Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By ^RAY^
xaxax
Marsic :kiss:
Nego dajte neke recepture-modifikacije esspresa sa konjakom npr cimetom(KADKAZEMCIMETNEMISLIMNAMARSA):pickme:
Korisnikov avatar
By Mars
[align=center]It won't do
to dream of caramel,
to think of cinnamon
and long for you.[/i][/align][/color]

Ja sam što se kafe koju pijem tiče-teška konzervativa. Samo izvorni principi, bez nekafastih ukusa.

:pirat:
Korisnikov avatar
By Instruare
Originally posted by M M and I

Ovo NIJE espesso macchiato! Ovo vise lici na mini-cappuccino. Caffé espresso macchiato postoji u dve varijante: macchiato caldo i macchiato freddo.
Macchiato znaci da se u espresso doda malo mleka da mu ubije malko aciditet. Macchiato caldo znaci da se u espresso dodaje malko toplog, a macchiato freddo da se u espresso dodaje malko hladnog mleka.

Najvise volim kad odem u BGD pa vidim da mnoge stvari koje imaju svoj naziv i svoju definiciju u BGD-u i Srbiji dobiju sasvim novo znacenje.

Kao sto se svaki put najezim kad prodjem pored picerije "ToPPoLLino" ...
Ahem, ovo JESTE Espresso macchiato.
Ima vise vrsta a ne samo ova dva koje si ti naveo...
Nemoj da me vuces za jezik kad je macchiato u pitanju...
Radim kao konobar i veruj mi da znam sta pijem, sta posluzujem i kako sta izgleda.
Ima jako puno definicija i isto tako puno varijacija na ovo pice, samim tim se menja i izgled.
Probaj da malo pogledas recepte, slike, i obidjes par online kafica pa ce ti mozda biti jasnije...

:bicikl:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Mars

Za espreso još da pomenem da kada neko kaže ekspreso, ono "k" mi se zabije direktno u mozak.
ekspreso se kaže u francuskoj :) inače nekad je baš zabavno kako se te razne kafe u raznim zemljama različito zovu :) sećam se da u lisabonu imaju neka baš neobična (možda zato što ne znam portugalski) imena za ove standardne kafe (espreso, makjato, kapućino) :)
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Instruare
Ahem, ovo JESTE Espresso macchiato.
Ima vise vrsta a ne samo ova dva koje si ti naveo...
Nemoj da me vuces za jezik kad je macchiato u pitanju...
Radim kao konobar i veruj mi da znam sta pijem, sta posluzujem i kako sta izgleda.
Ima jako puno definicija i isto tako puno varijacija na ovo pice, samim tim se menja i izgled.
Probaj da malo pogledas recepte, slike, i obidjes par online kafica pa ce ti mozda biti jasnije...

:bicikl:
Ne to nije Macchiato pa taman da si konobar Jovanke Broz. Zna se tacno sta je MACCHIATO (freddo i caldo). A to sto sto vi nazvali razne vrste napitaka od kafe imenom "macchiato" (ovaj ili onaj) ne znaci da to i zaista jeste "macchiato". Tako lepo mozes da uzmes Jugo...i nazoves ga Fiat Brava...ili jos bolje Alfa Romeo. Ili lepo uzmes list od hrasta, umotas u njega mlevenu piletinu, pospes cimetom i nazoves "tradicionalna srpska sarma" ... :kakodane:

P.S. ne treba meni da idem na "online kafice" da bi mi bilo jasnije sta je macchiato. Ja sam dobar deo mog zivota proziveo u Italiji...a macchiato dolazi iz Italije...tako da odlicno poznajem italijansku kulturu kafe...vase varijacije na temu po slobodnom izboru me malo zanimaju.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Mars
Originally posted by bananica
bogme, ja najvise volim esspreso iz onog metalnog loncheta, poput bokalcheta.
E, imamo i to. Volim i ja.

Pa to je zapravo i original...koji se u Italiji koristi preko 200 godina (sa razlicitim modifikacijama).

Slika

Slika

Slika

http://www.aspetto.com/housewares-Biale ... ssoPot.jpg

Slika
Korisnikov avatar
By Mars
E, takav je moj.

I još neuništiv, moji ga doneli iz Trsta pre 20 godina.

Korisnikov avatar
By M M and I
Pa naravno. Moguce je da ode samo ona gumica...ali je to potrosni material i kupuje se kao rezervni deo. Bialetti je tradicija i ne znam da li postoji domacinstvo u Italiji koje ne poseduje barem jednu caffettiera-u Bialetti. :gitara:
Korisnikov avatar
By Mars
E, tačno je i to - gumica je otišla, ali posle 7-8 godina. Onda smo nabavili nekoliko rezervnih odjednom.

