Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Pipin
Uf, ja baš i ne znam mnogo: u bogosluženjima koriste latinski umesto crkveno/staroslovenskog(?), dozvoljena im je muzika i statue u crkvama i okolo, svi katolici imaju jednog vrhovnog poglavara, ulazna vrata crkve su im okrenuta na suprotnu stranu sveta od naše, katoli?ka crkva je država ili nešto sli?no (mislim na Vatikan), imaju neke razlike u crkvenim pravilima (papska nepogrešivost i tako to...), u istoriji su bili prili?no agresivni po pitanju pokrštavanja nekatolika i zabrani protestantizma, katoli?kim sveštenicima je zabranjena ženidba... i ritual u crkvi ima razlike (ne znam ta?no, sve je bilo na maðarskom pa mi deluje malo zbrkano)...

Ko je ostao verniji staroj crkvi? To ne znam. Ako su se oni odvojili od stare crkve, a ne mi, onda su valjda to uradili na osnovu razlika od zajedni?ke crkve u kojoj smo mi tad ostali. Ali kažem, to ne znam ta?no.
By fencysmurf
Originally posted by BaBaLooNs
Uf, ja baš i ne znam mnogo: u bogosluženjima koriste latinski umesto crkveno/staroslovenskog(?), dozvoljena im je muzika i statue u crkvama i okolo, svi katolici imaju jednog vrhovnog poglavara, ulazna vrata crkve su im okrenuta na suprotnu stranu sveta od naše, katoli?ka crkva je država ili nešto sli?no (mislim na Vatikan), imaju neke razlike u crkvenim pravilima (papska nepogrešivost i tako to...), u istoriji su bili prili?no agresivni po pitanju pokrštavanja nekatolika i zabrani protestantizma, katoli?kim sveštenicima je zabranjena ženidba... i ritual u crkvi ima razlike (ne znam ta?no, sve je bilo na maðarskom pa mi deluje malo zbrkano)...

Ko je ostao verniji staroj crkvi? To ne znam. Ako su se oni odvojili od stare crkve, a ne mi, onda su valjda to uradili na osnovu razlika od zajedni?ke crkve u kojoj smo mi tad ostali. Ali kažem, to ne znam ta?no.
dzepna istorija katolicke crkve, kalenic pijaca, 20 dindzi.... NE nikako.

elem, razlika je najvaznija u pojmanju Svetog Trojstva i tumacenju Nikejskog simvola vere - uprosteno - ko u svetom trojtvu iz koga proizliazi i ko se u koga utiche.

Latinski se u Katolickoj crkvi ne koristi od Drugog vatikanskog koncila.

Papska nepogresivost - kao doktrina vere - na nacin na koji se estradno shvata je napustena od 1870 godine tj Prvog vatikanskog koncila. Danas se shvata na drugaciji nacin - tj postoji citav set uslova koji mora da se ispuni ne bi li se izjava smatrala nepogresivom a papa mora da ih "invocira" tj. "dozove" kako bi to funkcionisalo . Inace , postoje citave zajednice vernika u Svajcarskoj i Nemackoj koje se nazivaju "Starim katolicima" koje ovo i ne priznaju. Koga interesuje dalja elaboracija neka pita da nedavimo svet.

Inace, jos da se zadrzimo na ovom - Srpska pravoslavna crkva veli da je Crkva nepogresiva - ne jedan covek vec da Sveti Duh svojim delovanjem ne dozvoljava da crkva padne u opachinu ;)

Muzika je dozvoljena i u pravoslavnoj crkvi, nema orgulja ali ima horova.

Ulaz nema nikakve veze, bitno je na koju je stranu okrenut oltar.

Sto se tice agresivnosti u pokrstavanju nekatolika - nista manje agresivni od pravoslavnih - setimo se kako se Nemanja obracunavvao sa bogumilima u Bosni, ili kako su Rusi pokrstavali svoje teritorije. Takav je bio zeit geist konflikt menadzmenta.

