Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Kala
Trebalo bi da se uzme u obzir da je gdin Tito bio u samom vrhu Siona... drzao je bitne konce u rukama...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by smaug

Molim te nemoj da imputiras.
Kada sam i gde napisala da je bilo dobro za vreme sankcija, Srebrenice, Oluje, Kapije, najnovijih fasista u Novom Sadu itd?
Naprotiv - bilo je, blago receno, strasno. I sve isto ili slicno sto se i danas desava je jednako strasno i strasnije.
Vidis u tome je problem. Cim kazes da Tito njie valjao i da su negove politicke, ekonomskih odluke i ideje bile lose i da se posledice istih jos uvek osecaju odmah si nacionalista.
Naprotiv. Svakako da idealno nije bilo, ali je, sa stanovista velike vecine bilo bolje. Zapravi, i dan danas se ljuljamo na osnovama tog sistema, uzivamo besplatno skolovanje, zdravstvo, sindikate i slicno... I niko se ne buni, cak ni najzagrizeniji desnicari. Stavise, isto sam napisala u svom prvom postu na ovoj temi, ali sam komentare bazirala na obracunavanju za neprijateljima poretka koje mozda nije bilo bas humano, ali premijer nikad nije nastradao u po bela dana, niti su postojale shit novine tipa Kurira koje ce pljuvati i klevetati koga stignu bez ikakvih posledica.

Zasto mislis da nije moguce misliti da je postojala sansa da se posle Titove smrti a pre pocetka vladavine Slobodan Milosevica and Co u Srbiji, i ostalih mafijasa u drugim delovima bivse Jugoslavije, nadje trece, cetvrto resenje i zasto mislis da je nemoguce misliti da su i Titova politika ali i politika nakon njegove smrti (koja je doprinela nastajanju kako ti kazes kvazi-demokratskih drzavica) lose?
Jedina greska je sto je ta politika naglo popustila u Titovim poslednjim godinama i godinama nakon njegove smrti. Ili, greska je bila uopste praviti Jugoslaviju, ako se narodi na ovom prostoru toliko mrze koliko su pokazali pocetkom devedesetih. Nakon Tita, narodi SFRJ su pokazali da im i dalje fali neki Vodja, i nasli su ih u Tudjmanu, Slobi, Izetbegovicu, koji su ih kasnije, kao pravo stado, poveli u klanice. A svi oni su igrali na najjacu kartu, budjenja naciona, osvete ugnjetavanih, i kao takvi su uspeli da svaku poyitivniju opciju ucutkaju.

Treci deo tvog komentara je vrlo uznemirujuci i zabrinjavajuci. Treba (nekoga) ubiti ta taj (neko) ne bi ubio, da bi se sprecila ubistva i ratovi? Sjajna logika.
To je princip koji je radio 40tak godina. Posmatrajuci situaciju u drustvu danas, onu od pre petnest godina i onu od pre cetrdeset, kakav se utisak stice?
Ja vidis ne verujem da se ubistvima (politickim ili bilo kakvim drugim) ista resava i da time 'stvari' postaju bolje. Naprotiv. Sasvim sam sigurna da ratovi i konflkti samo produbljuju jaz i da ne donose ama bas nista dobro.
I ja sam mislila slicno, dok me Srbija nije ubedila u suprotno. Ni Djindjic ni Stambolic ni Curuvija ne bi svojim zivotima platili da je drzava umela da se obracuna sa sopstvenim kriminalcima.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Kala

Trebalo bi da se uzme u obzir da je gdin Tito bio u samom vrhu Siona... drzao je bitne konce u rukama...
Um... neki dokaz, bilo sta? Ili da ti verujem na rec?
Korisnikov avatar
By svejedno
zjuuuu

Sad moram cepkam post, a mrzim to.
Originally posted by Wilhelmina
Molim te nemoj da imputiras.
Kada sam i gde napisala da je bilo dobro za vreme sankcija, Srebrenice, Oluje, Kapije, najnovijih fasista u Novom Sadu itd?
Naprotiv - bilo je, blago receno, strasno. I sve isto ili slicno sto se i danas desava je jednako strasno i strasnije.
Vidis u tome je problem. Cim kazes da Tito njie valjao i da su negove politicke, ekonomskih odluke i ideje bile lose i da se posledice istih jos uvek osecaju odmah si nacionalista.
Naprotiv. Svakako da idealno nije bilo, ali je, sa stanovista velike vecine bilo bolje. Zapravi, i dan danas se ljuljamo na osnovama tog sistema, uzivamo besplatno skolovanje, zdravstvo, sindikate i slicno... I niko se ne buni, cak ni najzagrizeniji desnicari. Stavise, isto sam napisala u svom prvom postu na ovoj temi, ali sam komentare bazirala na obracunavanju za neprijateljima poretka koje mozda nije bilo bas humano, ali premijer nikad nije nastradao u po bela dana, niti su postojale shit novine tipa Kurira koje ce pljuvati i klevetati koga stignu bez ikakvih posledica.

