- 15 Nov 2010, 19:18

Novembar u Beogradu, vreo dan, hladna noć, Kristijan, par njegovih prijatelja i ja. Osećao sam poslednji dim cigarete, na kojoj je bilo vrlo malo duvana. Ugasio sam je i izvadio drugu. Tražio sam upaljač u pakli, u torbi, po krevetu, ali nisam mogao da ga nađem. Pružio mi je svoj.
- Izvoli.
Upalio mi je cigaretu. Posmatrao sam ga kako sedi u fotelji i pomno slušao ono što mi je govorio. Bio je vrlo zanimljiv. Trebalo mi je dugo da nateram sebe da dođem u Beograd da ga upoznam, ali kada sam konačno obavio zacrtano, bio sam nervozan. Osećao sam se kao Madona i očekivao sam mog Kristofera Fina. To je bio njen učitelj plesa kojeg je mnogo volela. Bio je delimično odgovoran što je Lujza spakovala stvari i uputila se u Njujork sa ciljem da postane novi američki san. Tako sam ga zamišljao. Nikada ranije nisam upoznao dečka preko interneta, ali Kristijan je imao special something. On je moj Kristofer Fin i moja gej mama.
Tvrdio je da sam mu fascinantan i rekao mi je da će mi detaljnije pričati kada se vidimo. To me je plašilo i nadao sam se da nije umislio da sam nešto što nisam. Nisam želeo da se razočara.
- Zašto sam ti toliko fascinantan? - upitao sam.
- Kako? - upita.
- Rekao si mi da sam ti fascinantan i da ćemo pričati o tome. - pokušavao sam da ga podsetim.
- A da! Pa sviđa mi se ta igra identitetima. Sviđa mi se to što stvaraš te likove u koje se pretvaraš i što su svi oni, u stvari, socijalno neprihvatljivi.
Zasmejao sam se. ''Socijalno neprihvatljivi''? Sviđa mi se kako to zvuči.
Izašao je na desetak minuta iz sobe. Posmatrao sam je. Bila je u apsolutnom kršu, ušli smo obuveni, a svaki put kada bi mi pepeo od cigare ispao na njegovu posteljinu, rekao bi:
- Ne obaziri se, nema veze.
Sedeo sam u fotelji i pokušavao da provalim koji od miševa na stolu radi. Nisam se snašao. Klavir je bio pored mene, skinuo sam poklopac i samo dodirivao dirke, jer ne umem da sviram. Posmatrao sam knjige na policama i našao jednu o Madoni. Kada se vratio, nastavili smo da pričamo.
Rizikovao sam da ispadnem patetičan i pitao sam:
- I? Jesi se razočarao?
Samo se nasmejao. Ne sećam se šta je rekao ali mi je stavio do znanja da vidi sebe u meni kada je bio mojih godina.
- Jao, što je on bio kul kad je imao 17 godina. - pomislih.
- Ali, - nastavio je - samo što ja nisam znao ni pet posto stvari koje ti znaš.
Ponovo sam se zasmejao.
- Razmišljaš zrelo i znaš dosta toga, ali si ipak tinejdžer. - u početku mi se nije sviđalo kada su on ili njegovi, a sad i moji, prijatelji koristili četiri reči: ''tinejdžer'', ''dete'' i ''prevazići ćeš''. Kasnije mi je prijalo. Ponekad... U stvari, iskreno, uvek, sam glavom u oblicima i lepo je kada imaš nekog da te spusti i kaže ti ono što relativno jeste tačno. Nastavio je:
- Ipak, koliko god zrelo razmišljao i dalje si emocionalan kao tinejdžer.
Bio je u pravu.
Konstantno sam ga zapitkivao gde smo, dok me je vozio kroz grad. Volim Beograd iako retko imam priliku da dođem.
- A gde smo sad?
- Ovo je Košutnjak.
- A gde sad idemo?
- Idemo da jedemo.
Stali smo ispred kioska sa brzom hranom. Naručio je pljeskavicu za sebe i palačinku sa kremom za mene. Bilo mi je muka jer sam ceo dan putovao, nisam jeo i popušio pola pakle cigareta. Uzeo sam gazirani sok nadajući se da će barem malo smanjiti mučninu koju sam osećao.
