Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By stau
Чудо Христово у Египту

Један муслиман је у Египту убио своју жену због тога што је читала Библију. Закопао је са њиховом тек рођеном бебом и осмогодишњом ћерком. Девојчице су закопане живе! Тада је пријавио полицији како је ујак убио децу.15 дана касније умро је један члан те исте породице. Када су ишли да га сахране, пронашли су две девојчице у песку, ЖИВЕ!

Читава земља је изван себе због свега овог. Човек који је убио своју жену и закопао ћерке биће погубљен. Старију девојчицу су упитали како је успела преживети. Она је одговорила: „Сваки дан нам је долазио мушкарац у сјајној белој одећи. Имао је ране на рукама. Ране су крвариле. Он нас је хранио. Он је такође пробудио моју маму како би могла дојити моју сестру.“

Интервју са њом приказан је на египатској националној телевизији. Интервју је водила муслиманка обавијена велом. Она је рекла на телевизији: „Није могао бити нико други до сам Исус, јер нико други не чини овакве ствари!“ Муслимани верују како би Иса-Исус учинио овако нешто. Али ране значе да је он заиста био разапет, а такође је јасно и да је жив. Такође је јасно да дете није могло измислити причу попут ове и да није било другог начина да ова деца преживе осим истинског чуда.

Пред муслиманским вођама је тешко време одлуке како да се поставе према свему. А популарност филма Пасија не иде им на руку! Будући да је Египат образовни и медијски центар Средњег Истока, вест ће се убрзо раширити. Христ још увек окреће свет наглавацке!

http://www.bogotrazitelj.com/?p=988
Korisnikov avatar
By mmiki
Ljudima je potreban neko svevisnji ne bi li se odrzali u nadi da ce se ono dobro sto su ucinili kad tad vratiti.

Ne verujem u boga. Verujem u materiju i energiju.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by stau

Чудо Христово у Египту

Један муслиман је у Египту убио своју жену због тога што је читала Библију. Закопао је са њиховом тек рођеном бебом и осмогодишњом ћерком. Девојчице су закопане живе! Тада је пријавио полицији како је ујак убио децу.15 дана касније умро је један члан те исте породице. Када су ишли да га сахране, пронашли су две девојчице у песку, ЖИВЕ!

Читава земља је изван себе због свега овог. Човек који је убио своју жену и закопао ћерке биће погубљен. Старију девојчицу су упитали како је успела преживети. Она је одговорила: „Сваки дан нам је долазио мушкарац у сјајној белој одећи. Имао је ране на рукама. Ране су крвариле. Он нас је хранио. Он је такође пробудио моју маму како би могла дојити моју сестру.“

Интервју са њом приказан је на египатској националној телевизији. Интервју је водила муслиманка обавијена велом. Она је рекла на телевизији: „Није могао бити нико други до сам Исус, јер нико други не чини овакве ствари!“ Муслимани верују како би Иса-Исус учинио овако нешто. Али ране значе да је он заиста био разапет, а такође је јасно и да је жив. Такође је јасно да дете није могло измислити причу попут ове и да није било другог начина да ова деца преживе осим истинског чуда.

Пред муслиманским вођама је тешко време одлуке како да се поставе према свему. А популарност филма Пасија не иде им на руку! Будући да је Египат образовни и медијски центар Средњег Истока, вест ће се убрзо раширити. Христ још увек окреће свет наглавацке!

:pucaodsmeha:

Kakva gomila gluposti... :smeh:
By stau
Ако ти тако кажеш, онда немам разлога да не верујем.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Loni

DIVLJA:
Sama nauka potvrdjuje da smo svi mi povezani. Atomima, dimenzijama u kojima obitavamo.Zasto onda , ako smo povezani materijom,ne bismo mogli biti povezani i duhovno? Uopste nije bitno kako cemo tu nasu povezanost nazvati da li Bogom, il nekako drugacije, bitna je sustina .

JA:
Izvini, ali meni je BITNO.

Meni je jako bitno da se ta naša povezanost ne nazove bog.

Zna se šta je bog.
To je čovekoliko besmrtno biće.
Tako je definisan i kod Egipćana i kod Sumeraca i kod starih Grka i kod Hrišćana i kod Muslimana.