'na obracunavanju za neprijateljima poretka koje mozda nije bilo bas humano, ali premijer nikad nije nastradao u po bela dana'

Hiljadu ljudi koji ne nose titulu premijera je, sa druge strane, savim ok?

Jbg, neprijatelji poretka. Fuck free speech i to. Cuvaj premijera.

'niti su postojale shit novine tipa Kurira koje ce pljuvati i klevetati koga stignu bez ikakvih posledica.'

Niti su postojale bilo kakve novine koje su smele da napisu bilo sta sto nije 'titomarsalspasiteljmesija' akcija.

Vise volim Kurir. A ne volim Kurir.
Zasto mislis da nije moguce misliti da je postojala sansa da se posle Titove smrti a pre pocetka vladavine Slobodan Milosevica and Co u Srbiji, i ostalih mafijasa u drugim delovima bivse Jugoslavije, nadje trece, cetvrto resenje i zasto mislis da je nemoguce misliti da su i Titova politika ali i politika nakon njegove smrti (koja je doprinela nastajanju kako ti kazes kvazi-demokratskih drzavica) lose?
Jedina greska je sto je ta politika naglo popustila u Titovim poslednjim godinama i godinama nakon njegove smrti. Ili, greska je bila uopste praviti Jugoslaviju, ako se narodi na ovom prostoru toliko mrze koliko su pokazali pocetkom devedesetih. Nakon Tita, narodi SFRJ su pokazali da im i dalje fali neki Vodja, i nasli su ih u Tudjmanu, Slobi, Izetbegovicu, koji su ih kasnije, kao pravo stado, poveli u klanice. A svi oni su igrali na najjacu kartu, budjenja naciona, osvete ugnjetavanih, i kao takvi su uspeli da svaku poyitivniju opciju ucutkaju.
Ili je, mozda, da, greska je bila PRAVITI Jugoslaviju. Isti narodi tu mrznju pokazivali i ranije.

Mozda je jos veca greska bila ostaviti Bosnu da bude kakva je ostavljena, izmedju Hrvatske i Srbije, punu Srba i Hrvata. I muslimana.

Tako nesto se naziva bure baruta. Ko nije ocekivao da to pukne....ne zna nista o barutu.

Opet, mracne sile vladaju ovim ludim svetom - mozda sve to nije greska?

Treci deo tvog komentara je vrlo uznemirujuci i zabrinjavajuci. Treba (nekoga) ubiti ta taj (neko) ne bi ubio, da bi se sprecila ubistva i ratovi? Sjajna logika.
To je princip koji je radio 40tak godina. Posmatrajuci situaciju u drustvu danas, onu od pre petnest godina i onu od pre cetrdeset, kakav se utisak stice?
Utisak da taj princip vlada i danas.

Tako je Obama dobio Nobela. U to ime se vode ratovi u Avganistanu i Iraku.

..

Sto se mene tice, stice se utisak da je to POGRESNO.

I da ubijanje donosi smrt. Neverovatno, al istinito.
Ja vidis ne verujem da se ubistvima (politickim ili bilo kakvim drugim) ista resava i da time 'stvari' postaju bolje. Naprotiv. Sasvim sam sigurna da ratovi i konflkti samo produbljuju jaz i da ne donose ama bas nista dobro.
I ja sam mislila slicno, dok me Srbija nije ubedila u suprotno. Ni Djindjic ni Stambolic ni Curuvija ne bi svojim zivotima platili da je drzava umela da se obracuna sa sopstvenim kriminalcima.
Jbt. Drzava JESU kriminalci.

Djindjc je svoja prica. Po onome sto ja znam, prilicno duboka. No, ne usudjujem se da kazem da je ono sto ja znam istina.

Ostale je ubila drzava sama. Ona koja je 'uzela sve vrednosti komunizma' i jos na to dodala nacionalna osecanja.

A ta drzava je direktan produkt stare drzave. Namerni produkt, po mom skromnom misljenju.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by svejedno

Ili je, mozda, da, greska je bila PRAVITI Jugoslaviju. Isti narodi tu mrznju pokazivali i ranije.

Mozda je jos veca greska bila ostaviti Bosnu da bude kakva je ostavljena, izmedju Hrvatske i Srbije, punu Srba i Hrvata. I muslimana.

Tako nesto se naziva bure baruta. Ko nije ocekivao da to pukne....ne zna nista o barutu.

