Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Oziris
Dugo vec zelim da otvorim ovu temu, ali nekako uvek smetnem s' uma... Sad dok sedim za kompom pokrenuh pricu sa zenom omo dece, sto naseg, sto nasih prijatelja, i primetih da postoji odredjeno neslaganje oko toga sta dete sve treba da zna i da radi samo u odnosu na svoj uzrast. Recimo, saznala sam po decjim rodjendanima, kroz pricu sa roditeljima, da:

- dete staro 8 godina jos uvek spava sa roditeljima;
- dete staro 7 godina jos uvek ne zna da samo sebi obrise guzu;
- dete staro 9 godina jos uvek ne ide samo u skolu, iako mu je skola na 10 min laganog pesacenja od kuce;
- dete staro 10 godina se boji da ostane samo kod kuce;
- dete staro 9 godina na rodjendanima jos uvek povremeno iz decije sobe dodje u ovu gde su roditelji da bi malo posedelo mami u krilo;
- dete staro 10 godina se jos uvek ne kupa samo;
- dete u trecem razredu osnovne skole jos uvek ceka mamu ili tatu da dodju kuci s' posla da bi krenulo sa domacim;
- detetu od 10 godina roditelji jos uvek seku nokte i ciste usi.

Ovo su samo neke stvari koje sam saznala/primetila i ja licno mislim da ovakve stvari dete treba da radi SAMO vec od samog polaska u skolu. Misljenja sam da sto se pre dete osamostali za ove "pocetne" radnje, to ce se sigurnije prilikom odrastanja osecati da preuzme inicijativu za osamostaljivanje oko drugih stvari.
Sta vi mislite i koji je vas stav o svemu ovome?
Korisnikov avatar
By IriS
мој став је као и твој.
плус што бих ја сад нагрдила најстрашније те родитеље који од деце праве мале дебиле који ће једног дана бити велики дебили. :kuckuc:
Korisnikov avatar
By Mars
ALI ih zato pusti da sednu uz kompjuter i da vidiš kako prstići samo lete. Klik, klik, škljoc, klik..

Nema i brisanje guze i to drugo.

Sećam se da sam se ja do pete godina bacao i vrištao kao da me deru kad krenu da mi seku nokte na nogicama, i da su mi iz čistog beznađa dali makazice u ruke da sam to radim. Kasnije je taj princip uppotrebljen i za mnoge druge stvari.
By Speculum Columbae
Originally posted by IriS

мој став је као и твој.
плус што бих ја сад нагрдила најстрашније те родитеље који од деце праве мале дебиле који ће једног дана бити велики дебили. :kuckuc:
Ирис + Свети Сава фонт = сеху
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by Oziris

- dete staro 7 godina jos uvek ne zna da samo sebi obrise guzu;
- dete staro 9 godina jos uvek ne ide samo u skolu, iako mu je skola na 10 min laganog pesacenja od kuce;
- dete staro 9 godina na rodjendanima jos uvek povremeno iz decije sobe dodje u ovu gde su roditelji da bi malo posedelo mami u krilo;
- dete staro 10 godina se jos uvek ne kupa samo;
- dete u trecem razredu osnovne skole jos uvek ceka mamu ili tatu da dodju kuci s' posla da bi krenulo sa domacim;
- detetu od 10 godina roditelji jos uvek seku nokte i ciste usi.
ovo što sam citirao je kretenizam i takvi roditelji nisu ni za qrac.
Korisnikov avatar
By Tungi
Skoro na TV-u uhvatih emisiju kod Sanje Marinkovic,gosti sa svojom decom,majke u publici sa svojim cerkama,od 5-10 godina,koje pricaju kako ih vode kod frizera,kod manikira,u saune...Na sve lice samo ne na decu.

