Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By gossip
ok mi je i zadrzati i preuzeti necije tudje :) ) mada ne znam....ako ikada budem imao prilike da se vencham sa nekim likom....msm da bih zadrzao svoje... xD
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
ja bih uzela zenino prezime kad bi bila u braku :lizalica:

ionako imam u planu da svoje sadasnje istetoviram. ali pod uslovom da je lepse od mog, ako je tipa Kurtovic necu :tuc:
Korisnikov avatar
By Oziris
Pridodala bih, ne bih potpuno menjala... Ona bi isto to uradila (pricale smo o tome), a takodje bi i deca nosila dva prezimena. I neka je i konzervativno, naprosto mi je lepo kada se cela porodica preziva isto. Na primer, sada se svi u porodici: moja partnerka, dete, njena polusestra i ja prezivamo razlicito :lol: osim moje partnerke i sina, koji "dele" isto prezime.
Korisnikov avatar
By Mage
Ja mislim da je najpravednije i najpraktičnije baciti novčić :) Ako svako zadržava svoje prezime, a deci daju oba prezimena, za par generacija imena će im biti kilometarska :lol:
Korisnikov avatar
By Dina
Ja mislim da je to samo nauceno - da se svi prezivamo isto ako smo porodica. Pa imamo razlicita imena, pa nam to nije neobicno. Sem toga nisu sve porodice jednostavne, sta da se radi u slucaju poliamorije? :eviltrep:

Sto se prezimena dece tice, ako ne mogu da postignu dogovor, mozda za to nije los nacin koji je Mage pomenuo - bacanje novcica ;)
Korisnikov avatar
By svejedno
Naravno da je nauceno. Sve je, na kraju krajeva, nauceno - al nije sve sto je nauceno lose.

Naucili smo i da imamo vlastita imena. Mogli bismo da naucimo nesto drugo - npr, redni broj.
JMBG ,)

..

Osim toga, kada se gleda na taj nacin, i sama institucija braka je relikt proslosti - zasto se uopste vencavati?
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by svejedno

Ja cenim da je trip u onome - sad su jedna porodica. Izmedju ostalog. Nekome to znaci.

Koji koraci unazad, kakvi tripovi - sta vas bre briga.

..

Antifasisticki fasisti.
:up: :kralj:
Korisnikov avatar
By Dina

Naravno da je nauceno. Sve je, na kraju krajeva, nauceno - al nije sve sto je nauceno lose.

Naucili smo i da imamo vlastita imena. Mogli bismo da naucimo nesto drugo - npr, redni broj.
JMBG ,)

..

Osim toga, kada se gleda na taj nacin, i sama institucija braka je relikt proslosti - zasto se uopste vencavati?
Brakom se zasad dobijaju razne pogodnosti, mogucnost besplatne vantelesne oplodnje, prednost kod usvajanja, posete bracnom partneru u bolnici, zatvoru, dok su bile vize i tamo gde ih ima jedan bracni partner moze da ide bez problema sa drugim i ako ne radi, ako ne radi osiguran je preko drugog bracnog partnera, deoba zajednicke imovine, nasledjivanje partnera itd. U nekim drugim zemljama oni koji nisu u braku placaju dodatne poreze. Tako da svi ti razlozi mogu biti razlozi za brak a i za zahtev da postoje gay brakovi...
Korisnikov avatar
By svejedno
@ Dina

..sa druge strane, nekima je brak - trip zajednistva, ljubavi etc. ,)

..

Kao i to prezime.

A i prezime pojednostavljuje stvari na npr. aerodromima, kao sto si imala prilike da vidis.

..

Radi se o tome da tu ima mnogo nijansi. Ne samo jedna - 'nauceno/korak unazad/relikt proslosti' - to je povrsan i jednostran pogled na stvari.

Ko primer sa imenima i JMBG-om. Nauceni su - pa sta?

