Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Stripi, Moderators
Originally posted by smaugNaprotiv. Svakako da idealno nije bilo, ali je, sa stanovista velike vecine bilo bolje. Zapravi, i dan danas se ljuljamo na osnovama tog sistema, uzivamo besplatno skolovanje, zdravstvo, sindikate i slicno... I niko se ne buni, cak ni najzagrizeniji desnicari. Stavise, isto sam napisala u svom prvom postu na ovoj temi, ali sam komentare bazirala na obracunavanju za neprijateljima poretka koje mozda nije bilo bas humano, ali premijer nikad nije nastradao u po bela dana, niti su postojale shit novine tipa Kurira koje ce pljuvati i klevetati koga stignu bez ikakvih posledica.
Molim te nemoj da imputiras.
Kada sam i gde napisala da je bilo dobro za vreme sankcija, Srebrenice, Oluje, Kapije, najnovijih fasista u Novom Sadu itd?
Naprotiv - bilo je, blago receno, strasno. I sve isto ili slicno sto se i danas desava je jednako strasno i strasnije.
Vidis u tome je problem. Cim kazes da Tito njie valjao i da su negove politicke, ekonomskih odluke i ideje bile lose i da se posledice istih jos uvek osecaju odmah si nacionalista.
Zasto mislis da nije moguce misliti da je postojala sansa da se posle Titove smrti a pre pocetka vladavine Slobodan Milosevica and Co u Srbiji, i ostalih mafijasa u drugim delovima bivse Jugoslavije, nadje trece, cetvrto resenje i zasto mislis da je nemoguce misliti da su i Titova politika ali i politika nakon njegove smrti (koja je doprinela nastajanju kako ti kazes kvazi-demokratskih drzavica) lose?Jedina greska je sto je ta politika naglo popustila u Titovim poslednjim godinama i godinama nakon njegove smrti. Ili, greska je bila uopste praviti Jugoslaviju, ako se narodi na ovom prostoru toliko mrze koliko su pokazali pocetkom devedesetih. Nakon Tita, narodi SFRJ su pokazali da im i dalje fali neki Vodja, i nasli su ih u Tudjmanu, Slobi, Izetbegovicu, koji su ih kasnije, kao pravo stado, poveli u klanice. A svi oni su igrali na najjacu kartu, budjenja naciona, osvete ugnjetavanih, i kao takvi su uspeli da svaku poyitivniju opciju ucutkaju.
Treci deo tvog komentara je vrlo uznemirujuci i zabrinjavajuci. Treba (nekoga) ubiti ta taj (neko) ne bi ubio, da bi se sprecila ubistva i ratovi? Sjajna logika.To je princip koji je radio 40tak godina. Posmatrajuci situaciju u drustvu danas, onu od pre petnest godina i onu od pre cetrdeset, kakav se utisak stice?
Ja vidis ne verujem da se ubistvima (politickim ili bilo kakvim drugim) ista resava i da time 'stvari' postaju bolje. Naprotiv. Sasvim sam sigurna da ratovi i konflkti samo produbljuju jaz i da ne donose ama bas nista dobro.I ja sam mislila slicno, dok me Srbija nije ubedila u suprotno. Ni Djindjic ni Stambolic ni Curuvija ne bi svojim zivotima platili da je drzava umela da se obracuna sa sopstvenim kriminalcima.
Originally posted by KalaUm... neki dokaz, bilo sta? Ili da ti verujem na rec?
Trebalo bi da se uzme u obzir da je gdin Tito bio u samom vrhu Siona... drzao je bitne konce u rukama...
Originally posted by WilhelminaJbt. Drzava JESU kriminalci.
Molim te nemoj da imputiras.
Kada sam i gde napisala da je bilo dobro za vreme sankcija, Srebrenice, Oluje, Kapije, najnovijih fasista u Novom Sadu itd?
Naprotiv - bilo je, blago receno, strasno. I sve isto ili slicno sto se i danas desava je jednako strasno i strasnije.