Izgleda da su stvarno kvalitetni-uvek mi je bilo čudno da su ti lončići mnogo skuplji od nekih savremenih električnih aparata.

Korisnikov avatar
By M M and I
Ma naravno da su kvalitetni...ja sam moju caffettiera-u velicine 1 solja (imam ih vise razlicitih dimenzija) promenio nakon 11 godina svakodnevne upotrebe (vise puta na dan)...i to samo zbog estetike jer je onako ishabano izgledala od dugotrjane upotrebe...Inace je mogla da sluzi jos.

Kvalitet je u pitanju.
Korisnikov avatar
By Torry
nemam aparat kuci na zalost ali uglavnom espresso narucujem u kafeu

kratki, bez mleka
Korisnikov avatar
By 2kune
sorry dječice, ali ta sranja nisu kava... ovo je kava: :deda:

Slika
Korisnikov avatar
By Torry
pijem ja i tursku, i espresso, i ness, i filter, zavisi od raspolozenja
Korisnikov avatar
By Sunce
Posle espresa, i mokraca mi mirise na espreso.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ne volim espreso, ni tursku.
Najvise volim hladan nes sa puuuuuno pene :love: i moku :love: i razne gluposti od kafa, te sa ovim sirupom, te sa onim itd.

Aliiiiii, miris espresa kada se tek otvori kesa, mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmh time mogu da se uradim, uf.. :wow: :wow: :wow:
Korisnikov avatar
By Mars
Meni posle cedevite - na cedevitu :B
Korisnikov avatar
By emo_haos_
obožavam esspreso. i to onaj home made. ali nemam taj neki fensi aparat novijeg datuma proizvodnje, već onaj što se stavlja na šporet. doneli moji iz Italije pre xx godina. i samo ta gumica mora da se s vremena na vreme menja. ali taj esspreso, home made, bude daaaaleko lepši nego onaj iz kafića.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Pravi italijanski epsresso iz ove masine neces popiti pa da se na glavu okrenes i danima tako dubis.

Pravi italijanski espresso se dobije iz masina vrhunskog kvaliteta (i basnoslovnih cena) koje sebi mogu da priuste bolji restorani i kafici...i eventualno Silvio Berlusconi. Inache italijani nemaju obicaj da kupuju takve masine za "kucnu upotrebu". Oni kod kuce piju Mocca kafu (dosta slicnu espressu) koja se pravi u caffettiera-ma...najcesce marke Bialetti. Espresso piju u boljim kaficima i restoranima.

Ostalo je sve daj da pokazem komsijama da imam love da kupim tu masinu. Kad budem mogao da kupim profesionalnu espresso masinu koja kosta recimo 20 000 eura onda cu da pravim espresso kod kuce. Do tad espresso u boljim kaficima i restoranima a kod kuce mocca, najradje marke Illy...mada moze i Lavazza Gusto Dolce, Lavazza Crema e gusto (Napoletana). Isto dolazi u obzir i Passalacqua (Napoli).
au snobovstine bog te jebo...
meni nekad bude krivo sto moje nepce nije toliko fensi... ja ko krmaca - samo illy pijem, ove ostale ne volim, al' nemam ja taj gen da kontam te razlike...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ja sam svinjce koje pije produzeni sa mlekom kada je u kaficu. (inace, cula sam neke pridike kako je pravi espresso samo onaj kratki i to pritisnut taman toliko koliko treba i sa ni ka vode vise negoli propisano)
Nisam soposobna za prepoznavanje finesa i marki, jednostavno pijem kafu.
Kod kuce pravim nes. Ili tursku, ako bas moram.
By str00ja
Espresso najvolim od svih kafa. Volim ja i moke mokacine kapucine i ostale slatkise, ali espreso mi je kafa kafa. Imam kuci ono maleno lonce za espreso za na sporet, i bude skroz fino i zadovoljavajuce. Kucna socijalna varijanta.

Po gradu ga pijem jos cesce, i to pretezno Costa, Coffee Dream, Grand Pleasure, i uglavnom tako ta kao striktno kafena mesta. Kratak mi je za po zub, to ni ne pijem. Moj fazon je dupli s mlekom, ali prohisterisem kad mi pod tim nazivom serviraju dupli kapucino. Kad mi se bahati uzmem dupli espreso sa (slatkom) pavlakom. Ako je prva jutarnja na prazan stomak i ja stondiran, onda dupli bez mleka, pozdravili me infarkt i gastritis za 15ak godina.