Zlo.
Korisnikov avatar
By Oziris
Opet ja moram jos koju da prozborim:

Meni je recimo totalno debilno da dete koje je krenulo u skolu ne zna sebi obrisati guzu! Zamisli molim te, trpi u skoli ili na rodjendanima u igraonicama, i tek kad dodje kuci kaki, da izvinEte, samo zato sto tamo ne moze da se natrti da mu mama brise dupe. Ja bih tu mamu :spank:

Ili, recimo, dete od 6, 7, 8, 9 etc. godina koje spava sa roditeljima u krevetu!!! Meni je taj brak zreo za razvod, jer tim ljudima OCIGLEDNO ne treba vise njihova licna intima i seksualni zivot! Ili, jos gore, single mom koja spava u istom krevetu sa detetom. Sad ona kao ima neki svoj zivot tako sto krisom ima seks preko dana sa svojim partnerom, kad dete nije tu i dok jos nije doslo vreme za lalanje? :whatever:

Ja jako dobro znam kako je lepo maziti se i grliti sa jednim malim, toplim, mekanim bicem, ali roditelji iz sebicnosti upropastavaju decu i stvaraju posesivne "edipovce" koji onda dobijaju nervni slom kada mama nadje stalnog partnera ili kada roditelji odluce da ih osamostale sto se tice spavanja i naprasno presele u drugu sobu.

P. S. Jako bliska prijateljica moje zene je upoznala svog sadasnjeg supruga kad joj je klinac imao 7 godina, i jos uvek je spavala zajedno sa njim kad su ona i taj covek resili da pocnu da zive zajedno. Dete je jos pola godine nakon toga svako vece plakalo sto ne moze vise da spava u krevetu sa mamom. Od onda je proslo 3 godine, klinac sada ima 10 godina i jos uvek se vikendom, kad ona ne ide ujutru na posao uvuce u krevet da se mazi, bar 2 - 3 puta nedeljno je pred spavanje zove kod njega u krevet da se maze, i jos uvek ima obicaj da joj sedi u krilo u gostima (ja svedok - kad god dodju kod nas, eto njega - malo malo, pa u krilo mami da se grli). Meni je to malo preterano za dete koje je u cetvrtom razredu, i mislim da je tu ta mama mLogo pogresila.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ne mogu da pricam sa pozicije roditelja, ali sa svojih 9-10 dina sam sve to radio...sam, jel. I pre toga.

Ne mi bas jasno.

..

Mislim da ne poznajem nikoga ni kad sam ja bio dete ni od sadasnje dece da je toliko.....fucked up, jbg.
Korisnikov avatar
By Mars

Meni je recimo totalno debilno da dete koje je krenulo u skolu ne zna sebi obrisati guzu!
Roditelji takve muke imaju da odviknu decu od pampersa i privole na nošu, da verovatno kasnije bez pogovora i stimulacija za prelazak na sledeći nivo pristaju da im brišu guzu godinama.
Korisnikov avatar
By Oziris
^ Da, ali ja ne mogu da razumem da roditelji ne vide da time sto njihov skolarac ne zna to da radi, samo NJEMU otezavaju zivot. Zamisli ti njegove muke kad mu se kaki u skoli, kod drugova, na rodjendanima i sl.

Da, a slusaj ovo tek: Kad sam pitala tu jednu poznanicu zasto jos uvek brise dupe svom detetu (ovim recima, i u pitanju je kraj prvog razreda osnovne), odgovorila je: Ja sam mu majka i moja DUZNOST je da to radim dok god se on ne oseti spremnim da sam to radi. Right!!! A btw, zena je utripovala da joj je duznost i da ga izuva, obuva, svlaci, oblaci, hrani (da, u drugom osnovne i dalje nece da jede sam!). Tako sam ja, eto, gledajuci ga sta sve (ne)radi sam, skontala da ce on poceti sam da se kupa i brise tek tamo negde, kad bude krenuo na fakultet, pod uslovom da ode iz grada zbog studija, jelte...
By Guion Nerville
bas bzvz... ti roditelji treba da znaju da je na stetu detetu ako se ne nauci pravovremenom osamostaljivanju.

Palo mi na pamet, mi smo jos u prvom razredu isli na ekskurziju... I kakva bi bila eksurzija sa takvom decom koja ne mogu da se sama obrisu,okupaju,spavaju bez roditelja, odrzavaju higijenu...

To se dobrim delom uci i u vrticu, ako se dobro secam. :neznam:
Korisnikov avatar
By Madonna
pa dobro, šta fali, malo mu brisne guzu, malo secne nokte, hrani šlagom (prstima) :balerina:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ja bih jos dodala vezivanje pertli :) na ovaj spisak,
kao i odlazak do prodavnice i uopste veci nivo samostalnosti...