Vidis u tome je problem. Cim kazes da Tito njie valjao i da su negove politicke, ekonomskih odluke i ideje bile lose i da se posledice istih jos uvek osecaju odmah si nacionalista.Naprotiv. Svakako da idealno nije bilo, ali je, sa stanovista velike vecine bilo bolje. Zapravi, i dan danas se ljuljamo na osnovama tog sistema, uzivamo besplatno skolovanje, zdravstvo, sindikate i slicno... I niko se ne buni, cak ni najzagrizeniji desnicari. Stavise, isto sam napisala u svom prvom postu na ovoj temi, ali sam komentare bazirala na obracunavanju za neprijateljima poretka koje mozda nije bilo bas humano, ali premijer nikad nije nastradao u po bela dana, niti su postojale shit novine tipa Kurira koje ce pljuvati i klevetati koga stignu bez ikakvih posledica.
'na obracunavanju za neprijateljima poretka koje mozda nije bilo bas humano, ali premijer nikad nije nastradao u po bela dana'
Hiljadu ljudi koji ne nose titulu premijera je, sa druge strane, savim ok?
Jbg, neprijatelji poretka. Fuck free speech i to. Cuvaj premijera.
'niti su postojale shit novine tipa Kurira koje ce pljuvati i klevetati koga stignu bez ikakvih posledica.'
Niti su postojale bilo kakve novine koje su smele da napisu bilo sta sto nije 'titomarsalspasiteljmesija' akcija.
Vise volim Kurir. A ne volim Kurir.
Zasto mislis da nije moguce misliti da je postojala sansa da se posle Titove smrti a pre pocetka vladavine Slobodan Milosevica and Co u Srbiji, i ostalih mafijasa u drugim delovima bivse Jugoslavije, nadje trece, cetvrto resenje i zasto mislis da je nemoguce misliti da su i Titova politika ali i politika nakon njegove smrti (koja je doprinela nastajanju kako ti kazes kvazi-demokratskih drzavica) lose?Jedina greska je sto je ta politika naglo popustila u Titovim poslednjim godinama i godinama nakon njegove smrti. Ili, greska je bila uopste praviti Jugoslaviju, ako se narodi na ovom prostoru toliko mrze koliko su pokazali pocetkom devedesetih. Nakon Tita, narodi SFRJ su pokazali da im i dalje fali neki Vodja, i nasli su ih u Tudjmanu, Slobi, Izetbegovicu, koji su ih kasnije, kao pravo stado, poveli u klanice. A svi oni su igrali na najjacu kartu, budjenja naciona, osvete ugnjetavanih, i kao takvi su uspeli da svaku poyitivniju opciju ucutkaju.Ili je, mozda, da, greska je bila PRAVITI Jugoslaviju. Isti narodi tu mrznju pokazivali i ranije.
Mozda je jos veca greska bila ostaviti Bosnu da bude kakva je ostavljena, izmedju Hrvatske i Srbije, punu Srba i Hrvata. I muslimana.
Tako nesto se naziva bure baruta. Ko nije ocekivao da to pukne....ne zna nista o barutu.
Opet, mracne sile vladaju ovim ludim svetom - mozda sve to nije greska?
Treci deo tvog komentara je vrlo uznemirujuci i zabrinjavajuci. Treba (nekoga) ubiti ta taj (neko) ne bi ubio, da bi se sprecila ubistva i ratovi? Sjajna logika.To je princip koji je radio 40tak godina. Posmatrajuci situaciju u drustvu danas, onu od pre petnest godina i onu od pre cetrdeset, kakav se utisak stice?Utisak da taj princip vlada i danas.
Tako je Obama dobio Nobela. U to ime se vode ratovi u Avganistanu i Iraku.
..
Sto se mene tice, stice se utisak da je to POGRESNO.
I da ubijanje donosi smrt. Neverovatno, al istinito.
Ja vidis ne verujem da se ubistvima (politickim ili bilo kakvim drugim) ista resava i da time 'stvari' postaju bolje. Naprotiv. Sasvim sam sigurna da ratovi i konflkti samo produbljuju jaz i da ne donose ama bas nista dobro.
I ja sam mislila slicno, dok me Srbija nije ubedila u suprotno. Ni Djindjic ni Stambolic ni Curuvija ne bi svojim zivotima platili da je drzava umela da se obracuna sa sopstvenim kriminalcima.
Originally posted by svejednoOk, ako se slozimo da Jugoslavija kao takva jeste bila neprirodna pojava i savez arhi-neprijatelja, kako to da ti narodi svoju mrznju nisu pokazali 50 godina, niti su nesto ozbiljno radili na tome da se odvoje na civilizovan nacin? Nije valjda da ih je bilo ko ili sta drzalo toliko jakim stiskom na okupu, da su eto, 'morali' da se ljube u dupeta i da im se svidja, citavih pet decenija?