Sto se tice toga ko je ostao verniji? Katolici vele, a u Bibliji i pise da je Hrist Sv. Apostolu Petru ostavio da bude "kamen na kojem cu izgraditi crkvu" ... Kako je Sv. Petar prvi biskup Rima - tako se otuda crpi pravo na primat Rimskog biskupa nad citavim hriscanstvom. A da nije bilo Velike Sizme u 12 veku mozda bi to danas i ostalo. Tek, anateme bacene tom zgodom su povucene od strane Sv. Oca Pape i Vaseljenskog Patrijarha...

Crkve se sve vise okrecu ekumenizmu i danas se recimo priznaju krstenja u pravoslavnoj crkvi tako da za vencanje u katolickoj crkvi devojka ili mladic vise ne moraju da menjaju veru.

Celibat je takodje razlika, ali danas sve vise ljudi unutar crkve trazi da se ova zabrana ukine, sto je posledica slabijeg regrutovanja novih svecenika.

Inace samo pitanje ko je ostao verniji je apsurdno jer se oko ljubavi i naklonosti Hristove ne treba boriti niti dokazivati da je imate vise od komsije.

Licno, da uzmemo recimo da je pravoslavna crkva "u pravu", ne verujem da ce Bogu miliji biti Vladika Filaret od Mashinke i Tenka nego Majka Tereza, e samo zato sto je ovaj dogmatski u pravu a ona nije. I vice versa. To u svakom slucaju ne bi bio Bog u kojeg ja verujem.
Korisnikov avatar
By Savitar
Koliko mi je poznato, u zapadnoj crkvi domiria upotreba "apostolske" verzije simbola vere, na istoku se preferira "nikenski" simobol vere.
fancysmurf je vec pomenuo razlike u shvatanju svete trojice - u oba simbola vere stoji da sv, duh ishodi od oca, dok je na zapadu u11. veku prihvaceno da ishodi od "oca i sina" (filioque)... zbog toga se i deso raskol 1054.
katolichka crkva takodje poshtuje dogmu o bezgreshnom zachecu, tj. smatra da je dusha bogorodice, od svog zacheca, bila oslobodjena "praroditeljskog greha".
zatim, clibat u katolichkoj crkvi, pa rimska liturgija kod katolika i liturgija sv. jovana zlatoustog kod pravolsavaca...
zatim razlike u pricheshcivanju - pravoslavni vernici se pricheshcuju hlebom i vinom, dokse katolichki vernici pricheshcuju samo hlebom, sveshtenstvo i vinom. jel tako?
shta josh, shta josh... da, mislim d apostoje neke razlike u vezi svetih tajni, nisam siguran... ako se setim josh necheg, dodacu...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Nijedna crkva ne poshtuje izvorno uchenje Isusa, Isus je pripovedao odricanje materijalnog zarad duhovnog, nijedna crkva se ne odriche materijalnog nego su alave na novac.
Zatim je govorio da nije potrebno ici na mesto i moliti se jer je rekao "crkva Hristova je u Vama"...itd...
Korisnikov avatar
By kal zakath
Mislim da se i krste razlicito. Katolici gore-dole-levo-desno, a pravoslavci desno-levo.
Korisnikov avatar
By 2kune
?ini mi se kako su i katoli?ka i pravoslavne crkve jednako udaljene od prvobitne Kristove crkve u svemu osim u jednom: u univerzalnosti. Katoli?ka crkva je povijesnim okolnostima i razvojem (ne svojim trudom) ostala internacionalna. Sve ostalo debelo je pošlo u kurac, na obje strane...
:tornado:
By fencysmurf
Originally posted by Savitar
Koliko mi je poznato, u zapadnoj crkvi domiria upotreba "apostolske" verzije simbola vere, na istoku se preferira "nikenski" simobol vere.
A pa ne bas. Fora je u tome sto apostolsko verovanje vodi poreklo iz prvog ili drugog veka posle Krista i nastalo je kako se cini iz zelje onovremene crkve da se bori protiv Gnostika.

Medjutim negde u pocetkom 4 veka Ekumenski koncil u Nikeji updejtuje to kredo tj. instalira novo na svoj hard drive - i donosi, jel, Nikejsko kredo, koji nekih 60 tak godina kasnije u Konstantinopolju dopunjuje Drugi Ekumenski koncil. Njega se danas pridrzavaju sve velike i tradicionalne crkve - Katolicka, istocne crkve - ne sve - i Anglikanska crkva.