- Palačinka? - viknula je radnica u kiosku. Uzeh je. Držao sam je, čekajući da Kristijan dobije svoj hamburger. Zbog cele mučnine je jedna obična palačinka izgledala kao ogromna vekna hleba.
- Zašto ne jedeš? - upita me. Smeškao se.
- Čekam da dobiješ hamburger.
Nakon pet minuta čekanja, zagrizao sam palačinku prvi put, gledajući oko sebe. Beograd je bio prelep, duvao je vetar, a ja sam počeo da se okrećem oko svoje ose. Jedino što je bilo u mojoj glavi je:
- Želim da proživljavam ovu noć zauvek.
Zagrizao sam palačinku drugi put. Ponovo je počeo da se smeška.
- Pa šta je smešno? - upitah nasmejano.
- Ne ustručavaš se... A i ne treba.
Bilo mi je čudno što je bio tako ljubazan prema meni. Nisam navikao. Nisam potrošio ni dinar u gradu i bilo mi je malo glupo što me je on svo vreme vozio i plaćao mi cigarete i obrok rečima:
- Mama plaća. - ali mi je bilo novo i prijalo je. Bilo mi je interesantno što čini prijateljima usluge i ne traži ništa za uzvrat.
I dalje sam tražio svoj upaljač, ali nisam mogao da ga nađem. Trebalo mi je dosta snage da dođem, ne zato što je bilo teško doći u Beograd, nego zato što je bilo teško napustiti ga. Nisam želeo ni od Kristijana da se razdvajam. Koliko je on video sebe u meni, toliko sam ja želeo da vidim sebe u njemu.
- A tvoj dečko? Jel me i on prihvatio kao svoje dete?
Ponovo se nasmejao.
- Prihvatio, ne prihvatio, ja sam te rodila, pa rodila!
Zasmejao sam se. Nisam želeo da odem, ali sam znao da moram i konstantno sam to sebi govorio.
Kupio sam kartu za autobus koji je kretao tek za sat vremena. Ispratio me je do rampe.
- To je to. Ja ne mogu dalje.
- Pa... Ne možeš... - rekoh tužno.
- Šta ćeš raditi sat vremena? - upitao me je.
- Pušiću cigarete.
- A jel imaš gde da sedneš?
- Da, da, ne brini.
- Vidimo se opet.
- Naravno.
Nasmešio se i otišao. Sedeo sam sam na klupi čekajući autobus koji je trebao da dođe za sat vremena. Bilo mi je hladno po prvi put, međutim, rešio sam da ne dozvolim sebi da se osetim tužno što napuštam ovaj grad i njega. Izvadio sam cigaretu i stavio je u usta. U tom trenutku shvatih da nemam upaljač. Bio je to strahovit trenutak, jer su zbog te sitnice barijere pale, naježio sam se kao mačka pred psom i osetio sam se sam kao nikad u životu... Trenutak kasnije, sedeći sa nezapaljenom cigaretom u ustima, osetio sam vibracije telefona u džepu. Stigla mi je poruka i na ekranu je bilo njegovo ime. Nasmejao sam se ponovo. Htedoh da ga nazovem, ali me jedna žena, koja je sela pored mene prekide:
- Dečko, hoćeš upaljač?
Izvor: GayEcho
Originally posted by LeDeNa_NOVEMBAR U BEOGRADU
http://www.youtube.com/watch?v=ILJxICUIbCY
Bozicni poklon
Jasna je volela dane pre Bozica. Ne toliko svetla, poklone i blagdansko veselje, koliko neki slatki osecaj iscekivanja. Kada je bila dete iscekivala je igracke. Sada se retko kojega Bozica desavalo da dobije nesto sto zeli, ali osecaj iscekivanja je ostao.
Ingrid je napisala da ce biti u gradu samo dva sata. "Putujem i presedam u tvom gradu, imam dva sata izmedju autobusa. Volela bih te videti ako imas vremena."
Naravno da je imala vremena. Isplatilo bi se odgoditi bilo koji posao zbog Ingrid.
Dva sata sa njom - na autobusnoj stanici i uz kaficu, u centru grada. Jasna je bila istovremeno ushicena i razocarana.
http://www.youtube.com/watch?v=sknDfB3pJB8
Mnogo puta je zamisljala prvi susret. Zamisljala je da se susrecu u nepoznatom gradu, na ogromnom zeleznickom kolodvoru, provode vikend u hotelu - dugi sati za polagano upoznavanje, predavanje, otkrivanje.