Ili je, mozda, da, greska je bila PRAVITI Jugoslaviju. Isti narodi tu mrznju pokazivali i ranije.
Mozda je jos veca greska bila ostaviti Bosnu da bude kakva je ostavljena, izmedju Hrvatske i Srbije, punu Srba i Hrvata. I muslimana.
Tako nesto se naziva bure baruta. Ko nije ocekivao da to pukne....ne zna nista o barutu.
Opet, mracne sile vladaju ovim ludim svetom - mozda sve to nije greska?
Originally posted by WilhelminaU pitanju je znanje,a ne verovanje.
Trebalo bi da se uzme u obzir da je gdin Tito bio u samom vrhu Siona... drzao je bitne konce u rukama...
Originally posted by SheytanAko bih smio da se našalim... Seytane, a da se ti konačnmo kresneš, skineš mrak i tako to?
Drugi kažu da nedostaje još samo konkurs za ulogu novog Tita. I sve to u vreme kada pada 30 godina od smrti maršala velike Jugoslavije.
Originally written by Miroslav Lazanskia, Miroslav Lazanski, da je hteo, mogao je biti i malo konkretniji u ovome.
Naravno, Tito je imao i dosta grešaka. Zloupotrebljavao je stečeni ugled da bi što duže ostao na vlasti. ........ Gušeći nacionalizme Titov režim je nesumnjivo kršio i neka ljudska prava.
Originally posted by smaugmeni je ovo malo nejasno......
Skolovanje u Jugoslaviji nije bilo besplatno. Nije besplatno ni sad u Srbiji. Zdravstvo takodje. Sindikati nisu proizvod Titove politike. Ali jeste, Srbija se jos uvek ljulja na osnovama katastrofalnog sistema. Dobra vest je da taj sistem nije perpetuum mobile i da nece jos dugo.
Originally posted by smaugMoje licno misljenje je da je bila greska i praviti Kraljevinu Srba, Hrvata & Slovenaca. (kralljevinu Jugoslaviju, jel)
Cenim da pod Jugoslavija ovde podrazumevamo Demokratsku Federativnu Jugoslaviju iz 1943, zatim Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju iz 1946 i Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju iz 1963. Ovo povodom toga da li je trebalo ili nije trebalo praviti Jugoslaviju – ucinilo mi se da se ovde misli da je Tito stvorio Jugoslaviju. Jeste neke. Nije sve.
Originally posted by svejednoOk. Onda se ti i ja skroz i razumemo i slazemo.
off:Originally posted by smaugMoje licno misljenje je da je bila greska i praviti Kraljevinu Srba, Hrvata & Slovenaca. (kralljevinu Jugoslaviju, jel)
Cenim da pod Jugoslavija ovde podrazumevamo Demokratsku Federativnu Jugoslaviju iz 1943, zatim Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju iz 1946 i Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju iz 1963. Ovo povodom toga da li je trebalo ili nije trebalo praviti Jugoslaviju – ucinilo mi se da se ovde misli da je Tito stvorio Jugoslaviju. Jeste neke. Nije sve.
Ali to je samo moje misljenje.
..
Inace, da, ja sam isto shvatio da pricamo o kreiranju Jugoslavije posle II svetskog.
Originally posted by deranGoli otok - ok ako bi ti napravio jos najmanje 10 takvih. Ja ne bih. Verovatno si i citao o Golom otoku i pricao sa prezivelima te si na osnovu toga zakljucio da je bilo super i da treba jos 10 takvih. Ja sam isto i citala i pricala i moj zakljucak je da nikako al nikako ne treba ni jedan ni stari ni novi Goli otok.
aj,taj famozni goli otok-kad bih mogao,ja bih danas napravio još najmanje 10,da se ova niotkud došla žgadija poapsi i pocrka...
jeste smaug bilo bolje nego danas-i jeste školovanje bilo besplatno,kao i zdravstvo,i jeste prava mali čovek imao više nego sad...
ne znam koliko si dugo odsutna,ali ne znam da li imaš predstavu kako ljudi ovde zaista žive-ili preživljavaju?
takođe ne znam da li te je lično dotaklo nešto u vezi socijalizma-tipa nacionalizacije,pa zato pišeš tako.
tema je trideset godina posle tita,a ne kako je jugoslavija nastala-ali kad već spominjete,zar zaista mislite da je iz onakve predratne ruralne sredine moglo da se pređe na nekakav kapitalizam?