Istocne crkve poznaju i jos jedno verovanje - Sv. Anastasija Alexandrijskog koje je iz 4 veka i malo je izmenjeno. Ali da ne detaljisemo.

Kako kredo, kao mini esej koji se izgovara tokom misa i liturgija, definise ono usta kao hriscanin verujete veoma je bilo bitno da postoji unifomna forumla kako bi crkva znala koje su ovcice njene a koje ne.

Nikejsko kredo su idejom da Sveti Duh prvi potice iz Oca i iz Sina (filioque - latinski za |i od sina| :plavuso: ) prvi dopunili sirijski hriscani na jedom od persijskih sabora pocetkom 3 veka, dok je na zapadu prvi put iskorisceno dva veka kasnije u Spaniji u jeku borbe protiv tada vrlo popularne arijanske hereze koja je bila "quite in" u Africi i medju tada izuzetno vojno mocnim Vizigotima a koja je ucila svoje fanove da je Isus nije bog vec samo "sin" Oca.

Iz gomile istorijskih i politickih razloga, o kojima sada ne bi (ne nisam lane gutovic) filioque je prvi put u Rimu upotrebljena sluzbeno tek u 11 veku, prolazeci skoro 5 vekova religiozne rasprave.

fancysmurf je vec pomenuo razlike u shvatanju svete trojice - u oba simbola vere stoji da sv, duh ishodi od oca, dok je na zapadu u11. veku prihvaceno da ishodi od "oca i sina" (filioque)... zbog toga se i deso raskol 1054.
ne samo zbog toga, papocezarizam, pricesce, rasprave oko teritorijalne ingerencije na balkanu... bilo je tu dosta razloga od kojih ovaj nije ni najbitniji ni najveci - zaboravljamo da je u ono vreme crkva i jedna i druga - tj. i latinska i bizantinska bile, izmedju ostalog, u jednom ili drugom obliku orudje politicke borbe mocnih vladara.
pa rimska liturgija kod katolika i liturgija sv. jovana zlatoustog kod pravolsavaca...
da, stim sto ima vise liturgija ne samo ove dve i malo je komplikovanije as always.
zatim razlike u pricheshcivanju - pravoslavni vernici se pricheshcuju hlebom i vinom, dokse katolichki vernici pricheshcuju samo hlebom, sveshtenstvo i vinom. jel tako?
yeah.
shta josh, shta josh... da, mislim d apostoje neke razlike u vezi svetih tajni, nisam siguran...
Ne. Ima ih 7. I tamo i amo.

O ovoj temi bi mogao jos stogod da kazem, kad bi naravno znao. Kaza o razlikama medju hriscanima nije zavrsena ;)

:plavuso:
Korisnikov avatar
By Moa
I jedna i druga crkva su postala neka vrsta idolopoklonstva,zapamtite da se ne molite figurama od kamena nego Bogu i Isusu.A to mozete svuda!
Korisnikov avatar
By dilan dog
Originally posted by fencysmurf
Originally posted by Savitar

Nikejsko kredo su idejom da Sveti Duh prvi potice iz Oca i iz Sina (filioque - latinski za |i od sina| :plavuso: ) prvi dopunili sirijski hriscani na jedom od persijskih sabora pocetkom 3 veka, dok je na zapadu prvi put iskorisceno dva veka kasnije u Spaniji u jeku borbe protiv tada vrlo popularne arijanske hereze koja je bila "quite in" u Africi i medju tada izuzetno vojno mocnim Vizigotima a koja je ucila svoje fanove da je Isus nije bog vec samo "sin" Oca.
.

arijevska jeres je osudjena na prvom vaseljenskom saboru, i nema direktne veze s filoque vec s poimanjem Sv.Trojice
ne samo zbog toga, papocezarizam, pricesce, rasprave oko teritorijalne ingerencije na balkanu... bilo je tu dosta razloga od kojih ovaj nije ni najbitniji ni najveci - zaboravljamo da je u ono vreme crkva i jedna i druga - tj. i latinska i bizantinska bile, izmedju ostalog, u jednom ili drugom obliku orudje politicke borbe mocnih vladara.
pa rimska liturgija kod katolika i liturgija sv. jovana zlatoustog kod pravolsavaca...
da, stim sto ima vise liturgija ne samo ove dve i malo je komplikovanije as always.
yeah.
shta josh, shta josh... da, mislim d apostoje neke razlike u vezi svetih tajni, nisam siguran...
Ne. Ima ih 7. I tamo i amo.