Opet, mracne sile vladaju ovim ludim svetom - mozda sve to nije greska?
Ok, ako se slozimo da Jugoslavija kao takva jeste bila neprirodna pojava i savez arhi-neprijatelja, kako to da ti narodi svoju mrznju nisu pokazali 50 godina, niti su nesto ozbiljno radili na tome da se odvoje na civilizovan nacin? Nije valjda da ih je bilo ko ili sta drzalo toliko jakim stiskom na okupu, da su eto, 'morali' da se ljube u dupeta i da im se svidja, citavih pet decenija?
I, da li onaj preneseni tekst o sastancima oko ekonomskih pitanja ipak pokazuje malo drugacija osecanja balkanskih naroda? Ne mora obavezno da to bude ljubav, ali ako mogu da se sloze oko nekoliko najbitnijih pitanja - ne mrze se.
Da ne pominjem da poodavno ponovo imamo zajednicku muzicku scenu, pa i rijaliti programi su kombinovani. Vecinu proizvoda iz Hr mogu da kupim ovde, a u Sarajevu vecinu nasih...
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa ono....Goli otok & sl...pokazivanje mrznje prema srbinu, hrvatu ili bilo kome bi bilo pokazivanje mrznje prema bratstvu&jedinstvu, zar ne? Samim tim prema drzavi.

Totalitarizam je cudo.

Da, jak stisak, rekao bih.

..

Da li mislis da je moguce probuditi toliku nacionalnu netrpejivost NI IZ CEGA? 90ih je, eto, Sloba ocarao srbe, Tudjman hrvate etc, bez njih im nista slicno ne bi palo na pamet ni za hiljadu godina?

Ili je to mozda bio 'jaci stisak' od Titovog?

..

Sadasnji odnosi su, verujem i nadam se, druga stvar.

..

Ko kada imas neresena pitanja sa devojkom/deckom/drugom/drugaricom, pa se posvadjate/pobijete, izbacis sve sto te nerviralo sve to vreme, i vise nemate potrebu da se tucete.

Odradjeno.
Korisnikov avatar
By Azdaja
ne podnosim ga, prosto me je sramota sto sam poslednja generacija pionira...:povraca:
Korisnikov avatar
By smaug
@Wilhelmina

Ok. Mozemo da se slozimo da se ne slazemo.

Ne mislim da je u odnosu na devedesete bilo bolje za Titovo vreme. Ne mislim da je devedesetih bilo bolje nego u vreme voljenog (dozivotnog!) predsednika.

Skolovanje u Jugoslaviji nije bilo besplatno. Nije besplatno ni sad u Srbiji. Zdravstvo takodje. Sindikati nisu proizvod Titove politike. Ali jeste, Srbija se jos uvek ljulja na osnovama katastrofalnog sistema. Dobra vest je da taj sistem nije perpetuum mobile i da nece jos dugo.

Ne, premijer u Jugoslaviji zaista nije ubijen. Ali je ubijen načelnik Odeljenja zaštite naroda za Srbiju a sa funkcije sklonjen svako ko nije bio podoban. Goli otok je vec pomenut. Onaj ko nije bio clan cekao je da se zaposli godinama; neki nikad nisu dobili posao u struci. Kurir nije postojao ali je postojala moralno politicka podobnost i nije bilo sanse da budes moralno politicki nepodoban i da delas kako ti je volja. Pogodi ko je odredjivao sta jeste a sta nije moralno politicki podobno...

Cenim da pod Jugoslavija ovde podrazumevamo Demokratsku Federativnu Jugoslaviju iz 1943, zatim Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju iz 1946 i Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju iz 1963. Ovo povodom toga da li je trebalo ili nije trebalo praviti Jugoslaviju – ucinilo mi se da se ovde misli da je Tito stvorio Jugoslaviju. Jeste neke. Nije sve.

Jugoslavija nije bila zajednica kako ti kazes arhi-neprijatelja. Medjutim nije istina da u Jugoslavijama narodi ( i narodnosti) nisu pokazivali mrznju jedni prema drugima i pre devedesetih. Na zalost jesu. Nije istina da se nisu osecali (opravdano ili neopravdano ne bih sad u sitna crevca u istoriju, ako ne moram ) kao gradjani drugog reda. Sta je Leka Rankovic radio nesrpskom zivlju po republikama a narocito po Kosovu? Sta se desilo posto je 1966 postao nepodoban?Sta je Hrvatsko Proljece 1970? Sta se desilo sa vodjama istog? Surprise, surprise Franjo Tudjman je ucestvovao u istom. Sta se desilo sa zahtevima Proljeca? 1974. su Kosovo I Vojvodina dobili ’pokloncic da se ne ljute na drugu decu’. Da li je to Kosovu bilo dovoljno? Zasto nije? I tako dalje i tako blize. Ukratko to sto tvrdis – nije istina. Zasto je 1970 nastala ekonomska kriza? Zasto je morao da se uzme zajam od IMF?

Dakle nije bilo bas tako spektakularno. I da ponovim, da ne bude opet isto – nije ama bas nista valjalo ni devedesetih.

To sto danas u Hrvatskoj i Bosni mozes da kupis proizvode iz Srbije i obrnuto nema naravno nikakve veze sa bratstvom i jedinstvom ili s tim da li Hrvati vole ili ne vole Srbe. I ne treba da ima.

Al ko sto rekoh ne moramo da mislimo isto.