Mislim da sam umereni snob za kafu, jer ne patim od ne znam kakvih mesta i brendova i aparata, ali razlikujem razlicite brendove kafe po ukusima i ne svidi mi se espreso svuda. I nije mi jasna pomama oko Lavazza-e, to mi je ubedljivo najgora espreso mesavina.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by ns.happy
Pravi italijanski epsresso iz ove masine neces popiti pa da se na glavu okrenes i danima tako dubis.

Pravi italijanski espresso se dobije iz masina vrhunskog kvaliteta (i basnoslovnih cena) koje sebi mogu da priuste bolji restorani i kafici...i eventualno Silvio Berlusconi. Inache italijani nemaju obicaj da kupuju takve masine za "kucnu upotrebu". Oni kod kuce piju Mocca kafu (dosta slicnu espressu) koja se pravi u caffettiera-ma...najcesce marke Bialetti. Espresso piju u boljim kaficima i restoranima.

Ostalo je sve daj da pokazem komsijama da imam love da kupim tu masinu. Kad budem mogao da kupim profesionalnu espresso masinu koja kosta recimo 20 000 eura onda cu da pravim espresso kod kuce. Do tad espresso u boljim kaficima i restoranima a kod kuce mocca, najradje marke Illy...mada moze i Lavazza Gusto Dolce, Lavazza Crema e gusto (Napoletana). Isto dolazi u obzir i Passalacqua (Napoli).
au snobovstine bog te jebo...
meni nekad bude krivo sto moje nepce nije toliko fensi... ja ko krmaca - samo illy pijem, ove ostale ne volim, al' nemam ja taj gen da kontam te razlike...
nije to snobovština već wannabe talijanština... a talijani nikako nisu snobovi... eventualno pokondireni pjetlići... :odbij:
talijani nemaju pojma što je kava a njihov expreso je bljutava vodica koja je jednako insuficijentna i po okusu i po količini i onda kad košta 1,6 ojra i onda kad košta 6 ojra... osim, naravno, kada je veneto u pitanju... no, tamo postoje utjecaji bečke škole... a to je, nakon prave turske, jedina pristojna kultura ispijanja kave... :smug:
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by 2kune

nije to snobovština već wannabe talijanština... a talijani nikako nisu snobovi... eventualno pokondireni pjetlići... :odbij:
talijani nemaju pojma što je kava a njihov expreso je bljutava vodica koja je jednako insuficijentna i po okusu i po količini i onda kad košta 1,6 ojra i onda kad košta 6 ojra... osim, naravno, kada je veneto u pitanju... no, tamo postoje utjecaji bečke škole... a to je, nakon prave turske, jedina pristojna kultura ispijanja kave... :smug:
vala bas. najskrnaviji espreso koji sam platio nekih 10 eura, u veneciji popih. italijani kada dodju ovamo, pa kad naruce espreso, uvek imaju nesto da prigovore, ali to me podseca na jednu epizodu dzejmija olivera, dok je putovao po italiji, i jedna bakica mu objasnila kako se pravi neko jelo, i dodala nesto u fazonu ''samo ovo je pravi nacin pravljenja tog jela, ali u susednom gradu prave potpuno drugacije i oni ce ti reci da je njihov nacin najbolji'. i to je poenta valjda - nema pravog, nema najboljeg. svako pravi kako mu odgovara. samo sto su neki ljudi toliko tupi, i toliko ograniceni, da ne zele biti otvoreni za nova iskustva. ta vrsta elitizma je najjadnija od svih koje postoje.

elem, da se vratimo na espreso... u grinetu su imali svojevremeno jako dobru ajriš kafu :blush:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
U grinetu je vrh moka, najbolja u gradu. :bale:
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
uobicajavam da popijem u svom omiljenom kaficu espreso sa mlekom, mislim ovaj srpski. mada, umem da odem i korak dalje pa sam isto uobicajavala da pijem i u grinetu. nemastovita sam kad su kafe u pitanju :(
Korisnikov avatar
By sunflower5
Uvek sam pre za nes,ali mogu da popijem i espreso(produzeni sa mlekom).
Jedino tursku bas ne volim. :kafa:
Korisnikov avatar
By constantine
iamam aparat.. dobio od decka za rodjendan... sto se tice kafa probao sam rioba, hausbrandt, intermezzo ,,, i bezobzira sto je hausbrandt najskuplja meni je rioba najlepsa
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!