Ti jedino da se pomiriš sa subinom da ti nisi hrišćanka ni muslimanka ni ateisktinja.
ZNA SE sta je Bog? Jel? lol.

..

Ja npr. licno naginjem budistickom shvatanju pojma Boga, koji uistinu jeste..hm...ateisticka religija, na svoj nacin - koja - opet na budisticki paradoxaln nacin ima i hm...shvatanje 'Boga'.

Opet, licno se ne deklarisem nikako, ali definitivno nisam ateista. Moglo bi se reci da sam agnostik sa tendencijom ka teizmu.

..

No.

To cemu ja naginjem uopste nije bitno.

..

Bog, zapravo, ni kod jevreja ni kod hriscana ni kod muslimana nije definisan kao 'covekoliko besmrtno bice'. Pa cak ni kod egipcana.

Kod Sumera i Grka jeste. Mada Sumeri imaju i svoja ..hm...drugacija oblicja od ljudskog tela u panteonu.

..

Druga je stvar kako je 'Bog' najcesce prikazivan u umetnosti i sl, ali nigde (sem delimicno kod sumera, i potpuno kod grka i nordijaca) nije definisan kao covekoliko bice u smislu fizickih karakteristika.

..

U gorenavedenim monoteistickim religijama se zaista kaze da je 'Bog stvorio coveka po svom oblicju' ali licno sumnjam da se misli na fizicko oblicje.

Ja bi' rekO da se radi o onome sto neki ljudi nazivaju mikrokosmos (covek) & makrokosmos (kosmos, bog, stagod)

..

Takoreci - 'stvoren si od atoma & od svesti koji su JA', da se jednostavnije izrazim.

..

Tebi, cini mi se, teizam ne smeta zapravo ni najmanje, vec odredjene RELIGIJE.

Jos preciznije - CRKVE.

JOS preciznije - religije koje ne gledaju blagonaklono na homosexualnost.

..

Tim pristupom se potpuno udaljavas, ogranicavas & onemogucujes sebi da zaista dublje razmislis o onome sto se naziva Bog, Celokupna Svest, Uzrok etc. 'Povezanost' i to ,)

..

Svakako imas pravo da ne volis religije & crkve zbog nekih njihovih stavova.

Ipak, na kraju krajeva, religije i crkve zaista veze nemaju sa postojanjem Boga.
(iako mislim da neke religije pruzaju odlican licni put ka...hm... recimo duhovnom razvitku, ako ti je tako lakse)

..

Pojam kao sto je pojam 'Boga' treba posmatrati van ustaljenih ljudskih dogmi. Posto takav pojam nema nikakve veze sa njima.

Treba razgraniciti religije i 'Boga'. I potpuno udaljiti crkvu iz cele price.

..

Ipak, mozda si ti zaista iskreni ateista - bez imalo religioznih osecanja bilo koje vrste - i mozda to zaista nema nikakve veze sa stavom crkava prema homosexualnosti.

Ok, niti me interesuje, niti je bitno. Hocu da te pitam nesto drugo.

..

Naime, nije mi jasno zasto ti termin 'Bog' smeta?

To je samo jedan nacin da se izrazi ideja da svemir, covek & svest nisu nastali pukom slucajnoscu.

..

'Ocu kazem ovo - termin 'Bog', u apstraktnom & u prakticnom nepristrasnom razmisljanju NIJE povezan sa crkvama, jos manje sa covekolikim bicem.

..

Jedini razlog koji mogu da zamislim zbog koga bi ti smetao taj termin, a ne bi ti npr. smetao izraz 'povezanost' jeste inat/protivljenje crkvama.

Ali termin je sasvim legitiman.
Korisnikov avatar
By Belanos
Ljudi imaju tu potrebu da sve ukrote i prisvoje, pa su isto učinili i sa Bogom. Zato su Boga opisali kao najsličnijeg nama. Možda, ali onda je duša jedini lik po kome mu možemo biti slični. Smešno je zamisliti ga kao sedog dedu na nebu, davati mu muške ili ženske osobine i opisivati ga u nekom materijalnom obliku. Ja ga doživljavam kao pokretačku energiju, nekakvu univerzalnu SILU koja prožima sve.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ upravo o tome pricam.