..

off: Osim toga, sta cemo sa poliamornim vezama i (ne)pogodnostima braka tu?
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Iscitala sam pazljivo sve dosadasnje odgovore na temu i mogu vam reci da sam naisla na dosta veoma interesantnih i raznolikih stanovista, sto mi se dopada.

Pitanje prezimena jeste pitanje jedne vrste dominacije, odnosa pripadanja/prisvajanja i ne moze se poreci da promena prezimena u muzevljevo kada su straight brakovi u pitanju potice iz patrijarhalne tradicije. Medjutim, pominjuci (jos uvek) sveopste dominirajuci patrijarhat, ne mogu a da se ne setim da je i "moje" prezime, prezime koje nosim sada, zapravo prezime mog oca, a ne nekakvo "moje" licno prezime. Drugim recima, bivajuci zena u patrijarhalnom heteronormativnom sistemu, prema porodicnom prezimenu mogu biti samo oceva ili muzevljeva (svojina). Tako gledajuci, buduci da to prezime od samog pocetka i nije moje, i buduci da ja kao zena i zasebna jedinka nisam i ne mogu biti vidljiva (nisam izreciva, nemam ime osim licnog, prvog imena koje vec pripada ocu ili muzu), potpuno mi je svejedno hocu li zadrzati svoje (ocevo!) ili cu uzeti muzevljevo (u slucaju braka sa muskarcem - bioloskim ili ne).

Sa druge strane, brak dve zene ili dva muskarca ili dva queer rodno-/polna entiteta u heteronormativnom sistemu po sebi je Drugost, prestup, drskost, pa tako i sve sto se u okviru ovog braka desava (pa i uzimanje zeninog ili muzevljevog prezimena) ja vidim kao potencijalno transgresivno. Iako spolja moze delovati da ovakav brak podrzava, nastavlja i uklapa se u ranije i vec prisutne heteronormative, on vec u svom nastanku nikako ne moze biti do heteronormativa, te tako i svaki akt pocinjen tim brakom ili u njemu moze predstavljati samo iskrivljenje, parodiranje, izazivanje, razgradjivanje i (drsko u napozitivnijem smislu trangresivnog) prisvajanje partnersko-bracnog ekskluziviteta koji je do sada pripadao samo strejt osobama.

Sto se mene licno tice, ja bih u ovoj vezi u kojoj sam sada uzela partnerovo prezime. Sto kaze svejedno, slatko mi, a i vise mi znaci od ocevog, kao sto je i uloga mog partnera u mom zivotu mnogo veca od uloge mog oca. To je, recimo, moj slucaj.

Za nekakve hipoteticke prosle i buduce veze - ne znam. Svaka i svacija situacija je prica za sebe - vi sledite svoju pricu. :up:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by vanillapuff
Medjutim, pominjuci (jos uvek) sveopste dominirajuci patrijarhat, ne mogu a da se ne setim da je i "moje" prezime, prezime koje nosim sada, zapravo prezime mog oca, a ne nekakvo "moje" licno prezime.
Eto pravog (nejednostranog & neiskljucivog) pogleda na 'heteronormativnost' & 'svoje'(xe) prezime.

Svaka i svacija situacija je prica za sebe - vi sledite svoju pricu. :up:
Yeaaah. ,)

..

Igrajte se, ljudi; uzmite tudje, dajte svoje, smislite novo, radite sta bre 'ocete - fuck ogranicavanje bilo cime - prosloscu, buducnoscu, pravilima, protivljenjem pravilima.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Video sam na fejsu lika koji ima isto moje ime, a preziva se Prlja (Dirrty?) :awesome:

Želim to prezime!