Al znas sta me najvise u ovom svemu zanima - kazes da si mislila da (politicka) ubistva ne resavaju nista ali da te je Srbija ubedila u suprotno. Da li to znaci da sad verujes da politicka ubistva menjaju stvari. Da li mislis da su ubistva Djindjica , Stambolica, Curuvije postigla ono sto im je bio cilj?
Korisnikov avatar
By deran
aj,taj famozni goli otok-kad bih mogao,ja bih danas napravio još najmanje 10,da se ova niotkud došla žgadija poapsi i pocrka...

jeste smaug bilo bolje nego danas-i jeste školovanje bilo besplatno,kao i zdravstvo,i jeste prava mali čovek imao više nego sad...

ne znam koliko si dugo odsutna,ali ne znam da li imaš predstavu kako ljudi ovde zaista žive-ili preživljavaju?

takođe ne znam da li te je lično dotaklo nešto u vezi socijalizma-tipa nacionalizacije,pa zato pišeš tako.

tema je trideset godina posle tita,a ne kako je jugoslavija nastala-ali kad već spominjete,zar zaista mislite da je iz onakve predratne ruralne sredine moglo da se pređe na nekakav kapitalizam?
Korisnikov avatar
By 2kune
Od sviju iz perioda1919. - 2000. Tile je najmanje pobio a najduže je trajao. Pa vi sad sračunajte...
Pak se vremenom i mjenjao... Kada više nije bilo potrebno ubijati, prestao je. Kada više nije radio staljinizam, promjenio je ustroj i način vladavine.
Ogromna je razlika između Juge prije 60. i one poslje... Juga 70tih i 80tih bila je raj prema svemu što je ovdje ikada bilo, kako po standardu tako i po slobodama i poštivanju ljudskih prava... I takvo što se neće skoro vratiti...
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Sheytan

Drugi kažu da nedostaje još samo konkurs za ulogu novog Tita. I sve to u vreme kada pada 30 godina od smrti maršala velike Jugoslavije.
Ako bih smio da se našalim... Seytane, a da se ti konačnmo kresneš, skineš mrak i tako to? :svetac: Pričaš samo o politici. Booooringggg :awesome:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally written by Miroslav Lazanski

Naravno, Tito je imao i dosta grešaka. Zloupotrebljavao je stečeni ugled da bi što duže ostao na vlasti. ........ Gušeći nacionalizme Titov režim je nesumnjivo kršio i neka ljudska prava.
a, Miroslav Lazanski, da je hteo, mogao je biti i malo konkretniji u ovome.
naime, da, najvece Titove greshke su bile gushenja ne-dogmatskih, levicharsko-liberalnih ili centar-levicharskih pokreta i ljudi u Srbiji i Hrvatskoj (ali i u drugim ex-Yu republikama) strpanih u isti kosh (a chesto tretiranih i gore od) s stvarnim nacionalistima-shovinistima i desnicharima u toj Titovoj borbi protiv nacionalizma. time je tj. trpanjem onih koji to nisu bili u isti kosh (a chesto tretiranjem tih i gore od) s stvarnim nacionalistima-shovinistima i desnicharima, paradoksalno ili ne, samo indirektno pomogao desnicharskim demagozima medju srpskim, hrvatskim i ostalim ex-Yu narodima da, deset godina nakon njegove smrti, zavedu svoja stada u ratne pokolje.

sve dalje i blize shto je Lazanski napisao, samo se neshto pitam da li je isto ovako pisao za vreme smiloshevic-sheshelj rezima u Srbiji i ako nije- zashto nije......
Korisnikov avatar
By Vel boy

Skolovanje u Jugoslaviji nije bilo besplatno. Nije besplatno ni sad u Srbiji. Zdravstvo takodje. Sindikati nisu proizvod Titove politike. Ali jeste, Srbija se jos uvek ljulja na osnovama katastrofalnog sistema. Dobra vest je da taj sistem nije perpetuum mobile i da nece jos dugo.
meni je ovo malo nejasno......
Korisnikov avatar
By svejedno
off:

Cenim da pod Jugoslavija ovde podrazumevamo Demokratsku Federativnu Jugoslaviju iz 1943, zatim Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju iz 1946 i Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju iz 1963. Ovo povodom toga da li je trebalo ili nije trebalo praviti Jugoslaviju – ucinilo mi se da se ovde misli da je Tito stvorio Jugoslaviju. Jeste neke. Nije sve.
Moje licno misljenje je da je bila greska i praviti Kraljevinu Srba, Hrvata & Slovenaca. (kralljevinu Jugoslaviju, jel)

Ali to je samo moje misljenje.

..

Inace, da, ja sam isto shvatio da pricamo o kreiranju Jugoslavije posle II svetskog.
Korisnikov avatar
By smaug

off:

Moje licno misljenje je da je bila greska i praviti Kraljevinu Srba, Hrvata & Slovenaca. (kralljevinu Jugoslaviju, jel)

..