Po Lonijevoj logici, sve to ne mozes staviti pod termin 'Bog' jer - ZNA SE da je 'Bog' - 'covekoliko besmrtno bice'.

Ko to zna, odakle to zna i gde to pise licno nemam pojma. Ne znam ni zasto ne mozes 'nekakvoj univerzalnoj sili koja prozima sve' dati jednostavan naziv 'Bog' - kao ni zasto je taj termin ocigledno rezervisan za nekoga sa bradom.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by svejedno
Originally posted by Loni

DIVLJA:
Sama nauka potvrdjuje da smo svi mi povezani. Atomima, dimenzijama u kojima obitavamo.Zasto onda , ako smo povezani materijom,ne bismo mogli biti povezani i duhovno? Uopste nije bitno kako cemo tu nasu povezanost nazvati da li Bogom, il nekako drugacije, bitna je sustina .

JA:
Izvini, ali meni je BITNO.

Meni je jako bitno da se ta naša povezanost ne nazove bog.

Zna se šta je bog.
To je čovekoliko besmrtno biće.
Tako je definisan i kod Egipćana i kod Sumeraca i kod starih Grka i kod Hrišćana i kod Muslimana.

Ti jedino da se pomiriš sa subinom da ti nisi hrišćanka ni muslimanka ni ateisktinja.
ZNA SE sta je Bog? Jel? lol.

..

Ja npr. licno naginjem budistickom shvatanju pojma Boga, koji uistinu jeste..hm...ateisticka religija, na svoj nacin - koja - opet na budisticki paradoxaln nacin ima i hm...shvatanje 'Boga'.

Opet, licno se ne deklarisem nikako, ali definitivno nisam ateista. Moglo bi se reci da sam agnostik sa tendencijom ka teizmu.

..

No.

To cemu ja naginjem uopste nije bitno.

..

Bog, zapravo, ni kod jevreja ni kod hriscana ni kod muslimana nije definisan kao 'covekoliko besmrtno bice'. Pa cak ni kod egipcana.

Kod Sumera i Grka jeste. Mada Sumeri imaju i svoja ..hm...drugacija oblicja od ljudskog tela u panteonu.

..

Druga je stvar kako je 'Bog' najcesce prikazivan u umetnosti i sl, ali nigde (sem delimicno kod sumera, i potpuno kod grka i nordijaca) nije definisan kao covekoliko bice u smislu fizickih karakteristika.

..

U gorenavedenim monoteistickim religijama se zaista kaze da je 'Bog stvorio coveka po svom oblicju' ali licno sumnjam da se misli na fizicko oblicje.

Ja bi' rekO da se radi o onome sto neki ljudi nazivaju mikrokosmos (covek) & makrokosmos (kosmos, bog, stagod)

..

Takoreci - 'stvoren si od atoma & od svesti koji su JA', da se jednostavnije izrazim.

..

Tebi, cini mi se, teizam ne smeta zapravo ni najmanje, vec odredjene RELIGIJE.

Jos preciznije - CRKVE.

JOS preciznije - religije koje ne gledaju blagonaklono na homosexualnost.

..

Tim pristupom se potpuno udaljavas, ogranicavas & onemogucujes sebi da zaista dublje razmislis o onome sto se naziva Bog, Celokupna Svest, Uzrok etc. 'Povezanost' i to ,)

..

Svakako imas pravo da ne volis religije & crkve zbog nekih njihovih stavova.

Ipak, na kraju krajeva, religije i crkve zaista veze nemaju sa postojanjem Boga.
(iako mislim da neke religije pruzaju odlican licni put ka...hm... recimo duhovnom razvitku, ako ti je tako lakse)

..

Pojam kao sto je pojam 'Boga' treba posmatrati van ustaljenih ljudskih dogmi. Posto takav pojam nema nikakve veze sa njima.

Treba razgraniciti religije i 'Boga'. I potpuno udaljiti crkvu iz cele price.

..

Ipak, mozda si ti zaista iskreni ateista - bez imalo religioznih osecanja bilo koje vrste - i mozda to zaista nema nikakve veze sa stavom crkava prema homosexualnosti.

Ok, niti me interesuje, niti je bitno. Hocu da te pitam nesto drugo.

..

