktora 4 dogodilo upravo to kad su ostali bez vode... nekako su se opet probudile uspavane šipkice i vidjele da oko njih više nema ni vode, ni barija, ni kadmija... samo mi nije jasno odakle im potrebiti neutroni za reakciju bez moderatora...
ima li ovdje kakav atomski fizičar? nešto bih ga trebala...