Originally posted by Mariška
1.ti kažeš da su aseksualne i one osobe koje imaju neki oblik libida, ali se on ne ispoljava u njihovim kontaktima sa drugim osobama.
2.Odnosno - to je sada moja razrada, da bih nekako uspela da "svarim" ovakvo, mom iskustvu strano, poimanje aseksualnosti - ...
1. da, to sam rekla, odn. da i to spada u aseksualnost... a da li su te osobe zaista aseksualne stalno (zauvek) ili su to faze (duze ili krace) to ne tvrdim... ja kad kazem da sam aseksualna, to mislim na svoje trenutno stanje, a koliko ce ono potrajati pojma nemam (ali znam da nije prvi put, pa se nadam da ipak jeste samo faza... no ovog puta je najduze do sada)
2. moguce... nemam pojma

ali zvuci lepo

... no, opet se malo gubimo u terminologiji... pretpostavljam da moze aseksualno stanje (ako je faza) da se prekine i na druge nacine ... ako nije faza nego trajno stanje, onda mi "bolje" zvuci onaj dodatak da se mozda i ne moze dici libido, cak i uz takvu ljubav...
hajde da kazem ovako... moja teorija: aseksualnost je stanje... e, sad ono se moze pojaviti u razlicitim oblicima:
- kao trajno stanje coveka (to bi mozda bilo po onim proracunima 1% populacije, sto je neko gore spomenuo, mada ne znam kako i gde i po kojim kriterijumima su radjena ta istrazivanja, pa taj podatak mozda nije uopste tacan), gde su ljudi prosto takvi - ako i probaju seks, ne uzivaju u njemu, nemaju nikad potrebu za tim, itd. - citavog zivota... (ja licno ne mislim da spadam u tu grupu ljudi)
- periodicno stanje coveka, gde se aseksualnost javlja u talasima, dodje pa ode, i to su onda neke faze koje traju duze ili krace, s tim da to 'krace' nije dan-dva, jer onda to spada u trecu grupu:
- kratkotrajno stanje - kada recimo zbog stresa, umora, itd. dodje do aseksualnosti (to mislim da se desava skoro svakome, i ne bih bas da stavljam tacno vremensko odredjenje... mozda to moze da traje jedan dan, mozda moze nedelju-dve, uostalom nije ni bitno)...
e, sad, verujem da unutar ove tri grupe postoje razliciti tipovi aseksualnosti... mozda za onu prvu grupu mozemo da kazemo da postoji jedna konstanta, a to je da nemaju nikakav libido uopste, nikad... mozda, ne znam... ali za ove druge dve grupe, ne vidim zasto ne bi bilo raznih varijacija na temu kako se ispoljava ta aseksualnost... da li potpuno odsustvo libida ili minimalno prisustvo (sta god to znacilo), da li duze/krace, da li u tacno odredjenim periodima odn. momentima zivota, zbog ovih ili onih razloga...
sto se mene tice, ja mislim da spadam u ovu drugu grupu, da se kod mene periodicno javljaju aseksualne faze (i mislim da nisu bas sve bile iste... bilo je npr. nekih gde je bilo potpuno odsustvo libida), ali i tokom seksualnih faza imala sam povremeno i onaj 3. oblik - zbog stresa, umora, i sl. ne bih imala nikakvu seksualnu zelju...