Naime, nije mi jasno zasto ti termin 'Bog' smeta?

To je samo jedan nacin da se izrazi ideja da svemir, covek & svest nisu nastali pukom slucajnoscu.

..

'Ocu kazem ovo - termin 'Bog', u apstraktnom & u prakticnom nepristrasnom razmisljanju NIJE povezan sa crkvama, jos manje sa covekolikim bicem.

..

Jedini razlog koji mogu da zamislim zbog koga bi ti smetao taj termin, a ne bi ti npr. smetao izraz 'povezanost' jeste inat/protivljenje crkvama.

Ali termin je sasvim legitiman.
:shok:

Ne mogu da verujem da je svejedno napisao post duži od 3-5 rečenica!

:fancyklap: :klap: :klap: :klap: :kolo:

Btw, potpuno se slažem sa svime što je u ovom postu napisao.

:up:
Korisnikov avatar
By Sunce
Nego, cesto se sa Lonijem raspravlja. Mirise mi na zabranjenu ljubav. :lol:

Loni + svejedno :vudu:
Korisnikov avatar
By svejedno
lol. nista nije nemoguce.

..

Ipak, pre bi' rekO da m je danas takav dan...da ne verujete sta radim word-u u ovom trenutku ,)

Doduse - istina - bas inspirisan ovom temom...pravim svoju mini enciklopediju raznih religija, mitova & sl.

..

Kad zavrsim, mozda bacim da vidite.
Korisnikov avatar
By svejedno
Evo, odradio sam delic onoga sto sam poceo juce za sebe + sam odradio sada deo za vas, pojednstavio i sl, pa koga interesuje - neka cita.

Kada se vec doticemo razlicitih religija, 'KREATORA' (termin koji nerado upotrebljavam u diskusijama o 'Bogu') i fizickim karakteristikama raznih bozanstava, da vidimo sta tu ima..

...od religija za koje ja znam, a izucavao sam ih prilicno, (iako sam sada morao malo da prolistam neke mitove da mi osveze pamcenje) :

Btw, Moje licno glediste na 'Boga' sam objasnio vise puta na ovom forumu, pa i na ovoj temi. Ipak, cenim svaku religiju.
Veoma cenim i slicnosti religija (koje postoje - ako se ikada neko potrudi da sazna - i u religijama koje nisam naveo a koje su bile odvojene okeanima - znaci npr. mit o Potopu postoji i u staroj Americi medju indijancima, i medju aboridzinima u Australiji, i - naravo - u Africi, Aziji, Evropi...za Antarktik vec nemam pojma)

...

Sumeri -
O sumerskom mitu se ne zna sve, obzirom da je nadjen samo deo njihove price.
U svakom slucaju, ista prica - prvo vellika voda nistavila, boginja Namu.
Iz nje je izasao Azu, stvoritelj bogova.

Ono sto se i kod njih desava, kao i kod svih, je razdvajanje neba i zemlje pre svega.
Bogovi Anu (nebo - musko) i Ki (zemlja - zensko)
Anuova deca su, izmedju ostalih - Enlil, bog vazduha, Ea (Enki), bog vode, rodjeni od razlicitih majki.

Enki je, kako to ide sa starim mitovima, bio taj koji je preuzeo vlast.

No, tu ima razlicitih tumacenja i nedostajucih delova texta - da li je uzeo od Azua, da li je uzeo od Anua, da li je mozda ime Enki samo drugo, kasnije ime za bozanstvo Agzu. U svakom slucaju, Anu, Ea i Enlil su bili 'sumerska sveta trojica' tako da nije ni najjasnije niti najbitnije koji je, u kom trenutku i u kom delu Mesopopotamije smatran najvisim bogom.

U svakom slucaju, Ea (o njemu najvise znam) je bio bog sveze vode, magije, i mora.

I NIJE BIO COVEK, ponekada se prikazivao kao polu-covek polu-riba, ponekada kao jarac sa repom ribe - od cega je nastao danasnji simbol zodijackog znaka Jarca.
Istar se prikazivala kao polu-sova, npr.

Po predanju, bogovi su svakako stvorili ljude, mada ima onih koji veruju da je to bilo iskljucivo Enkijevo delo.
Po predanju, stvorili su ih iskljucivo da bi im koristili, pa su se ljudi kasnije oteli 'kontroli' slicno prici iz biblije, samo bez jabuke.