Dva sata u centru grada bila su tako malo u usporedbis onime o cemu je mastala. Ali, bili su i neocekivano puno.
Stajala je na autobusnoj stanici i cekala medjugradski autobus, promatrajuci treperava svetla na trgu. Velika jelka na sredini trga bila je okicena crvenim kuglicama, kasno zimsko popodne vec je odavno nalikovalo na noc.
Iz autobusa je izaslo puno ljudi. Pozelela je da ima vise svetla, pokusala je prepoznati zenu koju je vidjela samo na fotografijama.
Gomila putnika okupila se oko vozaca koji je otvorio prtljaznik. Jasna je stajala podalje, sa nervozom koja je prerastala u osecaj bespomocnosti jer nije uspevala prepoznati Ingrid.
"Hej malena, tu sam," cula je prisan, iako potpuno nepoznat glas. Okrenula se i susrela pogled druge zene, osecajuci kako se nesto otapa u njoj. Lice joj se bez ikakve svesne kontrole razvuklo u osmeh.
Ingrid je nosila crnu jaknu i svetli sal, nasmejala se i stavila torbu na tlo. Ispruzila je ruke i zakoracila prema Jasni. Ona je odgovorila istim pokretom i u sledecem su se trenutku nasle u zagrljaju.
Bilo je cudno i predivno, potpuno novo a opet nekako poznato. Ingrid joj je stavila ruke na ramena i malo je odmaknula od sebe. Promatrala ju je neko vreme smeseci se, a onda rekla: "Izgledas bas kao na slikama."
"I ti isto," odgovorila je Jasna. To je bilo tacno, a opet sasvim pogresno. Nijedna fotografija nije je mogla pripremiti na nacin na koji su je gledale ove oci: duboko, dopiruci nekamo unutar nje.
Narucile su kafu u obliznjem kaficu. Jasna je pustila svoju kafu da se hladi, jer su joj ruke drhtale.
Razgovarale su o putovanju i ona se trudila koncentrisati na Ingridine reci. Ipak, razmisljala je o tome kako u prostoru oko nje oseca nesto prekrasno i snazno - energiju i toplinu. I kako jako zeli ostati u tom prostoru. Gledala je njene ruke kako drze solju sa kafom i pokrecu se u razgovoru, a zatim lice, osmeh i prodoran pogled.
Ingrid je ispruzila ruku i presla kaziprstom lagano preko Jasninih usana. "Svidja mi se ovo sto vidim u tvojim ocima," rekla je.
Nasmesila se, ne znajuci sta da odgovori.
"Nisi ovako zamisljala nas prvi susret, zar ne?"
Jasna je slegnula ramenima. "Nisam ga nikako zamisljala. Samo sam mastala..."
"Da imam vremena odvela bih te nekamo i ucinila ti sve ono o cemu smo pricale, i puno vise od toga. Ali dovoljno mi je i ovo da osetim da si moja."
Gledala ju je bez treptanja i Jasna nije bila u stanju odvojiti pogled od njenih ociju. "Hoces li mi to sve jednom uciniti?" pitala je tiho.
"Naravno da hocu. Ne mogu ti obecati kada ce to biti, ali hocu." Dotaknula je Jasnin obraz a njezinim telom su prosli trnci.
Kada joj je Ingrid rekla da ce polako morati krenuti prema stanici, Jasna se setila da je donijela nesto za nju. Izvadila je paketic iz torbe i pruzila ga sramezljivo. "Nisam znala sta da ti kupim, pa sam se odlucila za najjednostavnije. Rekla si da volis tamnu colokladu - ova je sa lesnicima,...."
Ingrid se nasmesila i uzela cokoladu, milujuci usput prstima Jasninu ruku.
"Imam i ja nesto za tebe. Necu ti reci sta je unutra, ne smes sada otvoriti."
Izvadila je iz torbice mali paketic, umotam u zlatni papir i pruzila ga. Bio je tezak, iako dovoljno malen da stane na Jasnin dlan. Drzala ga je u ruci trenutak, s nekim neobicnim, gotovo fizickim zadovoljstvom, a onda ga stavila u dzep kaputa.
"Moram li cekati do Bozica?"