A ne želim da se udam za njega, nije mi privlačan.
Korisnikov avatar
By Oziris
@ Dina - naravno da je nauceno, ali, kao sto rece svejedno, i sve drugo je isto nauceno... Tokom zivota NAUCIS da prihvatas razlicitost, NAUCIS da se oslobadjas stigmi, predrasuda i stereotipa... Ali, ne znaci da sve sto je prethodno nauceno je lose, niti da se svega sto smo naucili u onom "tradicionalnom, mainstream" zivotu moramo odreci. Ja sam se, pre svega, u izrazaju misljenja i stava, vodila onom "like, dislike" logikom i preferencama. Ja, naprosto, ne zelim SVEGA tradicionalnog da se odreknem samo zato sto potice iz "tog" sveta. Odricem se onog sto mi je nametnuto protiv svoje volje, a rado prihvatam i zadrzavam ono sto mi se dopada "odande". :)

Vodjena time, jako mi se dopada da se cela moja porodica preziva isto, dopada mi se da jednoga dana, kada budem kupila salas, na njemu organizujem vencanje za najblize prijatelje, the whole white wedding stuff, jer ja ZELIM da imam vencanje, i to ne ono "tradicionalno", vec moje, onakvo kako ga zelimo moja devojka i ja. :)
By therealrocknrolla
Mene je napravio moj tata, a ne otac moje devojke. Dakle, nosicu ocevo prezime do smrti.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by E.c.h.o...

...
U Spaniji dete mora da ima dva prezimena: prvo po ocu, drugo po majci. Oba unosi u brak, ne menja i nosi ih citav zivot. Na decu se, dalje, prenose prva (od dva) prezimena, tj. prezimena dedova ili baba po ocu i majci.

...
Malo kasnim sa odgovorima, bila sam u Spaniji... Ali tamo sam dosla do novih saznanja vezano za ovaj post od Echo. Naime vodic nam je pricao da u Spaniji vole da precute poreklo ovog obicaja i da se ponose kako su eto zene kod njih ravnopravne. Medjutim razlog za dva prezimena ima mracnu proslost. Vodi poreklo iz vremena proganjanja Jevreja, pa se pisalo i majcino prezime kako bi svi bili evidentirani i proterani iz Spanije.
Korisnikov avatar
By svejedno
^vi's ti to.

Zanimljivo.

..

Ko sto je Vanila skrenula paznju na poreklo 'svog' prezimena u heteronormativom drustvu.
Korisnikov avatar
By Dina
Svejedno, Oziris,

Ovo "nauceno" je negativno za mene jer je nacin za dalje odrzavanje podredjenog polozaja zena. To jedno prezime koje je potrebno za porodicu navodno po pravilu je prezime muskarca. I u ovoj vesti zena je uzela prezime zene, eto male izmene. Ali opet je zena ta koja je pokorna, cudo nisu javili neku vest gde je muskarac uzeo prezime drugog muskarca...

Nisam pricala o drugim naucenim stvarima jer nisu tema ovde. Ali i ostale naucene stvari nose tragove proslih vremena te se isto mogu promisljati kao i promena prezimena. U proslim vremenima bilo je normalno diskriminisati zene, Rome, crnce, hendikepirane osobe, lgbt osobe i sve druge razlicite i po nekom osnovu slabije... i mnoge uobicajene stvari koje smo naucili u detinjstvu ili koje decu i sad uce sadrze u sebi tu diskriminaciju.

Kod mene ako u nekom obicaju uocim negativnost bilo za neku drugu grupu ljudi a bilo za onu kojoj sama pripadam odmah to "odobicajim", gde ima nauke ima i oduke ;) Ne vidim sto bi mi bili dragi obicaji koji su diskriminatorni. Uvek mogu da usvojim neki obicaj koji je pozitivniji i koji je ne sadrze. Jedino ako imam visi cilj kao sto je recimo prezime deteta, tu mogu da napravim kompromis.Ali ne sto mi je drago sto zivim u neidealnom drustvu nego sto smatram da mi je duznost da pomognem detetu da u takvom drustvu sto bolje prezivi a ne da mu odmognem.