Inace, da, ja sam isto shvatio da pricamo o kreiranju Jugoslavije posle II svetskog.
Ok. Onda se ti i ja skroz i razumemo i slazemo.
:)
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by deran

aj,taj famozni goli otok-kad bih mogao,ja bih danas napravio još najmanje 10,da se ova niotkud došla žgadija poapsi i pocrka...

jeste smaug bilo bolje nego danas-i jeste školovanje bilo besplatno,kao i zdravstvo,i jeste prava mali čovek imao više nego sad...

ne znam koliko si dugo odsutna,ali ne znam da li imaš predstavu kako ljudi ovde zaista žive-ili preživljavaju?

takođe ne znam da li te je lično dotaklo nešto u vezi socijalizma-tipa nacionalizacije,pa zato pišeš tako.

tema je trideset godina posle tita,a ne kako je jugoslavija nastala-ali kad već spominjete,zar zaista mislite da je iz onakve predratne ruralne sredine moglo da se pređe na nekakav kapitalizam?
Goli otok - ok ako bi ti napravio jos najmanje 10 takvih. Ja ne bih. Verovatno si i citao o Golom otoku i pricao sa prezivelima te si na osnovu toga zakljucio da je bilo super i da treba jos 10 takvih. Ja sam isto i citala i pricala i moj zakljucak je da nikako al nikako ne treba ni jedan ni stari ni novi Goli otok.
Nije bilo bolje nego danas. Nije skolovanje bilo besplatno. To se tako zvalo ali nije bilo u praksi. Idi pitaj onog ko te skolovao koliko je bilo besplatno. I koliko su placani doprinosi za razne stvari ukljucujuci i zdravstvo. Znas li kolike je kredite Jugoslavija uzimala i pod kojim uslovima? I znas li koliko je duga otpisano a koliko ima jos da se vrati? I znas li ko to vraca? Ti.
Ne mislim da je posle rata moglo odmah da se 'uskoci' u savrseno sredjenu zemlju. Ali jednostavno mislim da Tito i Jugoslavije nijsu bile dobro resenje. I da je moglo bolje.
Licno me je pogodila nacionalizacija ali me je licno pogodio i Draza Mihajlovic i Slobodan Milosevic. Jednako ih ne volim ali moji stavovi i komentari nisu bazirani na emocijama.
Nisam odsutna ama ni malo. U inostranstvu sam od posle bombardovanja ali sam vrlo cesto U Srbiji. Vrlo dobro znam kako ljudi zive finansijski i ekonomski. I ne kazem da tako treba da ostane i znam da nece. Kad se vec dotices onoga sta je tema ove teme - dela pa procitaj sta sam napisala od pocetka. Al evo jos jednom - ja samo kazem da za vreme Tita nije bilo dobro. Isto tako tvrdim da je bilo strasno devedesetih. I isto tako znam da ne valja ni danas. I ne znam sta jos treba da objasnim. Ne kazem da je sada u odnosu naTitovo vreme bolje. Ne kazem da je devedesetih bilo super. Dakle kad smo vec kod teme - uvodni clanak se pita sta bi Tito danas uradio. Ja sam replicirala na stav da je Tito bio odlicna stvar i da ga je nemoguce ni od blata napraviti. Eto.
I ok je da se ne slazemo.
By XanaX

..

Ama, i moje je mišljenje isto, srce drago... Znači - slažemo se, Kraljevina Srbija s jedne strane i Država SHS s druge strane... a Država SHS naravno, sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom... Ili?

Uglavnom, vidim da se slažeš sa stranačkom kolegicom Smaug. Njezini republikanski pogledi na pitanje "besplatnog školstva" i sl., snažna baza za nominaciju, nakon koje bi riješila tu nacionalizaciju koja ju je lično (?) pogodila.

i da, lajkam neke poteze Tita, ali mislim da je to rezultat osnovnjaka i pionirizma.

Lajk, bio sam izviđač, ono majke mi, savez izviđača i dogurao da ja, s još jednocifrenim brojem godina, u već opasnoj polovini osamdesetih postanem kao neki vođa i dobijem svoju jedinicu... i onda sam ja došao (samovoljno, ali zaista) na ideju tumačiti zašto se naša zemlja zove SFRJ i što znače sva ta slova...

a učitelji su to gledali u totalno zapanjenoj fazi, dok sam ja muku mučio sa svojim opisom termina "socijalizam", "federacija", "republika" "Jugoslavija"... prošlo je do Jugoslavije jer su me tad prekinuli jer ja sam počeo o juž. Slavenima, ali onda i o tome kako postoje i narodnosti, ali se zemlja ipak zove Jugoslavija.... tako nekako.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Nije bilo bolje nego danas. Nije skolovanje bilo besplatno. To se tako zvalo ali nije bilo u praksi. Idi pitaj onog ko te skolovao koliko je bilo besplatno. I koliko su placani doprinosi za razne stvari ukljucujuci i zdravstvo. Znas li kolike je kredite Jugoslavija uzimala i pod kojim uslovima? I znas li koliko je duga otpisano a koliko ima jos da se vrati? I znas li ko to vraca? Ti.
pa, to je slichno kao i dugde gde su shkolstvo i zdravstvo osigurani intervencijom drzave (kao shto i trebaju da budu!). porezi itd....