O ovoj temi bi mogao jos stogod da kazem, kad bi naravno znao. Kaza o razlikama medju hriscanima nije zavrsena ;)

:plavuso: [/quote]

dopuna:
drugim vaseljenskim saborom 381. na kome su bili predstavnici cele crkve (istocne i zapadne, jos uvek nepodeljene), prihvacen je simbol vere onako kako ga pravoslavna crkva danas prenosi.
btw, odlukama treceg vaseljenskog sabora se zabranjuje sastavljanje " razlicite vere "od one definisane na prva dva sabora. to je ujedno posluzilo kao argument protivnicima uvodjenja filioque (kanon 7),
a postoje razlike u poimanju svetih tajni, ucenje o purgatorijumu od. cistilistu...
Korisnikov avatar
By Jonatan
A ja mslio da ce odgovori biti manje izdasni.

Da, jedna od bitnih razlika jeste ucenje o Duhu Svetome. Prvaoslavni uce da Duh Sveti ishodi od Oca, a Rimokatolici da ishodi od Oca i Sina.

Sto se tice bogosluzenja, ono glavno-Liturgija ili Misa, su u sustini jednake. Osim sto se u Pravoslanoj Crkvi osim molitve anamneze, secanja, tj. izgovaranja Hristovih reci sa Tajne vecere-Uzmite jedite, ovo je Telo moje i Pijte iz nje svi, ovo je Krv moja.... vrsi i molitva epikleze, prizivanja Svetog Duha da osveti hleb i vino prineseno na Liturgiji. Od drugog Vatikanskog koncila koliko mi je poznato u RMK Crkvi vise ne postoje jutrenje i vecernje kao zasebna bogosluzenja nego se stalno sluzi Misa. Razlika u bogosluzenju je i ta sto se kod pravoslavnih za Liturgiju koristi kvasni hleb, a kod rimokatolika beskvasni. Razlika je nastala zbog dva razlicita shavatnja vremena kada je Hristos odrzao Tajnu veceru tj. da li je bio judejski praznik Pashe ili Beskavsnih hlebova. Pravoslavna Crkva ima vise razlicitih Liturgija koje sluzi-Sv. Jovana Zlatoustoga, Sv. Vasilija Velikoga, Predjeosvecenih darova ili Sv. Grigorija Dvojeslova, Sv. Marka, Sv. ap. Jakova, Sv. Irineja Lionskog.... Mislim da je Rimokatolicka misa uniformna za ceo svet. U svojoj sustini naravno.

Obicaj je ali ne i pravilo kako ce hram biti okrenut. Pravoslavni se uglavnom drze geografske (oltar na istoku), a katolici urbanisticke orijentacije (gradi se onako kako se uklapa u vec postojece gradjevine).

Razlika je i u postojanju papskog primata. Spor datira jos od 3. veka. U vreme Velikog raskola, a delom i zbog polaganja prava na Balkan, vrlo aktuelizovan.

Celibat koji je Prvi Vaseljenski sabor u Nikeji 325.god. zabrano za svestenike ipak je uveden na Zapadu u vreme pape Hildebranda. Cini mi se 1078.god.

Sto se muzike u crkvama tice ona nije striktno zabranjena ni u Pravoslavnoj Crkvi, ali je u vecini slucejeva u upotrebi samo ljudski glas. Mada recimo u nekim hramovima Grcke i Antiohijske Arhiepiskopije u USA postoje i orgulje, kao sto i u Aleksandrijskoj Patrijarsiji postoje africke parohije gde je instrumentalna pratnja sastvani deo Liturgije.