Naravno da postoje trenuci, kada dete predje u krevet roditelja,
i prespava jednu noc, ali to je vezano samo za neke dogadjaje
i naravno da nije ustaljena praksa...

Pricam o svom klincu koji ima 10 godina....

Vezano za tu samostalnost je jako bitno i kako se u skoli postavlja
prema sebi i prema onome iz kakve porodice dolazi...

Sobzirom da nase dete, jel'te ima dve mame, to je nesto sa cime
treba mudro da postupa kada prica o tome u skoli, i ono sto smo mu
mi savetovale je da moze uvek sam da osmisli pricu, ukoliko je u datom
trenutku problem da to kaze...

Osim toga psihijatri su nam rekli da, i ako ga zezaju zbog toga, da je to
u istom rangu kao kada dete zezaju zbog naocara, patika, usiju ili bilo
cega drugog...

Mozda ovo sto sam napisala nema bas mnogo veze sa onim gore na prvi pogled,
ali dodajem da verujem da su deca iz homoseksualnih veza i brakova, sigurno
vise samostalnija i naprednija, jer se sa njima vise radi i prica...
Korisnikov avatar
By Marvin
Ja sam od svega toga jedino primetio da deca i sa 11 godina ne idu sama u školu.
I to mi je jako čudno.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
@Marvine, ako je rec o gradu i ako deca dolaze iz drugog kraja grada do skole,
najcesce dolaze tako sto ih dovoze... ukoliko je rec o stambenom naselju
gde se skola nalazi u centru okruzena zgradama, onda to jeste problem..
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
auuuu... a mislila sam da sam ja imala overprotective parents...
u poređenju s ovim, ispade k'a da me odgajao čopor vukova.
Korisnikov avatar
By Oziris
^ KosmickaCestica: Nas vecina tih "okolnih" roditelja sa kojima se vidjamo po tim decjim dogadjajima gleda belo kad kazemo da nase dete, koje btw ima 9 godina, samo sebi spremi sta ce obuci, da ume da skuva caj i kafu, da sebi spremi sendvic, isprzi jaja, skuva supu iz kesice, i da nakon jela pospremi sve za sobom, sam ide u radnju, sam sebi ume da opegla majicu (NARAVNO da je to u pocetku izgledalo smesno, i ta njegova spremljena jaja koje bi redovno prepekao iz straha da ne ostanu skroz rovita :lol: i majica na kojoj bi bilo po 2-3 strafte od pegle na rukavima, ali je poenta u tome da je SAM to radio, i vremenom je to sve doslo na svoje). Inace, sam vodi racuna o svojim noktima, sam procenjuje da je vreme da se sisa, ide sa mnom ili mojom zenom u kupovinu odece jer ne zelim da mu JA namecem ukus sto se tice garderobe vec zelim da sam bira i da stvara neki svoj stil i ukus, a ja sam tu samo da mu dam smernice sta ide jedno s' drugim. Jos uvek mislimo da nije vreme da se sam vraca sa treninga u 10 uvece jer ima skoro sat vremena pesacenja od hale do kuce, ali i to ce se u dogledno vreme izregulisati.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
@oziris

more, i vas dve ste child spoilerke.
gle šta je prava majka:

Chinese parents demand perfect grades because they believe that their child can get them. If their child doesn't get them, the Chinese parent assumes it's because the child didn't work hard enough. That's why the solution to substandard performance is always to excoriate, punish and shame the child. The Chinese parent believes that their child will be strong enough to take the shaming and to improve from it. (And when Chinese kids do excel, there is plenty of ego-inflating parental praise lavished in the privacy of the home.)

Second, Chinese parents believe that their kids owe them everything. The reason for this is a little unclear, but it's probably a combination of Confucian filial piety and the fact that the parents have sacrificed and done so much for their children. (And it's true that Chinese mothers get in the trenches, putting in long grueling hours personally tutoring, training, interrogating and spying on their kids.) Anyway, the understanding is that Chinese children must spend their lives repaying their parents by obeying them and making them proud.

http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 98754.html

:uplasen:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Ja sam srao u gace do 5te pa vi vidite :lol:

A odoh od roditealja sa 15 :mama:

Ne mora nista da znaci da se nece popraviti dete, puno zavisi od roditelja a ni dete nije nebitan faktor.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
pa dobro, setimo se malih Spartanaca koji su ucili da ratuju od malena..i nista im nije falilo :giggle:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
@anhedonie - omg :lol:

ja sam sa 6 vec znao da pripremam sebi dorucak jer sam dolazio iz zabavista u vreme kad su moji roditelji bili na poslu, a imao sam i svoj kljuc od stana :velikidecak:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by haemoglobin87

pa dobro, setimo se malih Spartanaca koji su ucili da ratuju od malena..i nista im nije falilo :giggle:
pa e. kad se jednom pomiriš s tim da ti life expectancy ne prebacuje tinejdžerske godine, ratovanje sigurno postaje mnogo zabavnije. :peca:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
njima verovatno jeste bilo zabavno...nije bilo foruma tad :giggle:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica

^ KosmickaCestica: Nas vecina tih "okolnih" roditelja sa kojima se vidjamo po tim decjim dogadjajima gleda belo kad kazemo da nase dete, koje btw ima 9 godina, samo sebi spremi sta ce obuci, da ume da skuva caj i kafu, da sebi spremi sendvic, isprzi jaja, skuva supu iz kesice, i da nakon jela pospremi sve za sobom, sam ide u radnju, sam sebi ume da opegla majicu (NARAVNO da je to u pocetku izgledalo smesno, i ta njegova spremljena jaja koje bi redovno prepekao iz straha da ne ostanu skroz rovita :lol: i majica na kojoj bi bilo po 2-3 strafte od pegle na rukavima, ali je poenta u tome da je SAM to radio, i vremenom je to sve doslo na svoje). Inace, sam vodi racuna o svojim noktima, sam procenjuje da je vreme da se sisa, ide sa mnom ili mojom zenom u kupovinu odece jer ne zelim da mu JA namecem ukus sto se tice garderobe vec zelim da sam bira i da stvara neki svoj stil i ukus, a ja sam tu samo da mu dam smernice sta ide jedno s' drugim. Jos uvek mislimo da nije vreme da se sam vraca sa treninga u 10 uvece jer ima skoro sat vremena pesacenja od hale do kuce, ali i to ce se u dogledno vreme izregulisati.

Pa skoro da mogu sve da stikliram sto si navela gore... i naravno da treba
pustiti dete da proba i radi samo, pa ako i napravi stetu, to je normalno
jer pocinje da uci i da se osamostaljuje...

:)
By alexandermagic
Mišljenja sam da djecu treba osamostaljivati što je moguće ranije i da ne treba stvarati s istima simbiotski odnos. To ne isključuje izražavanje emocija i pružanje podrške od strane roditelja. U razumnoj mjeri.
Ono, voljet ću ga/ju i kad bi se ponašalo kao razmaženi debil, ali od toga najviše štete ima ono samo.

Što se tiče primjera navedenih u uvodnom postu -- besmislica, osim: "dete staro 10 godina se boji da ostane samo kod kuce ". Ovo bi već bio mogući indikator nečeg ozbiljnijeg, pa što da se ne angažira i dječiji psiholog kako bi se taj problem riješio.
Korisnikov avatar
By bern

Ovo su samo neke stvari koje sam saznala/primetila i ja licno mislim da ovakve stvari dete treba da radi SAMO vec od samog polaska u skolu.
Zanimljivo je kad koraknete van našeg divnog Balkana, u "seljačku" Evropu i USA kako se drugačije odnose prema djeci. Naši (lokalni) roditelji su jedne sebične budale, koje žele što više djecu vezati za sebe - a da bi se u time uspjelo djecu treba praviti debilima, uz istovremeno potenciranje sopstvene veličine.

Što se savršeno uklapa u svijet u kojem se djeca rađaju radi svojih roditelja. Tako mama i tata prožive svoj život pazeći na čedo pod izgovorom da su mu/joj "sve" dali, da su se "žrtvovali"... Mislim, ko im je kriv što nisu imali svoj život?

Kad se djeca konačno odbiju od sise ("odvežu" je bolji izraz) onda će da prave svoju djecu, a baka i deka će da uživaju u "svojim" unučićima. I čitav krug se zatvara.

A to je i famozna teorema o ćerkama koje će nekad otići, pa od njih nema koristi (otuda su i prepuštenije sebi, samostalnije) i sinovima, koji će mamu i tatu čuvati u stare dane (pa ih treba maziti i paziti i čuvati uz suknju).
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!