"Ne, ne moras toliko cekati, mozes ga otvoriti cim ja odem."
Ispred ulaza u autobus Ingrid je stavila dlanove na Jasnine obraze i poljubila je nezno, zatvorenih usana. Jasna joj je stavila ruke oko struka i stisnula sakama tkaninu njezine jakne. Na trenutak joj se ucinilo da nece biti u stanju popustiti stisak i pustiti je da ode.
"Napisi mi pismo kada otvoris poklon," rekla je Ingrid.
"Hocu."
"Vidimo se!"
Kada je autobus otisao stajala je jos neko vrijeme nepomicna, na osvetljenoj ulici. Stavila je ruke u dzepove i desnom sakom obuhvatila mali paketic. Milovala je prstima mala izbocenja na ukrasnom papiru, uzivajuci u glatkoci, sitnim naborima i rebrastoj pruzi vrpce.
Nije ga zelela otvoriti, ne odmah. Doci ce vrijeme za to. Za sada, radovalo ju je drzati ga u ruci.
Krenula je polako prema stanici lokalnog autobusa. Blagdanska svetla su osvetljavala trg, ispunjavajuci ga radosnim treperenjem.
2007
Novembar u Beogradu, vreo dan, hladna noć, Kristijan, par njegovih prijatelja i ja. Osećao sam poslednji dim cigarete, na kojoj je bilo vrlo malo duvana. Ugasio sam je i izvadio drugu. Tražio sam upaljač u pakli, u torbi, po krevetu, ali nisam mogao da ga nađem. Pružio mi je svoj.
- Izvoli.
Upalio mi je cigaretu. Posmatrao sam ga kako sedi u fotelji i pomno slušao ono što mi je govorio. Bio je vrlo zanimljiv. Trebalo mi je dugo da nateram sebe da dođem u Beograd da ga upoznam, ali kada sam konačno obavio zacrtano, bio sam nervozan. Osećao sam se kao Madona i očekivao sam mog Kristofera Fina. To je bio njen učitelj plesa kojeg je mnogo volela. Bio je delimično odgovoran što je Lujza spakovala stvari i uputila se u Njujork sa ciljem da postane novi američki san. Tako sam ga zamišljao. Nikada ranije nisam upoznao dečka preko interneta, ali Kristijan je imao special something. On je moj Kristofer Fin i moja gej mama.
Tvrdio je da sam mu fascinantan i rekao mi je da će mi detaljnije pričati kada se vidimo. To me je plašilo i nadao sam se da nije umislio da sam nešto što nisam. Nisam želeo da se razočara.
- Zašto sam ti toliko fascinantan? - upitao sam.
- Kako? - upita.
- Rekao si mi da sam ti fascinantan i da ćemo pričati o tome. - pokušavao sam da ga podsetim.
- A da! Pa sviđa mi se ta igra identitetima. Sviđa mi se to što stvaraš te likove u koje se pretvaraš i što su svi oni, u stvari, socijalno neprihvatljivi.
Zasmejao sam se. ''Socijalno neprihvatljivi''? Sviđa mi se kako to zvuči.
Izašao je na desetak minuta iz sobe. Posmatrao sam je. Bila je u apsolutnom kršu, ušli smo obuveni, a svaki put kada bi mi pepeo od cigare ispao na njegovu posteljinu, rekao bi:
- Ne obaziri se, nema veze.
Sedeo sam u fotelji i pokušavao da provalim koji od miševa na stolu radi. Nisam se snašao. Klavir je bio pored mene, skinuo sam poklopac i samo dodirivao dirke, jer ne umem da sviram. Posmatrao sam knjige na policama i našao jednu o Madoni. Kada se vratio, nastavili smo da pričamo.
Rizikovao sam da ispadnem patetičan i pitao sam:
- I? Jesi se razočarao?
Samo se nasmejao. Ne sećam se šta je rekao ali mi je stavio do znanja da vidi sebe u meni kada je bio mojih godina.
- Jao, što je on bio kul kad je imao 17 godina. - pomislih.
- Ali, - nastavio je - samo što ja nisam znao ni pet posto stvari koje ti znaš.
Ponovo sam se zasmejao.