Sto se nasih znacenja tice - ja sam tu malo skepticna. Naravno da mi mozemo da dajemo sopstvena znacenja a i da to i cinimo, bojimo stvari sopstvenim bojama... Ali - mi zivimo u drustvu, ono je svuda oko nas i u nama. Ako osoba na svakom koraku cuje neku drugu interpretaciju svog znacenja necega tesko da ce moci da odrzi neku svoju pogotovo sto je i ona dobila vaspitanje istog drustva pa pritisak dolazi i iznutra. Jedan banalan primer za to je da smo mi kad smo stupili u brak posto smo ga videli kao kvir pokusavali da damo svemu drugacije znacenje nego uobicajeno. Tako je njegova cetkica bila roze a moja plava, suproto od uobicajene boje plave za decake i roze za devojcice, obicaj koji nas je oboje nervirao. Medjutim kada bismo uzimali cetkice vrlo cesto sam ja uzimala roze a on plavu, suvise smo vremena proveli u ovom i ovakvom drustvu. Tako na kraju nijedno od nas nije imalo cetkicu, jer bismo ih stalno mesali, a to nije higijenski. Na kraju smo morali da pokleknemo pred drustvom u nama i od tad su "zenske" boje cetkica moje a "muske" njegove i tako se ne zbunjiujemo. Mislim da se tako drustvo "provuce" sa svojim znacenjima cak i onda kad mi na svesnom nivou mislimo da smo ga uklonili.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ na sve to samo mogu da ponovim ovo:
Igrajte se, ljudi; uzmite tudje, dajte svoje, smislite novo, radite sta bre 'ocete - fuck ogranicavanje bilo cime - prosloscu, buducnoscu, pravilima, protivljenjem pravilima.
I to je moje najiskrenije misljenje, kao i kraj njegovog iznosenje na ovu temu ,)

..

Btw, welcome back :)
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by vanillapuff

Iscitala sam pazljivo sve dosadasnje odgovore na temu i mogu vam reci da sam naisla na dosta veoma interesantnih i raznolikih stanovista, sto mi se dopada.

Pitanje prezimena jeste pitanje jedne vrste dominacije, odnosa pripadanja/prisvajanja i ne moze se poreci da promena prezimena u muzevljevo kada su straight brakovi u pitanju potice iz patrijarhalne tradicije. Medjutim, pominjuci (jos uvek) sveopste dominirajuci patrijarhat, ne mogu a da se ne setim da je i "moje" prezime, prezime koje nosim sada, zapravo prezime mog oca, a ne nekakvo "moje" licno prezime. Drugim recima, bivajuci zena u patrijarhalnom heteronormativnom sistemu, prema porodicnom prezimenu mogu biti samo oceva ili muzevljeva (svojina). Tako gledajuci, buduci da to prezime od samog pocetka i nije moje, i buduci da ja kao zena i zasebna jedinka nisam i ne mogu biti vidljiva (nisam izreciva, nemam ime osim licnog, prvog imena koje vec pripada ocu ili muzu), potpuno mi je svejedno hocu li zadrzati svoje (ocevo!) ili cu uzeti muzevljevo (u slucaju braka sa muskarcem - bioloskim ili ne).

Sa druge strane, brak dve zene ili dva muskarca ili dva queer rodno-/polna entiteta u heteronormativnom sistemu po sebi je Drugost, prestup, drskost, pa tako i sve sto se u okviru ovog braka desava (pa i uzimanje zeninog ili muzevljevog prezimena) ja vidim kao potencijalno transgresivno. Iako spolja moze delovati da ovakav brak podrzava, nastavlja i uklapa se u ranije i vec prisutne heteronormative, on vec u svom nastanku nikako ne moze biti do heteronormativa, te tako i svaki akt pocinjen tim brakom ili u njemu moze predstavljati samo iskrivljenje, parodiranje, izazivanje, razgradjivanje i (drsko u napozitivnijem smislu trangresivnog) prisvajanje partnersko-bracnog ekskluziviteta koji je do sada pripadao samo strejt osobama.