Pa onda imate pricu o Vavilonskoj Kuli, pricu o Velikom potopu i jednom prezivelom coveku koji je sagradio barku, kao i mnoge druge slicnosti sa biblijom.
....

Egipat -
Iz velikog haosa tamne vode pojavio se/rodio sam/ Atum.
Atum je kasnije poistovecen sa Amunom, Ra-om, cak su i ova dva bozanstva spojena u jedno - Amun Ra, ponekada su spajani i Atum i Ra.
Sam Atum ima vise od hiljadu imena i jedno sveto, tajno ime.
Ra (Atum) je STVORIO, iz sebe, prvo Maat (boginju Pravde, Istine, Balansa),
Šua (vazduh - musko) & Tefnut (voda - zensko)
I Hator - boginju lepote, izmedju ostalog.
Njih dvoje su izrodili Geb -zemlju & Nuit -nebo.
Nebo (zensko) i Zemlja (musko) imali su decu:
Ozirisa, Izidu, Horusa Sr., Neftis i Seta.
Da skratim pricu - Oziris i Izida dobise:
Horusa Jr.
Horus Jr. je postao vladalac zemlje i neba.
POsle svega toga, stvoren je covek. Atum mu je dao 'dah zivota'.

Takodje postoji i prica o Velikom potopu u mitu o Atlantidi.

NIJEDAN OD NJIH, SEM OZIRISA, NIJE PREDSTAVLJAN KAO COVEK. bar im to nije bio OSNOVNI simbol. A OZIRIS JE IMAO ZELENU KOZU.

(Postoji mit u kome je Amon zbacen by Horus, postoji mit u kome je on ostao glavni a Horus samo vladar zemlje itd)

I postoji prica o svetoj bezvremenoj 'kosmickoj zmiji' koja stvara i unistava kosmos.

..

- Nordijski bogovi:
Na pocetku su postojali carstvo Leda i carstvo Vatre, i bili su odvojeni velikim nistavilom.
Kada su se 'vatra i voda sudarili', stvarajuci svet, od interakcije te dve zivotne sile ,odn. od istopljenih kapljica, formiralo se prvo zivo bice, bice ledenog carstva, najveci od divova zvani Imir.
Voljom Surta, cuvara Vatrenog carstva, stvoreno je drugo bice, sveta krava Authumla, koja je svojim mlekom i prehranila diva.
Imir se prilicno preznojavao pre nego sto se probudio, i od TIH kapljica, iz njegovog znoja, formiralo se prvih dvoje dzinova (muski i zenski)
Divovi su postali neprijatelji bogova i obelezeni su kao zli.
Krava se hranila ledenim kockama sa pocetka sveta, i kada je liznula jedan blok, pojavila se glava coveka. Tri dana je lizala i oslobodila prvog coveka iz leda.
Zvao se Buri, i jedan od njegovih unuka je bog Odin - sveotac.
Burijev sin ozenio je cerku diva i dobili su tri sina:
Odina, Vilija i Vea.
Braca su ubila prvog diva Imrira i toliko je krvi isteklo iz njega da su se svi divovi podavili u njegovoj krvi
osim jednog sa svojom zenom.
Braca su od tela ubijenog diva stvorili zemlju, od njegove krvi reke i mora, i od kostiju planine.
Od njegove lobanje napravili su raj iznad zemlje i postavili cetiri patuljka da ga cuvaju: Istok, Zapad........
Napravili su i prvog coveka i zenu od nanetog drva i bresta sa plaze.
Odin je preuzeo vlast.
Jos jedno bitno bozanstvo ovog panteona je Loki, varalica, bog intelekta, jezika etc. koji je umeo da menja izgled. Smatrao se..'ne bas dobrim'.
I vuk Fenrir, koji ce kada dodje Ragnarok (armagedon) ubiti Odina i pojesti Sunce.

I drvo zivota Igrasil, koje cuva svetska zmija.

ONI SU, NE UZIMAJUCI U OBZIR DIVOVE, PATULJKE I SL, PRIKAZIVANI KAO LJUDI.

...