Originally posted by svejednoAma, i moje je mišljenje isto, srce drago... Znači - slažemo se, Kraljevina Srbija s jedne strane i Država SHS s druge strane... a Država SHS naravno, sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom... Ili?
Moje licno misljenje je da je bila greska i praviti Kraljevinu Srba, Hrvata & Slovenaca. (kralljevinu Jugoslaviju, jel)
Ali to je samo moje misljenje.
..
Inace, da, ja sam isto shvatio da pricamo o kreiranju Jugoslavije posle II svetskog.
Originally posted by smaugpa, to je slichno kao i dugde gde su shkolstvo i zdravstvo osigurani intervencijom drzave (kao shto i trebaju da budu!). porezi itd....
Nije bilo bolje nego danas. Nije skolovanje bilo besplatno. To se tako zvalo ali nije bilo u praksi. Idi pitaj onog ko te skolovao koliko je bilo besplatno. I koliko su placani doprinosi za razne stvari ukljucujuci i zdravstvo. Znas li kolike je kredite Jugoslavija uzimala i pod kojim uslovima? I znas li koliko je duga otpisano a koliko ima jos da se vrati? I znas li ko to vraca? Ti.
Originally posted by smaug-čitao sam i slušao-i iz tog razloga i smatram da dobar broj ovih današnjih upravo zaslužuje baš goli otok...
Originally posted by deranGoli otok - ok ako bi ti napravio jos najmanje 10 takvih. Ja ne bih. Verovatno si i citao o Golom otoku i pricao sa prezivelima te si na osnovu toga zakljucio da je bilo super i da treba jos 10 takvih. Ja sam isto i citala i pricala i moj zakljucak je da nikako al nikako ne treba ni jedan ni stari ni novi Goli otok.
aj,taj famozni goli otok-kad bih mogao,ja bih danas napravio još najmanje 10,da se ova niotkud došla žgadija poapsi i pocrka...
jeste smaug bilo bolje nego danas-i jeste školovanje bilo besplatno,kao i zdravstvo,i jeste prava mali čovek imao više nego sad...
ne znam koliko si dugo odsutna,ali ne znam da li imaš predstavu kako ljudi ovde zaista žive-ili preživljavaju?
takođe ne znam da li te je lično dotaklo nešto u vezi socijalizma-tipa nacionalizacije,pa zato pišeš tako.
tema je trideset godina posle tita,a ne kako je jugoslavija nastala-ali kad već spominjete,zar zaista mislite da je iz onakve predratne ruralne sredine moglo da se pređe na nekakav kapitalizam?
Nije bilo bolje nego danas. Nije skolovanje bilo besplatno. To se tako zvalo ali nije bilo u praksi. Idi pitaj onog ko te skolovao koliko je bilo besplatno. I koliko su placani doprinosi za razne stvari ukljucujuci i zdravstvo. Znas li kolike je kredite Jugoslavija uzimala i pod kojim uslovima? I znas li koliko je duga otpisano a koliko ima jos da se vrati? I znas li ko to vraca? Ti.
Ne mislim da je posle rata moglo odmah da se 'uskoci' u savrseno sredjenu zemlju. Ali jednostavno mislim da Tito i Jugoslavije nijsu bile dobro resenje. I da je moglo bolje.
Licno me je pogodila nacionalizacija ali me je licno pogodio i Draza Mihajlovic i Slobodan Milosevic. Jednako ih ne volim ali moji stavovi i komentari nisu bazirani na emocijama.
Nisam odsutna ama ni malo. U inostranstvu sam od posle bombardovanja ali sam vrlo cesto U Srbiji. Vrlo dobro znam kako ljudi zive finansijski i ekonomski. I ne kazem da tako treba da ostane i znam da nece. Kad se vec dotices onoga sta je tema ove teme - dela pa procitaj sta sam napisala od pocetka. Al evo jos jednom - ja samo kazem da za vreme Tita nije bilo dobro. Isto tako tvrdim da je bilo strasno devedesetih. I isto tako znam da ne valja ni danas. I ne znam sta jos treba da objasnim. Ne kazem da je sada u odnosu naTitovo vreme bolje. Ne kazem da je devedesetih bilo super. Dakle kad smo vec kod teme - uvodni clanak se pita sta bi Tito danas uradio. Ja sam replicirala na stav da je Tito bio odlicna stvar i da ga je nemoguce ni od blata napraviti. Eto.
