- 10 Jan 2011, 14:09
Dugo vec zelim da otvorim ovu temu, ali nekako uvek smetnem s' uma... Sad dok sedim za kompom pokrenuh pricu sa zenom omo dece, sto naseg, sto nasih prijatelja, i primetih da postoji odredjeno neslaganje oko toga sta dete sve treba da zna i da radi samo u odnosu na svoj uzrast. Recimo, saznala sam po decjim rodjendanima, kroz pricu sa roditeljima, da:
- dete staro 8 godina jos uvek spava sa roditeljima;
- dete staro 7 godina jos uvek ne zna da samo sebi obrise guzu;
- dete staro 9 godina jos uvek ne ide samo u skolu, iako mu je skola na 10 min laganog pesacenja od kuce;
- dete staro 10 godina se boji da ostane samo kod kuce;
- dete staro 9 godina na rodjendanima jos uvek povremeno iz decije sobe dodje u ovu gde su roditelji da bi malo posedelo mami u krilo;
- dete staro 10 godina se jos uvek ne kupa samo;
- dete u trecem razredu osnovne skole jos uvek ceka mamu ili tatu da dodju kuci s' posla da bi krenulo sa domacim;
- detetu od 10 godina roditelji jos uvek seku nokte i ciste usi.
Ovo su samo neke stvari koje sam saznala/primetila i ja licno mislim da ovakve stvari dete treba da radi SAMO vec od samog polaska u skolu. Misljenja sam da sto se pre dete osamostali za ove "pocetne" radnje, to ce se sigurnije prilikom odrastanja osecati da preuzme inicijativu za osamostaljivanje oko drugih stvari.
Sta vi mislite i koji je vas stav o svemu ovome?
- dete staro 8 godina jos uvek spava sa roditeljima;
- dete staro 7 godina jos uvek ne zna da samo sebi obrise guzu;
- dete staro 9 godina jos uvek ne ide samo u skolu, iako mu je skola na 10 min laganog pesacenja od kuce;
- dete staro 10 godina se boji da ostane samo kod kuce;
- dete staro 9 godina na rodjendanima jos uvek povremeno iz decije sobe dodje u ovu gde su roditelji da bi malo posedelo mami u krilo;
- dete staro 10 godina se jos uvek ne kupa samo;
- dete u trecem razredu osnovne skole jos uvek ceka mamu ili tatu da dodju kuci s' posla da bi krenulo sa domacim;
- detetu od 10 godina roditelji jos uvek seku nokte i ciste usi.
Ovo su samo neke stvari koje sam saznala/primetila i ja licno mislim da ovakve stvari dete treba da radi SAMO vec od samog polaska u skolu. Misljenja sam da sto se pre dete osamostali za ove "pocetne" radnje, to ce se sigurnije prilikom odrastanja osecati da preuzme inicijativu za osamostaljivanje oko drugih stvari.
Sta vi mislite i koji je vas stav o svemu ovome?