Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Kako akcentujete imenicu POMORANDZA?

kratkouzlazni na drugom slogu (poMOrandza)
25
40%
akcenat na trecem (pomoRANdza)
27
44%
sta te boli kurac kako akcentujem
10
16%
Korisnikov avatar
By simarrgL*
ot:
Originally posted by str00ja

kažem poMOrandža, dakle pod jedan.
edit: a nenene, zeznula sam se, kazem pomoRANdza

I kako vi to kažete radijator? Ja koliko znam, pravilne su obe postojeće verzije, jer kao dublet je, ali meni lično je bukvalno disharmonično kad neko kaže raDIjator. Na RTS-u se ubijaju od tog akcenta, molim vas: doKUment, teLEvizija, koMUnalije...
meni je profesor srpskog rekao da je tako pravilno :neznam:
Korisnikov avatar
By jukie
PoMORaandža

a labavo i lavabo akcentujem različito
Korisnikov avatar
By jukie
Da, kandža i pomorandža akcentujem različito

KAN!dža
Korisnikov avatar
By svejedno
^pa onda nije poMORaandža

nego

pomoRAN!dža.

,)
Korisnikov avatar
By svejedno
a

debil

tek sad video da ne pise isto vec razlicito.

..

my humble apologies.
Korisnikov avatar
By Mars
pa bilo bi baš malko nenormalno da je kanDZA

možda u Vranju...
Korisnikov avatar
By svejedno
kandza, gandza, pomorandza.

..

ubacimo par reci izmedju i prodamo jeleni karleusi. il bar ovoj gore renomiranoj umetnici sto je deni stavio.
Korisnikov avatar
By Insorcer
Za Citrus aurantium koristim termin naraAandža.
Korisnikov avatar
By HARP
Sećate se onog sranja od serije "Volim i ja nerandže no trpim" :lol:
By str00ja

I kako vi to kažete radijator? Ja koliko znam, pravilne su obe postojeće verzije, jer kao dublet je, ali meni lično je bukvalno disharmonično kad neko kaže raDIjator. Na RTS-u se ubijaju od tog akcenta, molim vas: doKUment, teLEvizija, koMUnalije...
meni je profesor srpskog rekao da je tako pravilno :neznam:

[/quote]

Pa kontam, ali ironija je što je to tek u poslednih par godina počelo da se tretira kao pravilno, koliko sam ja primetio. Ja sam ceo život govorio radiJAtor i teleVIzija i niko me nikad ispravio nije, i masa ljudi oko mene govori tako ovde. A mene živo zanima iz koje oblasti potiče taj akcenat raDIjator i kako je dospeo u zvaničnu akcentuaciju.

Inače, moja profesorka srpskog je govorila SREdina (što meni zvuči em bezveze em asocira na nepostojeći augmentativ srede kao dana u nedelji). I mi kao, zar nije sreDIna, i ona sva ponosna odgovori da je to dublet i da je pravilno i SREdina, a i sreDIna, kako ja, a i svi oko mene, govorimo. I ja posle proverim, i stvarno jeste dublet. Ako je TO dublet i pravilno je oboje, ja mogu da se kladim da je isti slučaj sa radijatorom i televizijom, a i pomorandžom. Ja ću do groba da govorim radiJAtor, i niko me neće ubediti da je to nepravilno. :bubbles:

I stvarno su nam zajebani akcenti i njihova pravila... Nemojte mi reći da neko od vas govori teSTAment i liGAment? :rotflmao: A to je jelte zvanično pravilno, ne sme akcenat na poslednji slog :nono: :lol:
Korisnikov avatar
By svejedno
pravilno je samo ono sto ti osecas da je pravilno ,)

..

ko sa rodovima (musko-zenskim-&alltherest) i to.
ono T u LGBTetc, jel.

..

ne, mislim, iskreno, jezik je ziva stvar i treba da bude ziva stvar i ne mere sve to se ubaci u jedan skup pravila, pa ne mere.

..

al ok, vi profesionalci, jel, igrajte se do mile volje.

..

Al je za godinu najpravilnije reci 'dina, a za beograd Bi Dzi. Odje u mom kraju.
By str00ja
Originally posted by svejedno

pravilno je samo ono sto ti osecas da je pravilno ,)

ne, mislim, iskreno, jezik je ziva stvar i treba da bude ziva stvar i ne mere sve to se ubaci u jedan skup pravila, pa ne mere.
:up:

Ja se s ovim apsolutno slažem i tako funkcionišem po pitanju akcenata. Meni je merodavnije koliko (meni) nešto zvuči prirodnije i melodičnije u stvarnom životu, nego kako je tamo neki čika napisao u tamo nekoj knjizi da treba da se kaže.
Korisnikov avatar
By Mars
Kao kroz maglu.

To neka varijacija Đekne beše?
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Akcentujem na tretjem, suprotno pravilu, zar ne? :nerd:

Joj, Orlando, ja nikako ne mogu te pravilne kratko ili dugouzlazne akcente (ako sam upravu da mogu biti i dugi, a najcesce na drugom slogu) da koristim, iako je po pravilu naseg jezika... :shrug:

Zvuche mi...neprirodno, ne znam. :neznam:

Ja bi' menj'o pravopis, jashta! :sudija:

:lol:
Korisnikov avatar
By Frey
Drugi slog. PomorAndža me podseća na "zaborAvio, ostAvio" i ostalu južnjačku prozodiju.
Korisnikov avatar
By Mars
Kao POMORANDZA :smeh:

Shala, shala...

Kao Radovan akcentujem.

NE kao ova žena u najavi.

''
By str00ja
JORgovan.
jorGOvaaan redovno cujem, al me podseca na zbog da jedes... :lol:
Korisnikov avatar
By acid drop
oj lane Dilaneee grana jooorgoooovaaaanaaa
Korisnikov avatar
By Mars
Jutros je neka magistrica iz SANU sa odeljenja za srpski jezik pričala - kako su mnogi normativi jednostavno osuđeni na propast.

Beograd među njima, paradajz takođe...

Pomenuli u prilogu neke od onih primera od kojih ti dođe da se udariš u glavu kad ti kažu kako je pravilno...al eto...jezik ulice je jači.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!