- Grcki kreator je Ptica.
Snela je jaje iz koga se izlegao Eros.
Kada je jaje puklo podelilo se na dva dela, deo koji je otisao gore postao je Uran - nebo, deo koji je pao dole postala je Gaja - zemlja.
Nebo i zemlja (Uran i Gaja) imali su mnogo dece.
Najmladji - Hronos - zbacio je Urana.
Hronos je jeo svoju decu, zbacio ga Zevs - najmladji.
Zevs postaje glavni.
Prometej, Titan popt Urana, izvajao je coveka od zemlje.

PRIKAZIVANI KAO LJUDI. IAKO SU UMELI DA MENAJU OBLIKE PO VOLJI.

..

Azijska JinJang prica:

Pocetak je veliko jaje. U jajetu su bili haoticno rasporedjeni jin i jang, pozitivnost & negativnost.
Jaje je puklo. Izlegao se prvi covek.
Jaje se raspuklo poput grckog jajeta - nebo gore (jin) zemlja dole (jang)
Prvi covek drzao je nebo i zemlju na rastojanju i kako je sirio razmak izmedju njih, tako je rastao i na kraju je postao ..pa, dzin.
Kada je umro, od njegovog tela nastali su Sunce & mesec (od ociju, kao u Egiptu), planine, reke etc.
Od buva u njegovoj glavi nastali su ljudi. Ili su ljudi bili njegove buve.

OVDE NEMA BOGA.

..

Hinduisticki i Budisticki pogled na stvaranje sveta su slicni
i jedno drugom
i dosadasnjim saznanjima nauke.

Oni veruju u ciklicnost univerzuma, u expanziju i kontrakciju istog do u nedogled.
To se naziva 'Tocak Samsare'.

Razlika je u tome sto budisti ovo nikome ne pripisuju, iako imaju.....mnoge 'vise entitete' za koje znaju.

Hinduisti svaranje i unistavanje univerzuma pripisuju Vishni, vrhovnom bicu.
Kada Visnu spava, ne postoji nista osim njega i svete Kobre koja ga nadgleda i neogranicenog okeana.
Kada se Visnu probudi iz njegovog pupka izraste lotus cvet, u cijem sredistu se rodi Brama.
Tada Visnu naredi Brami - tipa 'napravi sve'- i nestane, zajedno sa kobrom, i tada nastane strahovit vetar.
Brama smiri vetar i more, onda pocepa lotus cvet na 3 dela.
Od ta 3 dela napravi zemlju, nebesa (tipa - mesto za bogove) i nebo (mesto za ptice ,)
I, long story short - napravi SVE ostalo i prvog coveka pod imenom Manu.
I tako bude dok Visnu ponovo ne zatvori oci.
Uspedi osloboditi se tocka Samsare znaci dostici Nirvanu.

Neki prenebrezu Visnua i govore da je Brama vrhovni.

i ovde imate pricu o Velikom potopu i jednom prezivelom coveku koji je sagradio barku.

OVI HINDUISTICKI BOGOVI, OSIM STO IMAJU PO TRI NOSA, SEST RUKU, PLAVU KOZU I SL - JESU 'COVEKOLIKI'. UZ MOGUCNOSTI MENJANJA OBLIKA.

BUDIZAM NEMA BOGA.

..

Slovenska bozanstva:
Prvo - treba imati na umu da su Sloveni pre svega verovali u DUALNOST. (nesto poput JinJanga)
U pocetku 'Onaj koji je iznad svih' stvorio je Zlatno jaje i u njemu zarobio Rod-a.
Rod je iz sebe stvorio Ladu (ljubav) i iskoristio je da bi unistio svoj zatvor i stvorio univerzum.
Rec 'priroda' svoje poreklo duguje svemu sto je 'pri Rodu'. Rod je razdvojio Jav - materijalni svet (poreklo reci java) od Nava - nevidljivog sveta
Razdvojio je i 'Prav od Kriva', odn. dobro od zla. Imao je 4 mocna sina -
Peruna, Svetovida, Svaroga, Daboha i mnoge druge..
Po nekima Perun je bio vrhovni, po drugima Svarog etc.
Dabog je zao bog, gospodar podzemlja i sl.
Bitni bogovi su još Belobog i Crnobog. Prvo je zemlja je bila prekrivena vodom.
Belobog i Crnobog su napravili tlo.
Po nekim predanjima, Crnobog i Belobog su isto bozanstvo, takoreci podvojena licnost - Crnobog se pojavljivao u zimu, Belobog u leto.

