Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Stripi, Moderators
Originally posted by svejedno
Ja cenim da je trip u onome - sad su jedna porodica. Izmedju ostalog. Nekome to znaci.
Koji koraci unazad, kakvi tripovi - sta vas bre briga.
..
Antifasisticki fasisti.
Originally posted by svejednoBrakom se zasad dobijaju razne pogodnosti, mogucnost besplatne vantelesne oplodnje, prednost kod usvajanja, posete bracnom partneru u bolnici, zatvoru, dok su bile vize i tamo gde ih ima jedan bracni partner moze da ide bez problema sa drugim i ako ne radi, ako ne radi osiguran je preko drugog bracnog partnera, deoba zajednicke imovine, nasledjivanje partnera itd. U nekim drugim zemljama oni koji nisu u braku placaju dodatne poreze. Tako da svi ti razlozi mogu biti razlozi za brak a i za zahtev da postoje gay brakovi...
Naravno da je nauceno. Sve je, na kraju krajeva, nauceno - al nije sve sto je nauceno lose.
Naucili smo i da imamo vlastita imena. Mogli bismo da naucimo nesto drugo - npr, redni broj.
JMBG ,)
..
Osim toga, kada se gleda na taj nacin, i sama institucija braka je relikt proslosti - zasto se uopste vencavati?
Originally posted by vanillapuffEto pravog (nejednostranog & neiskljucivog) pogleda na 'heteronormativnost' & 'svoje'(xe) prezime.
Medjutim, pominjuci (jos uvek) sveopste dominirajuci patrijarhat, ne mogu a da se ne setim da je i "moje" prezime, prezime koje nosim sada, zapravo prezime mog oca, a ne nekakvo "moje" licno prezime.
Svaka i svacija situacija je prica za sebe - vi sledite svoju pricu.Yeaaah. ,)![]()
Originally posted by E.c.h.o...Malo kasnim sa odgovorima, bila sam u Spaniji... Ali tamo sam dosla do novih saznanja vezano za ovaj post od Echo. Naime vodic nam je pricao da u Spaniji vole da precute poreklo ovog obicaja i da se ponose kako su eto zene kod njih ravnopravne. Medjutim razlog za dva prezimena ima mracnu proslost. Vodi poreklo iz vremena proganjanja Jevreja, pa se pisalo i majcino prezime kako bi svi bili evidentirani i proterani iz Spanije.
...
U Spaniji dete mora da ima dva prezimena: prvo po ocu, drugo po majci. Oba unosi u brak, ne menja i nosi ih citav zivot. Na decu se, dalje, prenose prva (od dva) prezimena, tj. prezimena dedova ili baba po ocu i majci.
...
Igrajte se, ljudi; uzmite tudje, dajte svoje, smislite novo, radite sta bre 'ocete - fuck ogranicavanje bilo cime - prosloscu, buducnoscu, pravilima, protivljenjem pravilima.I to je moje najiskrenije misljenje, kao i kraj njegovog iznosenje na ovu temu ,)
Originally posted by vanillapuffOvo je zanimljiv odgovor
Iscitala sam pazljivo sve dosadasnje odgovore na temu i mogu vam reci da sam naisla na dosta veoma interesantnih i raznolikih stanovista, sto mi se dopada.
Pitanje prezimena jeste pitanje jedne vrste dominacije, odnosa pripadanja/prisvajanja i ne moze se poreci da promena prezimena u muzevljevo kada su straight brakovi u pitanju potice iz patrijarhalne tradicije. Medjutim, pominjuci (jos uvek) sveopste dominirajuci patrijarhat, ne mogu a da se ne setim da je i "moje" prezime, prezime koje nosim sada, zapravo prezime mog oca, a ne nekakvo "moje" licno prezime. Drugim recima, bivajuci zena u patrijarhalnom heteronormativnom sistemu, prema porodicnom prezimenu mogu biti samo oceva ili muzevljeva (svojina). Tako gledajuci, buduci da to prezime od samog pocetka i nije moje, i buduci da ja kao zena i zasebna jedinka nisam i ne mogu biti vidljiva (nisam izreciva, nemam ime osim licnog, prvog imena koje vec pripada ocu ili muzu), potpuno mi je svejedno hocu li zadrzati svoje (ocevo!) ili cu uzeti muzevljevo (u slucaju braka sa muskarcem - bioloskim ili ne).
Sa druge strane, brak dve zene ili dva muskarca ili dva queer rodno-/polna entiteta u heteronormativnom sistemu po sebi je Drugost, prestup, drskost, pa tako i sve sto se u okviru ovog braka desava (pa i uzimanje zeninog ili muzevljevog prezimena) ja vidim kao potencijalno transgresivno. Iako spolja moze delovati da ovakav brak podrzava, nastavlja i uklapa se u ranije i vec prisutne heteronormative, on vec u svom nastanku nikako ne moze biti do heteronormativa, te tako i svaki akt pocinjen tim brakom ili u njemu moze predstavljati samo iskrivljenje, parodiranje, izazivanje, razgradjivanje i (drsko u napozitivnijem smislu trangresivnog) prisvajanje partnersko-bracnog ekskluziviteta koji je do sada pripadao samo strejt osobama.
Sto se mene licno tice, ja bih u ovoj vezi u kojoj sam sada uzela partnerovo prezime. Sto kaze svejedno, slatko mi, a i vise mi znaci od ocevog, kao sto je i uloga mog partnera u mom zivotu mnogo veca od uloge mog oca. To je, recimo, moj slucaj.
Za nekakve hipoteticke prosle i buduce veze - ne znam. Svaka i svacija situacija je prica za sebe - vi sledite svoju pricu.![]()
Originally posted by svejednoHvala
^ na sve to samo mogu da ponovim ovo:
Igrajte se, ljudi; uzmite tudje, dajte svoje, smislite novo, radite sta bre 'ocete - fuck ogranicavanje bilo cime - prosloscu, buducnoscu, pravilima, protivljenjem pravilima.I to je moje najiskrenije misljenje, kao i kraj njegovog iznosenje na ovu temu ,)
..
Btw, welcome back![]()
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!