I ok je da se ne slazemo.
Originally posted by svejednoČak bih se donekle mogao složiti, kao što je spomenuto, eventualno bi, npr. početkom '70., Tito mogao započeti s nekim pluralizmom, završiti tu avanturu sa samoupravljanjem, ostao bi i dalje "Vođa", ali onako, više u ...ehm.. spiritualnom smislu. No, koliko sam ja uspio shvatiti ponešto iz glave tog genijalca (mislim zaista, napraviti ono što je on napravio...) ipak, Tito je sebe i "nas" promatrao kao vojsku. Čak i u zadnjim intervjuima, govorio je o (ako sam dobro zapamtio) "o 8 milijuna ljudi koji se mogu dignuti u vojsku u svakom trenutku, u Jugoslaviji).
PoJenta za kraj: ma koliko ljudi ponavljali 'za vreme Tita nije bilo ovako - ja cu ponoviti - ZBOG TITA JE DANAS OVAKO.'
..
theend.
Originally posted by KalaOnda ces da blagoizvolis da izneses neki i dokaz da potkrepi tvoje tvrdnje.
Originally posted by WilhelminaU pitanju je znanje,a ne verovanje.
![]()
Originally posted by smaug
@Wilhelmina
Ok. Mozemo da se slozimo da se ne slazemo.
Ne mislim da je u odnosu na devedesete bilo bolje za Titovo vreme. Ne mislim da je devedesetih bilo bolje nego u vreme voljenog (dozivotnog!) predsednika.
Skolovanje u Jugoslaviji nije bilo besplatno. Nije besplatno ni sad u Srbiji. Zdravstvo takodje. Sindikati nisu proizvod Titove politike. Ali jeste, Srbija se jos uvek ljulja na osnovama katastrofalnog sistema. Dobra vest je da taj sistem nije perpetuum mobile i da nece jos dugo.
Onaj ko nije bio clan cekao je da se zaposli godinama; neki nikad nisu dobili posao u struci.Pa, delimicno istinito. Bilo je nepartijskih ljudi, koji su, ziva istina, do svojih pozicija stizali znatno teze nego oni iz Partije. No, to se do dana danasnjeg nije promenilo, samo se Partija zove drugacije.
To sto danas u Hrvatskoj i Bosni mozes da kupis proizvode iz Srbije i obrnuto nema naravno nikakve veze sa bratstvom i jedinstvom ili s tim da li Hrvati vole ili ne vole Srbe. I ne treba da ima.Ne treba ni nama ni njima neka ljubav. Proizvodjacima treba trziste.
Al znas sta me najvise u ovom svemu zanima - kazes da si mislila da (politicka) ubistva ne resavaju nista ali da te je Srbija ubedila u suprotno. Da li to znaci da sad verujes da politicka ubistva menjaju stvari. Da li mislis da su ubistva Djindjica , Stambolica, Curuvije postigla ono sto im je bio cilj?Nazalost, jesu. Mozda ne bas sve (u smislu da Lukovic i kompanija ipak nisu postali predsednici, ministri i sta su vec hteli da budu) ali Srbiju jesu obezglavili i zaustavili u potpunom mraku i bez ideje kuda dalje. Sto im i jeste bio cilj. Jos smo i pride dobili osiljavanje raznih marginalnih grupa koje su videle da je nasilje ok i da se tako moze dobiti ono sto hoces.
Originally posted by 2kune
Od sviju iz perioda1919. - 2000. Tile je najmanje pobio a najduže je trajao. Pa vi sad sračunajte...
Pak se vremenom i mjenjao... Kada više nije bilo potrebno ubijati, prestao je. Kada više nije radio staljinizam, promjenio je ustroj i način vladavine.
Ogromna je razlika između Juge prije 60. i one poslje... Juga 70tih i 80tih bila je raj prema svemu što je ovdje ikada bilo, kako po standardu tako i po slobodama i poštivanju ljudskih prava... I takvo što se neće skoro vratiti...
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!