Zanimljiva je jos prica o prvoj kravi koju su bogovi dali ljudima po imenu ZEMUN. Od njenog mleka nastao je mlecni put.

Ili Rod ili Svarog je stvorio coveka, u sv. sl. - koja god prica, uz pomoc svoje zene. Rod je stvorio coveka tipa magijom, prica o Svarogu ide da je udahnuo duh hrastu iz koga je stvoren covek.

COVEKOLIKI.

Jevreji, Hriscani, Muslimani: Verujem da svi znate pricu. Ipak valja nesto napomenuti - iako je to tek 6. i 7. glava, u Bibliji, PRVO je bila velika voda nistavila (prazan svemir). 1. glava: 'nacini nebo i zemlju' - odnosi se na nebo i zemlju napravljene u velikoj vodi.
I Bog stvori adama, i ostalo znate.

Valja napomenuti da jevreji ipak imaju malo izmenjenu pricu po onome sto znam, obzirom da nisam iscitao sve hebrejeske svete spise jos. Naime, Adam je imao TRI zene: Lilit, Bezimenu i Evu.
Adam i Lilit stvoreni su istovremeno. Lilit je bila jednaka Adamu u svemu i svojeglava i dominantne prirode, i na kraju je ili napustila ili je izbacena iz raja. Smatra se da je izrodiladecu raznim demonima koji se nazivaju Lilimi ili Nefilimi (slicnu rec cete naci u vecini religija).
Druga zena je stvorena na Adamove oci, od kostiju, preko mesa, vena, ociju isl do koze, te se Adam zgrozio i nije joj ni nadenuo ime. Sta se desilo sa njom pojma nemam.
I treca - Eva. Pricu znate.

NIGDE SE NE SPOMINJU FIZICKE KARAKTERISTIKE BOGA. U hriscanstvu se smatra da je Isus inkarnacija boga u ljudskom oblicju i to je to.
...

E sad.

Zajednicke stvari:

Jaje pre pocetka: Grci, JinJang prica, Sloveni.

Razdvajanje Neba i Zemlje kao prvi korak: SVI. (sem budizma - i svako sledece capital 'SVI' podrazumeva - bez budista)

Potop: SVI. Nisam naveo sve price, ali svi imaju mit potopa sem budista i jinjang dualista.

Deca bozanstava Neba i Zemlje preuzimaju vlast: SVI sem slovena i hinduista.

Glavni bogovi gromovnici: Zevs, Perun, na odredjen nacin i egipcani i monoteisti i nordijci, jer je Tor Gromovnik bio NAJSNAZNIJI od bogova i drugi po moci u panteonu. (zanimljivo je napomenuti da je sv. Ilija - gromovnik drugo ime za Peruna inkorporiranog u hriscanstvo. Slicno kao sto se jos uvek slavi VIDOV dan)

Velika voda nistavila/ prapocetak: Sumeri, Egipcani, Grci, JinJangovci, Hinduisti, Budisti, monoteisti.

Bogovi 'Iznad svih': Monoteisticki, i svako ima po jednog sem budizma.

Zmija: Kadicuj (merkurov stap - sadasnji simbol medicine) bio je simbol Enkija, glavnog boga sumera. Egipcani - 'bezvremena Zmija koja stvara univerzume' + oni su preterano obozavali zmije uopste . Nordijci imaju Zmiju zivota ispod sveta. Monotesiti imaju zmiju iz Edena. Hinduizam ima zmiju u prapocetku. Budizam zmiju koja stiti Budu. Sloveni - predstava zla - Zmaj (od reci zmija)

Bogovi koji se poistovecuju: Zevs = Perun = Tor (po nekima Odin) ..i tako dalje, ne mogu da ulazim u ovo, mnogo ih je, a ionako nisam naveo sva relevantna bozanstva.

..