dalje, moj stav je da je od '90-ih pa do negde pre samo dve godine u 2000-im vecinom doshlo do jakih pogorshavanja u odnosu na Titovo vreme. izmenilo se je ono shto se nije bash trebalo menjati (bar ne onako kako se je menjalo), a sachuvalo se je ono shto je upravo trebalo izmeniti nabolje.
jedine kratkotrajne pauze koje su bile davale nadu su: na saveznom nivou bile od '87-e ili '88-e do '90-e za vreme Ante Markovica, zatim u Srbiji godine pokushavanja poboljshavanja stanja za vreme pok. Djindjica, u Hrvatskoj pokushavanja poboljshavanja stanja za vreme smene tudjmanovog rezima SDP-ovom vladom, no nazalost ne potrajashe ta poboljshavanja pogotovo u Srbiji do pred samu sadashnjost (tj. do pred u Srbiji smene koshtunichinog rezima ZES-om). u Hrvatskoj je dobro shto je dobrog Mesica nasledio josh bolji Josipovic (a ne bandic), ali nije dobro shto su hadezeovci opet ugrabili premijerske polozaje od negde 2004-e naovamo.
No, ipak, poshto u Hrvatskoj bandic nije pobedio, sada ima nade da region zemalja ex-Yu konachno ide jache uzlaznom putanjom. :)
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by deran

Goli otok - ok ako bi ti napravio jos najmanje 10 takvih. Ja ne bih. Verovatno si i citao o Golom otoku i pricao sa prezivelima te si na osnovu toga zakljucio da je bilo super i da treba jos 10 takvih. Ja sam isto i citala i pricala i moj zakljucak je da nikako al nikako ne treba ni jedan ni stari ni novi Goli otok.
Ne mislim da je posle rata moglo odmah da se 'uskoci' u savrseno sredjenu zemlju. Ali jednostavno mislim da Tito i Jugoslavije nijsu bile dobro resenje. I da je moglo bolje.
Licno me je pogodila nacionalizacija ali me je licno pogodio i Draza Mihajlovic i Slobodan Milosevic. Jednako ih ne volim ali moji stavovi i komentari nisu bazirani na emocijama.
Nisam odsutna ama ni malo. U inostranstvu sam od posle bombardovanja ali sam vrlo cesto U Srbiji. Vrlo dobro znam kako ljudi zive finansijski i ekonomski. I ne kazem da tako treba da ostane i znam da nece. Kad se vec dotices onoga sta je tema ove teme - dela pa procitaj sta sam napisala od pocetka. Al evo jos jednom - ja samo kazem da za vreme Tita nije bilo dobro. Isto tako tvrdim da je bilo strasno devedesetih. I isto tako znam da ne valja ni danas. I ne znam sta jos treba da objasnim. Ne kazem da je sada u odnosu naTitovo vreme bolje. Ne kazem da je devedesetih bilo super. Dakle kad smo vec kod teme - uvodni clanak se pita sta bi Tito danas uradio. Ja sam replicirala na stav da je Tito bio odlicna stvar i da ga je nemoguce ni od blata napraviti. Eto.
I ok je da se ne slazemo.
-čitao sam i slušao-i iz tog razloga i smatram da dobar broj ovih današnjih upravo zaslužuje baš goli otok...

-ja plaćam doprinose i danas,pa je zdravstvena zaštita nikad gora,a visoko školstvo ( a počesto i srednje) je misaona imenica za roditelje koji imaju platu oko 300 eura,ako uopšte rade..

-što se pak duga tiče,pročitao sam podatak da je SFRJ imala oko 2o milijardi duga (namapet pričam,ne guglam,pa ako sam omašio za koju milijardu,zvinjavam se),a da sad sve bivše republike imaju oko 115 milijardi duga..

i još da ti kažem smaug-mislim ipak da ne znaš kako ljudi žive-bez obzira što si često ovde...u mojoj okolini postoji najmanje deset porodica kojoj je struja ili isključena,ili im je bila isključena-ne zato što ti ljudi neće da plate-ne mogu da plate,pošto mahom ne rade,a imaju blizu pedestak godina,podobijali su otkaze i niko neće da ih zaposli...

a piše se da živim u "naprednijem delu srbije"-vojvodini...

možda za vreme tita nije bilo dobro-ali sada je sto puta gore...

devedeste neću da komentarišem...
Korisnikov avatar
By svejedno
'ajde da i ja zavrsim sa ovom temom, em je proslo vreme u pitanju (sto ne znaci da istoriju ne treba znati) em, kao uvek u DIPu, ljudi imaju svoje zacementirano misljenje, te ko sto smo ja i drugarica smaug clanovi jedne biblioteeeke, clanovi neke druge nece ni pogledati nijednu knjigu iz nase...etc..

..

PoJenta za kraj: ma koliko ljudi ponavljali 'za vreme Tita nije bilo ovako - ja cu ponoviti - ZBOG TITA JE DANAS OVAKO.'