Sto se mene licno tice, ja bih u ovoj vezi u kojoj sam sada uzela partnerovo prezime. Sto kaze svejedno, slatko mi, a i vise mi znaci od ocevog, kao sto je i uloga mog partnera u mom zivotu mnogo veca od uloge mog oca. To je, recimo, moj slucaj.

Za nekakve hipoteticke prosle i buduce veze - ne znam. Svaka i svacija situacija je prica za sebe - vi sledite svoju pricu. :up:
Ovo je zanimljiv odgovor :)

Sto se nevidljivosti zena tice slazem se. Kod mene bi ipak rezultat bio isti, mozda se slucajno pogodilo. Da sam mogla da biram izmedju ocevog i majcinog prezimena odabrala bih ocevo. I bez jednog i bez drugog ne bi me bilo na ovom svetu ali za oca sam vise vezana i bolji je roditelj, mada je i majka ok, ali ocu sam slicnija ja mozda pa zato - za mene bolji. Sem toga njegovo prezime mi bolje zvuci. Ali opet ne bih nikad promenila prezime ni po tom osnovu. Partneri, partnerke su prolazne kategorije kako ja gledam, mozda lose zvuci ali ne mislim nista lose, i sam zivot je prolazan. A roditelji imaju jedan nesumniv uticaj, prvo taj da nas uopste ne bi ni bilo bez njih a drugo tokom detinjstva, vaspitanja itd. Partnerstvo je kako ja gledam odnos ravnopravnih osoba te nema potrebe za takvim stvarima kao sto je uzimanje prezimena, za razliku od roditelja koji su "urezani" u nas partneri nisu, bar ne na taj nacin.

Za gay brakove se ne slazem sa tobom, tj delimicno se slazem. Na neki nacin homoseksualni brakovi jesu svakako promena drustva i jasno mi je sto se neki konzervativci opiru tome (koliko god za mene to oprianje bilo neopravdano) - slika drustva vise nikad nece biti ista. Iako ni heteroseksualni brakovi nisu svi isti ni priblizno, nekom sa strane to moze izgledati tako. A homoseksualni brakovi se vec na prvi pogled razlikuju. Medjutim na drugi pogled kod mene uopste nema razlike. Neki heteroseksualni parovi su mi vise kvir nego gay parovi. Lgbt osobe su isto odrasle u istom drustvu kao i heteroseksualne osobe i cesto imaju sasvim iste stavove, cak i kad ti stavovi diskriminisu lgbt osobe. Takodje ti odnosi mogu pokazivati isto posesivnost, zavisnost, ljubomoru, nasilje... Za mene je npr bilo skroz porazavajuce kad je pre nekoliko godina bila tema o nasilju u lezbejskim vezama pa sam tu saznala da to uopste nije retka pojava. Tu sam se bas razocarala, mislila sam da zena mora biti toliko svesna da nece udariti drugu zenu, na zalost rekose mi da sam skroz idealisticna. I iz toga i ostalih virtuelnih i realnih susreta sam zakljucila da je ljudska priroda uvek ista i da su samim tim i veze i brakovi isti bez obzira da li su gay ili strejt, tj mogu biti i svakakvi i nikakvi...
Korisnikov avatar
By Dina

^ na sve to samo mogu da ponovim ovo:
I to je moje najiskrenije misljenje, kao i kraj njegovog iznosenje na ovu temu ,)

..

Btw, welcome back :)
Hvala :) Vidi se da sam dugo odsustvovala, bas sam se raspisala, preterah :lol:

Ma nemoj da se odjavljujes sa teme, svrati opet ako pozelis, ne smeta meni neslaganje, pa o cemu bismo i diskutovali da se u svemu slazemo ;)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!