Originally posted by BaBaLooNs
Uf, ja baš i ne znam mnogo: u bogosluženjima koriste latinski umesto crkveno/staroslovenskog(?), dozvoljena im je muzika i statue u crkvama i okolo, svi katolici imaju jednog vrhovnog poglavara, ulazna vrata crkve su im okrenuta na suprotnu stranu sveta od naše, katoli?ka crkva je država ili nešto sli?no (mislim na Vatikan), imaju neke razlike u crkvenim pravilima (papska nepogrešivost i tako to...), u istoriji su bili prili?no agresivni po pitanju pokrštavanja nekatolika i zabrani protestantizma, katoli?kim sveštenicima je zabranjena ženidba... i ritual u crkvi ima razlike (ne znam ta?no, sve je bilo na maðarskom pa mi deluje malo zbrkano)...
Ko je ostao verniji staroj crkvi? To ne znam. Ako su se oni odvojili od stare crkve, a ne mi, onda su valjda to uradili na osnovu razlika od zajedni?ke crkve u kojoj smo mi tad ostali. Ali kažem, to ne znam ta?no.
dzepna istorija katolicke crkve, kalenic pijaca, 20 dindzi.... NE nikako.
elem, razlika je najvaznija u pojmanju Svetog Trojstva i tumacenju Nikejskog simvola vere - uprosteno - ko u svetom trojtvu iz koga proizliazi i ko se u koga utiche.
Latinski se u Katolickoj crkvi ne koristi od Drugog vatikanskog koncila.
Papska nepogresivost - kao doktrina vere - na nacin na koji se estradno shvata je napustena od 1870 godine tj Prvog vatikanskog koncila. Danas se shvata na drugaciji nacin - tj postoji citav set uslova koji mora da se ispuni ne bi li se izjava smatrala nepogresivom a papa mora da ih "invocira" tj. "dozove" kako bi to funkcionisalo . Inace , postoje citave zajednice vernika u Svajcarskoj i Nemackoj koje se nazivaju "Starim katolicima" koje ovo i ne priznaju. Koga interesuje dalja elaboracija neka pita da nedavimo svet.
Inace, jos da se zadrzimo na ovom - Srpska pravoslavna crkva veli da je Crkva nepogresiva - ne jedan covek vec da Sveti Duh svojim delovanjem ne dozvoljava da crkva padne u opachinu
Muzika je dozvoljena i u pravoslavnoj crkvi, nema orgulja ali ima horova.
Ulaz nema nikakve veze, bitno je na koju je stranu okrenut oltar.
Sto se tice agresivnosti u pokrstavanju nekatolika - nista manje agresivni od pravoslavnih - setimo se kako se Nemanja obracunavvao sa bogumilima u Bosni, ili kako su Rusi pokrstavali svoje teritorije. Takav je bio zeit geist konflikt menadzmenta.
Sto se tice toga ko je ostao verniji? Katolici vele, a u Bibliji i pise da je Hrist Sv. Apostolu Petru ostavio da bude "kamen na kojem cu izgraditi crkvu" ... Kako je Sv. Petar prvi biskup Rima - tako se otuda crpi pravo na primat Rimskog biskupa nad citavim hriscanstvom. A da nije bilo Velike Sizme u 12 veku mozda bi to danas i ostalo. Tek, anateme bacene tom zgodom su povucene od strane Sv. Oca Pape i Vaseljenskog Patrijarha...
Crkve se sve vise okrecu ekumenizmu i danas se recimo priznaju krstenja u pravoslavnoj crkvi tako da za vencanje u katolickoj crkvi devojka ili mladic vise ne moraju da menjaju veru.
Celibat je takodje razlika, ali danas sve vise ljudi unutar crkve trazi da se ova zabrana ukine, sto je posledica slabijeg regrutovanja novih svecenika.
Inace samo pitanje ko je ostao verniji je apsurdno jer se oko ljubavi i naklonosti Hristove ne treba boriti niti dokazivati da je imate vise od komsije.
Licno, da uzmemo recimo da je pravoslavna crkva "u pravu", ne verujem da ce Bogu miliji biti Vladika Filaret od Mashinke i Tenka nego Majka Tereza, e samo zato sto je ovaj dogmatski u pravu a ona nije. I vice versa. To u svakom slucaju ne bi bio Bog u kojeg ja verujem.