..

theend.
Korisnikov avatar
By deran
...je kad ja kažem... :rotflmao:

zbog tita nije sigurno...:srbin:
Korisnikov avatar
By svejedno
Stvar misljenja, ocigledno.

Moje je takvo. Tvoje ne mora da bude.

..

Ima previse ljudi koji su u fazonu 'za vreme slobe je bilo bolje'...ja se zgranuo, al ih ima...ni oni verovatno ne shvataju da je ovo sto se sada desava posledica slobine politike. Sloba je posledica ljudi pre njega...i tako to ide. Do tvoje teme o SHS-u ,)
By XanaX

PoJenta za kraj: ma koliko ljudi ponavljali 'za vreme Tita nije bilo ovako - ja cu ponoviti - ZBOG TITA JE DANAS OVAKO.'

..

theend.
Čak bih se donekle mogao složiti, kao što je spomenuto, eventualno bi, npr. početkom '70., Tito mogao započeti s nekim pluralizmom, završiti tu avanturu sa samoupravljanjem, ostao bi i dalje "Vođa", ali onako, više u ...ehm.. spiritualnom smislu. No, koliko sam ja uspio shvatiti ponešto iz glave tog genijalca (mislim zaista, napraviti ono što je on napravio...) ipak, Tito je sebe i "nas" promatrao kao vojsku. Čak i u zadnjim intervjuima, govorio je o (ako sam dobro zapamtio) "o 8 milijuna ljudi koji se mogu dignuti u vojsku u svakom trenutku, u Jugoslaviji).

Je li netko već posato onaj link za Tito, pudlice, Italija... ?
(sorry ako spamam)

''

I toliko lijepih stvari ... kao Zagorec, nikad mu nije išao taj "lj" pa je uvijek bila "spolna politika" mjesto "spoljna"...
Korisnikov avatar
By Sheytan
Ulazak u EU vratit će ex-yu u Titovo vrijeme

Josip Broz Tito držao je Jugoslaviju jedinstvenom čak 35 godina usprkos različitim nacionalnostima, jezicima i religijama. Nakon njegove smrti 1980. godine tenzije između naroda ponovno su izašle na površinu i dovele do rata balkanskih država, piše novinar BBC-a Martin Bell.

Njegova moć držala je Jugoslaviju zajedno u ime bratstva i zajedništva, ali danas uspomena na njega uzrokuje podjele, što se vidi po brojnim republikama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije.

Trideset godina nakon Titove smrti, još uvijek ima Srba, Hrvata i Bošnjaka koji za sebe kažu da su 'jugonostalgičari'.

Jugoslavija je imala snažan utjecaj. Uspješno je proigravala svjetske supersile te je bila jedna od vodećih zemalja u Pokretu nesvrstanih.

Pomiješani osjećaji

Kada je čovjek koji je predstavljao Jugoslaviju umro u svibnju 1980. godine na popisu ožalošćenih na njegovom sprovodu bio je velik broj svjetskih vođa.

Ipak, danas ga mnogi krive za rat koji je rastrgao regiju 11 godina kasnije.

Kako sam i sam izvještavao o tom ratu, pokušao sam danas ići istim koracima preko Bosne, Srbije i Hrvatske i razgovarati s Titovim drugovima i nekim političarima - novima i starima - uključujući i Stjepana Mesića, kojemu je u veljači istekao drugi predsjednički mandat.

Također sam razgovarao s Titovim najmlađim unukom Andrejom koji je, kao i Mesić, ponosan što živi u novoj Hrvatskoj. (...)

'Politika i identitet'

Stare zastave i himne zabranjene su za vrijeme Tita, ali daleko od očiju nije značilo i daleko od misli.

San o jedinstvenoj Jugoslaviji pao je pod pritiskom oživljujućeg nacionalizma.

Sjećam se najžešćih bitaka u ratu u Hrvatskoj koje su se vodile na takozvanoj 'Autocesti bratstva i jedinstva'. U Bosni se pak rat vodio na Mostu bratstva i jedinstva u Sarajevu.

Titova legenda izblijedjela je brže nego bilo koja povijesna ličnost tog kalibra.

Ostalo je samo nekoliko statua ili ulica nazvanih njegovim imenom, svugdje osim u Sarajevu.

Jedna od posljedica koja se posebno ističe nakon rata u Bosni, gdje je poginulo oko 97.000 ljudi u tri godine, jest razjedinjenje naroda.

Muslimani, Hrvati i Srbi koji su nekada živjeli jedni uz druge uglavnom tako više ne žive. To je politika identiteta.

Sarajevo je danas uglavnom muslimanski grad, što nije bio slučaj prije početka rata. Danas je u Sarajevu više džamija nego u Teheranu - kažu Srbi.

Bosanski Srbi u svojoj mini-državi s glavnim gradom Banjalukom odlučni su u nastojanju da očuvaju zasebni status koji im je dodijeljen Daytonskim sporazumom 1995. godine.