- Razmišljaš zrelo i znaš dosta toga, ali si ipak tinejdžer. - u početku mi se nije sviđalo kada su on ili njegovi, a sad i moji, prijatelji koristili četiri reči: ''tinejdžer'', ''dete'' i ''prevazići ćeš''. Kasnije mi je prijalo. Ponekad... U stvari, iskreno, uvek, sam glavom u oblicima i lepo je kada imaš nekog da te spusti i kaže ti ono što relativno jeste tačno. Nastavio je:
- Ipak, koliko god zrelo razmišljao i dalje si emocionalan kao tinejdžer.
Bio je u pravu.
Konstantno sam ga zapitkivao gde smo, dok me je vozio kroz grad. Volim Beograd iako retko imam priliku da dođem.
- A gde smo sad?
- Ovo je Košutnjak.
- A gde sad idemo?
- Idemo da jedemo.
Stali smo ispred kioska sa brzom hranom. Naručio je pljeskavicu za sebe i palačinku sa kremom za mene. Bilo mi je muka jer sam ceo dan putovao, nisam jeo i popušio pola pakle cigareta. Uzeo sam gazirani sok nadajući se da će barem malo smanjiti mučninu koju sam osećao.
- Palačinka? - viknula je radnica u kiosku. Uzeh je. Držao sam je, čekajući da Kristijan dobije svoj hamburger. Zbog cele mučnine je jedna obična palačinka izgledala kao ogromna vekna hleba.
- Zašto ne jedeš? - upita me. Smeškao se.
- Čekam da dobiješ hamburger.
Nakon pet minuta čekanja, zagrizao sam palačinku prvi put, gledajući oko sebe. Beograd je bio prelep, duvao je vetar, a ja sam počeo da se okrećem oko svoje ose. Jedino što je bilo u mojoj glavi je:
- Želim da proživljavam ovu noć zauvek.
Zagrizao sam palačinku drugi put. Ponovo je počeo da se smeška.
- Pa šta je smešno? - upitah nasmejano.
- Ne ustručavaš se... A i ne treba.
Bilo mi je čudno što je bio tako ljubazan prema meni. Nisam navikao. Nisam potrošio ni dinar u gradu i bilo mi je malo glupo što me je on svo vreme vozio i plaćao mi cigarete i obrok rečima:
- Mama plaća. - ali mi je bilo novo i prijalo je. Bilo mi je interesantno što čini prijateljima usluge i ne traži ništa za uzvrat.
I dalje sam tražio svoj upaljač, ali nisam mogao da ga nađem. Trebalo mi je dosta snage da dođem, ne zato što je bilo teško doći u Beograd, nego zato što je bilo teško napustiti ga. Nisam želeo ni od Kristijana da se razdvajam. Koliko je on video sebe u meni, toliko sam ja želeo da vidim sebe u njemu.
- A tvoj dečko? Jel me i on prihvatio kao svoje dete?
Ponovo se nasmejao.
- Prihvatio, ne prihvatio, ja sam te rodila, pa rodila!
Zasmejao sam se. Nisam želeo da odem, ali sam znao da moram i konstantno sam to sebi govorio.
Kupio sam kartu za autobus koji je kretao tek za sat vremena. Ispratio me je do rampe.
- To je to. Ja ne mogu dalje.
- Pa... Ne možeš... - rekoh tužno.
- Šta ćeš raditi sat vremena? - upitao me je.
- Pušiću cigarete.
- A jel imaš gde da sedneš?
- Da, da, ne brini.
- Vidimo se opet.
- Naravno.
Nasmešio se i otišao. Sedeo sam sam na klupi čekajući autobus koji je trebao da dođe za sat vremena. Bilo mi je hladno po prvi put, međutim, rešio sam da ne dozvolim sebi da se osetim tužno što napuštam ovaj grad i njega. Izvadio sam cigaretu i stavio je u usta. U tom trenutku shvatih da nemam upaljač. Bio je to strahovit trenutak, jer su zbog te sitnice barijere pale, naježio sam se kao mačka pred psom i osetio sam se sam kao nikad u životu... Trenutak kasnije, sedeći sa nezapaljenom cigaretom u ustima, osetio sam vibracije telefona u džepu. Stigla mi je poruka i na ekranu je bilo njegovo ime. Nasmejao sam se ponovo. Htedoh da ga nazovem, ali me jedna žena, koja je sela pored mene prekide:
- Dečko, hoćeš upaljač?
Izvor: GayEcho