Naravno da postoji jos dogmatskih razlika kao sto je gore vec pomenuto ucenje o bezgresnom zacecu. Razlika postoji i u Sv. tajnama. Iam ih sedam na obe strane, ali je brak kod pravoslavnih moguce razvesti i moze se dozvoliti tri braka. Osim toga tajna jeleoosvecenja kod pravoslavnih se daje bolesnom radi ozdravljenja, a kod rimokatolika na samrti te se i zove poslednje pomast. Valda se tako zove. Miropomazanje kod pravoslavnih vrsi svestenik koji krsti zajedno sa krstenjem, dok kod rimokatolika krizmanje vrsi samo biskup i to kada dete dodje u odredjeni uzrast.

Sto se ekumenizma tice iako se ulazu veliki napori mislim da skoro nece doci do nekog jedinstva Crkve. Ni jedna strana nece popustiti.

Verovatno ima jos da se pise, ali ne mogu da se setim, a mrzi me da trazim po knjigama :sveca:
Korisnikov avatar
By dilan dog
btw, jonatane, kakav je tvoj stav?:smilegrin:
By fencysmurf
Jednog mene plasi vise sto je on postavio pitanje, na koje, kako se cini, vec zna odgovor!

???
arijevska jeres je osudjena na prvom vaseljenskom saboru, i nema direktne veze s filoque vec s poimanjem Sv.Trojice

Pa i ima i nema. Razlog zbog kojeg je FILIOQUE po prvi put uopste i upotrebljena na zapadu i to negde u 6 veku, na jednom Koncila koji su se odrzavali u Spaniji - ili tacnije Vizigotiji - je cinjenica da su tadasnji popovi zeleli da se jasno razgranice od Arijanaca. Zato su ga i stavili u kredo.

Koje su razlike u poimanju svetih tajni?

[Izmenjeno 1-2-2005 fencysmurf]
Korisnikov avatar
By Jonatan
Temu sam postavio zato sto me je interesovalo koliko se ljudi bave ovakvom i njoj slicnin temama te da vidim koliko su upuceni.

Ako se dobro secam Filioque jeste prvi put upotrebljeno u Spaniji, na saboru u Toledu, ali korene vuce jos od Blazenog Avgustina. ,,Na saboru u Toledu 447. god. protiv zapadnogotskog arijanstva, koje Sina smatra manjim od Oca, reseno je, da se iam verovati, da Duh Sveti ishodi od Oca i Sina, pa je zatim na saboru u Toledu 589.god. dodta jos odredba, da se taj dodatak Filioque, i od Sina, ima uneti u Nikeo-carigradski simvol..." Posle je ovo prvi od papa prihvatio Martin 649. god, a dodatak se rasirio u Franackoj drzavi Karla Velikog te je na saborima u Friaulu 796.god. i Ahenu 809. god. i zvanicno prihvacen kao dodatak ispovedanju crkveu Franackoj. U Rimu se filoque nije koristilo sve do 1014. god.

Sto se poimanja sv. tajni tice pitanje je komplikovano. Imam jedan prilicno dobar tekst koji cu ovih dana pronaci pa ti ga proslediti.
By fencysmurf
neka mogu i bez njega.

" .... just google it - a-a-a-a-a-a .... "

(parafraza EMINEM)
Korisnikov avatar
By 2kune
Jedna sitna ispravka: jeres je arijanska a ne arijevska. Ajte deca nastavite, baš vas je lipo slušat... :dj:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Napisano od Savitar-a:
"katolichka crkva takodje poshtuje dogmu o bezgreshnom zachecu, tj. smatra da je dusha bogorodice, od svog zacheca, bila oslobodjena "praroditeljskog greha".'

Ja:
Nisam siguran da li mislis na Bezgresno zacece Isusovo ili BDM-e? U svakom slucaju i pravoslavna crkva veruje u Bezgresno zacece Isusovo. Ta, koji to hriscani/krscani ne veruju u to? O bezgresnom zacecu BDM-e (Blazena Devica Marija)-mozda, ne znam.
No, poantu imaju Morgan Le Fay i Dusica4 u ovoj temi!