Dayton je donio mir, ali je i stvorio ustav koji nije dopustio da se stvari pomaknu s mrtve točke.

'Nacionalni prostor'

Bosanska vlada, pod vodstvom Harisa Silajdžića, zalaže se za unitarističku državu, zbog čega se Srbi i Hrvati osjećaju ugroženo.

Jedan od ishoda je taj da jedva postoji ikakva funkcionalna vlada u BiH.

Izbori se ponovno bliže, a to znači da će političari opet igrati na kartu nacionalnosti. Neki bosanski Srbi prijete referendumom o nezavisnosti, stvaranjem države nalik Kosovu.

Nitko je ne bi prepoznao, ali Bosna bez Srba ne bi bila Bosna.

Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, čak je predložio oružanu intervenciju u slučaju pokušaja odcjepljenja Republike Srpske od BiH.

Trideset godina nakon Titove smrti nema puno razloga za slavlje u njegovoj ostavštini, osim zbog toga što su ratovi završeni.

Bosna, Srbija i Hrvatska nisu međusobno nasilne države, no njihova zamršena povijest je prevelik uteg.

Sve tri zemlje teže ulasku u Europsku uniju, što bi moglo s vremenom otupiti oštricu nacionalizma i vratiti ti im taj osjećaj 'nacionalnog prostora' koji nisu imali od smrti Tita i pada Jugoslavije.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

@Wilhelmina

Ok. Mozemo da se slozimo da se ne slazemo.

Ne mislim da je u odnosu na devedesete bilo bolje za Titovo vreme. Ne mislim da je devedesetih bilo bolje nego u vreme voljenog (dozivotnog!) predsednika.

Svakako. No, ta 'dobra vest' je stara brat bratu 20 godina, a nikako da krenemo u taj hrabri novi poredak. Najsmesnije od svega je sto ekonomska desnica u Srbiji ni ne postoji i najzagrizeniji 'desnicari' ce traziti da postoje budzetska mesta na univerzitetu i da ih doktor pregleda za dz ako donesu kartoncic sa pecatom. Naravno da skolovanje i zdravstvo ne moze da bude potpuno besplatno, ali uzevsi u obzir kako se to radi u razvijenim kapitalistickim zemljama ovde je dzabe.
Onaj ko nije bio clan cekao je da se zaposli godinama; neki nikad nisu dobili posao u struci.
Pa, delimicno istinito. Bilo je nepartijskih ljudi, koji su, ziva istina, do svojih pozicija stizali znatno teze nego oni iz Partije. No, to se do dana danasnjeg nije promenilo, samo se Partija zove drugacije.

To sto danas u Hrvatskoj i Bosni mozes da kupis proizvode iz Srbije i obrnuto nema naravno nikakve veze sa bratstvom i jedinstvom ili s tim da li Hrvati vole ili ne vole Srbe. I ne treba da ima.
Ne treba ni nama ni njima neka ljubav. Proizvodjacima treba trziste.
Al znas sta me najvise u ovom svemu zanima - kazes da si mislila da (politicka) ubistva ne resavaju nista ali da te je Srbija ubedila u suprotno. Da li to znaci da sad verujes da politicka ubistva menjaju stvari. Da li mislis da su ubistva Djindjica , Stambolica, Curuvije postigla ono sto im je bio cilj?
Nazalost, jesu. Mozda ne bas sve (u smislu da Lukovic i kompanija ipak nisu postali predsednici, ministri i sta su vec hteli da budu) ali Srbiju jesu obezglavili i zaustavili u potpunom mraku i bez ideje kuda dalje. Sto im i jeste bio cilj. Jos smo i pride dobili osiljavanje raznih marginalnih grupa koje su videle da je nasilje ok i da se tako moze dobiti ono sto hoces.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by 2kune

Od sviju iz perioda1919. - 2000. Tile je najmanje pobio a najduže je trajao. Pa vi sad sračunajte...
Pak se vremenom i mjenjao... Kada više nije bilo potrebno ubijati, prestao je. Kada više nije radio staljinizam, promjenio je ustroj i način vladavine.
Ogromna je razlika između Juge prije 60. i one poslje... Juga 70tih i 80tih bila je raj prema svemu što je ovdje ikada bilo, kako po standardu tako i po slobodama i poštivanju ljudskih prava... I takvo što se neće skoro vratiti...
:up:

ljudi najčešće zaboravljaju, kad krenu o titu/jugoslaviji, ovo što boldovah gore. kako oni koji za njom pate, tako i oni koji su dočekali svojih (malo više od) pet kleronacionalno-revizionističkih minuta. prvi se uglavnom prisećaju "zlatnog doba", drugi udaraju isključivo po prekim sudovima i golom otoku, svi skupa zanemarujući činjenicu da je postratna jugoslavija vremenom prolazila kroz ozbiljne promene, i fokusirajući se samo na one periode koji potkrepljuju njihovu ideologiju ili nostalgiju. no, dobro, deistoriziranje istorije je i inače jedna od popularnijih zabava za mase na ovim prostorima...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!