Ima jos stvari koje treba pomenuti, naravno - Krava je cest motiv, Drvo Zivota etc.etc.etc.
By dukkehjem
E, a Iduna daje jabuke besmrtnosti u nordijskoj mitologiji, bez tih jabuka bogovi ne bi bili besmrtni, meni je to bas lep detalj
By dukkehjem
a te jabuke se mogu povezati i sa hriscanskim drvetom zivota.
E, a za zmiju, tu je i kundalini...
:cvece:
Korisnikov avatar
By svejedno
Opet, bas TO drvo se moze povezati sa Kabalistickim (jevrejskim, jel) drvetom zivota etc... (koje, btw, ima tehniku zvanu 'uspon zmije')

Jabuke za bogove u nordiskoj mit. se mogu povezati sa nektarom i ambrozijuom u grckoj mitologiji...iiii mogucnosti su beskrajne ,)

..

Ali sve to opet nema veze sa 'prakticnim Bogom' ,)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye

I postoji prica o svetoj bezvremenoj 'kosmickoj zmiji' koja stvara i unistava kosmos.

Kada uzmemo jedan takav mit. Ili Indijski mit koji govori o stvaranju i uništavanju univerzuma...
I pogledamo ove naučnike koji su tek uz pomoć teškog puta došli do shvatanja, da je moguće da kada univerzum prestane da se širi, da će početi da se skuplja i da će ponovo postati veličine čiode...samo da bi ponovo eksplodirao.

Dođemo do zaključka(nadam se) da je toliko mudrosti dato ljudima u mitovima koje mi još nismo u stanju da shvatimo u celosti.
Ali ipak je naučna dostignuća samo loša zamena za božanstvo koje su ljudi zaboravili. Pa se nadam da će doći vreme kada će sve ljudima biti jasno, a nijedana naučna tvorevina neće biti potrebna.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ Kao sto znas, licno se slazem.

..

edit na edit - iako nemam nista protiv nauke. Imam stav protiv stava da nauka iskljucuje duhovnost.
By dukkehjem

Opet, bas TO drvo se moze povezati sa Kabalistickim (jevrejskim, jel) drvetom zivota etc... (koje, btw, ima tehniku zvanu 'uspon zmije')

Jabuke za bogove u nordiskoj mit. se mogu povezati sa nektarom i ambrozijuom u grckoj mitologiji...iiii mogucnosti su beskrajne ,)

..

Ali sve to opet nema veze sa 'prakticnim Bogom' ,)
:up:
hehe, samo koji li je to Bog ikad bio praktican :giggle:
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by Morgan Le Faye

Kada uzmemo jedan takav mit. Ili Indijski mit koji govori o stvaranju i uništavanju univerzuma...
I pogledamo ove naučnike koji su tek uz pomoć teškog puta došli do shvatanja, da je moguće da kada univerzum prestane da se širi, da će početi da se skuplja i da će ponovo postati veličine čiode...samo da bi ponovo eksplodirao.

Dođemo do zaključka(nadam se) da je toliko mudrosti dato ljudima u mitovima koje mi još nismo u stanju da shvatimo u celosti.
Ali ipak je naučna dostignuća samo loša zamena za božanstvo koje su ljudi zaboravili. Pa se nadam da će doći vreme kada će sve ljudima biti jasno, a nijedana naučna tvorevina neće biti potrebna.
:smeh:

mozda u njima i ima mudrosti, ali to onime cime se nauka bavi nikakve veze nema.
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by stau

Чудо Христово у Египту

i u ovo kao neko veruje? :smeh:
Korisnikov avatar
By Mr Dee
mislim super je kako price koje nemaju izgleda da budu proverene dobijaju status cinjenica....
Korisnikov avatar
By Mr Dee
siguran sam da ce se neko naci. :) nazalost. :)
By dukkehjem
uzas... jao a gledao sam im onaj sajt... haos... najvise mi se svideo ovaj tekst: http://www.bogotrazitelj.com/?p=405

e, sad, koja li budala veruje u takve stvari, pa jos nasla na LGBT forum da kaci, stvarno ne kapiram :kesa:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Mr Dee
Originally posted by Morgan Le Faye

:smeh:

mozda u njima i ima mudrosti, ali to onime cime se nauka bavi nikakve veze nema.
Otkrivanje mlake vode. Totalno gubljenje vremena imho.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ sta znaci imho?

nikad to ne znam na tim forumima.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!