Kada stvarno razmislim, verovanje u cistiliste ili purgatorijum mi se stvarno namece kao logicno iako nisam rimokatolik. Jer, vecina ljudi nije toliko dobra i bezgresna pa da odmah, po smrti, zasluze raj niti su toliko zli i gresni pa da odmah zasluze pakao. I to je jedino verovanje rimokatolika koje mi se cini pravednijim.
A sasvim nova i zanimljivija tema moze biti - sta je to GREH te koja i kakva tezina greha vodi osobu u pakao?
Meni Sveti Duh kroz savest i Dobro Srce razjasnjava da je greh sve ono sto objektivno i fer sudeci steti bilo fizicki bilo psihicki drugome ili samom sebi. Sledim Geneve-sku konvenciju o ljudskim pravima i npr. za razliku od heteroseksistickih poglavara zvanicnih crkava koji manipulisu homofobijom i heteroseksizmom zarad ocuvanja neravnopravne podele moci i uticaja u drustvu, meni Sveti Duh razjasnjava da je stetno ne prihvatiti svoju homoseksualnost/biseksualnost i da je stetno vrsiti pritisak na bilo koga od strane bilo koga da se bude samo heteroseksualnim ili obrnuto samo sto to da se desava obrnuto-ne postoji. Dakle, heteroseksizam i homofobija su GRESI. I upravo naglasavam da je Bezgresno zacece Isusovo-JEDINI primer BEZGRESNOG oplodjenja. Zasto ovo naglasavam? Zato sto to objasnjava da je Isus od Boga, a ne od coveka te da je SVAKO ljudsko seksualno tj. telesno opstenje-ljudski gresno i s time jasno i glasno je izjednacena gresnost heteroseksualnog i homoseksualnog/biseksualnog telesnog odnosa. Heteroseksisti i homofobi pripisuju gresnost samo homo/bi seksualnosti, a lukavo zanemaruju istovetnu gresnost heteroseksualnosti. Eto, gde meni Sveti Duh razjasnjava koliko su heteroseksizam i homofobija u krivu sa njihovim jednostranim licemerjem i hipokrizijom. Takodje, Sveti Duh mi razjasnjava da je ljudska seksualnost BILO KOJA ONA BILA sastavni deo ljudske prirode sve dok je konsenzualna i ispunjena pozitivnim emocijama-ljubavlju. Te stoga oprostiva. Ali, za sad toliko o grehu, ne zelim da pravim sada offtopic-e praveci nove teme.

Inace, razlike izmedju R.K i Pr. crkve su cesto vizuelne naravi. Uvek sam se pitao zasto pravoslavni svestenici moraju obavezno imatu dugu bradu ili bradu uopste (cesto i dugu kosu), a retki rimokatolicki imaju ikada bradu? Zasto takva razlika u odeci, odori, kapama,......

[Izmenjeno 2-2-2005 Vel boy]

Korisnikov avatar
By Savitar
Vel Boy, dogme o devichanskom zachecu Isusa i bezgrshnom zachecu Marije se chesto meshaju, ali su ipak sdve razlichite stvari. Na zapadu se smatra da je Bogorodica, kada je zacheta od strane svojih roditelja, bila ochishcena od praroditeljskog greha, poshto ce, je li, ona roditi Sina Bozjeg... Takva dogma, ipak, postoji samo na zapadu....
a ove razlike :pop: i svetac: - brade, odore i sl... ja mislim da su one postojale oduvek, u manjoj ili vecoj meri i vishe su ceremonijalnog karaktera... sad, kako su nastale, ne znam bash
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by kal zakath
Mislim da se i krste razlicito. Katolici gore-dole-levo-desno, a pravoslavci desno-levo.
mislim da to nema nikakve veze, levo-desno ili desno-levo sve jedno je. koliko je meni poznato cela pri?a o krštenju se svodi na pri?u o svetom trojstvu (ko iz ?ega proisti?e), pa se pravoslavni krste s tri prsta, a katolici sa dva.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
oduvek sam mislio da se krste sa chetiri prsta, kao shapom....
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by 2kune
Jedna sitna ispravka: jeres je arijanska a ne arijevska. Ajte deca nastavite, baš vas je lipo slušat... :dj:

Najpravilnije bi bilo reci da je jeres Arijeva, jer potice od svestenika Arija koji je proizneo pogresno ucenje, a zatim osudjen na Prvon vaseljenskom saboru, odakle je poznata prica da ga je sv.Nikola osamario i zbog toga bio lisen episkopskog cina, medjutim ostali episkopi su te noci sanjali istoi san: da Hristos daje Nikoli jevandjelje u ruke, a Bogorodica mu daje omofor, insigniju episkopskog dostojanstva.

Imao bih jos stvari da dodam, ali sam malo u stisci sa vremenom, ali bice prilike.

Btw. drago mi je da vidim da ovde ima i kolega teologa.:wink2:
By fencysmurf
Originally posted by Morgan Le Faye
shapaj mamu!

a krste se sa celom otvorenom shakom.
Korisnikov avatar
By Stripi
U ?emu se sastoji razlika?
Pa...nema razlike, ili se to meni ?ini?
Sve lipine i monopolisti, jebeš mi sve!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Morgan Le Faye
ja sam katolik... :mad:
Korisnikov avatar
By 2kune
Religija je opijum za narod. Od vas zavisi koju ?ete berbu. Jedna više puca na mozak a druga više ide na jetru. Jeste li znalci? Koja je isto?na a koja zapadna berba? :crveni:
Korisnikov avatar
By HARP
Po?etni raskol je krenuo time što su katolici shvatali vezu Boga,Sina i sv.Duha jednolinijski,zna?i sv.Duh se sa Bogom povezuje sa Sinom iz toga proizilazi što se oni krste sa dva prsta.
Pravoslavci shvataju da su Bog,Sin,sv.Duh kružno povezani,zna?i i Bog sa sv.Duhom i Sin sa sv.Duhom,a i Sin i Bog su povezani,znaši svi medjusobno spojeni iz toga proizilazi što se mi krstimo sa tri prsta.
Toliko o tom osnovnom raskolu o ove dve crkve.
Korisnikov avatar
By Mars
A mene zanima ovo.

Verujuci ste covek, odlazite u crkvu. Recimo pravoslavac.
I sad... Nalazite se na "tudjoj" zemlji. Neka bude to i Rim, vazice i za sve druge zemlje. I osetite potrebu, nije bitno cime izazvanu-da odete u crkvu, da dobijete neku dozu duhovnosti na taj nacin. Pravoslavne crkve nema u blizini.

Biste li usli u katolicku? Sv. Petra?

Pitanje vazi i za katolike - da li bi hriscansko u vama dozvolilo da premostite sve razlike sa pravoslavljem i udjete u .... Sv. Savu na Vracaru...?

:snesko: :snesko: :snesko: :snesko: :ledeni:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by 2kune
Religija je opijum za narod. Od vas zavisi koju ?ete berbu. Jedna više puca na mozak a druga više ide na jetru. Jeste li znalci? Koja je isto?na a koja zapadna berba? :crveni:
:bouncy: :bouncy: :bouncy: :crveni: :kiss:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Mars
A mene zanima ovo.

I sad... Nalazite se na "tudjoj" zemlji. Neka bude to i Rim, vazice i za sve druge zemlje. I osetite potrebu, nije bitno cime izazvanu-da odete u crkvu, da dobijete neku dozu duhovnosti na taj nacin. Pravoslavne crkve nema u blizini.

Pitanje vazi i za katolike - da li bi hriscansko u vama dozvolilo da premostite sve razlike sa pravoslavljem i udjete u .... Sv. Savu na Vracaru...?

Ja mala bila u obe. :D A ekumenska suradnja pravoslavnih i katoli?ke crkve došla je ve? poodavno do ukidanja meðusobne anateme. Priznaju se svi sakramenti, pa sad nije nužno da jedan od supružnika mjenja vjeru pri sklapanju mješanog braka. Otišli vi na liturgiju ili na misu, kako sad kažu naše di?ne crkve dogovorno, anðeo vam jednako zapiše plusi? u bilježnicu... Nisam upoznat koliko je konkretno SPC uklju?en u taj ekumenski dogovor, ali mislim da se sa navedenim slaže.
Korisnikov avatar
By mrle
Originally posted by Mars
A mene zanima ovo.

Naravno, bio sam u katolickim crkvama... prisustvovao sam i misama : jedne nedelje, za katolicki Bozic, ...

Jedino se jos nisam usudio da uletim u dzamiju i prekrstim se kad osetim potrebu :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!